A tűzifát nem sorolná hatósági ára körbe Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, ugyanakkor a szociális tűzifának nagyobb reklámot csinálna, és nem csak a 3000 fő alatti településeken osztanának rászorulóknak, hanem nagyobb helységekben is - írta a Népszabadság.

Forrás: hvg.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

UKKAals
"...Tűzifából több mint 60 ezer köbmétert különítettek el rászorulóknak,...

Tételezzük fel, hogy a 60 000 köbmétert erdészeti köbméterben értelmezik mert ha nem akkor ez csak 34 200 köbméter. (1 normál köbméter = 0,57 erdészeti köbméter = 0,57 köbméter tiszta fa.)

A frissen vágott fa nedvesség taralma kb. 50%. A legalább egy évig száraz szellős helyen tárolt fa 15-20% vizet tartalmaz, ezt légszáraznak nevezzük. Az egyszerűbbség kedvéért most ne menjünk bele a szociális fa nedvességtartalmába sem.

Egy erdészeti köbméter az általában 10-12 mázsa, tehát 60 000 köbméter x11mázsa az = 660 000 mázsa ismeretlen nedvességtartalmu szociális fának felel meg.

Egy fűtési idényben egy 120m2-es lakás fűtésére 80 mázsa fa szükséges. Itt ne számoljunk csak 60m2-es (kb. szoba, konyha) lakással tehát 40 mázsa szükséges egy fűtési idényre.

Innen a 660 000q/40q az=16500 darab 60 m2-es lakás. Vajon tudják ott fenn nagyokosék, hogy hány rászorulónak is nyujtanak segitséget és mennyire lenne szükség?

Feltételezem azonban, hogy egy családnak 5 mázsa szociális fánál többet -ami 1 honapig sem elegendő az 5 honapos fűtési idényből- nem adnak és igy a megsegitett családok száma nagy mértékben nőhet javitva a 2/3 -os siker statisztikát.

Egy havi szükséges tűzifa mennyiség a fenti 60 m2 lakás példájánál maradva 8 mázsa lenne!

Vajon ezen a télen hány embertársunk fog kihülésben elhalálozni?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csufipofi
@JAJMÁR: A gazdák világa külön világ. Tudom mert fél lábbal én is benne vagyok...:-))
Mikor kezdődött a meggyleadás alig volt meggyfa, aztán már minden budi mellé azt ültettek. Volt olyan nem is kevés "gazda" aki kaviccsal pezsdítette fel a meggyek sanyarú életét a ládában. Az eredmény az lett hogy évekig nem vették át. Aztán pedig cimkézték. Bugris a paraszt de nagyon.:-(
JAJMÁR
@Csufipofi: Igaz, minden ágazatban van "ügyeskedő". Itt nagy, gazdag parasztok éltek, mindenki gazdálkodott, állatokat tartottak régen az emberek. Soha nem volt gond a tüzelő, sem az élelem. Ma már csak 2-3 "nagyobb" gazdálkodó van szarvasmarhát pedig kb. 3 család tart.
A régi paraszt ember eltűnt, kihaltak :(
UKKAals
@Juskos: A hodály birkák elhelyezésére és nem emberek számára szolgáló mezőgazdasági célú épitmény.
Juskos
@UKKAals: 19:02 Erről beszélek.
OK! Akkor fagyjanak meg!
UKKAals
...nem emberek számára szolgáló mezőgazdasági célú épitmény.

Van a kormánynak bőven pénze minden másra ha olvasod a hiradásokat. Erre miért ne lenne?
wolk
Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai Kórház klinikai toxikológiai osztályának osztályvezető főorvosa azt mondta, hogy 2011. szeptember 1. és 2012. április 1. között 214 beteget szállítottak hozzájuk hipotermia miatt, és 61 haláleset történt, az elhunyt betegek 75 százaléka hajléktalan, 25 százaléka pedig lakásból beszállított idős ember volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.