Az orvosok bruttó keresetének növekedéséről szolgáltatott adatok a GYEMSZI. A kórházakban és szakrendelő intézetekben foglalkoztatott orvosok átlagos bruttó havi fizetése 424 ezer forint volt 2012-ben. Az éves nettó átlagbér viszont csak 131 876 forintot tett ki.

Az egészségügyben dolgozók bruttó átlagkeresete a 223 028 forintos nemzetgazdasági átlaggal szemben 203 189 forint volt 2012-ben, 16 százalékkal (28 ezer forinttal) magasabb, mint 2011-ben - ismerteti a Napi Gazdaság keddi száma a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet adataira hivatkozva.

Az orvosok bruttó keresete 2012-ben 19 százalékkal nőtt, az egészségügyi szakdolgozóké 14,7, az egyéb egészségügyi foglalkoztatottaké 14,4 százalékkal.

A kórházakban és szakrendelő intézetekben foglalkoztatott orvosok átlagos bruttó havi fizetése 424 ezer forint volt 2012-ben, az egészségügyi szakdolgozók 189 ezer, az egyéb egészségügyi dolgozók 157 ezer forintos bruttó jövedelem után fizettek járulékot. Az éves nettó átlagbér 131 876 forintot tett ki, ez 10,8 százalékos növekedés az előző évhez képest.

Az orvosok nettó bére 20 százalékkal (44 ezer forinttal), az egészségügyi szakdolgozóké 8,8 százalékkal (csaknem 10 ezer forinttal), az egyéb egészségügyi foglalkoztatottaké 5,7 százalékkal (5,4 ezer forinttal) nőtt átlagosan. A nettó keresetek alakulását a béremelésen kívül befolyásolta az adójóváírás és a szuperbruttósítás megszüntetése is.

Az országos intézetek dolgozói kerestek a legjobban 2012-ben is, itt az átlagos bruttó jövedelem csaknem 237 ezer forint volt, míg a legkevesebbet, átlagosan bruttó 177 ezer forintot az alapellátási rendelőintézetekben fizettek. A fővárosi kórházakban 224 ezer, a megyei kórházakban 204 ezer, a városi kórházakban 192 ezer forint volt az átlagos havi illetmény. A szakorvosi rendelőintézetekben havi bruttó 195 ezer forintért dolgoztak az alkalmazottak.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

puki
Csak a pocskondiázók kedvéért megsúgom halkan:
Éveken keresztül amíg az EU egyik országában orvoskodtam, fizetésem az alábbiak szerint alakult: nettó bérem megközelítette a magyarországi bruttó bérem tízszeresét. Amióta az EUn kívül orvoskodom, azóta meg is haladja azt. Most persze lehet pocskondiázni. De a lényeg az, hogy kívülről hazatekintve aprópénzen folyik a vita. Ami persze az otthoni nyomorúságos helyzetet figyelembe véve nagyon is sokat jelent sajnos. De az orvoslás nem csak a napi robotot jelenti, hanem hivatást is ami állandó felelősségvállalással, folyamatos továbbképzéssel, áldozathozatallal jár. Ezt sajnos meg kell(ene) fizetni. Különben a munkába belefásult, megkeseredett orvosok hanyag hozzáállással, nemtörődömséggel fognak a beteggel foglalkozni. Most megint lehet pfujjogni. Azt mondom erre: tessék keményen tanulni, elvégezni egy orvosegyetemet, szerezni biztos nyelvtudást, szakmai tapasztalatot és elismertséget, majd kitámolyogni külföldre pénzt keresni. Szóval ezt üzenem az irigykedőknek és becsmérlőknek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tivoli
@puki: 01.18 Hej puki. Ha ön valóban orvos, akkor én Yma Sumac, és eltrillázom, hogy mi a különbség egy beteghordó és egy szakorvos gondolkodásmódja között.
tivoli
@aremy: Előző papirokon rajta van a naplószám, ami alapján könnyebben megtalálják a kérdéses kóresetet az irdatlan adathalmaz között.
Ez az "oldalak tűntek el az ig.ügyi szakértői papírok közül", igen húzós téma. Utána kéne nézni pontosan, hogy mely papirok azok.
darwin
@tivoli: Az orvos nem haszonszerzésből praktizál?Hát mi a fenéből fizeti a villanyszámlát,vizet lakbért,autót miegyebet?Szívjóságból?A szocializmust nem építettük meg,a kommunizmust el sem kezdtük.Nehogy az orvosokon már kérd számon,hogy miért nem ingyen gyógyít!
tivoli
@darwin: " tivoli
@puki: Én meg azt mondom, a jó orvos nem anyagi haszonszerzésből praktizál, mert a munkáját nem lehet pénzben kifejezni.
Az orvos a nap 24 órájában orvos, hétköznap, ünnepnap, eleve olyan a mentalitása.
Köszönjük meg áldozatos munkájukat, mert ha az egészségünkről van szó, semmi pénz nem lehet sok.
Amelyik szeme előtt meg csak az lebeg, hogy minél többet keressen, az fusizó kisiparos. Válasz erre Tetszik2 2013. augusztus 7., 14:35 Jelentem "
Mi a gondod ezzel a beírással?
darwin
@tivoli: Ha valaki 24 órában orvos,azt meg kell fizetni.Az nem érték,hogy "pénzben ki sem fejezhető".Fejezzék ki!
tivoli
@darwin: Szótagolva írjam le, hogy érthető legyen?
Egy igazi orvos, aki hivatástudatból orvos az nem CSAK a pénzért dolgozik. Sosem mondja, hogy lejárt a munkaidőm. Ismerek többet ilyet. Az, hogy meg KELL fizetni az egyértelmű, de mennyi az értéke? Ki lehet fejezni pénzben? S ezeknek van igazi értékük, nem azoknak akik csak pénzkereseti ehetőséget látnak a munkájukban.
Így értettem a ki sem fejezhetőt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.