Az Államadósság Kezelő Központ legfrissebb adataiból az derül ki, hogy finoman szólva sem túl sikeres az államadósság elleni harc. A központi költségvetés bruttó adóssága ugyanis 22,238 milliárd forintra kúszott fel, ami az ÁKK statisztikái szerint az utóbbi évek legmagasabb száma. Ez egyben azt is jelenti, hogy cirka 3 ezer milliárddal több az államadósság, mint amennyi a kormányváltáskor volt. Összehasonlításul: a magánnyugdíjpénztárak államosításával szintén háromezer milliárd forintnyi pénz került az államhoz. De úgy tűnik, sem az einstand, sem az egyre újabb sarcok nem hozták meg a várt eredményt. A GDP-arányos hiányról majd egy hónap múlva jön ki az MNB adata, de valószínűleg ez a szám sem lesz túl fényes. Az első negyedévben az államadósság a GDP 82,2 százalékának felelt meg – a kormányváltáskor ennél alacsonyabban, 82 százalékon állt a mutató.

Forrás: fn.hir24.hu
Feltöltő: UKKAals
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Brother Louie
Kiváncsi vagyok, hogy a holnapi napon mire fog hivatkozni Selmeczi szóvívő asszony. Ha egyáltalán megszólal.

A héten már 4x volt gyurcsányozás meg bajnaizás.
kkalman
@UKKAals: ...és legyőztük az IMF/EU duót, nem szorulunk a kedvezményes hitelre, mert Magyarország a saját lábán áll.
Brother Louie
@kkalman: A 2010-es kormányváltás óta 3 000 000 000 000 forintal nőtt a forint alapú adósság. Főleg állampapír.

Ki a tököm fogja azt visszafizetni 7-8-9 %-os kamattal? 3-4-5 év múlva?
UKKAals
@kkalman: Sikerült 79,2 ről 82,4 %-ra. Magyarország ebben is jobban teljesít, sőt túlteljesít.
kkalman
@Brother Louie: Ezt csak mi látjuk így, az igazhívők be tudják bizonyítani, hogy csökkent az államadósság. A kevesebb EU-s támogatásról is bebizonyították, hogy több, mint amennyit a Gyurcsány elért előtte.
sport50
mostanában nem is emlegetik a harcot az államadóssággal!!!selmeczi azért nem mondja,mert erre nehezen lehetne ráfogni"gyurcsány,bajnai stb.tehet róla"!nála ez a papír maradt,bár tőlük minden kitelik!!!azért megkérdezhetné tőle valaki,ez hogy lehet???
UKKAals
@sport50: Jobb ha tőle nem kérdez senki semmit.
nemkati
@UKKAals: Ja, Magyarország jobban teljesít, hiszen a kiskeresetű többség megszakad a munkában (a szerencsések, akiknek van), és az utolsó fillérjeit is oda kell adja ennek a harácsoló kormánynak. A haverok, csókosok is jobban teljesítenek: lenyúlásban, pénzszórásban.
Csizmás Kond
Vagyis pontosabban fogalmazva mivel nem vettünk fel hitelt ezért szegényebbeknek ítélnek meg.
nemkati
@Csizmás Kond: Mivel drága állampapírokat bocsátottunk ki, és mivel a működésünket hitellel tudjuk finanszírozni és ehhez már csak drágább hitelt tudunk felvenni mint az IMF hitel, ezért, igen, szegényebbek lettünk. És mivel nincsenek, vagy alig vannak megtérülő beruházások, az elszegényedésünk tovább folytatódik. Ezért vannak az újabbnál újabb adók, a korábbi adók és díjak megemelése, az elvonások, a működésre fordítandó kiadások folyamatos csökkenése (egészségügy, kultúra, oktatás, szociális juttatások, stb). De ezt gondolom te is pontosan tudod.
Csizmás Kond
@nemkati: Azért ha érdekel a téma olvasgass a körülöttünk lévő országok IMF-es hiteleiről meg a vele járó parancsadóztatás eredményeiről is...
A pénzpolitika meg azért keserves a számunkra mert mi vagyunk a szenvedő alanyai. Senkinek nem jut eszébe, hogy azokat hibáztassa akik felélték azt a pénzt amit most mi kell visszafizessünk, hanem csak azt hajtogatjuk, hogy ha nekünk nem jó a gyerekeinknek se legyen jobb...vagy te nem így gondolod ?
nemkati
@Csizmás Kond: Azért nem érdekel más országok parancsadóztatása, mert az nem a mi parancsadóztatásunk. Az IMF csak olyan feltételeket szab, amik alapján biztosítva érzi a visszafizetést, egy ország kormányzásába nem szól bele. Talán emlékszel az idén, meg tavaly szónokolt a Fidesz arról, hogy az EU el akarja vetetni a nyugdíjakat, meg a bánat tudja miket, és az IMF-ről is mondtak hasonlókat, és végülis kiderült, hogy a kormánymindig hazudott, mert szó nem volt ilyen ajánlásokról, pláne követelésekről.

Akik felélték a hiteleket, azok mi vagyunk. Mi mindannyian részesültünk a hitelből közvetve vagy közvetlenül, ki többet, ki kevesebbet. De mondd, ha valamit félreértettem az írásodban, nekem ez jutott eszembe.

Azt viszont tényleg nem értem - iszonyat melegem van, talán felforrt az agyam, de azon se csodálkoznék - hogy ki hajtogatja, hogy ha nekünk nem jó, a gyerekeinknek se legyen jobb?? Én biztosan nem, de mástól se hallottam ilyet. Mondom, lehet, rosszul értelek.
Brother Louie
@nemkati: De hát rajta volt minden második autóbusz oldalán, hogy mit kíván a gonosz IMF. Csak volt valami igazságtartalma nem?!

Különben miért lett volna ott?
Csizmás Kond
@nemkati: Azt nem tudjuk mi volt az igazság, mert nem kértünk hitelt. A feltételszabás pedig mindig a mi bőrünkre megy. Az is igaz, hogy így is mi kellett megfizessük de legalább kamat nélkül.
A részesülés is úgy volt, hogy nem mindenki egyformán részesült de a visszafizetésnél sem biztos hogy az húzta a rövidebbet aki többet kapott.
...és nem a meleg a hibás inkább én mert nem fogalmaztam elég világosan...szóval a hitelt a gyerekeink is megérzik amit ugye nem szeretnénk. Ha mi rontottuk el mi is rakjuk helyre...erre értettem.
Brother Louie
@nemkati: Egy biztos, hogy az évek múlva lejáró Állampapírok 8 % és magasabb kamatát a töke összegével együtt ki kell majd fizetni.

Vagy te vagy a gyereked vagy unokád. Akkor viszont nem lesz 3 000 milliárd összegyűlt nyugdíjpénztári tagdij amit be lehet dobni.

Viszont lehet 38% általános forgalmi adó, 800 forintos benzinár stb. amit a gyerekeid fognak kénytelenek befizetni.
nemkati
@Brother Louie: Nincs összefüggés. :)
Márminthogy ami minden busz oldalán rajta van, az a színigazság. És azért volt ott, mert a Fidesz békemenetesei oda rakatták. Mondj bármilyen hirdetést, amit a Fidesz, a mostani kormány, vagy akiket a Fidesz megbízott hogy nem ő, hanem a megbízott nevében mondja azt amit ő mondana, mondj bármit, ami igaznak bizonyult? Nekem most egy se jut eszembe.
Brother Louie
Egy biztos, eltünt 3 000 milliárd nyugdijvagyon és megjelent 3 000 milliárd többlet az ország adósságában a 2010-es kormányváltás után. (akk.hu)

Csak ez a kettő 6 000 milliárd forint és nem lehet tudni hol van.
nemkati
@Brother Louie: A macseknak is akartam válaszolni, de szerintem pont elég, ha a tiedet elolvassa. A mostani hitel idő előtti visszafizetésével nem nyerünk semmit, egy másik felvett IMF hitellel kétszer olyan jól jártunk volna mint amilyen rosszul fognak járni a gyerekeink vagy az unokáink amikor az állampapírokat kell kifizetni - és akik ha jól tippeltél, a 38%-os áfával és a 800 ft-os benzinárral kell majd kigazdálkodják.

Már csak azt nem értem, ha 0rbán legalább 20 év ormányzásra készül, akkor miért jó neki, ha eladósítja az országot a saját ciklusaira?
nemkati
@nemkati: ... kormányzásra ...
Freudi elszólás :DDDD
lajospapa
Lehet vitatkozni, hogy mennyi az annyi! Csak én azt fűzném hozzá, hogy az adatokat az Államadósság Kezelő Központ adta ki, meggyőződésem, nem jószántából. (Esetleg majd Selmeczi előadja,hogy ezt Bajnai hamisította. )
Brother Louie
@lajospapa: "Egy biztos, eltünt 3 000 milliárd nyugdijvagyon és megjelent 3 000 milliárd többlet az ország adósságában a 2010-es kormányváltás után. (akk.hu)"

ezem nem lehet vitatkozni mert ott van. minden mással együtt. Az AKK egy kormányzati szerv ami közöl valamit, a FIDESZ mint kormánypárt és annak szóvívője ezzel teljesen ellentétesen nyilatkzik.

Itt egyedül azon lehet majd vitatkozni, hogy 2014-ben az emberek miért szavaznak ismét a jelenlegi koalícióra.
tivoli
@nemkati: Milyen jó ezeknek a pénzszippancsoknak, hogy vannak olyanok, akik teljesen normális dolognak vélik a sokezermilliárdos elvonásokat, sőt meg is magyarázzák annak helyességét.
Talán meg kéne fordítani a kérdést. Hová az anyjukba tették a múltunkat 24 év alatt?
nemkati
@tivoli: A múltunkat nem tették el, az ott van. De a kormányok alaposan elszúrták azt a jövőt, amit 24 éve képzeltünk, és ami ma már a múltunk. Szóval megvan az, olyan, amilyen, de ez a mostani kormány megpróbálja átfesteni. Hát tudod mit? Akinél sikerül, annak úgy kell. Én pontosan tudom, mi történt, hogy történt, nekem próbálhatja a Fidesz átfesteni, nálam ez nem műxik.
UKKAals
@Kövi László: "az ÁKK statisztikái szerint az utóbbi évek legmagasabb száma..."
Ilyenkor de csönd van a jobboldalon!!!
tivoli
@nemkati: Most fidesz van. Előtte mi volt? Mi folyik itt '89 óta? Az ország módszeres eladósítása. Az Eu elvett minden pénztermelő lehetőséget, ipart, mezőgazdaságot, cserébe nyomná a kölcsön pénzt. De nincs, nem is lesz soha miből visszafizetni. Lassan minden magyar állampolgár cigány lesz saját hazájában. Sőt! Hazája se lesz.
UKKAals
Ennek a mindenkori kormányok az okozói akiknek a feneketlen zsebükbe eltünik minden kölcsön pénz. Ezért is szükséges a Nemzetgyűlés összehivása.

Izlandon a 2010 márciusában megtartott népszavazáson az emberek 93%-a az adósság visszafizetése ELLEN voksolt.

A kormány megkezdte a büntetőjogi nyomozásokat a válság felelősei után. A háztartások talán 45-50%-a gyakorlatilag csődbe ment és senki nem tett még semmit.

Az izlandiak úgy döntöttek, hogy új alkotmányt írnak, ami megszabadítja az országot a nemzetközi tőke és a virtuális pénz hatalmától.

Az új alkotmány elkészítéséhez Izland népe 522 olyan, egyik politikai párthoz sem tartozó felnőtt közül, akik legalább harminc másik állampolgártól kaptak ajánlást, kiválasztott huszonötöt.

Ez a dokumentum nem néhány politikus munkája volt, hanem az interneten írták. Az alakító üléseket online közvetítették és bárki beküldhette a véleményét és a javaslatait, folyamatosan tanúi lehettek az alkotmány alakulásának.

A részvételi demokrácia folyományaként kialakult alkotmányt, a következő választások után a parlament elé fogják terjeszteni.

Görögország polgárainak azt mondták, hogy az állami szektoruk teljes privatizációja az egyetlen megoldás. (legújabb hirek szerint elengedték a görög allamadósságot is) És Magyarország is ugyan ezzel a veszéllyel néz szembe.

Mi többen vagyunk mind az Izlandiak, bár a megosztásunk nehezebbé teszi az átalakulást, mert külső-, és belső ellenségeink mindent elkövetnek, hogy megakadályozzák a valódi összefogást.
tivoli
@UKKAals: Működik a média propaganda.
"Mi többen vagyunk mind az Izlandiak, bár a megosztásunk nehezebbé teszi az átalakulást, mert külső-, és belső ellenségeink mindent elkövetnek, hogy megakadályozzák a valódi összefogást."
Ez az, amit tudnia kell mindenkinek.
Nem azt, hogy miként lehetne izlandi módra intézni a sorsunkat, hanem miért NEM lehet izlandi módra.
UKKAals
@tivoli: Számomra a levonható tanulságok -az izlandi példa által- is fontosak. Igaz, „Kétszer nem lépsz ugyanabba a folyóba”. Ugyanakkor szükségesnek vélem a Nemzetgyűlés mielőbbi összehívását.
nemkati
@tivoli: Nem igazán értem, mit vett el az EU? Milyen lehetőséget? A magyar kormányok döntöttek, hogy visszafejlesztik az ipart, magánkézbe eladják fillérekért a veszteséges állami vállalatokat (ahelyett, hogy átszervezéssel nyereségessé tették volna amelyiket lehetett - volna), igazi reformokat egyetlen kormány sem vezetett be a rosszul működő területeken, de felvették a kölcsönöket nagyrészt napi kiadásokra, kis részben csak új beruházásokra, fejlesztésekre - mert azért volt ilyen, nem kéne a szemünket becsukni.

És ami totál hazavágott minket, az az összes kormány saját embereinek juttatott lenyúlásai. Ebben - aki ezt nem látja, az vak, vagy elvakult - a legnagyobb rombolást az elmúlt 3 évben tapasztalhattuk. Én nem kértem ebből a kormányból, de az a 2/3, akire hivatkoznak ezek a rabló szemetek, arra számított, hogy vége a rablásnak. Na most pofára estek, a maradék 1/3-dal együtt: ilyen mértékű lenyúlásra, pocsékolásra senki nem számított.
UKKAals
@nemkati: Igen. Ez a véleményem nekem is. Erre nem reagált tivoli.

(Ennek a mindenkori kormányok az okozói akiknek a feneketlen zsebükbe eltünik minden kölcsön pénz. Ezért is szükséges a Nemzetgyűlés összehivása.)
tivoli
@nemkati: @UKKAals: Érdekes, de én másképpen látom. Azok a veszteséges állami cégek valamikor munkát, megélhetést adtak minden állampolgárnak, mert azoknak "joga és kötelessége volt dolgozni".
Aztán, mivelhogy minden szar ami állami, magán kézbe adták a cégeket. És vajon kiknek volt erre pénze? Na, szóval ők nem termelőegységeket vásároltak, hanem piacot. Miután ez meg volt, rekord gyorsasággal szünt meg minden és elárasztották az országot saját gyártmányú termékekkel. Azt viszont el kellett adni, így a munkanélkülivé vált embereknek előbb 2 éves munka nélküli segélyt adtak, majd egyáltalán segélyeket. Egyre kevesebbet. S az emberek egyre kiszolgáltatottabbak, egyre inkább szolgalelküek lesznek. S már ott tartunk, hogy vizet sem adnak annak, aki nem fizet. De miből fizessen a szerencsétlen, ha nincs miből?
Vegyen fel kölcsönt? A saját megélhetésére?
Ezen semmi féle nemzetgyűlés nem fog változtatni, csak újabb porhintés, csalóka remény ébresztése, hogy a polgár nyughasson.
UKKAals
Már miért ne tudna változtatni a Nemzetgyűlés? Ha a Nemzetgyűlés úgy határoz, hogy ki kell lépni az Eu-ból akkor kilépunk. Persze ehhez nagyon sok olyan ember kell akik hozzád hasonlóan gondolkodnak. Csupán ezen mulik. A jelenlegi felállásban arra esély sincs, hogy szavadat meghallja a hatalom.

"Általában az a cél, hogy az Ideiglenes Nemzetgyűlés olyan civilekből álljon, akiknek nem is elsősorban a szakértelmére, inkább a józan eszére kell apellálni.

Működésük kicsit hasonlítana az angolszász jogban ismert esküdtszékek munkájához. Feladatuk a demokratikus elvek megfogalmazása – az elvek jogszabályokba öntését rá lehet bízni jogászokra.

A nemzetgyűlés mellett természetesen lehetnek – sőt szükség van rájuk! – különféle szakértők, de a döntés a kiválasztott polgároké legyen.

A javaslat szerint az Ideiglenes Nemzetgyűlésnek 200 tagja lenne:

minden megye és Budapest delegálna 10-10 személyt a testületbe. A kiválasztásnak alapvetően véletlenszerűnek kell lennie.
tivoli
@UKKAals: 13.14
Köszönöm, hogy üdvözlöd a gondolataim. Bizony, én már az idősebb generációhoz tartozom és mindent amit leírtam, magam tapsztaltam meg. Viszont a fiatalabbak hisznek a napi össze-vissza híreknek, illetve nem is tudják, hogy kinek higgyenek. Össze vannak zavarva a fejek. Manapság minden a pénzről szól, holott nem a pénz mennyisége számít, hanem az értéke. A jó emberi kapcsolatok, egymás segítése akár egy pohár vízzel is, nagyon nagy érték lehet. Várjuk politikusoktól, hogy csináljanak rendet? És hogyan? Olvass el csak sorban néhány kommentet, nincs kettő olyan amely csak hasonlítana egymásra véleményben. Olyan soha nem lesz, hogy mindenkinek jó legyen, akár hány tanács ül is össze, mert minde egyes embernek más az érdeke. Van itt már özön párt, szövetség, liga, összefogás, széthúzás stb, de végsősoron mindegyik csak meg akar élni, lehetőleg azok nyakán, akiknek állítólag a kedvéért álltak össze.
UKKAals
@tivoli18.52: Én sem nyeretlen kétéves vagyok.Talán ez lehet az oka, hogy vannak azonosságok az életszemléletünkben.Tisztában vagyok mindazzal amire felhívod a figyelmet de én nem adom fel. Újból és újból megpróbálom meggyőzni az embereket az általam igaznak vélt dolgokról.
tivoli
@UKKAals: Én szintén , s bár rekedtre verem a billentyűket, nem sok foganatja van.
UKKAals
Persze ez nem befolyásolja az államadósságot. Sajnos.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.