Emlékezők és ellentüntetők gyűltek össze vasárnap délelőtt a budapesti Szabadság térre annak kapcsán, hogy a Jobbik szervezésében leleplezik Horthy Miklós kormányzó mellszobrát a Hazatérés temploma alapkőletétele és az első bécsi döntés 75. évfordulóján.

A szoboravatás kezdetét megelőzően az ünnepségre érkezettek számát némileg meghaladó, több száz ellentüntető gyűlt össze a Hazatérés templomával szemben, az úttest túloldalán.

A templom előtt gyülekező mintegy száz megemlékező között többen gárdaegyenruhát, világháborús katonai és csendőregyenruhát viseltek. A megemlékezés részét képező istentiszteleten körülbelül négyszázan vettek részt.

Horthy-szobor: Emlékezők és ellentüntetők a szoboravatón

A flashmob keretében összegyűlt ellendemonstrálók többsége sárga csillagot viselt a ruházatán, illetve transzparenseket emeltek a magasba. Többek között ismert, zsidó származású magyar művészek, tudósok, sportolók, irodalmárok portréi – Alfonzo, Rejtő Jenő, Radnóti Miklós, Hajós Alfréd, Gábor Dénes képmása – voltak láthatók a molinókon, mellükön sárga csillaggal ábrázolva.

A tüntetők, közöttük az Együtt-PM aktivistái, Horthy Miklóst és Hitlert együtt ábrázoló transzparenseket is magasba emeltek "együtt tették tönkre az országot, ebből egyszer már elég volt", "Horthy Miklós felelős a jogfosztásokért", "Horthy Miklós felelős több mint 100 ezer magyar katona haláláért" feliratokkal. Sok molinón vörössel áthúzott horogkereszt volt látható, mellette "Nem, nem soha!" felirattal.

Már a megemlékezés kezdetét megelőzően számos alkalommal vitába keveredtek Horthy megítélését illetően a két oldal képviselői, ezek a viták sokszor hangoskodásba, ordítozásba fulladtak. A tér az ellentüntetők sípszójától volt hangos.

Az istentisztelet kezdetére az ellendemonstrálók teljesen megtöltötték a templom előtti, a park másik oldalán található területet, és azt skandálták: "fasiszta gyilkosok", "nácik haza".

A helyszínt rendőrök biztosítják.

84 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
@lenhardtibolya: Kérdésem neked hány családtagod veszett oda, hogy Horthy a németek oldalára állt. Felszerelés nélkül, ruházatuk már az itteni hidegben sem felelt volna meg úgy küldte a szovjetek ellen. Tudod e hány magyar veszett oda emiatt?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
anatole-farkas antal
A franciákat is érdekli az esemény!!
Mercredi 06 Novembre 2013 banniere Votre compte Newsletters Abonnés au Fil Expert

Suivez Fait-religieux.com sur

France

Monde

Société

Culture

Nos Dossiers

Nos blogs

Zoom sur...

Fil Expert


La photo du jour


Les articles les plus lus

1Fête de l'Aïd : le 15 octobre dans certains pays, le 16 dans d'autres
2Des juifs orthodoxes refusent de s'asseoir à côté d'une femme dans un avion
3"Shutdown" : les aumôniers catholiques interdits de messe dans les garnisons
4Pacte social à la chinoise (II) : les religions à la rescousse
5Aïd : 25.000 clics contre l'abattoir provisoire de Belfort

Personnalités

Schuller
Helmut Schuller

Helmut Schüller s'est rendu célèbre comme chef de file d'un mouvement réformateur de l'Église catholique. En 2006, il lance la « Pfarrer Initiative...


> Accédez à toutes les biographies
[Publicité]
ban_pub
Ils l'ont dit...
«L'islamisme radical est aussi atroce dans son genre qu'a pu l'être le nazisme dans les années 30»Luc Ferry, philosophe et ancien ministre
> Plus de citations
Nos blogs

Les enfants en parlent
par Marine Quenin

Géoreligion
par Alexandre Levy

Sacré... artistes
par Marc Bayard

Musiques d'en haut
par Eric Lebrun

Aujourd'hui vient d'hier
par Jean-Louis Schlegel


Glossaire
> Toutes les définitions
ban_pub
Hongrie : hommage à Miklos Horthy, fasciste et antisémite
La rédaction le 04.11.2013 à 10:06

A+ A A-

Imprimer

Dimanche 3 novembre, un milliers de hongrois ont manifesté contre un buste de Miklos Horthy, dévoilé dans une église protestante de Budapest. La cérémonie était organisée sur l'initiative du parti d'extrême droite Jobbik à l'occasion du 75e anniversaire d'un accord conclu avec l'Allemagne nazie qui avait notamment pour effet de...
miazavalami
@Január: Ez így igaz. Kivéve a zsidó menekülteket. Azokat nem fogadta be az ország. Utána lehet nézni a gugliban , de én megkeresem neked.
hu.wikipedia.org/wiki/Horthy_Mikl%C3%B3s

De kimásolom az idevágó részt is:
A zsidóság helyzete és a német megszállás[szerkesztés forrásszöveg szerkesztése]
Searchtool right.svg Bővebben: Horthy-ajánlat
1939 és 1941 között több tízezer menekült érkezett Magyarországra Németországból és a németek által elfoglalt csehszlovák, osztrák, lengyel területekről. Nagy részüknek menedéket nyújtott az ország, nem így jártak el azonban a menekülő zsidókkal. 1941 nyarán a magyar hatóságok közreműködésével 16-18 000 „hontalan”, „rendezetlen állampolgárságú” zsidó származású személyt a Németország által megszállt Galíciába toloncoltak ki embertelen körülmények között (marhavagonokban, szinte mindenféle ellátás nélkül szállítva őket). Az állítólagos cél a „hontalanoknak” a részben magyar csapatok által megszállt Ukrajnába való áttelepítése lett volna. A kitoloncoltak nagy részét azonban 1941. augusztus végén a Kamjanec-Pogyilszkij mellett állomásozó SS-alakulatok és ukrán milicisták lemészárolták. 2-3 ezer főnek sikerült csak visszamenekülnie Magyarországra. A német hatóságok ellenzésének és a magyar közvélemény nyomásának hatására a további kitoloncolásokat augusztus 8-án, a mészárlás megkezdése előtt három héttel leállították.[82][83] Ez volt a holokauszt első olyan tömeggyilkossága, amelyben az áldozatok száma ötszámjegyű volt. [84]

Keresd a zsidóság helyzete és a német megszállás alatt..
Szinte ez az egy adat amiben minden történész egyetért.
miazavalami
@anatole-farkas antal: Hogy szerencse -e vagy sem az nézőpont kérdése. Az viszont igaz hogy itt van a legtöbb kettős állampolgár belőlük. Úgy tudom hogy vannak olyan országok ahol kettős állampolgárok be se kerülhetnek a parlamentbe.
Kala Majka
@magyarbakancs: Nem vágóhídra vitte Horthy a katonákat, hanem megvédelmezni az országot a Tanácsköztársaság folytatásától.

Nem sikerült neki, mert a "szövetséges" németek cserbenhagyták a Donnál.

Kedves nagyszüleink aztán élvezhették a felszabadításban a Tanácsköztársaság folytatását. De őket már ne sajnáld, mert nem mindegyiket lőtték helyben agyon.
magyarbakancs
@Kala Majka: Megkérdezted a Don -kanyar sarába lőtt és fagyottakat is mi a véleménye.?
Ezt sok baromságot amit ti Horthy imádok összehordtok borzalom.
Mindig igazolást kerestek,hogy restauráljátok.
Az meg ígérem ahol élek nem lesz szobor se Horthynak,se Kádárnak és egyetlen egy volt mocskos politikusnak kinek a kezéhez egy csepp vér is tapad.
Kala Majka
@magyarbakancs!

Szerinted Horthy lőtte a Don-kanyar sarába a magyar katonákat? Én úgy tudom, éppen a ti felszabadítóitok voltak.

Na, persze, hogy mit kerestünk a Donnál, az már egyáltalában nem Horthy-kérdés, ne is foglalkozzatok vele.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.