További rezsicsökkentésre lenne szükség - jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön Hódmezővásárhelyen, aki szerint a közüzemi díjak 30 százalékos mérséklése már jelentősen javítaná a magyar emberek életviszonyait.

A politikus a hódmezővásárhelyi Kossuth téren egy aláírásgyűjtő-pont szomszédságában tartott sajtótájékoztatóján elmondta, személy szerint nem elégszik meg az energiaárak 10 százalékos csökkentésével, és úgy gondolja, rövidesen további 10 százalékos csökkentésre lenne szükség.

A kormányzat tervei között szerepel a víz-, a csatorna- és a szemétszállítás díjának csökkentése, valamint a kéményseprés díjának teljes megszüntetése is - tudatta az államtitkár.

Lázár János elmondása szerint a rezsicsökkentés támogatására azért indult aláírásgyűjtés, mert a kormány szövetségeseket keres az elért eredmények megvédéséhez és a további lépésekhez - közölte az államtitkár. Hangsúlyozta, ez a küzdelem nem könnyű, hiszen "a magyar bíróságok nem az emberek mellett döntöttek, hanem az energiaszolgáltató külföldi vállalatok mellett tették le a voksukat".

A kormánynak Brüsszelben is helyt kell állnia, de kész a válasszal az energiaszolgáltatók feljelentéseire: jó néhány olyan európai ország van, ahol már bekövetkezett, illetve ahol most tervezik az energiaárak csökkentését - mondta a politikus.

Lázár János kijelentette, a kormányzat a következő tíz év legfontosabb kérdésének azt tartja, hogy az energia megfizethető lesz-e a magyar lakosság és a vállalkozások számára. A magyar versenyképesség nem a hazai béreken múlik, hanem azon, mennyibe kerül a gáz és az áram a vállalkozások számára, a kormánynak ezért el kell kezdenie foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy tud az ipar számára olcsó energiát biztosítani.

Az államtitkár szerint fontos lépés a kormány, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az E.ON között aláírt megállapodás, amelynek alapján több vállalat is a magyar állam ellenőrzése alá kerül. A kormány célja, hogy az energiapiacon komoly pozíciókkal rendelkezzen a kereskedelem, ezen belül pedig a lakossági kiskereskedelem területén is - tette hozzá.

Nem ez az első eset, hogy a politikus ilyen tartalmú kijelentést tesz. Lázár János közvetlenül a január rezsivágás megvalósulását követően az MTI-nek adott interjújában beszélt arról, hogy meglátása szerint nem elégséges a 10%-os lépés, mert a magyar lakosság arányaiban túl sokat költ rezsire.
2013.01.12 22:25 Lázár: nem elég a 10 százalékos rezsicsökkentés

Nem sokkal később Algyőn az államtitkár úgy fogalmazott, hogy további rezsivágási intézkedésekre van szükség, amelynek keretein belül az áram és a földgáz árának legalább 30%-kal kell csökkenniük 2014 nyarára.
2013.02.01 08:55 Lázár: tovább kell csökkenteni az áram és a gáz árát (2.)

Későbbi kormányzati megnyilvánulásokból az volt kiolvasható, hogy a rezsivágás második üteme júliusban léphet hatályba, amikor is 10%-kal csökkentené a kabinet a vízközmű-szolgáltatás és a hulladékkezelés költségeit. Az energiaárak tekintetében a jelenlegi várakozások szerint a következő fűtési szezon kezdetére érkezhet a következő díjcsökkentési periódus, de ennek részletei még ismeretlenek. Az alapvető közszolgáltatások mellett a palackos gáz és a kéményseprés díjának csökkentésének lehetőségét is vizsgálja a kabinet. Új elemnek tekinthető Lázár János beszédében, hogy a kéményseprői díjak akár meg is szűnhetnek a jövőben.

Kiemelten fontos a politikus beszédéből, hogy a kormány célja, hogy komoly pozíciókkal rendelkezzen a magyar lakossági kiskereskedelmi piacon, ugyanis ezt megelőzően a kormányzat tulajdonszerzési kísérletei a nagykereskedelmi szegmenst érintették. A lakossági kört ellátó ún. egyetemes szolgáltatás intézménye az elmúlt években az eredménykimutatások alapján szinte kivétel nélkül veszteséget eredményezett az érdekelt vállalatoknak. A tavalyi adóemelések, majd a januári rezsivágást követően az iparágból egyre több olyan nem megerősített hír szivárgott, miszerint az itt lévő külföldi szolgáltatók már szívesen szabadulnának a számukra veszteséget jelentő lakossági energiaellátástól.

A kormány energiaszektort érintő sorozatos tehernövelő intézkedéseikor iparági körökben rendre előkerül annak gondolata, hogy a működési környezet nehezítésével a kormány az energiaellátók értékének csökkentését kívánja előidézni, hogy ezáltal kedvezőbb áron vonhassa állami tulajdonba azokat.

Állami oldalon a nemzeti bajnok MVM jöhet számításba a lakossági piac ellátása tekintetében, amely társaság egyébként eddig kerülte ezt a piaci szegmenst. Tekintettel arra, hogy az egyetemes szolgáltatás a jelenlegi szabályozási feltételek mellett szinte az összes érintett társaság számára veszteséget eredményez, így a lakossági piacra történő bevonulás is főként tulajdonosi, tehát állami döntésre történhet meg.

90 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Mit aprózzák el ?
Teljes rezsielengedés oszt jó napot !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Tootsy
@amaramaistanna: Tenyleg olcsobb RIZSAT akarsz? Ha 100 %-os rezsimcsokkentes lesz, akkor senki sem fog Teged mar rizsaval etetni, meg "occso'-val" sem, hihi,...:o))
Tootsy
@spu00: Juj-juj, Kedves spu00! Nem szep dolog am igy beleszolni ebbe az oldalba: nem teccik sem arcanak lenni, sem semmifele mas adatanak? Olyan teccik lenni, mint kormanyunk es hos vezetesunk: magunkrol SEMMIT, (azt nem tudjak ellenunk forditani), amit csinalni akarunk, azt rogton letitkositjuk 99 evre, hogy ki ne deruljon meg ebben az eraban, hogy mekkora zsivanyok is vagyunk, es egyaltalan: MEG ERDEKLODESI KORUNK SINCS, HOBBINK, amit beirhatnank, kedvemc sportunk, SEMMI az On informacios lapjan, de On pontosan ugyanugy elvarja, hogy a velemenyunk hasonlo legyen az Onehez :konyorgom: MIHEZ? amikor ebben a temaban SEMMIT sem jelolt meg -, szoval pont olyan, mint dicso vezireink,... Ja, annak legalabb az eletkorara feny derult: 25 eves, , bar jobb lett volna, ha ezt is titokban tudta volna tartani,... Lehet, hogy mas oldalakon sem neztek jo szemmel eme szemelyes "kitarulkozasat?"
Nauta
@adrenalink: A "válasz" gomb a fideszeseknek olyan,mintha tüzesen izzana. Jobban kedvelik a sunyi,orvtámadó vagdalkozást, és ezért választják az inkognítót.No meg,ugyanakkor persze a "jelentem" gombot imádják
Január
Én egy dologra lennék kíváncsi, hogy a 30%-os rezsicsökkentést ki állja? Az a pénz valahonnan hiányzik. Áfa csökkentés esetén egyszerű lenne a dolog, mert az költségvetési bevétel aminek a csökkentése teljesen a kormány/parlament hatáskörében van, és még szolgáltatóval sem kellene pereskednie, akkor mikor a szolgáltató haszna kb. 4,5%.
Igaza van @Tootsy: tegnap 8:33 -as hozzászólásának, csak ezt kevesen gondolják át azok közül, akik rohannak aláírni a "Rezsicsökkentési" íveket.
Ha igazi megtakarításokat szeretnének az állampolgároknál hagyni akkor az Eu-ban legmagasabb 27%-os ÁFÁ-t kellene csökkenteni!
Tootsy
@Január: Kedves Januar! Mar tobb blogolo is leirta - lehet, hogy nem ennek a cikknek a hozzaszolasaiban, de a Propelleren - hogy ov a mas f@rkaval veri a csalant: vagyis a szolgaltatok torkan akarja lenyomni az egesz rezsicsokkentest, nekik kene lemondani a sajat profitukrol, marpedig mindenki - igy pl. az aram- es gazszolgaltatok is - a piacrol elnek es profitert dolgoznak, mint mindenki egy normalis gazdasagban. NEM lehet egy aramszolgaltatoval lemondatni sajatmagat a sajat varhato nyeresegerol, mert ez olyan, mintha On ingyer jarna be dolgozni, de a sajat kocsijan, sajat ruhajat, sajat munkaeszkozeit hasznalna, es mondjuk estenkent a felesege es a gyerekei hordanak ki a levelesladakba azokat a szorolapokat, amiket sajatmaga nyomtatott ki otthon a sajat printerevel es aramaval... Magyarul: teljesen hulyenek es mazochistanak nez nagyvallalatokat, szolgaltatokat, viszont - allitolag - kozben az o adoterheiket jobban emeli, mint a kozembereket, merthogy "nem akarja tovabb terhelni a szegenyeket" . A gaztarsasagok mar elkezdtek vedekezni amugy magyar modra: nem a megfelelo kaloriaju, "vizes" gazt adnak el olcsobban. Igen, az AFA iszonyu magas. Ahol en elek, a keresetbol 15 %-os adot kell osszesen fizetni: ugyanennyi van barmilyen szolgaltatason , arucikken is, amit ugyanolyan modon lehet visszaigenyelni, mint otthon. Sajnos, On jol latja a problema gyokeret, mar a 10 % is tul sok volt a szolgaltatoknak, a 30 % egyenesen lehetetlen, mert nem hiszem, hogy osszesen lenne a szolgaltatason 30 % profituk. A tisztesseges profitot azert sem volna szabad sajnalni a nagy szolgaltatoktol, mert ha valami nagy gebaszt ut be(pl. oriasi vihar, arviz, esetleg foldrenges, mint nalunk, ahol elek) ezeknek a cegeknek a sajat penzukbol kell nagyreszt allni a helyreallitasokat. Kesobb talan visszaigenyelhetnek valamit az allamtol, de az lassu, nem biztos es nem annyi, mint amennyire valojaban szukseguk volt. (Lasd Christchurch foldrenges, 2 evvel ezelott. A legnagyobb ujzelandi...
murzika
300% rezsicsökkentés és azonnal agyatlan fidesznyik leszek :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok