Emlékezők és ellentüntetők gyűltek össze vasárnap délelőtt a budapesti Szabadság térre annak kapcsán, hogy a Jobbik szervezésében leleplezik Horthy Miklós kormányzó mellszobrát a Hazatérés temploma alapkőletétele és az első bécsi döntés 75. évfordulóján.

Forrás: Origo
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

miazavalami
@lenhardtibolya: @nyanya001: Belinkelte neked , én kicsipentettem a lényeget


A magyar zsidóság deportálásának közelgő hetvenedik évfordulója kölcsönöz időszerűséget ennek az írásnak, melynek eredete egy Hargittai Magdolnával közös, Budapesti séták a tudomány körül című könyvprojekt. Ebben a tudománnyal kapcsolatos budapesti látható emlékeket gyűjtjük össze nyolc fejezetben – szobrokat, emléktáblákat és épületeket. A tudományt tágan értelmezzük, nemcsak a felfedező tudományt értjük rajta, hanem a mérnökséget, a feltalálást, a gyógyítást és az oktatást is. Könyvünk utolsó, nyolcadik fejezetét a holokauszt magyar tudományossághoz kötődő áldozatai emlékének szenteljük. A jelen írás főleg ennek a fejezetnek a nyomán készült, de illusztrációs anyagából itt csak két képet idézünk.
Budapesten megrendítő emlékművek tisztelegnek általában a magyar holokauszt áldozatai előtt. Ilyen például a Wesselényi utcai emlékmű (Varga Imre alkotása) a Dohány utcai zsinagóga mögött, vagy ilyen a Magyar Tudományos Akadémia székházától csak néhány lépésnyire található Cipők a Duna-parton emlékmű (Pauer Gyula alkotása), amely a nyilasok által a Dunába lőtt zsidó áldozatok emlékének tiszteleg.
Sajnos nagyon keveset tudunk az ország tudományos veszteségeiről a holokausztban. Írásunk címében a „fehér folt” arra utal, hogy a Magyar Tudományos Akadémia még nem mérte föl ezeket a veszteségeket. Ez az írás az emlékezésen túl szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy vannak tennivalók a múlt ezen szegmensének feltárásában.
A magyar nácik, a nyilasok 1944. október 15-én vették át a hatalmat a lemondásra kényszerített Horthy Miklóstól. Addigra, Horthy országlása alatt már több százezer, főleg vidéki zsidót deportáltak, elsősorban Auschwitzba, ahol többségüket megölték. A haláltáborokban és Budapesten meggyilkoltak között ott voltak a tudomány emberei is. Néhányukról részletesebben szólok, hogy az ismertebb statisztikákon túl egyéni sorsokat is lássunk.

De ajánlom neked az egész cikket .
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
miazavalami
@lenhardtibolya: Így is lehet értelmezni , mindez azonban a történelmi tényeken nem változtat. Mégpedig azon hogy Hotry volt az aki a németekkel szövetkezve a magyar zsidókat kiszolgáltatta a náciknak. Rémlik volt ígéret hogy a magyar zsidókat békén hagyják...
nehogymá
miazavalami nem gondolod komolyan,hogy érdekli?az ilyenek szerint dicsöség volt belebujni hitler seggébe,csicskázni odadobni neki a MAGYAROKAT.mert azok haltak meg a rohadt háboruikban.mellette származási alapon irtottak ipari méretben embereket,nöket gyerkeket mindegy volt.ezek az igaz magyarok.ezek mondják meg,hogy ki a magyar.ja,hogy nem 1oo évesek tiltakoztak sárga csillagal.?és még le irja ezt a baromságot?nagyon örülök,hogy odamentek tiltakozni,ilyenkor megnyugszom ,hogy nem mindenki hülye. ugy is azt fogják mondani,hogy a zsidók meg a haverjaik hisztiznek.ja,tényleg. a doni katonák meg a többiek azok sem voltak magyarok?.nem számitanak a nemzeti oldalnak.?azt majd ök tudják mi a fontos meg az igaz.
libelle
@lenhardtibolya: Mennyi buta ember él még mindig ebben az országban. ELKÈPESZTÖ!!! Ezt az esetlegesen kétlábü élölényt még sajnos butának sem lehet nevezni a lehetö legjjobb indulattal sem. Tudnék valami jelzöt rá de...
csak annyit, hogy egy RASSZISZT aki a történelmet nem ismeri de bizonyára van oka. Inteligencia hiánya is
libelle
@nyanya001: Igen, és ezt a nácik elözetes parancsa nélkül. Mint jó iskolás, mindig mindenben az elsök között
bretagne
@nyanya001: A hozzászólásából nem derül ki, hogy vevő lenne a történtekre.
bretagne
@dr. prédikátor: Róla beszéltem, csak nem akartam megnevezni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.