...mi lenne, ha cigány lennék. Akarnék-e úgy élni mint a "magyarok"? Át akarnám-e venni a szokásaikat, a kultúrájukat, a életmódjukat? Mert magyarként én bizony nem akarnék "cigányként" élni ... se "ázsiaiként" sem "afrikaiként". Annak sem örülnék, ha a gyerekemet így akarná nevelni a társadalom, vagy az állam. Annak meg kiváltképp nem örülnék, ha erről meg sem kérdeznének. Vajon a cigányokat megkérdezte valaki, hogy szeretnének-e magyarként élni, vagy hogy a gyerekeiket magyarnak neveljék az iskolában? Ha a "magyarok" kiutálnának, mit tehetnék? Nem mennék közéjük, azt. Ha az egyház segítene, szerencsére nem is kellene a telepről a lábam sem kitennem. És nem tenném ki a gyereket sem szenvedésnek. Zoltán tiszteletes szerint úgyis mindenki tudja, Isten hol jelölte ki a helyét, és ennek megfelelően él. Ha így történne, csak azért imádkoznék, hogy ide ne jöjjenek a gárdisták, és hogy bekerüljek a közmunkaprogramba. Ehhez azért jó volna jóban lenni a telepen nekünk segítő "magyarokkal".

Forrás: magyarnarancs.hu
Feltöltő: SLAakku
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

genyó kapitány
Ha én cigány lennék mindent ingyen kapnék, nem kellene dolgoznom sem és nyakra-főre csinálnám a kis purgyékat akiket majd az adófizető többségi társadalom eltart.
Ha cigány lennék kihasználnám a fordított diszkriminációt és a gyerekeim ingyen, felvételi nélkül tanulhatnának egyetemen/főiskolán.
Ha én cigány lennék leütném, kirabolnám és bántalmaznám a többségi társadalom védtelen tagjait, aztán ha egy újjal is hozzám érnének azonnal rasszizmust kiáltanék.
Ha cigány lennék nem fürdenék és igénytelen mocsokban élhetnék, mert ez nálunk hagyomány. Mi másként tisztálkodunk.
Ha én cigány lennék lenéznélek benneteket és parasztnak hívnálak.
Ha én cigány lennék úgy eltüntetném az integrációra költött milliárdokat, mint a sicc.

Ha én cigány lennék...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
SLAakku
"Reiter 2 órájaHmm. Igen elgondolkodtató írás. Bele is gondoltam kicsit, mi lenne, ha cigány lennék. Akarnék-e úgy élni mint a "magyarok"? Át akarnám-e venni a szokásaikat, a kultúrájukat, a életmódjukat? Mert magyarként én bizony nem akarnék "cigányként" élni ... se "ázsiaiként" sem "afrikaiként". Annak sem örülnék, ha a gyerekemet így akarná nevelni a társadalom, vagy az állam. Annak meg kiváltképp nem örülnék, ha erről meg sem kérdeznének. Vajon a cigányokat megkérdezte valaki, hogy szeretnének-e magyarként élni, vagy hogy a gyerekeiket magyarnak neveljék az iskolában? Szerintem ez a fene nagy integráció nem a cigányok fejéből pattant ki, de lehet tévedek.
Nagyon egyszerű, a "többségi" társadalmat rasszizmussal vádolni (egyébként minden ember rasszista, vagy úgy is mondhatnám "piros sapka - sárga sapka"), de tuti biztos, hogy a szegény cigánygyereket az iskolában a bőrszíne miatt kezelik "másként"? És akkor az ázsiait vagy az afrikait miért nem?
És miért kellne úgy éreznem, hogy az én bűnöm az ő bűnük?
Ja igen és aki a már meglévő gyermekének sem tud tisztességes ételt és öltözéket biztosítani, az vajon miért szül továbbiakat? Lehet azért mert mi "többségi" magyarok rasszisták vagyunk?"
SLAakku
"Ha én cigány lennék, semmi mást nem szeretnék, mint hogy ne kezeljenek cigányként. Kezeljenek úgy, mintha én is "magyar" lennék. Ennél csak egy dolgot szeretnék jobban: kezeljék a gyerekemet is úgy, mintha "magyar" lenne."
Sííva
@SLAakku: Nem is lenne ezzel probléma mert hiszen ha cigány származású gyerekek többsége is úgy viselkedne mint a magyar gyerekek. Sajnos a nagytöbbségük még most sem kapja meg otthon az ehhez megfelelő nevelést. Vannak viszont akik igen és tudnak beilleszkedni, tudnak dolgozni és emberhez méltóan viselkedni. Na az ilyen cigány származású nőket, férfiakat, gyerekeket is ha tudják kiközösítik és ezek ugyan úgy szenvednek tőlük.
lenhardtibolya
@Sííva: Azokat a cigány származású embereket, családokat, akik alkalmazkodnak a többség által elvárt normákhoz, tiszták, rendesek, szorgalmasak, a gyerekeik is tisztelettudók, azokat nem közösítik ki a magyarok, sőt, nagyon is barátságosak velük, örülnek, hogy ilyenek. Sajnos az ilyen család ritka, mint a fehér holló, az sokkal gyakoribb, hogy a minimális együttélési normákat sem tartják be, és nem is akarják betartani. Ott van az ellentét forrása, hogy nem is akarnak beilleszkedni! Azt mégsem kívánhatják, hogy a többség alkalmazkodjon hozzájuk és fogadja el őket úgy, ahogy vannak a maguk vadságában, durvaságában!
SLAakku
@lenhardtibolya: ...meg jó ha a cikk elolvasása megértése után böffentünk.
bakegya
...csak az orbán család mintájára cselekednék...minden identitászavaromat leküzdeném,de csak magamban!Csak csendben, csak halkan eltünnék pe... a pereputtyal együtt a balfenéken...még mielőtt utolérem magam,mint a sánta kutyát az egyszeri magyar emberek.
bakegya
@lenhardtibolya: ha cigány lennék "vadságomban,durvaságomban"hova húznék-szerényen, halkan-arra a munkaerőpiacra amit sikeresen megteremtettem nektek magyaroknak,csak éppen a cigányok cigányságával sikerült jómagamnak,barátaimnak és részvényeseimnek is nagyívben elkerülni.
Betaloc
Ez csak felesleges önsajnálat. A cigányságnak akkor lesz jobb, ha ők is akarják a jobbat, nélkülük nem megy.
Sííva
@lenhardtibolya: Lehet, hogy félreérthető voltam. Nem a többségi társadalom közösíti ki hanem a saját közegük és főleg ott ahol a különbségek nagyok közöttük.
SLAakku
@Betaloc: ...meg jó ha a cikk elolvasása megértése után böffentünk.
SLAakku
Mert gondolj csak bele, hogy megszületnél egy putriban!
JAJMÁR
Jó cikk! Ha cigány lennél, akarnál úgy élni mint a magyarok? Magyar vagy. Akarsz úgy élni mint a cigányok?

Ez a lényeg. Nem akar a cigány magyar lenni, a cigány cigány akar lenni, mert ha nem, akkor identitás zavar alakul ki. Ezért olyan nehéz az integráció. Innen kellene elindulni, hogy ezt meg kell értse az, aki a törvényeket és a felzárkóztató programokat kitalálja.
JAJMÁR
A mai magyarok többségében a cigány szitokszó! Ennek oka az, hogy jóval nagyobb szegénységben élnek, jóval több a bűnözés.
Én elfogadó vagyok velük szemben, azt gondolom. Nem akarok velük azonosulni, csak elfogadom, hogy más az életfelfogásuk, és nem zavarjuk egymás életét.
Abban a hiszemben éltem, hogy ez elég. Toleráns vagyok, és kész.

Kb. 2 hónapja, azt mondja az egyik ismerősöm:
- Lehet, hogy megnősül a fiam.
- Akkor gratulálok - mondtam, hiszen már felnőtt, ideje. De Ő csak néz, nagyon nagy gondokkal küzd. látom. Aztán el is mondja:
- Cigány a lány! Jogi asszisztens, nagyon szép, de cigány, és látszik is rajta, a szülein meg nagyon.
- Na és, nem számít az, szeretik egymást, ez a fontos! - mondom, én, mert én nem vagyok az Ő helyében.
- Te ezt nem érted! Cigány lesz az unokám, lehet, hogy teljesen a fiamra hasonlít, de lehet, hogy olyan lesz, mint az anyja, vagy a cigány nagyapja.
Nem nőhet fel az én félig cigány unokám ebben az országban!!!

Azt hiszem, megértettem. Ez komoly gond, ebben az országban!
genyó kapitány
Ha én cigány lennék mindent ingyen kapnék, nem kellene dolgoznom sem és nyakra-főre csinálnám a kis purgyékat akiket majd az adófizető többségi társadalom eltart.
Ha cigány lennék kihasználnám a fordított diszkriminációt és a gyerekeim ingyen, felvételi nélkül tanulhatnának egyetemen/főiskolán.
Ha én cigány lennék leütném, kirabolnám és bántalmaznám a többségi társadalom védtelen tagjait, aztán ha egy újjal is hozzám érnének azonnal rasszizmust kiáltanék.
Ha cigány lennék nem fürdenék és igénytelen mocsokban élhetnék, mert ez nálunk hagyomány. Mi másként tisztálkodunk.
Ha én cigány lennék lenéznélek benneteket és parasztnak hívnálak.
Ha én cigány lennék úgy eltüntetném az integrációra költött milliárdokat, mint a sicc.

Ha én cigány lennék...
Betaloc
@SLAakku: A mi lenne ha című lemeznek nincs értelme.
Persze ettől te még lehetsz szolidáris...
magyarbakancs
Ez egy nagyon nehéz kérdés !
Ahol élek azt látom ,hogy főleg a cigány asszonyok gyerekeiket nem hagynák el más férfiért
Ezt előbb megteszi egy cigány férfi..
A cigány nők mindent előteremtenek családjuk megélhetéséért.
A munkába járó cigány nő több mint a cigány férfi.
És valahogy jobban is meg állják a helyüket a munkahelyeken.
Ahol élek nagyon sok a vegyes házasság .Több cigány lány megy férjhez úgymond Magyarhoz.A vegyes házasságokban született gyerekeknek nincs identitás zavaruk.
A cigányok a konfliktus helyzetet nagyon nehezen tudják kezelni ezért talán ez miatt agresszívak . Sokkal hamarabb megsértődnek.
A családi kötelékeiket szorosabban ápolják mi Magyarok.

És minden rasszban van elő ítélet a másik iránt.
magyarbakancs
@JAJMÁR: Ezer százalékosan igazad van!!!
JAJMÁR
@magyarbakancs: Köszönöm, Neked is :)
SLAakku
@Betaloc: "A mi lenne ha című lemeznek nincs értelme." ma, 11:11

Itt nem -"mi lenne ha"- feltételezésekről van szó, hanem tényekről. Ez a kiindulópont. Odaszülettél. Erre nem tudsz -nem lehet- mit lépni.

Nagyon jól látja magyarbakancs is ma, 11:25 egyetértek vele. A cikk elolvasása azonban ennél több szempontot is megvilágit.

A kiindulópont: odaszülettél. Csak innen lehet innen érdekes tovább gondolkodni.
Betaloc
@SLAakku: No, akkor érthetőbben: nem gondolok bele, mert nem születtem putriba. Ha rajtam múlik, akkor ilyen körülmények között nem is fogok élni.
Tehát számomra ez nem kiindulópont. Csak a cigányok számára az, sajnos. Ha viszont innen kitörnének, nagyon büszkék lehetnének magukra.
vidi500
@JAJMÁR: "Nem nőhet fel az én félig cigány unokám ebben az országban!!!

Azt hiszem, megértettem. Ez komoly gond, ebben az országban!"

Ez csak a dolog egyik része. Van más is, ami napi probléma, ez pedig az egészség, az immunitás alacsony szintje. Tehát sokkal betegesebbek, mindig van valami eü. probléma, vagy idegi, mindig küszködik valamivel. Nem mondom hogy minden egyén, de nagyon nagyon jellemző erre a népcsoportra. Ehhez nem kell teljesen cigánynak lenni, elég 50%-ban is, vagy még kisebb mértékben. Ez még az előítéleteknél is elviselhetetlenebb.
Úgy hogy ha valaki össze kívánja kötni az életét cigány származásúval, feltétlenül számolnia kell ezzel a biológia jelenséggel.
varirmag
Ha én cigány lennék sokkal több lehetőségem lenne. Ingyen óvoda ( még fizetnek is ha hajlandóak beíratni a gyereket ! ) minden ingyen az iskolában is. Tankönyvek,étkezés,nyári tábor, stb.stb. Nem szülnék 11-12 évesen, hanem tanulnék,hiszen számtalan CSAK cigányoknak biztosított előnyökkel jár ,pl. roma ösztöndíj! (a tudáson kívül ). Ha ma egy cigány tanulni,haladni akar minden lehetősége meg van.
A cigányok már régen nem akarnak mások lenni mert egy nem cigánynak nem JÁR ! alanyi jogon mind az amit ők megkaphatnak.Sajnos Farkas L sem érti hogy "Lásd példának okáért Miskolc városát, ahol az is baj, ha beköltözök a lakótelepre, az is, ha kiköltözök Kanadába " nem az a baj hogy beköltöznek vagy kiköltöznek ! Hanem az hogy szemétdombot csináltak a lakásokból, hogy családok tucatjainak tették tönkre az életét ! Kanadában sem a börük színével volt a baj ! Ahogy a fraciáknál,az olaszoknál sem !
Miért van az hogy itthon és minden más országban is rögtön észre veszik hogy honnan, mit és mennyit lehet (a cigányságukra hivatkozva ) igényelni,követelni ? De soha nem akarják észre venni hogy talán nekik is tenni kellene már valamit !
JAJMÁR
@vidi500: Lehetséges, bár a szegénység is közrejátszhat ebben.

Ha én cigány lennék, ki tudja, élnék-e már!
A cigányok korán érnek, a lányok fiatalon szülnek. Sok nő 30 évesen már nagymama, 40 évesen meg öreg.
A férfi gyerekként is kiváltságos élet él, annak nő nem nagyon parancsolhat. Az anyja sem. A nő az utcán csak a férfi után ballag. Ha cigány lennék, leginkább gyerek szeretnék lenni. A gyerekek szabadok, nem rágják a fülüket otthon sem, hogy tanulj, meg különóra...
Az iskolában viszont már kialakul a kisebbrendűségi érzés, ami meg is marad egy életre. Kiderül, hogy más a bőre színe, a szokásai, kinevetik... stb. Rengeteg sérülés éri, mire felnő!
Ha én cigány lennék, elmondanám, leírnám, kérném, követelném, hogy vegyék már észre, hogy EMBER vagyok!
SLAakku
@varirmag: Hova szuletnel? Lenne egyaltalan fedel a fejed folott? Az óvodaig, az ingyen az iskoláig -a 11 eves szulesig meg el sem jutottunk- mit ennel? Amiket leirtal kitol tanulnad meg? Ki magyarazna ezeket el neked?
SLAakku
Senki. Ugyhogy teljes kilatastalansagban lennel.
varirmag
@SLAakku: "Amiket leirtal kitol tanulnad meg? Ki magyarazna ezeket el neked? "
A gyermek nevelése,ellátása a szülő feladata ! Ez a világon mindenhol így van . Ez az amit fel kellene már fogni !
Ha a cigány értelmiség végre azzal foglalkozna hogy a cigány szülőknek a felfogásán váltztasson, ha végre a cigányok is tenni akarnának magukért és a gyermekeikért akkor változna valami. De nélkülük nem fog ! Az a cigány szülő aki természetesnek veszi hogy a 11 éves lányka már gyermeket vár,nem szülő és nem szereti a gyermekét sem,hiszen elveszi a jövőjét,az életét ! Azt kellene már felfogni hogy elöbb útóbb nem lesz aki eltartsa őket ! Nincs a világon egyetlen ország sem ahol szívesen látnák őket ! Mindenhonnan igyekeznek kipaterolni őket ! Tessék már gondolkodni !!! Itt nagyon sokat tesznek értük !
De ők mit tesznek magukért ??? Mit tesznek a gyermekeikért ?
miazavalami
Na ezt jól kiveséztétek , én csak annyit tennék hozzá , hogy én nem akarnék cigány lenni...
craven
Én ha cigány lennék,orsós terminátor lenne a nevem és lopnék a magyaroktól,mert azok parasztok,azért vannak,hogy a cigány lopjon tőlük!
Nyuszicsibe
Nekem volt szerencsém most árvízkor olyan helyen zsákolni, ahol lakott néhány cigány. Nem putrisor volt, csak néhányan csöveltek az alvégen. Mi dolgoztunk, mint az állat, hogy az amúgyis majd' széteső "házukat" el ne mossa már a víz, ezek zsebretett kézzel nézték. Az egyiknek sikerült olyan okosat mondania, hogy csak kb. 10en hallottuk: "...amíg a magyarok dolgoznak ránk, én nem is fogok soha...!!" Nnnna ezek után, ha én cigány lennék, először is: szembeköpném magam !!
miazavalami
@Nyuszicsibe: Mikor a Tiszai árvíz volt , a cigányok akkor sem segítettek , hanem amikor elmentek a zsákolók akkor a telepek környékéről felszedték a zsákokat , hogy a víz mossa el a házaikat. El is mosott egy jó párat , éééés kaptak helyette másikat. Mondanom sem kell hogy biztosítás nem volt egyiknek sem.
SLAakku
@varirmag: Hat nem erdemes tobb idot vesztegetnunk egymasra. Igaz?

"Ha én a cigányok többségéhez tartoznék, akkor a gyerekemet mélyszegénységbe szülném, és neki elenyésző esélyei lennének arra, hogy onnan kitörjön. A gyerekvállalás szépségeit ecsetelők és a magyar fogyásán búsongók tanácsára persze nem szabadna szülnöm, de hát miután ők sem azt teszik, amit mondanak, felteszem, ez a morális parancs rám sem áll. A gyerekem nagy valószínűséggel elcigányosodott iskolába járna, ami Nyugat-Magyarországon elviselhető, keleten pedig olyan körülményeket jelentene, amelyek közé jóérzésű szülő nem szívesen engedi a szeme fényét. Az is könnyen lehet, hogy a falumból az önkormányzati busz a cigányokat a szomszédos cigányiskolába, a nem cigányokat pedig két településsel odébb, az "integrált" suliba vinné be minden reggel."
SLAakku
"Ha én a cigányok többségéhez tartoznék, akkor a gyerekemet mélyszegénységbe szülném, és neki elenyésző esélyei lennének arra, hogy onnan kitörjön. A gyerekvállalás szépségeit ecsetelők és a magyar fogyásán búsongók tanácsára persze nem szabadna szülnöm, de hát miután ők sem azt teszik, amit mondanak, felteszem, ez a morális parancs rám sem áll. A gyerekem nagy valószínűséggel elcigányosodott iskolába járna, ami Nyugat-Magyarországon elviselhető, keleten pedig olyan körülményeket jelentene, amelyek közé jóérzésű szülő nem szívesen engedi a szeme fényét. Az is könnyen lehet, hogy a falumból az önkormányzati busz a cigányokat a szomszédos cigányiskolába, a nem cigányokat pedig két településsel odébb, az "integrált" suliba vinné be minden reggel."

Igaz varirmag?
SLAakku
S...ka Tegnap

"...aki a már meglévő gyermekének sem tud tisztességes ételt és öltözéket biztosítani, az vajon miért szül továbbiakat?"

Mert ebben szocializálódott, így nőtt fel, ezt látta követendő példának. Nagyjából e szerint él és viselkedik a legtöbb ember.
Ritka az, amikor szembemegy az otthonról hozott mintával.

Cikkel kapcsolatban:

elég az, ha csak a többségi társadalom viszonyulásában, (elmaradó) intézkedéseiben keressünk a hibát? Nem kellene maguknak a cigányoknak összefogniuk és kivívni a saját életüknek, iskoláztatásuknak stb. megfelelő változtatásokat?

De, legalább képviselőiknek a mostaninál erőteljesebb hangon kéne megszólalni. Most nemigen hallatni, olvasni ilyesmiről."

Talán a jelenlegi hatalom jegelte a témát a jobbik miatt?
SLAakku
Nyilvánvalóan saját ügyének előmozdítása érdekében Mohácsi Viktória az elmúlt hetekben-hónapokban egyebek mellett a következőket nyilatkozta a CBC kanadai közszolgálati tévének és a Reutersnek (magyarul itt):

- "roma származása miatt gyülőletcsoportok, sőt, a hatóságok üldöztetésének lenne kitéve, ha visszatérne Magyarországra";

- "Magyarország nagyon közel van a polgárháborúhoz. De az biztos, hogy a mi népünk áll majd a vesztesek oldalán, mert nincsen pénzünk és nincsenek fegyvereink";

- "az előző szocialista kormány úgy döntött, hogy eltitkolja a romagyilkosságokkal kapcsolatos információkat. Ez az információ – ha egyszer a nyilvánosság elé kerülne – a gyilkosságokhoz köthetne egy-egy állami tisztviselőt";

- "e bűncselekmény-sorozattal összefüggő információi miatt veszélyben van, és 15 év börtönt kockáztatna, ha ezekről az ügyekről beszélne";

- "Miközben biztonságban érzem magamat Kanadában, nagyon jól tudom, hogy a magyar titkosszolgálat hosszú karja itt Kanadában is elkaphat. De nem akarom, hogy esetleg a népem, vagy édesanyám és mások is a gyilkosok áldozatai legyenek."

Magyarország természetesen igencsak távol áll attól, hogy akár a romák, akár a többségi társadalom számára jogi vagy gazdasági értelemben "biztonságosnak" nevezhessük. (Egyébként még a kormányzat is abból indul ki, hogy úgy félmillió polgártársunk hagyta el az országot az elmúlt években, már régen nemcsak az orvosok meg a nővérek, romák és nem romák.) Véletlenül se védjük meg a kormányzat álságos "felzárkóztató" retorikáját, amely mögé bújva simán elnéz önkormányzati, egyházi iskolákban szegregációs helyzeteket. És persze véletlenül se becsüljük le a rasszista gyűlöletcsoportok on- és offline ténykedését.

Mohácsi története megközelítőleg sem hasonlítható volt munkatársa, Radics József esetéhez, aki szintén Kanadában próbált menekültként szerencsét, öt éven át. Mint az a Népszabadságnak adott szerény, méltóságteljes interjújából szinte mellékesen kiderül, elég nyomós oka volt...
SLAakku
Mohácsit szépen felépítették, nem is lenne vele semmi baj, csak a cigánygyilkosságokat ne emlegetné.
SLAakku
Mohácsi története megközelítőleg sem hasonlítható volt munkatársa, Radics József esetéhez, aki szintén Kanadában próbált menekültként szerencsét, öt éven át. Mint az a Népszabadságnak adott szerény, méltóságteljes interjújából szinte mellékesen kiderül, elég nyomós oka volt elmenni innen: elgázolták a családját Budapesten. "A hatéves kislányom meghalt. Két másik gyermekemnek eltört a térde. A feleségem olyan sérüléseket szenvedett, hogy tizenkilenc hónapig nem bírt lábra állni. A gyerekek féltek kimozdulni. A házban csak mi voltunk cigányok. A kisebb gyerekeimre ráengedték a pitbull kutyát. Folyton az járt az eszemben, még hány gyermekemet kell elveszítenem." Ezzel együtt Radics József úgy döntött, hazajön.

Azt az egyet ugye nem mondhatjuk, hogy a szabadságot választotta.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.