Huszonegy évig gazdálkodtak a kishantosi biogazdaságban, oktatták a környékbeli gazdákat, majd lejárt a szerződésük, és minden földjüket elvesztették: az állami földpályázaton semennyit sem nyertek – nem úgy, mint a polgármester. A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ kálváriájáról az Index írt.

Az ökológiai mintagazdaságként működő, német-magyar kormányközi megállapodással létrejött, dán mintára népfőiskolát működtető kishantosi gazdaság korábban egy 452 hektáros területen dolgozott tizennyolc állandó alkalmazottal, és alkalmanként 50-100 idénymunkással. Az agrártárca alá tartozó NFA által koordinált állami földhaszonbérleti pályázaton azonban a tíz részre szabdalt föld egyik szeletét sem kapták meg, holott mind a tízre nyújtottak be pályázatot – írja az Index.

A legszigorúbb, úgynevezett BioSuisse minősítéssel rendelkező, szintetikus vegyszerek és műtrágyák nélkül bio élelmiszert előállító kishantosi gazdaság tehát tökéletes zászlóshajó-projekt maradhatott volna, ha nem szabdalják szét – a nyertes gazdákat ugyanis az NFA szerint csak az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) programban vállalt 5 éves kötelezettség lejártáig kötelezték ökológiai gazdálkodásra.

A Népszava szerint L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, Fejér megye 4. számú választókörzetének fideszes képviselője jelenti „a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Ökológiai Mintagazdaság földjeire kiírt sikeres pályázatok politikai hátszelét". L. Simon László kategorikusan cáfolta a Népszava cikkének állításait, miszerint befolyást gyakorolt volna a pályázatok eredményére. „Egy szó sem igaz belőle" – kommentálta az Index kérdésére a cikket, amelynek kapcsán rágalmazás miatt pert is indított a lap és a cikkben nyilatkozó három személy, köztük a mintagazdaság egyik vezetője, Ács Sándorné ellen.

A lap szerint a kishantosi Vidékfejlesztési Központ a pályázatai elutasításáról szóló értesítést április elején kapta meg. A tiltakozások azonban csak most, október második felére csúcsosodtak ki, holott a döntés megváltoztatására az október 31-i határidő közeledtével egyre kisebb az esély.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lenhardtibolya
Ott voltam én is a Greenpeace által szervezett sajtóprogramon, és részt vettem a szakrális búzavetésben. Fantasztikus az a szaktudás és elkötelezettség, amivel Ács Sándorné és munkatársai vezetik ezt a Mintagazdaságot, sőt 15 éve Népfőiskolán oktatják a vegyszer nélküli, önfenntartó gazdálkodást. Ennyi értéket tönkre tenni egyszerűen barbárság! A NAV pályáztatási és pályázatelbírálási módszerei enyhén szólva is aggályosak, hiszen 40 % szubjektív döntést is fenntartanak maguknak... Természetesen pályázott ez az ökogazdaság is, mégpedig az elmebeteg, 10 részre szabdalt pályázati kiírás szerint, mégsem ők nyertek, hanem olyan társaságok ügyeskedői, akiknek nem sok köze van a mezőgazdasághoz, de a biogazdálkodáshoz egyáltalán semmi. Érdekes, hogy mégis ezek felé billent a 40 %-os szubjektív döntés... Az is furcsa, hogy figyelmen kívül hagyták azokat az államközi szerződéseket, amelyek Dániával és Németországgal évek óta kiválóan működtek. Az a kijelentés, amit Fazekas miniszter "úr" tett, hogy a "multikkal szemben most a gazdák nyertek" több, mint cinikus. A Mintagazdaság nem multi, hanem nonprofit kht. amelyik minden nyereségét a képzésbe fektette. A nyertes pályázok között viszont vannak tényleges nagybirtokosok családtagjai. Hogy is van ez? Az ember ilyenkor elgondolkodik, hogy miért képtelen ez az ország megőrizni a valódi értékeket?!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
coni
A Pethő intézet által felhalmozott, felbecsülhetetlen nemzeti kincset telekáron eladták, akkor már semmi nem állíthatja meg őket.
gödörben
A képviselőknek lobbizni kéne ezért a gazdaságért és az ország hírnevéért, de ezek csak mindent tönkre és zsebre tesznek. Már nem sok minden van. Utána majd a magyarok az itt élni akaró kisebbségekkel kisöpörjük ezt az egész rohadt bandát, aki vezetőnek képzeli magát, de csak a pokolba vezeti a népet és az országot.
rokker33
Csak gratulálni tudok ezeknek a rohadékoknak,hogy megint tönkretettek valamit ami jó és amit 21 évig építettek és gratulálok a sok eszetlen BAROM fideszes szavazóknak is,hogy ezt a kártékony pártot támogassák!Az Mszp ilyen aljasságot 8 év alatt nem művelt mint a fidesz 4 év alatt egy utolsó szemét banda!Kívánom.hogy az Isten verje meg minden fideszest és támogatóit úgy,hogy felállni ne tudjanak úgy verje meg mind!
kkalman
Élt 21 évet! Ennyi volt a kishantosi biogazdaság élete. Ennyi volt, mert kell a föld a kormány, a párt hű emberinek, hogy családi gazdaságokat működtethessenek egy nemzetközileg elismert biogazdaság helyén. Nem számít, hogy nemzetközi szerződéseket rúgnak fel, hogy az ország még meglévő, kevés jó hírnevéből amortizálnak le egy jókora darabot.
Lehet szidni a szocialistákat sok mindenért, de ők nyolc év alatt nem tudtak, vagy nem is akartak akkora kárt okozni az országnak, mint a jelenleg hatalmin levő, nagyon keresztény, nagyon erkölcsös kormányunk.
Zsuga
@gödörben: Érdekes, hogy ha jobban belegondolunk, akkor a még meglévő jó dolgok szinte mind az agyonszidott előző kormány beruházásaiból indultak.
taglo
Az uj ,, gazdát " agyonverni és elásni a földön ,hogy legyen szar is benne !!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.