Az Európai Unió válságának leküzdéséhez új eszközök kellenek, Magyarország pedig az utóbbi három évben számos "innovatív" eszközt alkalmazott a "görögországihoz hasonló" válság leküzdéséhez, ezért Európa példát vehetne Magyarországról – mondta csütörtökön Berlinben Szájer József.

Az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának alelnöke a Magyar-Német Fórum 23. éves közgyűlésén hangsúlyozta: "tömeges érdeklődés" mutatkozik a magyar válságkezelés eredményei iránt, hiszen Magyarország az "ezerszer kipróbált", de nem működő eszközök helyett újakat dolgozott ki, és erre van szükség máshol is Európában.

Szájer úgy vélte, a magyar gazdaság három év után már "jobban teljesít", és Magyarország tartósan betartja a maastrichti követelményeket.

Európai szinten is "innoválni kell", és nem szabad visszatérni a válság előtt alkalmazott eszközökhöz. "Kell egy kis kísérletezés, kell egy kis merészség" a gondok megoldásához – hangsúlyozta Szájer József.

Szerinte az EU megoldatlan ügyei közé tartozik például a közösségi és nemzetállami hatáskörök szétválasztása. Súlyos gond, hogy nincsen pontos, egységes mérce a demokratikus működés megítélésére, ami a magyarországi folyamatokkal kapcsolatos bírálatok egyik fő oka. Egyebek mellett az sincs rendben, hogy csaknem tíz évvel a 2004-es bővítés óta még mindig régi és új tagállamokról beszélnek – mondta a politikus.

Michael Roth, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) Európa-politikai szóvivője beszédében kiemelte: az EU az eddigi legmélyebb legitimációs és bizalmi válságba került. A fiatalkori munkanélküliség rendkívül magas szintje például sokaknak azt jelenti, hogy az EU kudarcot vallott. Ezért nemcsak a gazdasági válságot kell megoldani, hanem arról is meg kell győzni az embereket, hogy az EU "nem a probléma, hanem a megoldás része".

Úgy vélte, az uniós integrációban a közösségi megoldásokra kell támaszkodni, és nem a kormányközi együttműködés erősítésére. Ugyanakkor a szükséges átalakításokat az uniós szerződések módosítása nélkül, a jelenlegi szerkezeten belül maradva kell végrehajtani.

Hangsúlyozta: a jogállamiság és a demokratikus működés vizsgálatára egységes rendszert kell kidolgozni, és "minden országot ugyanazzal a mércével kell vizsgálni". Ennek az elemzésnek valamennyi tagállamra ki kell terjednie, hiszen bármelyik országban lehetnek gondok, Németországban például az antiszemitizmus – mondta Michael Roth.

A Magyar-Német Fórumot 1991-ben az akkori két kormányfő, Antall József és Helmut Kohl kezdeményezésére alapították. A találkozókon a két ország együttműködésének fejlesztésén dolgozó politikusok, tudósok, gazdasági szakemberek cserélnek eszmét. Az idei, kétnapos fórum fő témája Európa jövője, a jövő májusi európai parlamenti választás, a regionális politika, valamint a versenyképesség, az innováció és a duális szakképzés.

Balázs Péter volt külügyminiszter, a Magyar-Német Fórum társelnöke az első napot záró felszólalásában kiemelte: a fórum nagy értéke a "politikai sokszínűség". Ez a német résztvevőket tekintve az idei programban is tükröződik, magyar oldalról viszont "egyetlen egy ellenzéki képviselő sem szerepel".

Hangsúlyozta: vissza kell térni a korábbi gyakorlathoz, "legyenek itt minden politikai oldal képviselői, hogy tudjanak egymással beszélni".

Az ülés levezető elnöke, Mathias Jopp, a berlini Európa-politikai Intézet (IEP) igazgatója azt mondta, a fórum magyar résztvevőinek listája alapján érezhető egyoldalúságot elsősorban szervezési, időpont-egyeztetési problémák magyarázzák.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Vasárnapiiskolás
@F_Viktor: Eljön még az idő,amikor nem válaszolnak,de nem is köszönnek.Na az lesz a szarvilág
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
F_Viktor
@Vasárnapiiskolás: Beindult az életükért küzdők kampánygépezete.
Vasárnapiiskolás
@F_Viktor: Vagy csak vonaton utazott az agybannagy,Mindig azon támadnak a nagy ötletei
F_Viktor
@Vasárnapiiskolás: Ezek a német politikusok milyen diplomatikusan tudnak válaszolni, pedig M. Roth szavai a köznyelvben azt jelenti tömören, hogy B+ Szájer, ti mindent elqrtatok! :-)))
Vasárnapiiskolás
@F_Viktor: Eljön még az idő,amikor nem válaszolnak,de nem is köszönnek.Na az lesz a szarvilág
F_Viktor
@Vasárnapiiskolás: Azt nem kívánom egyetlen magyarnak sem. :-(
dömdödöm
"Kell egy kis kísérletezés, kell egy kis merészség" a gondok megoldásához – hangsúlyozta Szájer József.
úgy beszél mint ha bármilyen probléma érdemben meg lenne oldva, több van mint előtte mikor kormányra kerültek , az hogy 1000 adót és különadókat kivetettek azt mindenki meg tudja csinálni túl sok ész nem kell hozzá ,csak nem teszik mert tudják hogy felesleges mert az érintettek az első adandó alkalommal vissza fogják szedni ezeket a pénzeket . Ingyen pénz nincsen senkinek , kölcsön pénz az van ,de kamatostúl vissza kell majd fizetni :-(
F_Viktor
@dömdödöm: Eltocsy unortodoxak nevezett gazdasági ámokfutását - a negyedévenkénti megszorítócsomagokat - egy harmadéves közgazdasági szakközépiskolásnak sem okozott volna gondot kitalálnia.
gabrella
Az igen nagy önbizalomra vall,hogy meg vannak elégedve magukkal! De hát legalább ők legyenek elégedettek!
human
@Vasárnapiiskolás: Csak az a baj, hogy abból a szar világból ők semmit nem fognak megérezni. Úgy általában nem érzik meg, ha az országnak jobb vagy rosszabb, mert maguknak megoldják a biztos jólétet.
excep
szerintem is!!! ilyen nyomor nem sok helyen van és azt se hiszem hogy más országokban üldözik a bankok a fél országot a svájci frankos átverésükkel!!! utáltam a kádár rendszert de még az is jobb volt mind ez!!! és a szemét rendszer váltóink még mindig a parlamentben ülnek pedig ezt a nagy jót ők csinálták nekünk
Villon
Akkor most tömegesen fognak hozzánk jönni, a Brit és német vendégmunkások ? Mi fogjuk megsegíteni, az olasz gazdaságot és finanszírozzuk majd a görög válságot ? Nem is hittem, hogy már ennyire jól élek! Tegnap is vettem kenyeret, Három napja parizelt is. Ezek szerint, a többi EU országban már nem tudnak az emberek páizsit venni? Mert akkor tényleg van mit tanulni tőlünk!
coyote3
Józsi, Józsi! Ott nem hívők vannak...
coni
Kíváncsi vagyok hogy a sokszorosan kioktatott Unió, hogyan fog reagálni amikor a turul köztársaság beszorul az államadósság törlesztéssel mert olyan magasra tornázta fel az államadósságot amennyire lepusztította a gazdaságot. A FED se fog örökké pénzelni (áttételesen) minket.
human
Ha az EU a kormány mintáját követné, akkor az ilyen kis elmaradott országok mint a mienk csak alamizsnát kapna és nem ezermilliárdokat.
lajospapa
Európa példát vehet... és rövidesen eljön az idő, hogy korlátokat szabjunk a németek, svájciak, svédek beáramlásának, akik jönnek hozzánk mint gazdasági, megélhetési menekültek tányért mosogatni.
Desischado
Szájer agybeteg, ha ezt tényleg komolyan gondolta! Bár lehet, hogy onnan nézve, ahol ő van, tényleg flottul mennek a dolgok. Le kéne szállni a nagy magyar valóság talajára, Jóska!
Jankó123
@lajospapa: Én azért hagytam el az országot, hogy több helyük és lehetőségük legyen. Ennyit tehettem az érdekükben! :-)))))))))))))))))
bakegya
Önelégült majmokkal hiresítjük el magunkat!-jót röhögnek,vagy sajnálkoznak rajtunk.
egyember
Így van.
Magyarország az a bizonyos állatorvosi ló, amin minden bajt be leht mutatni.
sport50
akkor a vezér akarná egész európát,lenne mit osztogatni szét a haveroknak!!!és az a sok közmunkás,49.000frt-ért???mit szólna vajon a többi nép az eu-ban ha példát vennének,és megcsinálnák??
Meine Ehre heisst Treue
Ha a maffia-szerű, állami szintre emelt gazdasági bűnözésre gondolt, akkor igaza van...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.