87 százalékuk megalázónak tartja, többségük azonban mégis elfogadja. Háromszoros alapbérért már nem tenné – írja az Index.

A magyar orvosok 89 százaléka elutasítja a hálapénzt – derült ki a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) a Szinapszis Kft. segítségével végzett, a hálapénzzel kapcsolatos orvosi és lakossági véleményeket feltérképező közvélemény-kutatásából.

Míg az orvosok 19 százaléka kategorikusan nemet mond a paraszolvenciára, 70 százalékuk ugyan elvben elutasítja, de a jelenlegi magyar egészségügyi rendszerben szükségesnek tartja azt. Utóbbit valamivel meghaladja azoknak az orvosoknak az aránya, akik saját bevallásuk szerint elfogadnak hálapénzt: ők az orvostársadalom 78 százalékát teszik ki, de a szakma 70 százaléka azt mondja, nem mindenkitől venné át a borítékot – olvasható az Index cikkében.

Habár Dénes Tamás, az MRSZ elnöke szerint „csak tiltással és fizetésemeléssel nem lehet megoldani a paraszolvencia kérdését", a szakmabeliek 90 százaléka a bérrendezést említette első helyen a hálapénz elleni fellépés eszközei között. Azonban ahhoz, hogy lemondjanak a hálapénzről, radikális béremelést várnának: a jelenlegi bérek háromszorosát, beosztástól függően legalább 250-500 ezer forintos alapbért tartanának elfogadhatónak.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Január
Már voltam néhányszor orvosnál életemben és eddig egyetlen egy doki nem fogadta el a hálapénzt, pedig Ő megérdemelte volna. Biztos Ő volt a kivétel, aki erősítette a szabályt...
Egyébként a mostani kormánynak lehetősége lett volna a dolgot kezelni, hiszen 2/3-os többséggel rendelkezik, de csak a vizitdíjat tudta anno megtorpedózni, rendet tenni azt nem tud.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lenhardtibolya
@entero: Sajnos nemcsak a magánrendelőkben létezik "tarifa"... A legkisebb unokám három éve született és megmondták a szülőknek, hogy mennyit kell fizetni, ha természetes úton születik meg a kicsi, és azt is, hogyha császármetszést kell alkalmazni, akkor mennyi lesz a tarifa... (Természetesen kifizették a kért összeget...)
Szvetlana
@entero: 00.14 Vannak olyan kétségbeejtő helyzetek, amikor valakinek az utolsó reménye az orvos szaktudása. Ha egy műtét életet ment, akkor nem gondolkodik a hálapénz összegén. De az nem fér a fejembe, hogy egy kisbaba szüléséhez miért kell előre megfogadni a szülészorvost cca 100 ezerért??? Az a kisbaba akkor is a világra fog jönni, ha másik orvos van ügyeletben éppen.
De az már etikátlan, hogy egy végbél tükrözést a la natúr végeztek el egy páciensen, és ordított volna fájdalmában, s miután meg kellett ismételni a tükrözést ugyanazzal a dokival, 20 ezer forint leperkálásával már altatással ment. Na ez a gazemberség:((
zabhegyező
Sajnos én most megjártam a hadak útját, sokáig voltam bent.
Szeged nem kisváros tehát a kórháza sem egy falusi hospital ahol csak felcser rendel.
A körülmények?
A rettenetes az nem eléggé jó szó a valóság leírására :(
Ha nincs pénzed akkor az ápolók egy része számára levegő vagy!
A mozgásképtelen betegek állapota kriminális tud lenni a személyzet hozzáállása miatt.
Amint kikerül a beteg az intenzívről máris újra életveszélyben van.
De nem érnek hálapénzt véletlenül sem, csak éppen túsznak tartják a beteget.
csa-csa
@Horizont: ..."azóta lehet változott a helyzet !"

HÁT ITT NEM AZ TUTI
csa-csa
ha annyira utálja a hálapénzt ez a tetves pénzéhes bagázs, miért nem utasítja vissza mi???
nem tanulják és nem is akarják hogy még mindig ők vannak értünk és nem fordítva!!!
hogy kevés a fizetésük? nem mi tehetünk róla!! és akkor most mi a megoldás? otthagynak megdögleni a műtőasztalon vagy a folyosón mert nincs pénzünk perkálni?? nem kötelező orvosnak menni ha annyira a jattra utaznak. Tudják jól milyen fizetés vár rájuk. Ráadásul!! van aki a jattért is leszarja a pofánkat! Hát akkor majd megműt a soros orvos oszt jónapot.
nahát
Haha
Utálják? Hiszen abból fizetnek minden extrát, kocsi , ház , nyaralás, sielés stb

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.