Emlékezők és ellentüntetők gyűltek össze vasárnap délelőtt a budapesti Szabadság térre annak kapcsán, hogy a Jobbik szervezésében leleplezik Horthy Miklós kormányzó mellszobrát a Hazatérés temploma alapkőletétele és az első bécsi döntés 75. évfordulóján.

A szoboravatás kezdetét megelőzően az ünnepségre érkezettek számát némileg meghaladó, több száz ellentüntető gyűlt össze a Hazatérés templomával szemben, az úttest túloldalán.

A templom előtt gyülekező mintegy száz megemlékező között többen gárdaegyenruhát, világháborús katonai és csendőregyenruhát viseltek. A megemlékezés részét képező istentiszteleten körülbelül négyszázan vettek részt.

Horthy-szobor: Emlékezők és ellentüntetők a szoboravatón

A flashmob keretében összegyűlt ellendemonstrálók többsége sárga csillagot viselt a ruházatán, illetve transzparenseket emeltek a magasba. Többek között ismert, zsidó származású magyar művészek, tudósok, sportolók, irodalmárok portréi – Alfonzo, Rejtő Jenő, Radnóti Miklós, Hajós Alfréd, Gábor Dénes képmása – voltak láthatók a molinókon, mellükön sárga csillaggal ábrázolva.

A tüntetők, közöttük az Együtt-PM aktivistái, Horthy Miklóst és Hitlert együtt ábrázoló transzparenseket is magasba emeltek "együtt tették tönkre az országot, ebből egyszer már elég volt", "Horthy Miklós felelős a jogfosztásokért", "Horthy Miklós felelős több mint 100 ezer magyar katona haláláért" feliratokkal. Sok molinón vörössel áthúzott horogkereszt volt látható, mellette "Nem, nem soha!" felirattal.

Már a megemlékezés kezdetét megelőzően számos alkalommal vitába keveredtek Horthy megítélését illetően a két oldal képviselői, ezek a viták sokszor hangoskodásba, ordítozásba fulladtak. A tér az ellentüntetők sípszójától volt hangos.

Az istentisztelet kezdetére az ellendemonstrálók teljesen megtöltötték a templom előtti, a park másik oldalán található területet, és azt skandálták: "fasiszta gyilkosok", "nácik haza".

A helyszínt rendőrök biztosítják.

84 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
@lenhardtibolya: Kérdésem neked hány családtagod veszett oda, hogy Horthy a németek oldalára állt. Felszerelés nélkül, ruházatuk már az itteni hidegben sem felelt volna meg úgy küldte a szovjetek ellen. Tudod e hány magyar veszett oda emiatt?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lenhardtibolya
Tudják egyáltalán ezek az un. ellentüntetők, hogy ki volt Horthy kormányzó úr? Ha ismernék munkásságát, bizonyára nem tiltakoznának a szoborállítás ellen. Megint bebizonyosodott, hogy bármit felhasználnak, ha lehet egy kicsit gyűlölködni...
szaboria1
@lenhardtibolya: Kérdésem neked hány családtagod veszett oda, hogy Horthy a németek oldalára állt. Felszerelés nélkül, ruházatuk már az itteni hidegben sem felelt volna meg úgy küldte a szovjetek ellen. Tudod e hány magyar veszett oda emiatt?
nehogymá
szaboria1 ne provokáld,me nemzetáruló magyar gyülölö leszel.biztos f sza gyerek volt,az annyyya is szerette.mi bajod vele?áááldozat ö is.na annyira azért nem mint az odaveszett katonák,vagy a nem is ugy de azért meghalt néhány zsidó is.biztos voltak rossz napjai neki is,nekünk meg csinált egy mocskos háborut meg odalökött a baromságával a ruszkiknak.nekem ennyi jött le ökormányzóságaéletmüvéböl.
lenhardtibolya
@szaboria1: Csak a történelmi hűség kedvéért: Horthy angolbarát volt, a németek pedig megszálltak minket. Nem tudom, hogy azokban az időkben miként dönthetett volna "jobban" ill. létezett-e helyes döntés?
szaboria1
@nehogymá: Inkább Ő provokál mivel a két nagyapám három nagybátyám veszett oda az egyik nagybátyámat csak 1994-ben nyilvánították halottá.
szaboria1
@lenhardtibolya: Akkor jobban kutakodj a történelembe.
bretagne
@nehogymá: Igazad van, nem kell válaszolni a beszólásaira.
silber13
@lenhardtibolya: talán a cattarói matrózlázadás szereplőinek leszármazottjait kelene megkérdezni. Hogy csak egyet emlitsek.
darwin
@lenhardtibolya: A nagynéném férje odaveszett 20 évesen a Don -kanyarban.Nála a szitok-szó Horthy volt.Az anyósom első férje 7 év után került elő a háborúból,az apósom 2 év hadifogság után jött haza.Ők még emlékeztek arra,hogy ki küldte ki őket.Szerinted egyetértenének a nagy horthysta imádattal?
szaboria1
@darwin: A mostoha apám is 10 év után jött haza bizony sokszor kiabált álmában mert újra álmában átélte az eseményeket.
swastika666
A Horthy kultusz él, és éljen örökké. Miért van az hogy egy patkány mint Mécs akinek bűne nagyobb bárkinél, ilyen szarkupac mondja meg ki aj ó magyar és ki nem.
Általuk jó magyar zsidóknak képeivel hivalkodtak, nos tényleg van köztük olyan is aki elismerésre méltó. De ennyi több nincs. Hogy a fidesz Horthy ügyben miért ilyen finnyás? Valószínű félnek a csillagosoktól, Izraeli gazdáiktól, az USA-tól az Unio-tól magyarul az egész világtól akiknek görcsösen megfelelni akarnak. Nem ám a magyar nemzetnek, hanem ezeknek a föníciai jöttmenteknek.
lenhardtibolya
Szomorú, hogy a háborúban voltak hősi halottak is, persze, hogy fáj a családnak, de az nem megoldás, hogy mindenért a kormányzó urat teszik felelőssé. Nem szabad elfelejteni, hogy a trianoni országrablás után a csonka Magyarországot kiválóan irányította, fejlődtünk, túléltük a szörnyű veszteséget. (El lehetne gondolkodni, hogy kik felelősek Trianonért...)
Az elcsatolt területek egy részét viszont visszaszereztük, ebben megint Horthy nagyszerű kormányzása játszott szerepet. Meg kell nézni, hogy miként fogadták az ott élő magyarok a bevonuló magyar honvédeket!
Kár, hogy ma már nincsenek ilyen államférfiak, mint Horthy kormányzó úr volt!
Mindenképpen megérdemli, hogy szoborral emlékezzünk rá és tisztelettel hajtsunk fejet emberi és politikusi erényei előtt!
nehogymá
bácskában a mai napig áldják a nevét.az,meg hogy miként fogadták a bevonuló fehér lovat,?hát jó szivvel.marasztalták is biztosan.csak ugy mint a donnál.ott akkora sikerük volt,hogy haza se jöttek.
Január
Minden történelmi személyről mond az utókor jót is rosszat is. Horhy szerepével, személyével sincs letisztult egységes álláspont, talán 100 év múlva, vagy soha.
Ezért is mondják, hogy a történelmet mindig a regnálók írják.
nehogymá
egyébként a virágzó magyar gazdaság a náci németeknek volt köszönhetö.ök adták a megrendeléseket amikor nekiálltak fegyverkezni.hát nem érdekes?pont nekünk,csak ugy.
Csizmás Kond
@darwin: Na és ki kellett volna kiküldje őket...mert ugye egy háború esetén csak az megy oda akinek kedve tartja ..van egyáltalán fogalmad a törvényekről ?
darwin
@Csizmás Kond: Szóval,csak parancsot teljesített?
darwin
@lenhardtibolya: Ha lennének még ilyen nagy államférfiak,akkor a férjed ,a fiad,
az öcséd ,az apád sírját látogathatnád,vagy ápolhattad volna a lelkét éveken át,amikor éjszaka felsikított a hadifogság után.
Csizmás Kond
@darwin: Nem parancsot hanem mint kormányzó betartatta a törvényt. Más is ugyanúgy elküldött volna .
darwin
@Csizmás Kond: De nem más küldte őket,hanem Horthy,és nem haragudhatok
a Macákék bájos Mariskájára a rokonaim halála és elhurcolása miatt.
lenhardtibolya
@darwin: Ez is egy vélemény, ami nem azonos az enyémmel. Egyébként mindenki foglalkozzon a saját családjával, ne az én rokonaimmal példálózzon!
darwin
@lenhardtibolya: Ugye milyen rossz még belegondolni,hogy ők is lehettek volna?
Csizmás Kond
@darwin: ...butaság az ilyent folytatni...ha holnap neked kell menj akkor az utódaid kire fognak haragudni ? ..azok akik most békében haltak meg a keleti háborúkban azok kire haragudjanak ?
Minden ember háború esetén köteles hadba vonulni, ha haragszik ha nem..
darwin
@Csizmás Kond: Nem mindegy hogy háborúba küldenek valakit,vagy valaki a háborúba küld.
Csizmás Kond
@darwin: ezt hogy érted...pontosabban ki kellett volna akkor kiadja a parancsot ?
darwin
@Csizmás Kond: Senkinek nem kellett volna kiadni a parancsot.Ha olyan nagy hazafi lett volna ő sem adta volna ki a parancsot,hogy öltözetlenül,hozzáértő vezetők nélkül,idegen érdekek miatt háborúba menjenek magyarok.
De mondhatsz bármit a védelmére,a hazajött emberek elmondták a tapasztalataikat,nekik hiszek inkább,mint neked.
Csizmás Kond
@darwin: sültelenség...ha háború van hát háborúzni kell aki nem megy azt helyben fejbelövik. ilyen egyszerű.
almalibre
A sárga csillagot viselő tüntetőknek egy féle táblát lenne illendő emelgetniük: KÖSZÜNJÜK!
Boszi27
@lenhardtibolya: Vannak olyan személyek a Mo. múltjában akik munkássága nem ennyire vitatott, emeljenek nekik szobrot, és ne erőltessék rá senkire Horthyt. Ez egy újabb eszköz a társ. megosztására, és közben összefogásról szól a propaganda.
anatole-farkas antal
@lenhardtibolya: Micsoda igazság. Ahogy észre vettem, azok akik tudatlanul szólnak a témához, bizony nem ismerik a történelmet csak a régen leírt iskolai történelem könyvekből szemezgetnek, amit az iskoláknak adatott a politikai rezsim amit sok alkalommal meg is írtam. Magyarországon a történelmet nem merik leírni mert a felzsidósított Magyarországon nem szeretik ha a politikai urakat szembe köpik. Inkább volt politikai nagyságokat vetnek a tudatlan nép közé. Szintén megírtam, sose a hamisan írt magyar történelmet vegyék figyelembe, CSAK külföldről származó anyagban bízzanak. Sok könyvet megírtam de nem a magyar hamisan ecsetelt hazug történelem alapján. Nézzük meg a SZOCIALISTA időszak alatti történekem könyveket, ma röhögünk rajta. De mára egy kicsit átírták, és be is vette egy pár tudatlan polgár, na igen mert kötelező!!!. Ami nagyon szomorú, ma ezt tanítják az iskolákban és harminc év múlva szidják majd a mai oktatásért felelős politikát mint én is és sokan akik valamikor tanulták a hamis történelmet. Ám tény és való, Horthy sokat tett a magyar nép érdekében mint ahogy olvastam itt is ezen a fórumon. Azok akik ellent írnak, valóban tanulják meg az igaz magyar, nem elferdített történelmet. Anatole Hongrois, Aranydiplomás, Art díjas zeneszerző, író-költő.
lajospapa
@lenhardtibolya: A történelem nem hűség hanem ténykérdés. A tény : mire megszálltak a németek 1944-ben, a 2. magyar hadsereg már megfagyott a Donnál. Közülük szerintem nem sokan mentek oda önként. Aki viszont küldte önként küldte. A most szobrot kapott Vitéz Nagybányai Horthy Miklós. Történelmietlen kérdés feltevés a mi lett volna ha... Az eredmény viszont nagyon is tény: Don kanyar, hadifoglyok százezrei, rommá lőtt Budapest, szovjet megszállás 45 évig. Ez lett!
lenhardtibolya
@darwin: Abba pedig még rosszabb belegondolni, hogy mit műveltek barátaimmal, ismerőseimmel azok akik az 56-os véres megtorlást elkövették. A legszomorúbb, hogy a leszármazottaik még ma is az ország vezetésének közelében parádéznak, és arra várnak, hogy ismét megragadják a kormánylapátot.
lenhardtibolya
@Boszi27: Azt, hogy kinek emelnek szobrot magánterületen, az bizony magánügy. Itt a neveletlenséget azok az álcivilek követték el, akik ott ordibáltak a templom előtt.
lenhardtibolya
@lajospapa: Eszmefuttatásához már csak az hiányzik, hogy Horthyt tegye felelőssé a II. világháborúért. Ön is tudja, hogy ez ostobaság. A háborúban pedig tényleg sokan meghalnak, így sajnos a 2. magyar hadsereg is odaveszett. Ha azt nézzük, hogy ebben az időben Horthy volt Magyarország kormányzója, tehát ő a felelős az összes magyar katonáért, akkor tisztelettel kérdezem, hogy a saját fiát miért engedte az orosz frontra (ahol végül meg is halt Horthy István)? Ismer olyan ma élő politikust, aki a saját fiát is engedné a harctérre?
Ha a felelősségnél tartunk, akkor az is érdekelne, hogy a 2006-os októberi vérengzésért ki a felelős? Gyurcsány volt a kormányfő...
magyarbakancs
@lenhardtibolya: Ismerjük Vitéz Nagybányai Horthy Miklós ő főméltósága munkásságát.
1,5 millió magyar halála a második világ háborúban.
irén48
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
magyarbakancs
@anatole-farkas antal: A Don-kanyarban meghaltakat is megkérdezted milyen f sza gyerek volt Horthy úr?
Vagy süketelő nemzeti baromságodat hinted?
magyarbakancs
1938-ban A Magyar nemzeti jövedelem 4 milliárd pengő volt.
1941-1945 között 22 milliárd pengő volt.

Nagy-baczoni Nagy Vilmos honvédelmi miniszter emlék irataiban le írta ,hogy 200,000 Katona volt Voronyezsnél.
Ebből 6-7 ezer munkaszolgálatos és 60-70 ezer katona maradt életben.
147,971 fő hagyta ott a fogát.
Mangu
@anatole-farkas antal, meg azoknak akiknek tetszik: Agylágyulására nem bűszke? Mikor szedte össze mindazt, amivel dicsekszik? Mikor világosodott meg, jött rá a valos történelmi (lezárult események) valódi okára? Mindent emberek tesznek jól vagy rosszul és ez csak érintettség, nézőpont kérdése. Múltunk vitathatalan meghatározója volt Horthy Miklós, de ajnározása már túlzás. A történelmet meg mindig utólag magyarázzák az adott idősza, korszak ideológiai érdekeinek megfelelően, tehát kár felhánytorgatni, hogy ki, mikor, mit magyarázott félre, torzított. Csak a tanulságokat érdemes levonni a megtörtént eseményekből, hogy jövőbeni tetteink egyre kevesebb hibával történjenek. @magyarbakancs:
magyarbakancs
@Mangu: Normális országban és demokráciában semmilyen oldalnak ahol diktatúra által kormányoztak nem állítok szobrot se Horthynak,se Rákosinak,se Kádárnak.
Mert ezeknek az embereknek a kezéhez vér tapad.
Gondolom ebben egyetértünk.
Mangu
@magyarbakancs: Egy kis kiegészítés. 1978-ban én is voltam Voronyezsben és úgy fogadtak minket, hogy megérkeztek a magyar fasiszták. Nem volt kellemes élmény a magyarázkodások ellenére. Láttam a korabeli búcsúztató filmeket - öszre itthon lesztek - magukra hagyták őket nyári egyenruhában megfagyni - nem kaptak utánpótlást. A hidegnek, élelmiszer, ruházat hiánynak több áldozata volt, mint az orosz fegyvereknek Láttam a Don-kanyart, mely a magyar katonai diletantizmus rettenetes emlékművévé vált számunkra. Arról persze nem beszél senki, hogy a német csapatoknak hol voltak az állásaik. Persze mindez a "Kormányzó" úr tudta és jóváhagyása nélkül történt, melyér szobrot érdemel.
Vizual
@Mangu: Nem értem ezeket a senkiháziakat. Mitől gondolják, hogy ők az "IGAZSÁG" tudói. Utánad nem kell írnom semmit, igazad van.
anatole-farkas antal
@lenhardtibolya: Valóban körbe kellene nézni az 56-os eseményeket. Mint tudjuk ez egy Európai megmozdulás volt a holokauszti pénzek csökkenése miatt. A zsidók és bérenceik akik elindították ezt a " forradalmat " Ki is volt a felelős. Csak a hazugságokat nyomkodják a mai napig a polgárok képébe, de az igazságot nem merik!
anatole-farkas antal
@magyarbakancs: Ha lehetne a tényeket tartsd szem előtt, ne bakancsos-pufajkás elméletiddel etesd az amúgy is gyér történelmi ismeretekkel rendelkező polgárokat, kommentezőket.
anatole-farkas antal
@Mangu: Gondolom az ajnározás nem Horthy érdeme. Hiszen ha körbe nézel kis hazánkban, minden politikust ajnároznak. Az Antal Jóska volt kormányfőt miért is ajnározzák. Tönkre tette ö s az országot!!! De nem akarok történelmi leckét adni, nézzél már szét a volt politikusok közt, ha nehezedre is esik és találsz bőven olyanokat akik nem érdemlik meg még az említését sem.
lenhardtibolya
@magyarbakancs: A II. világháború nem Horthy miatt tört ki, úgyhogy igazán nem lehet őt vádolni az elhunytakért.
Mangu
@anatole-farkas antal: E fordulatos és fondorlatos szövegnek mi köze van mindahoz amit írtam? Egyébbként alaposabb és szélesebb körű történeti és történelmi ismeretekkel rendelkezem mint te. A közelmúlt még nem történelem. Keversz, csúsztatsz. Hogy jönnek ide a politikusok? Írtam én politikusról? Horthy, mint kormányzó "katona diktátor" volt, nem politikus, ezt ő is kihangsúlyozta. Egy speciális önkényuralmi rendszer megtestesítője, tökéletes döntésképtelen báb, mint ahogy azt az események igazolták. Nem a mennyei küldetés vezette haza az ország megmentésére. Ez a tény. Nem kell neki nagyobb jelentőséget tulajdonítani, túlzásokba esni, mint amit érdemel (kitörölhetetlen név a magyar közelmúltban, passz). Ennyi, részemről lezárva.
lajospapa
@lenhardtibolya: Pontosítok,ha kell: a 2. vh-t nem Horthy robbantotta ki, de a lehető legsürgősebben belépett, bár ezt a németek akkor még nem igényelték. Akkor még! Utána már nem nagyon volt lehetősége kiszállni ez igaz, talán. Ami volt azt ügyesen eltaktikázta. Ami az áldozatokat illeti: Volt néhány ország Európában aki nem dobott oda párszázezer saját állampolgárt egy más állam rendelkezésére marhavagonban.
Ami 2006-ot illeti: Nézzen utána, a Fidesz képviselője akkor azt kérdezte a nemzetbiztonsági ülésen , mért tiltották meg a rendőröknek a fegyverhasználatot?
Azóta sok víz lefolyt a Dunán és mára vérengzés lett belőle, békés Fradi drukkerek részvételével, akik egyébként azt szokták énekelni:" Indul a vonat Auswitzba!"
pesti
@Csizmás Kond: Ha nincs Stálin,Horty háborús bünös.Diktátor =diktátorral!!!
lenhardtibolya
@lajospapa: Valóban voltak olyan országok, aki "ügyesebben taktikáztak" a II. világháborúban, pl. a románok, akik a ruszkikkal az első adandó alkalommal szövetkeztek... Ízlés dolga, hogy ez kinek tetszik...

2006-ra még nagyon jól emlékszem, bár nem figyeltem a nemzetbiztonsági ülést, de az eseményeket igen. Bizony használtak fegyvert, méghozzá olyan fegyvereket, amiket nem lett volna szabad: gumilövedékkel fejre céloztak, ezért vesztették el jó néhányan a szemük világát...
lajospapa
@lenhardtibolya: Kutassa már kik azok név szerint akik megvakultak legyen szíves! Szeretném felterjeszteni kitüntetésre.
JAJMÁR
@lenhardtibolya: Ez kedves Ibolya ész dolga, értelem dolga! Na, mindegy, feladtam már, hogy Te valaha is megérts összefüggéseket. 2006-nak semmi köze 56-hoz, érted? Semmi! 56-ban egy diktatórikus rendszert akart a nép megdönteni, képzeld, 2006-ban nagyobb szabadság volt, és demokrácia, mint ma, amikor a demokráciában tüntető fiatalokat bíróság elé citálnak... :( (székházfoglalás)
JAJMÁR
@lenhardtibolya: 18:11-es hozzászólásodra reagáltam, - bocs, kicsit elképedtem és elsiettem - a 20:16-os hozzászólásomban. Ha ízlés dolga, hogy ki kivel szövetkezett a 2. vh.-ban, akkor bizony Horthynak az ízlésével is súlyos bajok voltak. Ő Hitlert választotta.
spu00
Nem értem ,hogy sok ember a történelem ismerete nélkül miért nyilatkozik úgy ,mintha az Ő álláspontja takarná az igazságot, pedig csak a 45 utáni tankönyvből és a sajtóból meríti tudását. Ezt a vitát már régen le kellett volna zárni a jelenlegi kormánynak, mert egyértelmű, hogy a baloldal, s az antiszemitizmust kihasználni szeretők állandó fegyverként használják.Például a " Numerus Clausus"-t hozzák elsőként, mint az antiszemitizmus eklatáns példáját. Mutassa ki valaki, hogy a zsidó szó hányszor fordul elő benne. Egyszer sem. Most akkor ez mi? Horthy hatalomra kerülése alkalmával elsők között tárgyalt Weiss Manfréddel.Továbbá Európában legkésőbb M.o-ról vitték el a zsidókat . Horthy adta ki a Koszorús ezredesnek a parancsot Bp. körbe vételére páncélkosokkal a zsidók védelmére. Tom Lantos az USA szenátusában név szerint említette meg Koszorús ezredes tettét. Ehhez jön még , hogy a zsidók finanszírozták Horthy portugáliai életvitelét haláláig. M.o-i temetésén rengeteg zsidó koszorú volt. Mit gondolnak miért? Még egy érdekesség,Horthy börtönében raboskodott Rákosi és Szálasi is.Ismét. Mit gondolnak miért? Sluss Poén, miért imádkoztak a zsidók, hogy Horthy ne akarjon kiugrani a német szerződésből? Ugye milyen sok kérdés van, amit meg kellene válaszolni, mielőtt ítéletet mondunk.És ez nem az Önök hibája, hanem a regnáló kormányoké, mert erre pontot kell tenni, mert csak szembe állítja az embereket értelmetlenül, s egyesek ezt alattomos módon kihasználják.
lenhardtibolya
@lajospapa: Könnyen megtalálhatja az áldozatokat, hogyha figyelemmel kíséri a híreket. Az egyik sajnos éppen a közelmúltban halt meg, mert az egyik szeme eleve rossz volt, és a jó szemét lőtték ki. Érthető, ha szinte vakon már depressziós lett ez a fiatalember és önkezével vetett véget az életének.
lenhardtibolya
@JAJMÁR: Sem-sem. Nagyon nem értünk egyet több dologban, de magam is úgy érzem, nem fogjuk egymást meggyőzni.
lenhardtibolya
@spu00: Végre egy objektív hozzászólás! Jó volt ilyet is olvasni a sok szemellenzős után.
miazavalami
@spu00: Numerus Clasus.
A numerus clausus (magyarul: zárt szám) az 1920. évi XXV. törvénycikk közkeletű elnevezése. A törvény alapján a „magyarországi nemzetiségek és népfajok” tagjai csak a formálisan kimutatható számarányuknak megfelelő mértékben vehettek részt a felsőoktatásban.
Az 1920-as törvény jogalkalmazói értelmezése arra helyezte a hangsúlyt, hogy a magyar állam a keresztény hitre tért zsidókat nem kereszténynek, hanem zsidónak tekinti akkor is, ha papírjaikon keresztény vallás szerepel „Ez a törvény elsőnek ütött rést a magyar zsidóság feltétel nélküli jogegyenlőségének és emancipációjának elvén.” [1]
Tök mindegy szerepelt - e benne a zsidó szó..., róluk a kirekesztésükről szól. Ha példálózol nézz utána!
miazavalami
@spu00: A zsidóság helyzete és a német megszállás[szerkesztés forrásszöveg szerkesztése]
Searchtool right.svg Bővebben: Horthy-ajánlat
1939 és 1941 között több tízezer menekült érkezett Magyarországra Németországból és a németek által elfoglalt csehszlovák, osztrák, lengyel területekről. Nagy részüknek menedéket nyújtott az ország, nem így jártak el azonban a menekülő zsidókkal. 1941 nyarán a magyar hatóságok közreműködésével 16-18 000 „hontalan”, „rendezetlen állampolgárságú” zsidó származású személyt a Németország által megszállt Galíciába toloncoltak ki embertelen körülmények között (marhavagonokban, szinte mindenféle ellátás nélkül szállítva őket). Az állítólagos cél a „hontalanoknak” a részben magyar csapatok által megszállt Ukrajnába való áttelepítése lett volna. A kitoloncoltak nagy részét azonban 1941. augusztus végén a Kamjanec-Pogyilszkij mellett állomásozó SS-alakulatok és ukrán milicisták lemészárolták. 2-3 ezer főnek sikerült csak visszamenekülnie Magyarországra. A német hatóságok ellenzésének és a magyar közvélemény nyomásának hatására a további kitoloncolásokat augusztus 8-án, a mészárlás megkezdése előtt három héttel leállították.[82][83] Ez volt a holokauszt első olyan tömeggyilkossága, amelyben az áldozatok száma ötszámjegyű volt. [84]

Európából legkésőbb magyarországról vitték el a zsidókat...
39-41 között elég késő ahhoz képest hogy éppen csak kitört a háború... :-)
Te kevered azzal amikor már Hortynak az egyik fia halott volt a máskikat ki tudja hova hurcolták a németek és Horty ki akart ugrani a német szövetségből de az a háború végén következett be. Kissé elkésett a zsidó mentéssel nem gondolod?
spu00
@miazavalami: Nocsak-nocsak, még azt is tudja, hogy hányan tértek át? Ha nem tudná az áttérések Hitler térnyerése után történtek, mert már érezték ennek várható hatását. Szeretném, ha ennek okát Ön fejtené ki, mert nagyon érdekes történések eredménye, s az Ön visszamenőleges vélemény alkotó képessége egyedül álló.
miazavalami
@spu00: A normandiai partraszállás, az erősödő külföldi nyomás, valamint az ekkor már általa is ismert Auschwitz-jegyzőkönyv hatására Horthy június végén le akarta váltani a deportálásokat szervező Baky László és Endre László belügyi államtitkárokat és a koronatanácson június 26-án javasolta a transzportok leállítását. Ezek azonban folytatódtak, amíg a kormányzó parancsára a hozzá lojális katonai erők – Koszorús Ferenc vezérkari ezredes[8] vezetésével [3] – 1944. július 6-án meg nem akadályozták Baky úgynevezett „csendőrpuccs”-át; Horthy ekkor tiltotta meg a budapesti zsidóság deportálását. A kormányzó és a magyar katonák akciója volt az egyetlen eset a Hitler által megszállt Európában, ahol egy Németországgal szövetséges ország reguláris hadseregét arra használták fel, hogy megmentsék a zsidókat.[9][10][11]
1944 julius 6-án állították le a zsidók deportálását. Kissé elkéstek nem gondolod?
miazavalami
@spu00: csak arra válszoltam kissé terjedelmesen , mert te azt állítottad hogy az országból nem hordták el a zsidókat! Olvasd végig és addig ne égesd magad mig fel nem fogod az értelmét. A magyar kormány hagyta hogy a zsidó menekültek a haláltáborokba kerüljenek. Ez a világháború kitörése után volt közvetlenül.
Koszorús Ferencet emlegeted, de legalább azt nézted volna meg hogy mikor állították le a transzportokat. ..
spu00
@miazavalami: Mondja, Ön nem téveszti össze Sztálint Horthyval? Egy kicsit tanulmányozza Sztálin-Hitler szövetségi egyezségét, s nem ártana még megnézni Lengyelország megszállását követő zsidó szállítmányok útjait. Ha majd ezekkel tisztában lesz , akkor folytatjuk.
miazavalami
@spu00: Sztálin neve fel sem merült. Amiket leírtam bárki számára elérhető adatok. Csak egy kérdés. Miért a németek oldalán lépett be az ország a háborúba? Miért nem a szövetségesek oldalán vagy miért nem maradt semleges?
spu00
@miazavalami: Nem tudja véletlenül, hogy mikor indították az első szállítmányt Európában?és hány nap telt el a z első M.o-i szállítmányig?Ezt szorozza be az itt levő zsidók számával / egyesek szerint majd elérte akkor az egy milliót/, s ez egy olyan tett volt, aminek nem volt párja európában. Miért nem a Szovjetunióba mentek, pedig sok helyről közelebb volt?
miazavalami
@spu00: Dehogy nem tudom. Az első szállítmány 1941 - ben inditották. Azokkal a zsidó menekültekkel akik a környező országokból menekültek át hazánkba. Az országban lévő zsidókat csak később kezdték deportálni. Aminek Koszorús ezredes Horty parancsára vetett véget 44 juliusában. Igaz a magyarországi zsidókat nem írtották ki teljesen de ez nem menti fel Hortyt az alól hogy a nácik oldalán lépett a háborúba.
Tudod mi történt Horty két fiával? Mit ígért neki Hitler ha a németek mellé áll?
nehogymá
miazavalami a numerus clausus azért érdekes mert az addig vallási csoportnak tartott zsidókat népfajnak titulálta azért ,hogy kiszoritsa öket a felsöoktatásból közéletböl stb.de ezt biztosan tudják az objektiv nem szemellenzösök is.a kormányzó urnak egyetlen ok miatt nem volt szinpatikus a javaslat.történetesen ha egy csapásra kitolták volna zsidókat,mint ahogy szerette volna,de félt attól ,hogy bizonyos területeken megbénulna az élet.amugy van egy kis deja vu m.az erös antiszemitizmus egyik legföbb oka a trianon utáni gazdasági helyzet és a munkanélküli diplomások nagyszáma volt.nagyon sokan jöttek az elcsatolt területekröl,jóformán térdig értek az értelmiségiek.jövöképük nyilván nem volt hát nem érdekes?
nehogymá
ja még valami.a határ reviziot ,hogy tervezték háború nélkül?mert,hogy arra hivatkoznak,hogy elkerülhetetlen volt.
lajospapa
@lenhardtibolya: Ez még mindig csak annyi, hogy ott voltam ahol mesélték. A katonasírok az kicsit több.
magyarbakancs
@lenhardtibolya: Az igaz nem Horthy miatt tört ki a 2. világháború.
A magyarokat mégis ö vitte a vágóhídra.
magyarbakancs
@anatole-farkas antal: Drága honfitársam se pufajkás se bakancsos se veres csillagos nem vagyok.
A történelmi ismereteim nem hiányosak.
Csak azok vádolnak hiányossággal aki egy mocskos eszmét és egy mocskos ember gondolataiért rajonganak .Legyen az baloldalról vagy jobboldalról egyaránt.
Nem emlékezek meg olyan emberöl kinek a kezéhez vér tapad.

Amint látom te igencsak rajongasz Horthy úr iránt.
miazavalami
@nehogymá: Ezen a szálon tovább megyünk és már el is érkezünk a háborúba. Mikor a környező országokat megszállták magyarország befogadta a menekülteket, csak éppen a zsidókat vagonírozta be és küldte tovább.
anatole-farkas antal
@miazavalami: Szerencsére a zsidókat tovább vitték. Kicsit érdemes elgondolkozni ezen a mondaton. Jelen pillanatban is, Magyarországon van a legtöbb zsidó az Európai országokat ha körbe nézzük. A magyar parlamentben, a törvény hozásban van a legtöbb zsidó akik kettős állampolgárok!
anatole-farkas antal
@magyarbakancs: Amit tudok ajánlani. Ne a hazug magyar történelmet vedd alapnak! Kicsit menjél már ki külföldre és az ottani történelmet olvasgasd. Ajánlom a Lyoni nagy könyvtárat, a hamburgi, vagy a Bécsi könyvtárakat ezzel a témával kapcsolatosan. Ha elolvastad az ide vágó tényeket az akkori írásokat is elolvastad, utána térjél rá az 56-os forradalomra, mint említettem már. De ehhez ajánlom a Németországban megjelent kötetet ami részletesen leírja a forradalom kezdett 56-ban. Amit még megjegyeznék. SOSE bízd el magadat, mint említetted, ""A történelmi ismereteim nem hiányosak."" Sajnos MINDENKI történelmi ismerete hiányos, még az enyém is. Pedig több országban olvasgattam a magyar történelmet amiket --feltétel -- nélkül írtak le az újságírók, politikusok, nem úgy mint Magyarországon ahol parancsra jelentek meg egy egy újság cikkek vagy éppen politikai beszámolók.
Január
@miazavalami: Már bocs, de én úgy hallottam valamikor, hogy ide menekült minden üldözött, aki tehette, és sokáig Európában Magyarország nem vegzálta a menekülteket.
Hitler többszöri reklamálására sem, és csak a németek általi megszállásunk után volt "forró" a talaj.
Ezért is kellene egy végleges történelmi elemzés - lezárása a múltnak - erről a korról, mert mindenki másképpen hallotta, másképpen tudja, az ellentétes politikai széljárások miatt.
anatole-farkas antal
A franciákat is érdekli az esemény!!
Mercredi 06 Novembre 2013 banniere Votre compte Newsletters Abonnés au Fil Expert

Suivez Fait-religieux.com sur

France

Monde

Société

Culture

Nos Dossiers

Nos blogs

Zoom sur...

Fil Expert


La photo du jour


Les articles les plus lus

1Fête de l'Aïd : le 15 octobre dans certains pays, le 16 dans d'autres
2Des juifs orthodoxes refusent de s'asseoir à côté d'une femme dans un avion
3"Shutdown" : les aumôniers catholiques interdits de messe dans les garnisons
4Pacte social à la chinoise (II) : les religions à la rescousse
5Aïd : 25.000 clics contre l'abattoir provisoire de Belfort

Personnalités

Schuller
Helmut Schuller

Helmut Schüller s'est rendu célèbre comme chef de file d'un mouvement réformateur de l'Église catholique. En 2006, il lance la « Pfarrer Initiative...


> Accédez à toutes les biographies
[Publicité]
ban_pub
Ils l'ont dit...
«L'islamisme radical est aussi atroce dans son genre qu'a pu l'être le nazisme dans les années 30»Luc Ferry, philosophe et ancien ministre
> Plus de citations
Nos blogs

Les enfants en parlent
par Marine Quenin

Géoreligion
par Alexandre Levy

Sacré... artistes
par Marc Bayard

Musiques d'en haut
par Eric Lebrun

Aujourd'hui vient d'hier
par Jean-Louis Schlegel


Glossaire
> Toutes les définitions
ban_pub
Hongrie : hommage à Miklos Horthy, fasciste et antisémite
La rédaction le 04.11.2013 à 10:06

A+ A A-

Imprimer

Dimanche 3 novembre, un milliers de hongrois ont manifesté contre un buste de Miklos Horthy, dévoilé dans une église protestante de Budapest. La cérémonie était organisée sur l'initiative du parti d'extrême droite Jobbik à l'occasion du 75e anniversaire d'un accord conclu avec l'Allemagne nazie qui avait notamment pour effet de...
miazavalami
@Január: Ez így igaz. Kivéve a zsidó menekülteket. Azokat nem fogadta be az ország. Utána lehet nézni a gugliban , de én megkeresem neked.
hu.wikipedia.org/wiki/Horthy_Mikl%C3%B3s

De kimásolom az idevágó részt is:
A zsidóság helyzete és a német megszállás[szerkesztés forrásszöveg szerkesztése]
Searchtool right.svg Bővebben: Horthy-ajánlat
1939 és 1941 között több tízezer menekült érkezett Magyarországra Németországból és a németek által elfoglalt csehszlovák, osztrák, lengyel területekről. Nagy részüknek menedéket nyújtott az ország, nem így jártak el azonban a menekülő zsidókkal. 1941 nyarán a magyar hatóságok közreműködésével 16-18 000 „hontalan”, „rendezetlen állampolgárságú” zsidó származású személyt a Németország által megszállt Galíciába toloncoltak ki embertelen körülmények között (marhavagonokban, szinte mindenféle ellátás nélkül szállítva őket). Az állítólagos cél a „hontalanoknak” a részben magyar csapatok által megszállt Ukrajnába való áttelepítése lett volna. A kitoloncoltak nagy részét azonban 1941. augusztus végén a Kamjanec-Pogyilszkij mellett állomásozó SS-alakulatok és ukrán milicisták lemészárolták. 2-3 ezer főnek sikerült csak visszamenekülnie Magyarországra. A német hatóságok ellenzésének és a magyar közvélemény nyomásának hatására a további kitoloncolásokat augusztus 8-án, a mészárlás megkezdése előtt három héttel leállították.[82][83] Ez volt a holokauszt első olyan tömeggyilkossága, amelyben az áldozatok száma ötszámjegyű volt. [84]

Keresd a zsidóság helyzete és a német megszállás alatt..
Szinte ez az egy adat amiben minden történész egyetért.
miazavalami
@anatole-farkas antal: Hogy szerencse -e vagy sem az nézőpont kérdése. Az viszont igaz hogy itt van a legtöbb kettős állampolgár belőlük. Úgy tudom hogy vannak olyan országok ahol kettős állampolgárok be se kerülhetnek a parlamentbe.
Kala Majka
@magyarbakancs: Nem vágóhídra vitte Horthy a katonákat, hanem megvédelmezni az országot a Tanácsköztársaság folytatásától.

Nem sikerült neki, mert a "szövetséges" németek cserbenhagyták a Donnál.

Kedves nagyszüleink aztán élvezhették a felszabadításban a Tanácsköztársaság folytatását. De őket már ne sajnáld, mert nem mindegyiket lőtték helyben agyon.
magyarbakancs
@Kala Majka: Megkérdezted a Don -kanyar sarába lőtt és fagyottakat is mi a véleménye.?
Ezt sok baromságot amit ti Horthy imádok összehordtok borzalom.
Mindig igazolást kerestek,hogy restauráljátok.
Az meg ígérem ahol élek nem lesz szobor se Horthynak,se Kádárnak és egyetlen egy volt mocskos politikusnak kinek a kezéhez egy csepp vér is tapad.
Kala Majka
@magyarbakancs!

Szerinted Horthy lőtte a Don-kanyar sarába a magyar katonákat? Én úgy tudom, éppen a ti felszabadítóitok voltak.

Na, persze, hogy mit kerestünk a Donnál, az már egyáltalában nem Horthy-kérdés, ne is foglalkozzatok vele.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.