Hivatalos jegyáremelés nincs, de ettől még a hónap közepétől 5-9 százalékkal többe kerül majd a vonatozás. A gyorsvonati pótdíj a nevével ellentétben nem csak gyorsvonatra vonatkozik. Amire nem, olyan járatból már csak alig néhány maradt, mutatóban. Május 15-étől egy debreceni retúrjegy 7900 forint helyett 8610 forintba kerül majd másodosztályon akkor, ha nem is IC-vel utazunk. Ugyanezen feltételek mellett Miskolcot 530 forinttal, Nyíregyházát 820-szal, Szegedet 590-nel, Pécset és Sopront 650-nel, míg Szombathelyet 760 forinttal drágábban járhatjuk meg Pestről. Ez átlagosan akkor is több mint 5 százalékos áremelésnek felel meg, ha hivatalosan tagadja az áremelés tényét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Forrás: hvg.hu
Feltöltő: Sakura
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

68 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csikknorisz
@sonderkommando: Azt is megérhetnénk már egyszer, hogy annyit fizessen mindenki, amennyit utazik. A piacon, vagy a boltban sem 160 deka krumpli árát kell fizetni, ha csak 141 dekát vesz valaki. Mekkora felháborodás lenne már. Plusz rávernének pótdíjat, ha 30 percnél kevesebb sorbanállás után fizeti valaki. Ez a vasútnál meg teljesen természetes dolog, esze ágában sincs senkinek változtatni rajta. Holott túl vagyunk már az ollóval vagdosott, előre gyártott jegyek korszakán. Nagy biznisz van ám ebben.
sonderkommando
@csikknorisz: A pótdíjnak megvan a maga oka. A mértéke az megint egy másik történet...
Mi ez a krumplis tanmese?
wadnarancs
Lényegében nem fognak járni vonatok csak vasárnap meg pénteken. A diákokon kívül senki sem fog vonatozni.
Mobil123
@wadnarancs: Ne basszus!!! Akkor a nyári utamat, hogy variáljam át, mikor már a szállás is stopizva van! :-))
sonderkommando
@wadnarancs: El tetszett felejteni a rengeteg ingázó melóst, akik zöme bérletes és nekik nem kell pótjegyet fizetni.
csikknorisz
@sonderkommando: Milyen tanmese? Ha 141 kilométert utazol, 160-at fizetsz. Plusz pótjegy. Erre hoztam párhuzamnak. Ha 120,5 kilométert utazol, 140-ért fizetsz. Stb. Ja, és miért kerül ennyibe a papírfecni? Annak is megvan a maga oka. Spaller úr bekapcsolódott anno a kommentelésbe:
vastagbor.blog.hu/2012/03/13/nem_engedjuk_bezarni?fullcommentlist=1#comments
Se az ingyen utazással nem értek egyet, se azzal, hogy x kilométerért x+akárhányat fizessek (teljesárút, teszem hozzá), mert annak megvan a maga kőbe vésett oka, amin képtelenség változtatni. Erre céloztam a "tanmesével". Miért nem lehet úgy árazni az utazást, mint a lédig termékeket? Ennyit veszel, ennyiért fizetsz. Megoldható lenne? Persze. Szentségtörésnek, ördögtől való ötletnek számít? Persze. De miért? Hát mert annak megvan a maga oka.
kkalman
@csikknorisz: Volán trükk!
Valamikor, nem is oly rég lehetett venni 5 km--es jegyet, ha csak annyit akartál utazni. Ezt megszüntették egyik napról a másikra, így 125,- Ft helyett 250,- Ft-ot kell fizetnie annak is aki csak 4-5 km-t utazik, meg annak is aki végigutazza a 10 km-t. Nem beszélve a Volánnál is megjelenő extra felárról, amit a távolsági járatokon vezettek be.
csikknorisz
@kkalman: Egykutya, doktor Völner Pál doktor infradestruktúráért felelős államszitkár szerint ez így van jól, oszt heló. Doktor Gördülő Gaskó kéne most még az utazóközönség szopatására, de most szerinte is így van jól, oszt heló. (álmában csönget egy picit MT ügyben, csak úgy mutiba)
sonderkommando
@csikknorisz: Az ingyen utazással én sem értek egyet, soha nem is kellett volna bevezetni, hiszen a vasút fenntartása sokba kerül, ezért mindenkinek hozzá kellene járulnia a költségekhez. Ez változik végre, de nem elegendő a mérték. Mindenesetre elindult a változás, ami hatalmas pozitívum az eddigi inkorrekt rendszerhez képest (ahol még a full gazdag külföldi 65 éven felüli is díjmentesen utazik, mert EU tagország lakója; ez valami félelmetes!!!).
Számodra (úgy gondolom) a km díj lenne az elfogadható és nem a díj övezetes tarifa. Így annyit fizetne a kuncsaft, amennyit ténylegesen leutazott. Megoldható lenne, de csak reális díjjal volna értelme, ami nem valószínű, hogy bejön a döntéshozóknak.
csikknorisz
@sonderkommando: A döntéshozóknak meg kellenek a szavazatok, marad minden a rókafogtacsuka szituációban. Figyeld meg, 1-2 napon belül cáfolni fogják a címben foglaltakat, berzenkedve utasítják el ezt a tabutémát a nyugdíjasok védelme címszóval. Csodálkoznék, ha nem így történne.
csikknorisz
Biztosra nem megyek, de egy sörben fogadnék arra, hogy lesz "Továbbra is ingyen utazhatnak a 65 éven felüliek", vagy valami hasonló című cikk hamarosan. :)
QQCSI
"Vége a nyugdíjasok ingyenvonatozásának"
Hülyét kapok már attól, hogy a nyugdíjasok ingyen utaznak!
A 65 éven felüliek utaznak ingyen, és ahogy @sonderkommando
is írja, a dúsgazdag eu-s 65 év felettiek is: hollandok, németek...
A nyugdíjasok utaztatásának meglenne a normális módja, hogy
a kecske is jóllakjon, (igazi kisnyugdíjasok),és a káposzta is meg
maradjon (választók szavazata).
Nem megoldhatatlan, már többször elmondtam.
A nyugdíjintézet által év elején kiküldött igazoláson feltüntetve:
- kedvezményes jegyvásárlásra jogosult (létminimum alatti nyugdíj esetén)
-kedvezményes jegyvásárlásra nem jogosult (létminimum feletti nyugdíj esetén)
Mi ebben a bonyolult?!
QQCSI
@QQCSI: Magyarul: ne utazzanak ingyen a 65 éven felüliek sem,
de az állami cégek alkalmazottai se! A kormánytisztviselők se!
Van annyi a jövedelmük, hogy tankolni tudjanak a céges autóikba!
Bereczné Torma Valéria
Nem utaznak már az emberek,csak ha nagyon fontos.Gusztustalan,koszos vonatok,még leülni sem érdemes ,mert tiszta fertő.Nagyon büszkék lehetnek rá,inkább tennék rendbe,nem beszélve róla hogy annyira drága.Ráadásul még,hakell,hanem,sokszor késnek,úgyhogy nemkell izgulni,a szegényebb ember még ingyensem utazik.
lajospapa
Megint elb...szta a fidi! Bele kellett volna írni az Alaptörvénybe! Mert az úgy volt, hogy a szocik, mikor bevezették, azt a törvényt hozták, hogy a 65 év feletti ingyenesség csak 2013 májusig jár. Gyurcsány és Bajnai nem szólt időben erről a csontvázról.
Nakimaga
Ne azt figyeljék mit mondok, hanem mit teszek!Mint az ószeres,adok-veszek !
QQCSI
@lajospapa: Ezt komolyan mondod? Nehezen tudom elhinni.
sonderkommando
@csikknorisz: Remélem nem, hiszen az IC-en is fizetnek helyjegyet.
sonderkommando
@QQCSI: Amíg választási és szociális kérdést csinálnak a történetből, addig a millió inkorrekt kedvezményhez nem nyúlnak. Sajnos így van ez nálunk.
sonderkommando
@Bereczné Torma Valéria: Igaz, de azt nem kötelező igénybe venni. Soha nem értettem, hogy ha valakinek nem felel meg a jelenlegi vasúti szolgálatatás, akkor miért vásárolja meg az amúgy elég drága bérletet, menetjegyet? Ezek szerint ezek az emberek a boltban simán megveszik a romlott terméket is?
Javaslom, hogy oldják meg a gondjukat, pl. busszal, saját autóval, rollerrel, lovasszekérrel, helyben munkát vállalva, oda költözve, ahol dolgozik, stb. Mindig mindenre van megoldás, legfeljebb nem tetszik.
csikknorisz
Na mit mondtam:
"Minden olyan közlekedési jegy,
amely eddig ingyen járt a nyugdíjasoknak, ezután is ingyenes lesz - mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője"
www.hirado.hu/Hirek/2013/05/04/12/Fidesz_ha_Mesterhazyn_mulna_nyugdij_sem_lenne_.aspx
A k. lottószámokat bezzeg sose tudom eltaláni. :S
QQCSI
"Minden olyan közlekedési jegy, amely eddig ingyen járt a nyugdíjasoknak, ezután is ingyenes lesz - mondta Selmeczi Gabriella,..."
Selmeczi szenátor asszony sem tagadta meg önmagát:
fingja sincs neki se, hogy nem a NYUGDÍJAS utazik ingyen,
hanem a 65.életévét betöltött minden ember, aki az EU tagja,
vagy nem EU ország állampolgára ugyan,
de kettős állampolgársággal rendelkezik.
(Lásd ukrajnában élő személy, aki Magyarországról nyugdíjat kap (?!)
+ betöltötte a 65.életévét.)
lajospapa
@QQCSI: Lehet a szövegem az irónia miatt nem volt értelmes. Komolyra fordítva nekem az a véleményem hogy ha igazán piacgazdaság (kapitalizmus) van akkor minden állami beavatkozás a folyamatokba rendkívül veszélyes, ezért nagy körültekintést igényel. Általában nem értek egyet az ingyenes kedvezményekkel, melyet egyesek igénybe vesznek mások nem tudnak élni vele. Jó példa erre a gázárcsökkentés mely régen nem érdekli azt, aki már két-három éve nem tudja fizetni. Viszont gyomorforgató azt is hallgatni, hogy a szocik elvettek egy hónap nyugdíjat. Három év alatt lett volna idő és 2/3
politikai erő is hogy visszaadják. Vagy mondják meg nincs rá pénz, mert a 16 %- os szja elvitte. Ez így lenne korrekt és akkor vegyen jegyet aki utazik!
QQCSI
@lajospapa: Az ingyenes utazás kérdése azért szociális kérdés, mert kedvezmények másutt is vannak, mert a nyugati országokban is kedveskednek általában az időseknek.
A probléma az, hogy nálunk azok utaznak ingyen, akik egyébként szociálisan nem rászorulók: állami, kormányzati, önkormányzati, stb. cégek csilliónyi vezetője, azok cégautói,
a benzinköltség, esetleg sofőr bérköltsége, amortizáció...mind, mind ingyenes pl.egy kövérlászlónak, holott havonta kap ugyebár 2.481.330,-Ft-ot, amit szintén az adófizetők dobnak neki össze!
Az ingyenes utazással én sem értek egyet, a rászorultsági alapon történő kedvezményekkel azonban igen. Jó példát hoztál, akinél már kikapcsolták a villanyt, gázt,
annak már mindegy...:( Ha kissé empatikusabb lenne a politikai elit, bizony, lesülne a bőr a pofájukról, amikor látják, hogy családok nyomorognak önhibájukon kívül, miközben őket eltartjuk!
szaboria1
@csikknorisz: Már meg néztem a MÁV menetjegyárát május 16 -val szépen fel van írva 65 éven felülieknek mennyi is lesz az annyi.
szaboria1
@csikknorisz: Sajnos a Kusza fogú megint hazudott,mert a pótjegy árát ki kell fizetni.
vukkocska
A buszokon is elég régóta valamiért 176 forintot kell fizetni a 65 év felettieknek. Valami olyat magyaráztak, hogy klímás a busz. :) Hogy aztán mindenkinek van ez a felár, nem tudom, majd ha megtudtam, tájékoztatlak benneteket. :)
sonderkommando
@csikknorisz: Úgy néz ki, hogy megússzák a fizetést. A k...va életbe!!!
De ha az IC-in fizetnek, a gyorson szintén fizetnek az első osztályon 2-1 kocsiosztály különbözeti díjat, akkor ezt miért nem???
Rohadna meg az egész kommunista banda mesterházival együtt!!!
sonderkommando
www.stop.hu/belfold/mar-a-nyugdijasok-sarcolasat-kezdik-orbanek/1144307/

Miért sarc az egyenlő mértékű menetdíj fizetés? Igénybe vesznek egy szolgáltatást és diszkriminatív módon nem fizet a 65 éven felüli (de még az alatti is megússza fillérekkel) menetdíjat.
QQCSI
@sonderkommando: Miért nem amiatt pattogsz, hogy az összes képviselő ingyen furikázik?!
Miért nem azért átkozódsz, mert a nem csekély jövedelmükhöz képest finom kis lakbér támogatást kapnak?! Miért nem azért hőbörögsz, mert köteleskövér és a többi lenyúlják a csórókat és semmi, vagy alig valami melóra egy rendes ember fizetésének a csilliószorosát
kapják. Bár sok közöd nincs hozzá és nem is tartozom magyarázattal, de képzeld el, hogy
már az ötödik kedvezményes utazásra szóló igazolványt kapom, és összesen két alkalommal
használtam ki. Gyanítom, hogy nagyon sokan vagyunk ezzel így, és azt is sejtem, hogy azok közül, akik ingyen utazhatnának, rengetegen nem használják ki, amire ezer okuk lehet...:(
sonderkommando
@QQCSI: Azért mert itt nem róluk van szó (mellesleg azt is ugyanígy elítélem).
Kövér kartárs cirka 2.5 milliós havi jövedelméről szóló íráshoz is volt 1-2 szavam, olvasd el és meglátod, hogy a retek fehérgalléros politikus bűnözők is nagy kedvenceim.

Nem az a lényeg, hogy mennyien használják vagy nem. A fontos és vérlázító, hogy van.
QQCSI
@sonderkommando: Az alanyi jogon járó ingyenes utazással én sem értek egyet,
de a rászorultság alapján igenis helyeslem, de ezt a családi pótlékra is le lehetne vetíteni.
gyermeket nem az államnak szülünk, nemzünk, mire fizetnek akkor a gyermektelenek
adójából nekik? Tudod, kulturált országokban léteznek szociálisan érzékeny intézkedések...
...mi nem tartunk ott.:(
QQCSI
@sonderkommando: sonderkommando „Még jó, hogy meg bír élni! De neki lehet, megérdemli... „ma, 08:27
propeller.hu/itthon/2688968-millio-481-ezret-keres-havonta?all#comments
Azért árnyalatnyit másképp ítélted meg köteleskövér jövedelmét,
mint a 65 éven felüliek utazását…………………………..:(((

„Úgy néz ki, hogy megússzák a fizetést. A k...va életbe!!!
De ha az IC-in fizetnek, a gyorson szintén fizetnek az első osztályon 2-1 kocsiosztály különbözeti díjat, akkor ezt miért nem???
Rohadna meg az egész kommunista banda mesterházival együtt!!!”
sonderkommando
A vasúttársaság egy profitorientált gazdasági vállalkozás, még akkor is, ha most ez nem így látszik. Aki utazni akar, fizessen. Ezt teljesen és tisztán üzleti alapon kellene intézni.
De igazad van: nem tartunk ott, ahol kellene.
sonderkommando
@QQCSI: Fogalmazhattam volna nagyságrenddel durvábban (mint ahogy a napokban megtettem a trafikos történettel kapcsolatban) is. Azonban a te reakciód pusztán szemantika...
QQCSI
A nyelvtanhoz semmi, az empátiához annál több köze van annak, amit írtam,
lehet, hogy ezért nem akarod megérteni...:(
sonderkommando
@QQCSI: Nemrégiben is az empátia és a szolidaritás volt vitánk tárgya. Akkor a másik vesszőparipám, a devizahitelesek voltak terítéken.
Tudom jól miről írsz, ám ennyi emberrel empatikusnak és segítőkésznek lenni úgy, hogy mások fizetik ennek az árát, nos az nagyon nincs jól.
QQCSI
@sonderkommando: A devizahitelesek sem ingyen akarják a hitelt, csak korrekt módon fizetni.
Empatikusnak lenni nem is kell mindenkivel, de egyelőre ebben az országban a gazembereknek: tolvajoknak, csalóknak, sumákoknak áll a világ, akár fehérgalléros, akár bodzaszedő. A hülyék meg fizetnek: Te, én és még 1-2 milliónyian. Ez a nem jó!
Az eredeti témához visszatérve: ha minden 65 éven felülinek fizetnie kell a tömegközlekedésért, szerinted mekkora nyeresége lesz a MÁV-nak, VOLÁN-nak, stb.?
Elárulom, fillérek, mert az emberek nem fognak utazni. Igaz, akkor viszont lehet ritkítani a
járatokat, ami már legalább nem veszteség, ha nem lis nyereség. Hogy fognak majd örülni
akkor azok, akik korábban kelhetnek, későbben érnek haza...
sonderkommando
@QQCSI: Mondandód első felével egyetértek.
Nézzük a másodikat:
A 65 éven felüli díjmentesen utazik szerte az országban (jelenleg). Ha nem jönnének, akkor a közlekedési szolgáltatóknak nem lenne vesztesége, ám ha utaznak, az azonnali pénz lenne.
QQCSI
@sonderkommando: Horn Gyula vezette be, nem titok, hogy szavazatszerzés céljából,
Orbán Viktor meg nem fogja eltörölni, na, miért is nem?
sonderkommando
@QQCSI: Így igaz. Ezért szoktam emlegetni a kampányfogás kifejezést.
Azért mert a cirka 3 milliós nyugdíjas populációra vagy kasztra simán lehet építeni egy választást. Jól ki van találva.
Azért bennem amíg élek él a remény, hogy egyszer megszüntetik ezt az inkorrekt és diszkriminatív kedvezményt.
QQCSI
@sonderkommando: Bár már csak 3 x 365 napot kéne aludnom, hogy én is ingyen utazhassam,
de üsse kő, vonják vissza!
De akkor emeljék már meg a 2008.01.01-je óta azonos 28.500,-Ft-os minimális öregségi nyugdíj összegét, mert annak változatlanul hagyása bizony nagyobb gazemberség, mint az ingyenes tömegközlekedés!
dzurinda
@QQCSI: Szerintem tévedésben vagy, aki minimális nyugdíjat kap, az azért kapja, mert kevés járulékot fizetett be anno. Keveset tett be a közösbe - keveset is vehet ki.
QQCSI
@dzurinda: Ne ítélj, hogy ne ítéltess!
Elvben igazad van, csak történetesen
a nyugdíjszámításomkor derült ki, hogy
nem fizettek utánam járulékokat, még mázli,
hogy a szolgálati időmet igazolni tudtam!
Azt meg nem kívánom senkinek, hogy annyit keressen, amennyit, mert rákényszerül!
Ilyen okosságokat azok mondanak, akik nincsenek rákényszerítve a rabszolgamunkára...
soljanka
@sonderkommando: "Inkorrekt és diszkriminatív intézkedés"...
Nos én nem sajnálom a 65 éven felüliektől ezt.
1. Sok nyugdíjas egyedül él. A rezsit egyedül kell fizetnie a nem nagy nyugdíjából
2.. A kevés nyugdíjból - a rezsi mellett-a legtöbbet a gyógyszerre, orvosra költenek
3. Ha maradna még esetleg, akkor egészséges élelmiszert kellene fogyasztaniuk, ami ugye nem olcsó
4. ha valaki mégis szép nyugdíjat kap, és netán maradna neki mondjuk benzinre, akkor érdemes figyelembe venni,hogy sokkal jobb, ha sok idős ember a lelassult reflex-szel nem vezet.
5.Nem minden nyugdíjas lakik egy településen a gyerekeivel - szeretné látni az unokáit, de az 1-2 pontben említett rezsi és gyógyszer kifizetése után nem marad pénze
és
6. Amíg milliárdokat költ a kormány stadionokra, terek lekövezésére, csókosok helyzetbe hozására, addig ne már azokat az embereket büntesse, akik becsületesen az ledolgozták életüket.

Én messze vagyok korban ettől, így nem savanyú a szőlő.
De vannak szüleim, és nem sajnálom tőlük azokat a "pitiáner" kedvezményeket, amikért valaha megdolgoztak.
QQCSI
@dzurinda: Épp ezért milyen finom kis nyugdíja lesz majd köteleskövérlacának
a havi 2 és fél milla után! :(
dzurinda
@QQCSI: Elnézést kérek, a te egyéni esetedre nem igaz, amit mondtam, sajnálom, hogy nem fizették utánad a járulékokat, és ez nem derült ki korábban.
QQCSI
@dzurinda: Ja, meg olyan is van ám, hogy nevelt 5-6 gyereket, ezért nincs csak 15 évnyi munkaviszonya...
dzurinda
@QQCSI: Na jó, de ebben az esetben tudja előre az adott személy, hogy nem számíthat majd sok nyugdíjra a 15 év munkaviszony miatt, tehát tudja, hogy másképpen kell majd gondoskodnia idős korában a megélhetéséről.
QQCSI
@dzurinda: Imádom, amikor olyanok osztják az észt, akik még minden előtt vannak.
Na, mindegy, nekem pizsamaosztás: Jó éjt!
dzurinda
@QQCSI: Cáfolj meg érvekkel, és azt mondom, igazad van. Vagy vállaljon valaki kevesebb gyereket (és akkor lesz sok munkaviszonya), vagy fogadja el, hogy kevés lesz a nyugdíja, és azt máshonnan kell kipótolnia. A rendszer világos, lehet előre gondolkodni.

Jó éjt!
miazavalami
@dzurinda: Én előre gondolkodtam! De sajna a fidesznek kellett a pénzem... :-(
dzurinda
@miazavalami: Sajnos van ilyen is, ezt nem lehet kivédeni :(
miazavalami
@dzurinda: Dehogynem! Ez lopás volt a javából!
sonderkommando
@soljanka: Ez a drámai értekezés nagyon megható, de erre nem megoldás, hogy totál ingyen utaznak egyesek, míg sokan teljes áron utaznak.
Ha a nyugdíjasnak vagy a 65 éven felülinek kedvezményt akarnak adni, akkor azt a jövedelem mértékéhez kellene igazítani, egy bizonyos összeg felett pedig ne legyen kedvezmény. A külföldinek pedig ne legyen semmilyen kedvezménye.
Hellcat
Tessék már mondani...mi van a Székesfehérvár- Komárom vonallal? Ahol lakom, hiába van vasútállomás, nem állt meg a vonat...napi 2 szem vonat megy azokból egyik se állt meg...a másik meg...Aug.20. hosszú hétvége előző évben...mentünk volna a balatonra nyaralni de a nagy okos máv kemény 2 darab vagont küldött...annyira televolt mire a szomszéd településre ért (mert ugye nálunk nem áll meg a vonat), hogy senki nem tudott felszállni. Most ezzel a dologgal, hogy a fidesz elvette ezt a kedvezményt is, nem tudok mit kezdeni, mert már a vasutazást is régen szétbaszta...
sonderkommando
@Hellcat: Talán úgy gondolják, hogy költözz olyan településre, ahol megáll a vonat.
Hellcat
@sonderkommando: Ja az sokkal egyszerűbb, mint megállítani a vonatot. :D
vukkocska
@sonderkommando: majd ha eléred a 65. évedet, rájössz, hogy jó dolog. Én sem használom ki, mert autóval járok a kutyám miatt :). 1994 és 98 között vezette be a Horn kormány. Miért most fáj ez mindenkinek?
soljanka
@sonderkommando: én nem egyesekre értettem, hanem a nyugdíjasokra. Abban igazad van, hogy lehetne határt szabni,bár a 200ezer feletti nyugdíjas elég ritkán veszi igénybe a tömegközlekedést.
Itt számomra az elvről van szó: rögtön elvenni a 65 év felettiektől - szokás szerint jól megosztani a népet -, és például az új állampolgárok ingyenes orvosi ellátását, kedvezményes lakáshoz jutását és utazását pedig nem sértjük meg.
sonderkommando
@soljanka: Rögtön elvenni? Be sem kellett volna vezetni!
De a többi általad jelzett anomáliát is fel kellene számolni!
sonderkommando
@vukkocska: Nekem erre nemigen lesz szükségem.
Kutyát pedig vonaton is lehet szállítani.
Igen, azóta is szidom a komcsikat.
vukkocska
@sonderkommando: soha nem lehet tudni, hogy kinek mire lesz szüksége. Ha rövidebb életűnek gondolod magad, rosszul teszed. A kutyát vonaton szállítani kétszer annyiba kerül, mint az emberjegy. A buszon is két jegyet kell miattuk lyukasztani. Én nem szidom a komcsikat. :) Nincsenek is komcsik.
sonderkommando
@vukkocska: Nem gondolom magam rövidebb életűnek, másról van szó.
Vonaton az élőállat viteldíj nem kerül többe. Ellenkezőleg, jóval kevesebb a tarifa.
Be kell néhány szabályt tartani (pl.: póráz, szájkosár, stb.)de nem annyira drága mint gondolod.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.