Az ország csak most szembesül azokkal a megdöbbentő állapotokkal, amelyek itt, Borsodban mindennaposak – állítja a miskolci csecsemőhalálok kapcsán dr. Juhász Antal József szülész-nőgyógyász főorvos, aki igazán jól ismeri a borsodi hétköznapokat: majd két évtizedig vezette az ózdi Almási Balogh Pál Kórház szülészeti osztályát, nyugdíjasként pedig napi hét órában a város szakrendelésén dolgozik. Borsodban csak az elmúlt negyedévben annyi újszülöttet veszítettek el, mint a teljes dunántúli régióban összesen. A helyzet – Juhász Antal szavaival – lesújtó és kilátástalan, amit biztosan nem a statáriálisan Miskolcra vezényelt politikusok és nyomozók fognak megoldani.

Feltöltő: Dr plágium
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr plágium
@JAJMÁR: Hozzá vehetjük az alkoholt, drogot, nikotint is. Viszont miért törnek rögtön pálcát az egészségügyben dolgozók fölött?
Nem ide tartozik de megkérdezem... Kinek jó az, ha egy halmozottan sérült gyermeket mindenáron életben tartanak? A szülőknek? Akik életük végéig küzdenek a gyermekükkel? Ráadásul alig kapnak valami támogatást. Ha van is esély a minőségibb élet javulására saját erőből kell finanszírozniuk. Akinek nem telik rá mit tegyen?
Vagy az államnak? Sokszor ott felejtik a sérült gyerekeket a kórházban, róluk is gondoskodni kell!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Másik
@JAJMÁR: Hogy hogy lehet? Ott van feketén fehéren a cikkben. Ezeket a nőket 2x látja orvos.
Előszőr amikor kimarad a mensese és megállapítják, hogy várandós, másodszor pedig szüléskor.
Bőven szoptatja az egyiket, de már várandós a következővel. Az anyai szervezetnek legalább 1 év kéne a regenerálódásra. Ha erre nem kap lehetőséget, az önmagában veszélyezteti a következő baba egészségét.

Az a régi "C" jelzés nem faji megkülönböztetés volt, hanem figyelemfelhívás, hogy mire lehet számítani. Vonatkozik ez minden mélyszegénységben élőre, arra is aki szellemi mélyszegénységben él.
A főorvos olyan szépen elmondta melyek a veszélyeztetett rétegek. A szegénységen kívül a túl korán vállalt gyermek. Ez megint inkább a cigány honfitársainknál gyakori.
A "túl öreg" meg a tanult nőkre lesz igaz. Az egyetem után munkahely keresés, stabilizálás, karrierépítés, és mire kettőt pislog elmúlt 34 az első gyerek vállalásakor.

Jó lenne, ha a vizsgálat végén a sajtó ugyan akkora elánnal hirdetné a mea culpát, ahogy rombolta a kótházi dolgozók jóhírét. Meg a feljelentő apuka is!
JAJMÁR
@Másik: Igen a kórház jó hírnevét sértette meg a sajtó, de egyúttal ráirányította a figyelmet a fő problémákra. A "hogy lehet?" kérdést nem a kórház. dolgozóinak, hanem a szociális hálónak, a kormányzatnak, oktatásnak, az egész ellátórendszernek, mindenkinek szántam, még saját magamnak is.
Igen, hogy lehet mindez akkor, amikor rendelkezésre áll a tudás, a szakember, és az eszköz is, bár pénzbe kerül, de nem kerül-e többe a sok elrontott élet?

Tudod, az a baj, hogy a kórház hírnevének a helyreállítása nem fogja megállítani a koraszüléseket, és a babák sem lesznek tőle egészségesek. Nincs bajom a C. jelzéssel, csak kevés. Az is nyilvánvaló, hogy nem elszigetelt problémáról van szó, országosan sokfelé vannak súlyos gondok.
A tanult nők esetében is igazad van, ők pedig későn szülnek, de őket legalább figyelik az orvosok, és down kórra szűrnek is.

Talán lesz valami pozitív hozadéka is ennek az ügynek azon kívül, hogy a kórház dolgozótól elnézést kérnek.
Másik
@JAJMÁR: Tudod az a baj, hogy az egészhez kellene az érintett nők együttműködése.
Nem véletlen írtam a szellemi mélyszegénységet. A nélkülözés jól tudjuk nem jár együtt a tudatlansággal és a higiénia hiányával. Sőt a felelőtlen életmóddal sem.
A cigányoknál ez az egész együtt jelentkezik, így ők egy sokkal fokozottabb odafigyelést igényelnének. Csakhogy rettentő zárt közösségben élnek a szónak abban az értelmében, hogy hiába
Másik
@Másik: folyt.
(valami gixer történt)
... hiába akarjuk őket "felemeln", ha ők valahogy egész más módon képzelik az életüket.
Az nyilvánvaló, hogy amit eddig a politika tett, az hatástalan maradt.
( a megoldást nem tudom mi lenne)
buday008
Itt tényleg rendet kellene tenni mert ez nem hogy embertelen, de az állati szintet verdesi.. 21 év alatt senki egy fillért nem kapna azt szüljön. Utána is 3 gyerek lenne a felső határ. többi kiegészító támogatás tanulmány, ház állapota ( és most nem szociálisan lepukkant putrira írtam hanem hogy elférjenek, ha nem akkor nyista lóvé ) A fogamzásgátlást ingyenessé tenni, aki meg mindezek ellenére csak azértz is 14 -16 évesen fél részegena pénzért szülne. soha többets emmilyen ygermek segélyt nem kapna, ha visszaeső kössék le.. Ez így teljesen értelmetlen. futószalagon gyártják a nyomorékokat analfabétákat stb. az idő madj megoldja ja írta valaki: meg mert mjad szülnek otthon mert orvos nem vállalja ezeket..
buday008
Drasztikus kormányzati intézkedések nélkül ezt az életben nem oldod meg. Ide nem odafigyelés kell, ezek helyett neked kell gondolkodni és intézkedni. 3. világi szinten állok szellemi felhozatala minimum 3 generáció..megoldás egyszerű fizetsz ha minél kevesebb a gyermeke de az minden szempontból normális... a szülők meg kötelező közmunka egész évben..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.