...mi lenne, ha cigány lennék. Akarnék-e úgy élni mint a "magyarok"? Át akarnám-e venni a szokásaikat, a kultúrájukat, a életmódjukat? Mert magyarként én bizony nem akarnék "cigányként" élni ... se "ázsiaiként" sem "afrikaiként". Annak sem örülnék, ha a gyerekemet így akarná nevelni a társadalom, vagy az állam. Annak meg kiváltképp nem örülnék, ha erről meg sem kérdeznének. Vajon a cigányokat megkérdezte valaki, hogy szeretnének-e magyarként élni, vagy hogy a gyerekeiket magyarnak neveljék az iskolában? Ha a "magyarok" kiutálnának, mit tehetnék? Nem mennék közéjük, azt. Ha az egyház segítene, szerencsére nem is kellene a telepről a lábam sem kitennem. És nem tenném ki a gyereket sem szenvedésnek. Zoltán tiszteletes szerint úgyis mindenki tudja, Isten hol jelölte ki a helyét, és ennek megfelelően él. Ha így történne, csak azért imádkoznék, hogy ide ne jöjjenek a gárdisták, és hogy bekerüljek a közmunkaprogramba. Ehhez azért jó volna jóban lenni a telepen nekünk segítő "magyarokkal".

Forrás: magyarnarancs.hu
Feltöltő: SLAakku
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

genyó kapitány
Ha én cigány lennék mindent ingyen kapnék, nem kellene dolgoznom sem és nyakra-főre csinálnám a kis purgyékat akiket majd az adófizető többségi társadalom eltart.
Ha cigány lennék kihasználnám a fordított diszkriminációt és a gyerekeim ingyen, felvételi nélkül tanulhatnának egyetemen/főiskolán.
Ha én cigány lennék leütném, kirabolnám és bántalmaznám a többségi társadalom védtelen tagjait, aztán ha egy újjal is hozzám érnének azonnal rasszizmust kiáltanék.
Ha cigány lennék nem fürdenék és igénytelen mocsokban élhetnék, mert ez nálunk hagyomány. Mi másként tisztálkodunk.
Ha én cigány lennék lenéznélek benneteket és parasztnak hívnálak.
Ha én cigány lennék úgy eltüntetném az integrációra költött milliárdokat, mint a sicc.

Ha én cigány lennék...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
SLAakku
"Ha én a cigányok többségéhez tartoznék, akkor a gyerekemet mélyszegénységbe szülném, és neki elenyésző esélyei lennének arra, hogy onnan kitörjön. A gyerekvállalás szépségeit ecsetelők és a magyar fogyásán búsongók tanácsára persze nem szabadna szülnöm, de hát miután ők sem azt teszik, amit mondanak, felteszem, ez a morális parancs rám sem áll. A gyerekem nagy valószínűséggel elcigányosodott iskolába járna, ami Nyugat-Magyarországon elviselhető, keleten pedig olyan körülményeket jelentene, amelyek közé jóérzésű szülő nem szívesen engedi a szeme fényét. Az is könnyen lehet, hogy a falumból az önkormányzati busz a cigányokat a szomszédos cigányiskolába, a nem cigányokat pedig két településsel odébb, az "integrált" suliba vinné be minden reggel."

Igaz varirmag?
SLAakku
S...ka Tegnap

"...aki a már meglévő gyermekének sem tud tisztességes ételt és öltözéket biztosítani, az vajon miért szül továbbiakat?"

Mert ebben szocializálódott, így nőtt fel, ezt látta követendő példának. Nagyjából e szerint él és viselkedik a legtöbb ember.
Ritka az, amikor szembemegy az otthonról hozott mintával.

Cikkel kapcsolatban:

elég az, ha csak a többségi társadalom viszonyulásában, (elmaradó) intézkedéseiben keressünk a hibát? Nem kellene maguknak a cigányoknak összefogniuk és kivívni a saját életüknek, iskoláztatásuknak stb. megfelelő változtatásokat?

De, legalább képviselőiknek a mostaninál erőteljesebb hangon kéne megszólalni. Most nemigen hallatni, olvasni ilyesmiről."

Talán a jelenlegi hatalom jegelte a témát a jobbik miatt?
SLAakku
Nyilvánvalóan saját ügyének előmozdítása érdekében Mohácsi Viktória az elmúlt hetekben-hónapokban egyebek mellett a következőket nyilatkozta a CBC kanadai közszolgálati tévének és a Reutersnek (magyarul itt):

- "roma származása miatt gyülőletcsoportok, sőt, a hatóságok üldöztetésének lenne kitéve, ha visszatérne Magyarországra";

- "Magyarország nagyon közel van a polgárháborúhoz. De az biztos, hogy a mi népünk áll majd a vesztesek oldalán, mert nincsen pénzünk és nincsenek fegyvereink";

- "az előző szocialista kormány úgy döntött, hogy eltitkolja a romagyilkosságokkal kapcsolatos információkat. Ez az információ – ha egyszer a nyilvánosság elé kerülne – a gyilkosságokhoz köthetne egy-egy állami tisztviselőt";

- "e bűncselekmény-sorozattal összefüggő információi miatt veszélyben van, és 15 év börtönt kockáztatna, ha ezekről az ügyekről beszélne";

- "Miközben biztonságban érzem magamat Kanadában, nagyon jól tudom, hogy a magyar titkosszolgálat hosszú karja itt Kanadában is elkaphat. De nem akarom, hogy esetleg a népem, vagy édesanyám és mások is a gyilkosok áldozatai legyenek."

Magyarország természetesen igencsak távol áll attól, hogy akár a romák, akár a többségi társadalom számára jogi vagy gazdasági értelemben "biztonságosnak" nevezhessük. (Egyébként még a kormányzat is abból indul ki, hogy úgy félmillió polgártársunk hagyta el az országot az elmúlt években, már régen nemcsak az orvosok meg a nővérek, romák és nem romák.) Véletlenül se védjük meg a kormányzat álságos "felzárkóztató" retorikáját, amely mögé bújva simán elnéz önkormányzati, egyházi iskolákban szegregációs helyzeteket. És persze véletlenül se becsüljük le a rasszista gyűlöletcsoportok on- és offline ténykedését.

Mohácsi története megközelítőleg sem hasonlítható volt munkatársa, Radics József esetéhez, aki szintén Kanadában próbált menekültként szerencsét, öt éven át. Mint az a Népszabadságnak adott szerény, méltóságteljes interjújából szinte mellékesen kiderül, elég nyomós oka volt...
SLAakku
Mohácsit szépen felépítették, nem is lenne vele semmi baj, csak a cigánygyilkosságokat ne emlegetné.
SLAakku
Mohácsi története megközelítőleg sem hasonlítható volt munkatársa, Radics József esetéhez, aki szintén Kanadában próbált menekültként szerencsét, öt éven át. Mint az a Népszabadságnak adott szerény, méltóságteljes interjújából szinte mellékesen kiderül, elég nyomós oka volt elmenni innen: elgázolták a családját Budapesten. "A hatéves kislányom meghalt. Két másik gyermekemnek eltört a térde. A feleségem olyan sérüléseket szenvedett, hogy tizenkilenc hónapig nem bírt lábra állni. A gyerekek féltek kimozdulni. A házban csak mi voltunk cigányok. A kisebb gyerekeimre ráengedték a pitbull kutyát. Folyton az járt az eszemben, még hány gyermekemet kell elveszítenem." Ezzel együtt Radics József úgy döntött, hazajön.

Azt az egyet ugye nem mondhatjuk, hogy a szabadságot választotta.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.