Tavaly összesen 565,2 milliárd forint adókedvezményt adott az állam, miközben az államháztartás hiánya 598,6 milliárd forint volt - írja a Napi Gazdaság.

Akár nullszaldósra is hozhatta volna a kormány tavaly az államháztartást, hisz a 598,6 milliárd forintos éves deficittel szemben 565,2 milliárd forintnyi adót engedett el az adókedvezmények révén.

A Napi Gazdaság cikke szerint arányaiban a pénzügyi szervezetek különadójából mondott le a legtöbbről az állam - legalábbis látszólag: ugyanis a tervezett 187 milliárd forinttal szemben alig 84,9 milliárd forintot fizettek a bankok, miközben az adóból 102,2 milliárd forintot elengedett számukra a kormány, így csökkenthették ugyanis a bankok a devizahitelek elengedésből származó veszteségeiket.

Összességében elmondható, hogy tavaly a költségvetési bevételek hat százaléka nem folyt be az államhoz a kedvezmények miatt. A kedvezményrendszerben komoly változtatás nem várható, ilyet a kormány nem is tervez, s esetleges kormányváltás esetén sem feltétlenül a kedvezmények csökkentése felé mozdulna el a rendszer. Leghamarabb ugyanis a sport és a családi kedvezmények kerülhetnek napirendre. Az előbbinél a nagy csapatok, professzionális profitorientált támogatások visszafogásával akár 10-15 milliárd is megfogható - ez akár a társadalom többségének támogatását is élvezheti.

81 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
@entero:
Miből gondolod, hogy a segélyen élő ember hülye? Aki pedig dolgozik az okos? Ugyan már! Ha így működne az ország, talán még fejlődne is...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
rugacs
@tivoli: Szerinted nem gyalázat, hogy míg 2004-ig aránylag egészen jól működött az ország - eltartotta magát - addig most könyöradományokra vagyunk utalva?! Te is azt mondod, "csak jól kell viselkedni"! Vagyis fényesre kell nyalni a seggüket és akkor kapunk egy kis alamizsnát! S ha megvonják tőlünk, akkor az ország lakossága egymás torkának ugrik?! Miért jobb mások kényétől kedvétől függeni?
tivoli
@rugacs: Amikor eldöntötte a felsőbb hatalom, hogy Mo. uniós tag kell, hogy legyen, nyilvánvalóvá vált, hogy addig is milyen vonalon haladt a politika.
Van ugye több egyesült állam a földön, s a legújabb formáció az európai egyesült államok. Nem seggnyalás ez, csak együttműködés.
JAJMÁR
@sasi1115: 16:65 Nem az Eu. miatt vannak gátlástalan magyar vállalkozók. Ezek pedig addig zsigerelik és használják ki az embereket, amíg azok hagyják!!!
Addig, amíg az emberek elnézik, hogy nyálas csúszómászók ülnek a nyakukon.
sasi1115
@JAJMÁR: Nem is írtam ilyet, szerintem félre értettél. Sokan szimplán maguktól érik el azt a gyomorforgató emberi mivoltukat, amire annyira büszkék.
Itt írták már sokan, hogy nincs látszata az uniós pénzeknek. Ez sajnos igaz. Hülyeségekre is költik bőven (40 centis kilátó, promenád Óbudán (3 60 centis dombocska) stb., meg sokan húznak is belőle (túlszámlázás, okoskodás, miegymás).
De inkább a köz profitáljon belőle (bármennyire is jelentéktelen valami), mint magánemberek, akiknek amúgy is van bőven pénzük. Például ne az unió segítsen ingatlan bővítésben, amit utána kiadnak másnak. És ez még a jobbik eset, mert a pofátlanabbja akár egy másik saját cégének is kiadhatja és közben röhög az unión is meg a NAV-on is.
Azért mert valakit megérintett a pénz szaga, talán még inkább megengedheti magának hogy becsületes legyen (feltéve ha az erre való igényt nem irtotta ki belőle már korábban a pénz és a hatalom utáni mohósága).
JAJMÁR
@sasi1115: Lehet, hogy félreértettem. Igen, a felhasználás sajnos ilyen, és egyetértek veled, ezt nem kellene hagyni. Ugyanazt tudom mondani, ezek addig csinálják, amíg az emberek hagyják!
Becsületességre való igény? Amikor mindenki annyit ér amennyije van?
Sajnos a pénz nagy hatalom.
tivoli
Ügyi Propi! tegnap, 13:51-kor valamit írtam Alföldivel kapcsolatban. Hát nem útba ejtette a radírpók!? Egy másik cikknél most kommentelik "Alföldi Róbert először beszélt a homoszexualitásáról"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.