Magyarország ma már erősebb, így egyre több forrást tud biztosítani a kultúrára, a szellemi és a tudományos életre – mondta Orbán Viktor kormányfő pénteken a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontja (MTA TTK) új épületének átadásán, Budapesten.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a kutatóközpont a legsúlyosabb európai válság idején épült meg, miután a kormány megállapodott az MTA-val, hogy a tudományra fordított költségvetési forrásokat a válság ellenére minden évben növelik.

Orbán: egyre több jut a tudományra

Az akadémia támogatása így négy év alatt 35 milliárdról 49 milliárd forintra nőtt.

Ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy bár 2012-ben csökkent a magyar GDP, a kabinet kitartott korábbi politikája mellett, és ez a megfejtése annak, hogy az idei harmadik negyedévben már 1,7 százalékkal nőtt a gazdaság, mindenkit meglepve, kivéve a kormányt – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: reményei szerint a negyedik negyedév adatai láttán kijelenthető lesz, hogy Magyarország újra a régió éllovasa.

A kormányfő szavai szerint "a kiművelt emberfő az ország aranytartaléka, amit jó merkantilistaként meg kell őriznünk". A kérdés nem az – folytatta –, hogy egy fiatal kutató kimegy-e külföldre vagy sem, ez ugyanis "egy meglehetősen primitív megközelítés". A kérdés valójában az, hogy visszatérhet-e, megtalálhatja-e Magyarországon azokat a feltételeket, amelyekkel külföldön szembesült – mondta, hangsúlyozva, hogy ezért a fiatal kutatók elvándorlására nem a sajnálkozás a megfelelő válasz, hanem egy versenyképes kutatóközpont felépítése.

Orbán Viktor kiemelte: ma az egész világon azzal küzdenek a cégek, hogy nem találnak megfelelő képzettségű szakembereket a meghirdetett állásokra, miközben a munkanélküliség magas. Ezt szerinte vagy úgy lehet orvosolni, hogy e nagyvállalatok elszívják más országokból a képzett munkaerőt – "ettől mi, magyarok is szenvedünk" –, vagy úgy, hogy a cégek települnek az adott országba. A magyar kormány az utóbbi mellett kötelezte el magát, ezért döntött úgy, hogy összehangolja a gazdasági élet szereplőinek elképzeléseit a köz- és a felsőoktatási rendszerrel, valamint a tudományos kutatással – mondta. Úgy fogalmazott: "Mi nem Európa összeszerelő-csarnoka akarunk lenni, hanem ki akarjuk venni a magunk részét a kutatás-fejlesztésből is".

Beszédében az MTA TTK új épületét egy "korábbi totális kudarcra" felhúzott sikertörténetnek nevezte, amit úgy fogalmazott meg: "Eluntuk, hogy a kommunista világ szellemházai és épülettorzói között kelljen téblábolnunk". Megjegyezte, hogy a kutatóközpontban 544-en dolgoznak, 250 világszínvonalú laboratórium van benne, maga az épület pedig energiatakarékos, ami remélhetőleg a jövőben általánossá válik az országban.

Orbán Viktor összegzése szerint a kutatóközpont által szimbolizált siker "közös sikerünk, az MTA és a magyar kormány összefogásának eredménye". "Magyarország megújulása akkor lesz sikeres, ha minél többen lesznek hajlandók új utakon elindulni. Akkor leszünk sikeresek, ha legjobbjaink elhiszik, hogy itt, Európa közepén vannak a legjobb helyek. Ha megértik, hogy ez nem a kockázatok, hanem a lehetőségek földjévé válik számukra is" – zárta szavait.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
Dagad is a fejed a nagy tudománytól!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
JAJMÁR
Minden téren egyre több jut egy vékony kis rétegnek, de milyen áron? Az MTA vajon milyen mélyről meríti a kiválóságokat? Gyanítom, hogy a vékony felszínről...
Feraj49
Hurrá ! De ettől még a műtétek várólistája nem rövidül. A befizetett súlyadómtól sem javulnak meg az utak,mert nem arra költik. Nem lesz megélhetést biztosító munkahely. Stb,stb. Viszont rengeteget énekelhetünk Növekedhet a meg nem értett festőművészeink száma ,sok szellemi foglalkoztatásúnak kikiáltott "okostojásunk"és rengeteg kiadásunk lesz.
silber13
@libelle: 14:06-ra : Már ne is haragudj, de rohadtul szűkre szabtad az időt! Az neki annyi idő alatt lehetetlen Ha még létezne, egy közönséges Iguanodon is a filozófia tudományok doktora lehetne mellette!:-)
Tootsy
Ha egyszer vityatol valaki elvenne a kozhelyszotarat, amit egy-egy megnyiton, sajtoertekezleten elpufgtatva hasznal, akkor meg a nevet sem tudna elmakogni. Masfel flekkes ujsagcikket kanyaritanak abbol a nagy semmibol, amit mond.
Akademi, akademia,... A Puskas Ferenc is az, es mire mentunk vele?
gabrella
Az éhező embereknek és a kifosztottaknak mikor jut valami?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.