A lakosság segítségét kéri a Budapesti Rendőr-főkapitányság a hanuka-gyertyatartókat szombat hajnalban megrongálók azonosítására és megtalálására. A rendőrség közlése szerint négy helyszínen történt rongálás, a szombati tájékoztatás még csak kettőről szólt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap a honlapján két felhívást, továbbá videofelvételeket tett közzé a gyanúsítottakról.

A BRFK szombaton rongálás bűntette megalapozott gyanúja miatt indított ismeretlen tettesek ellen eljárást. Az egyik felhívásban három "ismeretlen tettest" keresnek; ők a Blaha Lujza téren, a Nyugati téren, majd az Városház parknál (a korábbi Deák téri helyszínt a rendőrség pontosította) rongálták meg a hanuka ünnep tiszteletére emelt menórákat és emléktáblákat szombat hajnalban. A három – 18-20 év körüli – fiatalról térfigyelőkamera-felvételek készültek.

A másik rendőrségi felhívást az Örs vezér terén elhelyezett menóra és emléktábla megrongálása miatt tették közzé, itt egyetlen elkövetőt keresnek. Ez az eset még pénteken, nem sokkal éjfél előtt történt, és az elkövetőről ott is készült közterületi videofelvétel.

A négy helyszínen történt rongálás ügyében a BRFK azt kéri, hogy aki a felvételeken látható férfiakat felismeri, vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik, tegyen bejelentést.

A hanuka, a zsidó vallás egyik legnagyobb ünnepe szerdán kezdődött, ebből az alkalomból szerdán gyújtották meg a hanuka első lángját a gyertyatartókon.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kala Majka
Nem az a botrány, hogy megrongálták, hanem az, hogy felállították!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Kala Majka
Nem az a botrány, hogy megrongálták, hanem az, hogy felállították!
hallgatag
Rongálás az mindig embertelen szabálysértés,
de ehhez a magyar gazdaságnak mi köze ???
Van a rendörségnek más - a mi dolgainkat vizsgáló -
feladata !!!...többek között !!!
leszúrt rittberger
@Kala Majka: Horthy szobrát? Vagy melyiket mondod most?
palika
Ezekkel kezet kell fogni és megdicsérni, mert ez egy keresztyén ország!
Ezek a hanukaállitók, imádók holnap majd azzal jönnek, hogy ez Magyarországon természetes, hogy ilyen baromságokat lehet csak úgy állitani!!!
csikknorisz
A személyleírás és a videó alapján leszűkült a gyanúsítottak köre vagy százezerre.
űrbán
Szarházi primitív náci patkányok. Az ilyeneket kicsit hülyére kell verni aztán mehetnek oda ahonnan jönnek.
űrbán
@Kala Majka: Gondolom azzal sem lesz problémád, ha ruszkik beszántják a doni Magyar emlékművet ugye? Meg az sem gond számodra amikor az ukránok fekáliával kenik be, a Vereckei hágónál található turul szobrot.
Meine Ehre heisst Treue
Ez vihar egy pohár vízben, avagy ki nem szarja le a zsidó hanukukát...
Kala Majka
@űrbán: Akkor lesz neked is boldog hanukád, ugye?
Kala Majka
@űrbán: !

Nem tetszettél véletlen összetéveszteni a második világháborút és a holokausztot a hanukával???

Mert én még képes vagyok különbséget tenni közöttük.
Szvetlana
Most úgy őszintén: minek kell kirakni az utcára, vagy bárhova 2 gyertyatartót? Felhívás, hogy lopjatok el? Tartsák bent a zsinagógában, vagy mindenki otthon.
mellesleg nálunk minden évben letörték a Petőfi szobor fejét, mert azt hitték róla, hogy bronzból van.
Gondoltuk, egyszer már teszünk oda egy táblát, hogy az csak csillogó festék.
űrbán
@Kala Majka: Nem hiszem te képes lennél a zsidózáson kívül bármi másra.
A gyertyatartó MEGEMLÉKEZÉS valamiről, az emlékművek is MEGEMLÉKEZÉSEK. Bár nem hiszem hogy képes vagy átlátni az összefüggést.
A holokauszt egyébként hogy jön ide?

"A Hanuka a zsidó vallásuaknak egy nyolc napig tartó ünnepe. Egy történelmi eseményt ünnepelnek meg ilyenkor. Mégpedig egy csata emlékét, amikoris két és fél ezer évvel ezelõtt maroknyi lázadó csapat gyõzelmet aratott az elnyomó görögök ellen. A gyõzelem azért volt fontos, mert a vallási és kulturális örökségüket védték meg ezzel. A Hanuka ujjáavatást jelent és az ünnep szimbólumai és szokásai arra emlékeztetik az ünneplõket, ne térjenek el a hitüktõl, hanem évente újítsák fel azt. A történet a Makabeusok második könyvében található.

A szokásos üdvözlet: "Hág száméáh" azt jelenti, hogy "Boldog ünnepeket".
almalibre
Sajnos naponta történnek garázda cselekmények, ez sem rosszabb a többinél, csak valakiknek fontos azon látszat fenntartása, hogy a magyarok rasszisták és a zsidók nálunk el vannak nyomva. A nagy kérdés, hogy közterületen, milyen alapon állítanak fel zsidó jelképet és ezt nekünk miért kellene tiszteletben tartanunk? A héten volt szerencsém ellátogatni Európa számos nagyvárosába, mindenhol égnek a karácsonyi fények, de sehol sem találkoztam hanuka-gyertyatartóval…
Kala Majka
űrbán!

Én vagyok az egyik azok közül, akik soha sem "zsidóznak"! Te és a tieid variálnak minden egyes leírt "zsidó" szóból "zsidózást"!

Márpedig saját nevükön kívánom a jövőben is nevezni a népeket, mert a pol'korrekt nyelvezet körülményes körülírásai nem ütik meg azt a mércét, amit saját anyelvemen megszoktam.

Ismétlem a kedvedért! A magyar népnek az égvilágon semmi köze sincs a a zsidók két és félezer évvel ezelőtti történelméhez.

Főleg nem ebben a most divatos "liberális" formában, amikor éppen hanukázó politikusok (és nem minden esetben a zsidók!) mindent elutasítanak, kigúnyolnak, sőt, már büntetnek is abból, ami magyar nemzet hagyománya, értéke, ünnepe, ereklyéje.

Ebben a formában ugyanis a MEGSZÁLLÁS, erőfitogtatása!

Érted? Nem érted?

Nem érdekel.
űrbán
@almalibre: www.youtube.com/watch?v=FY8u5PepABc
www.london.gov.uk/get-involved/events/chanukah-2013
www.youtube.com/watch?v=EzD-dee6hGk

"A héten volt szerencsém ellátogatni Európa számos nagyvárosába, mindenhol égnek a karácsonyi fények, de sehol sem találkoztam hanuka-gyertyatartóval… "
Lehet nem a kupikat kellett volna látogatni :D
űrbán
@Kala Majka: "Ebben a formában ugyanis a MEGSZÁLLÁS, erőfitogtatása!"
Ebben a formában sík hülye vagy, erőfitogtatás nélkül.

"A magyar népnek az égvilágon semmi köze sincs a a zsidók két és félezer évvel ezelőtti történelméhez."
Valóban.
Jókai Mór a zsidók 1848-49-es szerepéről, 1898-ban:
"Magyarországon a Mózes hitvallás népe, a héber faj mindenkor a legbuzgóbb hive volt és maradt a magyar állameszmének, a szabadságnak. A legnagyobb megpróbáltatás korszakában,a 48/49-iki szabadságharcz alatt bizonyította ezt be legigazabban. Amidőn a hazának minden másajku népfajai, amelyekkel a magyar szabadságát megosztotta, amelynek fiait jobbágyságból felszabaditolta, földeiken úrrá tette, — fegyverrel támadtak ellene, — ugyanakkor a héber faj vérét, vagyonát és szelleméi hozta áldozatul a magyar nemzet, az alkotmányos szabadság megvédelmezésére : — az a héber faj, melyei egyedül felejtett ki a törvényhozás az alkotmány sánczaiból, az a zsidó nép, mely egyedül nem kapott polgárjogot, egyenlőséget e haza milliói között. Mégis szerelte a' hazáját."
Kala Majka
"Ebben a formában sík hülye vagy, erőfitogtatás nélkül."

Látom, te nem sík hülye vagy , hanem te lehetsz az egyik megszálló.

Hogyan került a csizma az asztalra?

Mi köze van 1848-49-nek a Hanukához? Az égvilágon senki nem akarja betiltani, csak senki nem kívánja leváltani vele sem az Adventet, sem pedig a Karácsonyt. Sőt! Évek óta már a Húsvétot is kiszorítja a Pészah.

Márpedig a keresztény Európában az Adventnek, a Karácsonynak és a Húvéti ünnepeknek van a helye. Odahaza nálatok pedig a saját nemzeti ünnepeiteknek.

Ugye, a mohamedánok is Mekkába járnak a, nem pedig a Vatikánban futják körül kábultan a köveket. Legalábbis addig, amíg el nem foglalják Rómát.
sbl
Újabban az aluljáróban gyaloglással és a villamosra várakozással is lehet rongálni a sokágút?
sbl
@csikknorisz: Szerintem ennek a videónak az alapján az ország komplett 16~18 éves lakossága gyanúsítható!
@űrbán:
Szerinted mi az ördögnek kell nekünk - magyaroknak - holmi nem is teljesen tisztázott mendemondákra emlékeznünk?
Ugyanis az, hogy az hogy - állítólag - csak egy fél napnyi olaj volt az ünnepi mécsesek táplálására és közben hét napig világítottak, ezt jelképezi ennek a sokágú villának a hét ága.

Ahelyett hogy fenékbe rúgták volna azt aki az olajellátásért volt felelős hogy nem mondott igazat, helyette kultuszt költöttek köréje.
Ez ugyanaz mint ennek a bandának az Isten általi állítólagos választottsága.

És még egyszer kérdem, mi közünk van nekünk mindehhez?
Nem Palesztinában vagyunk, hanem a kárpát medence kellős közepén Magyarországon.

Majd ha Tel Avivban megemlékeznek a Búvár Kundról, vagy a bizánci kapu Botond általi betöréséről, vagy Szent László királyunk, meg pl. a Hunyadiak haditetteiről, akkor - esetleg - mérlegelni fogjuk, hogy erről az ókori mendemondáról szót ejtsünk!
sbl
@Kala Majka: Csak ki akarják szorítani a maceszzabálók!
Tekla
@űrbán: Menjenek a fenébe azt ott örömködjenek, ki kíváncsi rájuk ,az egész világ gyűlöli őket ,biztos okkal! Mi meg had állítsunk fenyőfát a Parlament elé mint régen . Ezek a ganyés villára gyertyát tűzők miatt nem lehet, mert sérti az érzékenységüket. Még a kereszttől is rettegnek, hát menjenek haza és ott hon féljenek a Palesztinoktól elrabolt területeken.
Csizmás Kond
@űrbán: A butaságot nem föltétlen kell kikiabálni...
Íme mit írtál :
"A Hanuka a zsidó vallásuaknak egy nyolc napig tartó ünnepe. Egy történelmi eseményt ünnepelnek meg ilyenkor"
Most akkor vallási vagy győzelmi ünnep ?
sbl
@Csizmás Kond: Nem győztek ezek le ez esetben semmit.
Abban a korban - ha minden igaz - akkor a görögök szállták őket meg egy időre.
A Jeruzsálemi nagytemplomban ellátóbázist rendeztek be, meglehetősen barbár módon lovakat kötöttek ki ott - istállónak használták.
Amikor kiürítették a bázist és kivonultak akkor újra szentelték a Nagytemplomot.
A legenda szerint csak egy fé napnyi olajuk volt, de hét napig égtek a mécsesek - csoda történt.
Ezt ünneplik most. És azért van hét ága a csillárjuknak.

Csak azt nem tudom, hogy ehhez nekünk magyaroknak mi közünk van?
stone
Hazánkban több különböző rasszból származó ember él. Továbbá különböznek a vallások, az öltözködések, evési szokások stb.
A békés együttélés íratlan szabályainak köszönhetően nem gyújtom fel a betlehemet, nem lövöm le a török gyrosárust, nem tépem meg a zsidó rabbi pajeszát sem, stb.

Végre nőljünk már fel!
Grinch
Sajnos Magyarország meglehetősen a világátlag alatt van mind kultúrában, mind pedig empátiában. A világ boldogabbik részében senkit sem háborít fel, ha valaki a saját meggyőződése szerint ünnepel, ha az egyébként nem sérti mások testi-lelki épségét, szabadságát és lelkiismeretét. Persze, lelkiismeret alatt nem a dzsihadista terrorista-palánták, vagy a hungarista demagógiával fertőzött pártaktivisták lelkiismeretét értem.

Hogy Magyarország mitől lenne keresztyén, azt nem egészen értem, hiszen a lakosság 3-5 százaléka ismeri a Bibliát, vagyis 95-97 százalék nem. Például az egészen biztosan nem ismeri, aki szerint a bárki lelkivilágába beletaposó vandállatokkal kezet kellene fogni. Persze, biblikusan kifejezve, lelke rajta!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.