Közös közleményben követeli Kövér László házelnök távozását Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője az Országgyűlés elnökének a jogszabályalkotás átalakításával, egyfajta rendeleti kormányzással kapcsolatos felvetése miatt.

Kövér László hétfőn az Inforádió Aréna című műsorában beszélt arról, érdemes lenne hosszú távon megfontolni, nem lenne-e jó nagyobb mozgásteret adni a kormánynak arra, hogy a mindennapi kihívásokra reagáljon, és lazítsanak azon, hogy mindent, a legrészletesebb szabályokat is törvénybe akarják iktatni. Azt tartaná normálisnak, ha a parlament csak a legalapvetőbb, garanciális szabályok megalkotására tartana igényt. Arra, hogy ez egyfajta rendeleti kormányzás lenne-e, annak rossz íze nélkül, igennel válaszolt. Szerinte érdemesebb lenne az energiáikat nagyobb mértékben a végrehajtó hatalom ellenőrzésére fordítani.

Mesterházy Attila és Bajnai Gordon, az ellenzéki szövetség vezetői az MTI-hez eljuttatott közleményükben hangsúlyozták, a magyar demokráciában a kormány a parlamentnek felelős, majd megdöbbentőnek nevezték, hogy éppen az Országgyűlés elnöke kívánja a kabinet jogkörét bővíteni a parlament jogkörének rovására.

Álláspontjuk szerint az elfogadhatatlan a magyar törvényhozás elnökétől és egyenesen fenyegető annak a kormányzópártnak a vezető politikusától, amely párt "az elmúlt három évben már bizonyította: nem riad vissza a hatalom központosításától, a demokratikus fékek és ellensúlyok felszámolásától és a magyar alkotmányosság felfüggesztésétől sem".

Kövér László már a 2010-es választások idején is demokratához méltatlan javaslatokkal hívta fel magára a figyelmet: akkor egyfajta választási cenzusról, pénzért visszaadható szavazati jogról fantáziált, most pedig "a miniszterelnöki kézi vezérlés intézményesítéséről" beszél - fogalmazott közleményében a két ellenzéki politikus, akik ezt a magyar parlamentarizmus elárulásának tartják. "Ilyen ember nem képviselheti a Magyar Országgyűlést sem itthon, sem a szabad világban. Kövér Lászlónak mennie kell" - írta Mesterházy Attila és Bajnai Gordon.

Közleményüket azzal zárták, hogy már senkinek nem lehet kétsége afelől, mekkora tétje van a 2014-es választásoknak: "ellenzéki összefogásra van szükség, hogy Magyarország ne Európa legújabb diktatúrája legyen, hanem jogállam, ahol a szabadság szüli a rendet".

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Polygoner
@tivoli: Jó ez így! Két összeillő ember, tele ... agyatlan seggel:D
abacs62
Hová menne "köteles kövér lacika" az mszmp_be? Az már meg szűnt, Vagy még nem jutott el a hír az agyáig.?
coni
Az egész riport az Info rádión egy értelmetlen, agresszív dadogás volt, amihez már szokva vagyunk, csak nem egy órán keresztül.
Mindenki zavarban volt, a riporter, a hallgatók... csodálom, hogy az ellenzék kihámozott belőle valamit.
mátmar
Az természetes, hogy a házmestert ki kell rúgni! Csak ahhoz előbb választást kell nyerni! Ezzel a szarakodással nem fog menni!
ostor
@mátmar: Ezzel tényleg nem!De 2014-ben a 4/5-ös többség nem fog szarakodni hanem páros lábbal rúgja pi...pacson a Kövérfajtákat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.