Elkészült a közétkeztetésről szóló jogszabálytervezet, amely egyebek között a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, gyermektáborokban és kórházakban alkalmazható étrend táplálkozás-egészségügyi előírásait tartalmazza. A kormány honlapján olvasható dokumentumhoz május 10-ig várják a véleményeket. 2011 augusztusa óta van érvényben Paller Judit országos tiszti főorvos közétkeztetési ajánlása. Ennek betartása azonban nem kötelező, így azóta várják hogy ennek nyomán elkészüljön egy jogszabály, amelynek utasításai már kötelező érvényűek. A jogszabálytervezetben rögzítik, hogy az étrendet az élelmezésvezető állítja össze. Továbbá, hogy a közétkeztető minden általa biztosított étkezéshez étlapot készít, és azt az intézmény az étkezők - bölcsődében, valamint nevelési-oktatási intézményekben a szülők - által is jól látható helyen kifüggeszti. Az étlapon fel kell tüntetni az ételek energia-, zsír-, telítettzsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor-, és sótartalmát, valamint az élelmiszerek...

Forrás: eduline.hu
Feltöltő: Sakura
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kutyafüle
Az iskolai étkeztetés akkor lenne igazán jó, ha az egész kiszolgálási rendszert átalakítanák gyors büfé rendszerre, ahol a többféle kínálatból választhatnának. A megszokott leves-főzelék-pörkölt helyett legalább 3féle módon elkészített hús, köret, és zöldségsalátából állna a kínálat.
De hol vagyunk mi ettől?
A gyerekek napi 8-10 órát töltenek az iskolában, persze, hogy ebédre elfogyaszt 3 karéj kenyeret, mert éhes! Ezért kellene átgondolni a teljes napi étkeztetés lebonyolítását.
Mellesleg én még nem láttam zsíros pörköltet, inkább vizes -paprikás kockahúsos förmedvényt. Max. 3 kockával:((
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Kutyafüle
@csegala: A müzli ellen nincs kifogásom, de önmagában nem elég. Az óvodában reggelire kaptak a gyerekek félpohár tejet, abba jutott 3 evőkanál müzli, vagy gabonapehely.
Az ebédeskocsi délben érkezett meg, mire kiadagolták a kaját, már 1/2 1 volt. Számold ki, ez kb, 5 órahossza. A gyerekek szédelegtek az éhségtől. Egy idő után követeltük, hogy adjanak a müzli mellé még valamit, mert ez nem állapot
kecskes laszlo
Ez a szülőknek lesz sokba,mert a gyerek,ha pénze van azt keresi,hogy hol lehet kaját venni. Egy serdülő az anyját is eladja ,ha éhes marad.
Ariana
Erős a gyanúm, hogy ez az egészséges életmód mánia mindig úgy indul egy iskolában, hogy valami dagadt tanár úgy érzi, hogy egyedül nem bírja betartani a fogyókúráját, csak ha szenved körülötte mindenki más is. Kedvencem az a blogbejegyzés volt, ami egy angliai iskoláról taglalta, hogy oda tilos a gyerekeknek bevinni még a kint vásárolt csokit is, de a tanáriban persze halomban áll az édesség. (Ott is az egyik tanár kezdte, ha jól emlékszem.) Egy statisztika szerint a gyerekek 30%-a túlsúlyos. Más szemszögből nézve ez azt jelenti, hogy 70%-át fölöslegesen szívatják.
SLAakku
@Ariana: Otthon a kedves szülőnek, nagymamának stb. kell az első lépéseket megtenni a helyes táplálkozási szokásokhoz. Ha lenne miből. Igaz?

Egy serdülő az anyját is eladja ,ha éhes marad. Nagyon igaz.
darwin
Aki a zsírokat és a szénhidrátokat hibáztatja,az nem ért hozzá.Szükség van mindkettőre az egészséges életvitelhez.A mozgás hiányzik a gyerekek többségénél.A házimunka,a nyári mezőgazdasági munka ,a focizás. A meló törvényileg tiltott ,focizni az mehet,aki fizet.Grundok nincsenek,az utcán már nem játszhatnak.Marad a játékgép,a számítógép,a plafon bámulása.Ez hizlal.
kecskes laszlo
Én a zsíros fizetéseket tiltanám ki a képviselőházból.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.