Magyarország ma már erősebb, így egyre több forrást tud biztosítani a kultúrára, a szellemi és a tudományos életre – mondta Orbán Viktor kormányfő pénteken a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontja (MTA TTK) új épületének átadásán, Budapesten.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a kutatóközpont a legsúlyosabb európai válság idején épült meg, miután a kormány megállapodott az MTA-val, hogy a tudományra fordított költségvetési forrásokat a válság ellenére minden évben növelik.

Orbán: egyre több jut a tudományra

Az akadémia támogatása így négy év alatt 35 milliárdról 49 milliárd forintra nőtt.

Ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy bár 2012-ben csökkent a magyar GDP, a kabinet kitartott korábbi politikája mellett, és ez a megfejtése annak, hogy az idei harmadik negyedévben már 1,7 százalékkal nőtt a gazdaság, mindenkit meglepve, kivéve a kormányt – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: reményei szerint a negyedik negyedév adatai láttán kijelenthető lesz, hogy Magyarország újra a régió éllovasa.

A kormányfő szavai szerint "a kiművelt emberfő az ország aranytartaléka, amit jó merkantilistaként meg kell őriznünk". A kérdés nem az – folytatta –, hogy egy fiatal kutató kimegy-e külföldre vagy sem, ez ugyanis "egy meglehetősen primitív megközelítés". A kérdés valójában az, hogy visszatérhet-e, megtalálhatja-e Magyarországon azokat a feltételeket, amelyekkel külföldön szembesült – mondta, hangsúlyozva, hogy ezért a fiatal kutatók elvándorlására nem a sajnálkozás a megfelelő válasz, hanem egy versenyképes kutatóközpont felépítése.

Orbán Viktor kiemelte: ma az egész világon azzal küzdenek a cégek, hogy nem találnak megfelelő képzettségű szakembereket a meghirdetett állásokra, miközben a munkanélküliség magas. Ezt szerinte vagy úgy lehet orvosolni, hogy e nagyvállalatok elszívják más országokból a képzett munkaerőt – "ettől mi, magyarok is szenvedünk" –, vagy úgy, hogy a cégek települnek az adott országba. A magyar kormány az utóbbi mellett kötelezte el magát, ezért döntött úgy, hogy összehangolja a gazdasági élet szereplőinek elképzeléseit a köz- és a felsőoktatási rendszerrel, valamint a tudományos kutatással – mondta. Úgy fogalmazott: "Mi nem Európa összeszerelő-csarnoka akarunk lenni, hanem ki akarjuk venni a magunk részét a kutatás-fejlesztésből is".

Beszédében az MTA TTK új épületét egy "korábbi totális kudarcra" felhúzott sikertörténetnek nevezte, amit úgy fogalmazott meg: "Eluntuk, hogy a kommunista világ szellemházai és épülettorzói között kelljen téblábolnunk". Megjegyezte, hogy a kutatóközpontban 544-en dolgoznak, 250 világszínvonalú laboratórium van benne, maga az épület pedig energiatakarékos, ami remélhetőleg a jövőben általánossá válik az országban.

Orbán Viktor összegzése szerint a kutatóközpont által szimbolizált siker "közös sikerünk, az MTA és a magyar kormány összefogásának eredménye". "Magyarország megújulása akkor lesz sikeres, ha minél többen lesznek hajlandók új utakon elindulni. Akkor leszünk sikeresek, ha legjobbjaink elhiszik, hogy itt, Európa közepén vannak a legjobb helyek. Ha megértik, hogy ez nem a kockázatok, hanem a lehetőségek földjévé válik számukra is" – zárta szavait.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
Dagad is a fejed a nagy tudománytól!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Mobil123
Dagad is a fejed a nagy tudománytól!!!
silber13
Neked kéne hangyafarkányi tudomány és intelligencia abba a busa nagy fejedbe ( Bár az intelligencia,mint olyan, törölve. )
Hellcat
Úgy érti stadionra és mutyizásra nem?
Mobil123
@silber13: De hisz folyamatosan olvasni sem tud. Tehát a tudomány is törölve mert azért tölcsérrel nem lehet a fejébe önteni .
libelle
Oh!!! akkor még mindig van remény arra, hogy egy egyszerüen strukturált agyú miniszterelnök 30 év mulva lehet egy gondolkodó kulturált személy
DR Eric CARTMEN
A püffedt pávatáncos tudja egyáltalán mit jelent a "TUDOMÁNY" szó??? Nem a szotyiköpködést minél messzebb!!
dr. prédikátor
És ezt pont a felcsuti törpeviziló mondja!!!
hallgatag
Ha tudománynak vesszük a lopást, csalást, mutyizást, akkor tényleg igaza van a vezérnek...
Például tudomány a gázszerelés, a bányák, a foci falábuakkal, a való világ,
a polgármesteri hivatás...stb nem sorolom, mert nincs idöm !!!
qxy
Tudományra??? Na ebben az egyben ártatlanok vagytok.
Mert " A tudás bűn "
Meine Ehre heisst Treue
@qxy: Nem, a tudás hatalom, mégpedig számukra, hiszen ők tudják hogyan maradhatnak kormányon.
qxy
@Meine Ehre heisst Treue: Igazad van .
" de nekünk jó dolog ez? ? ?
verőce21
Még jó, hogy ezt csak 12:53-kor mondta! :)
Desischado
Ennek tudomány?! Minek? Netán nem tudnak még elég jól lopni, hazudni, meg rabolni? Még tanulni akarnak? mert a valódi tudománytól Viktor olyan messze van, mint innen a Himalája...
bakegya
-megszondáztathatná már valaki!-de hát ez gipszkása nélkül is működik!
szablyafűrész
Márpedig a tudományos intézmények/intézetek sorrendje az alábbi

Köz(pénz)gép...és végül az MTA.
Meine Ehre heisst Treue
@qxy: Egyértelműen nem, ám ez nem szempont számukra.
JAJMÁR
Minden téren egyre több jut egy vékony kis rétegnek, de milyen áron? Az MTA vajon milyen mélyről meríti a kiválóságokat? Gyanítom, hogy a vékony felszínről...
Feraj49
Hurrá ! De ettől még a műtétek várólistája nem rövidül. A befizetett súlyadómtól sem javulnak meg az utak,mert nem arra költik. Nem lesz megélhetést biztosító munkahely. Stb,stb. Viszont rengeteget énekelhetünk Növekedhet a meg nem értett festőművészeink száma ,sok szellemi foglalkoztatásúnak kikiáltott "okostojásunk"és rengeteg kiadásunk lesz.
silber13
@libelle: 14:06-ra : Már ne is haragudj, de rohadtul szűkre szabtad az időt! Az neki annyi idő alatt lehetetlen Ha még létezne, egy közönséges Iguanodon is a filozófia tudományok doktora lehetne mellette!:-)
Tootsy
Ha egyszer vityatol valaki elvenne a kozhelyszotarat, amit egy-egy megnyiton, sajtoertekezleten elpufgtatva hasznal, akkor meg a nevet sem tudna elmakogni. Masfel flekkes ujsagcikket kanyaritanak abbol a nagy semmibol, amit mond.
Akademi, akademia,... A Puskas Ferenc is az, es mire mentunk vele?
gabrella
Az éhező embereknek és a kifosztottaknak mikor jut valami?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok