A hitelkárosultakat övező hatalmas marketingmunkának köszönhetően az emberek sokszorosára becsülik az érintett háztartások számát a ténylegesnél. Vajon hány deviza-lakáshitelt nem fizetnek már legalább 90 napja? 150 ezer? 250 ezer? 350 ezer? – kérdezi a Kiszámoló blog.

A devizahitelesek "megsegítéséről" mindenki azt gondolja, ez a legnagyobb gond most az országban, ami azonnali megoldásért kiált. Radikális csoportok tüntetnek az utcákon, "sztárközgazdásznak" kikiáltott jogászok hakniznak a médiában a témával kapcsolatos téveszméikkel és a választások közeledtével a kormány is kiemelt témaként kezeli a kérdést, hiszen minden szavazat számít – sorolja a pénzügyi tanácsadó-blog szerzője.

Valójában azonban nem 150, 250 vagy 350 ezer hitelről van szó, hanem – a 2013 június végi adatok alapján – 35 520 darab hitel érintett, vagyis a teljes magyar lakásállomány mindössze 0,8%-a.

Ezt az adatot vessük össze például azzal, hogy Magyarországon 252 ezer mozgássérült él, 83 ezer látássérült, 57 ezer értelmi fogyatékos, 61 ezer hallássérült és 125 ezer egyéb fogyatékos. Vagyis 550 ezer emberről beszélünk. (Ha a megváltozott munkaképességűeket is figyelembe vesszük, már 1,4 millióan vannak.) Róluk mennyit hallottunk az elmúlt években, mint segítségre szoruló tömeg – kérdezi a blog – azon kívül, hogy bezáratnák a Pető intézetet is, pénzhiány miatt?

A szerző megjegyzi továbbá, hogy a nemfizetők mintegy harmada nem anyagi okokból nem fizet, hanem az évek óta lebegtetett kormányzati megmentésre vár. Minden egyes újabb belengetett "devizamentő-akció" azonnali kimutatható romlást hoz az ügyfelek fizetési hajlandóságában.

Részletek és további számok a bejegyzésben >>>

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Uborkakulcs
Devizahiteles vagyok, Én is. És nem kérem semelyik honfitársamtól, hogy fizesse ki helyettem. Ez pofátlan lenne. ( bár a cigányság életét, az adófizetők "tengetik". Ez nem pofátlanság??? ) Egy dolgra van szükségük a devizásoknak: A bank az egyoldalú kölcsönszerződésekben, minden kockázatot az ügyfélre hárított. Én devizásként azt akarom, hogy a kockázatvállalás legyen mindkét oldali, megegyező mértékű! Egyébként, a cikk egy rakás ... Mert, sajnos olyan családok is vannak - sokan - akik inkább nélkülöznek, mint nem fizetnek. Ez a nélkülözés, élénkíti a gazdaságot??? Lófaszt. Tehát, a dolog nyilvánvaló: A bank vállja át hitelterméke kockázatát, vagy annak arányos részét. Mikor ezt a terméket eladta - mesterségesen jobb feltételekkel - akkor már tudta, hogy egyoldali a kockázatvállalás. Ez olyan, mint ha valaki venne egy tévét, és a gyártó azt mondaná. Ha elromlik, ne hozd vissza, engem nem érdekel. Te vállad be , ezt a rizikót, mint vevő, ezért én most olcsóbban odaadom. Utálom, hogy sokan azt látják ebben, hogy az Adófizetők fizetik ki majd, a hiteleket. Nem erről kell, hogy szóljon a hitelesek megmentése. Amíg a fizetésed minimum 35-55 százalékát a banki hiteledre fizeted, addíg annyival kevesebbet tudsz a boltban elkölteni. Ez, ugyebár nem tesz jót, a gazdaságnak, és így tovább. Nincs tőke - nincs bevétel. Pedíg egyéb dolgok finanszírozásához bevétel szükségeltetik. - lehet, a hitelesek mentéséhez is -. Ha mégis kell bevétel, a bevett gyakorat: ÁFA, Jövedéki és egyéb adók emelése,stb. Ez jó a polgároknak?? Ehhez nem kell közgáz diploma - bár van -.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
SwordFish
Bankvédő cikk, amúgy az a véleményem!

A devizahiteles probléma akkora, hogy az egész országot érinti. Gondoljatok az önkormányzatokra is!!!
balage
@excep: értem, tehát használod 20 évig valaki pénzét, de sem kamatot, sem kezelési költséget, sem egyebet nem akarsz fizetni utána. Akkor te nem vagy tisztességtelen?
Uborkakulcs
Úgy láttszik, tényleg van még, aki nem érti. SENKI nem akarja a Devizahitel szerződését - a bankok mintájára - egyoldalúan módosítani. Mindenki - a hitelesek- azt szeretné elérni, hogy TISZTESSÉGESEN tudjon fizetni. Példának okáért az Én szerződésemben benne van az, hogy a felvételkor a CHF 146 Ft / 1CHF volt. És tudom, hogy mennyi CHF-nek megfelelő forintot kell megfizetnem havonta. Bár, az akkori eladó - akivel jóban vagyok - megmutatta a vétel utáni számlakivonatát. Erre a számlára NEM érkezett CHF. Csak és kizárólag HUF. Nos ha a számládra deviza érkezik, azt a bankod feltünteti, hogy mennyi devizát kaptál és azt milyen konverziós árfolyamot váltotta forintra és ennek mi volt a költsége.Ergo: Deviza NEM VOLT JELEN A TRANZAKCIÓ SORÁN!!! A DEVIZA az ÉN - a hitelhez tartozó számlámra SEM volt feltüntetve-.
De, ez mind1. Tehát: A bankok egyoldaúan módosítgatnak szerződést a kamatok tekintetében. Ha jegybanki alapkamat felmegy, azonnal reagál rá a bankszektor, a hitelkamatokat tekintve. Nos, ez az elmúlt fél évben LEFELÉ mozdult. A bankok NEM reagáltak, illetve nem hallottam azt, hogy valakinek a kamata LEFELÉ mozdult volna.
Nem értem, hogy miért ellenségeskednek néhányan azokkal, akik tőlük semmit nem kértek. Úgyanolyan adófizetők mint az ellenségeskedők. Tehát a mentőcsomag - amit nem szeretnénk mi hitelesek sem, hogy - közpénzből lenne megoldva,ugyanúgy az hitelesek adójukból is menne. De, amikor a bankoknak dobálták a mentőcsomagokat több milliárd ( !!! ) Ft- nak megfelelő €.-t a Kormányok szerte ez EU ban - a Magyar kormány is - miért nem mentek az itt elégedetlenkedők és gyújtották fel a Parlamentet, mert az Ő pénzedüket is adták oda a bankoknak?, Akkor miért nem voltak néhányan ennyire negatívak és határozottak??? Egyébként
verőce21
@Uborkakulcs: (13:25) A Ft-hiteleseknek sem csökkentették a bankok a folyamatban lévő hitelek kamatát, pedig az új MNB elnök működése óta harmadolódott a felvételkori jegybanki alapkamat.
Uborkakulcs
Ismét valaki, aki nem érti mondandót, az Isten szerelmére!!
Kiemeltem azt , hogy a DEVIZAHITELEKNÉL??? NEM!!!
Értsünk egyet abban, hogy- MINT AZT MÁR EZERSZER LEÍRTAM- A DEVIZAHITELESEK NEM ALAMIZSNÁT KÉRNEK!!! NEM KÖZPÉNZEKET SZERETNÉNEK A HITELÜK KÖNNYÍTÉSÉNÉL LÁTNI ILLETVE FELHASZNÁLNI!!!
A FT hiteleknél az "árfolyam kockázat" közel nem annyi, mint a devizáknál, mert, hogy nincs olyan. Azoktól kérdezem, akik szerint a Devizahitelesek tudatlan, számító, kapzsi,ingatlanspekulánsok és a köz pénzét szeretnék saját tudatlanságuk által generált helyzet megoldására fordítani,MIÉRT erőltették a bankok annak idején a deviza hiteleket??? Ha hitelező agyával gondolkodom, akkor ha valami nekem kockázatos, azt nem erőltetem.Miért volt akkor MAGASABB a Ft hitel kamat??? Azért tisztelt polgártársaim, mert akkor a bankok tudták, hogy a Deviza árfolyamok - hála Magyarország felelőtlen gazdaságpolitikájának és kormányainak - nagy fokban fognak emelkedni. Szerintetek, a bankok a Nemzetközi Devizapiacon azon az áron veszik a devizát, mint amennyiért a számlakonverziós középen váltják?? Hát nem! Ezzel szemben a FT alapú kölcsönöknél,NINCS konverzió.
Mi devizások CSAK azt szeretnénk, hogy KORREKT módon lehessen fizetni a törlesztőrészleteinket. De ezt már többször nem írom le.NEM KÉRÜNK KÖZPÉNZEKET.A BANKOK FIZESSÉK VISSZA AZOKAT A PÉNZEKET,AMIKET AZ EGYOLDALÓ KAMATEMELÉSEIKKEL,ÉS EGYÉB AZ ÜGYFÉLRE HÁRÍTOTT KOCKÁZATAIKKAL BEFIZETTETEK! De az aki olvassa a napi híreket tudja, hogy Svájc kormánya bejelentette, hogy a Svájci bankok közül valamelyik vagy valamelyikek, manipulálták a CHF árfolyamot. Még az a jó, hogy a bankok ennyire korrektül tudnak viselkedni. A Gazdasági világválság is a pénzpiaci szereplők álltal volt generált.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.