A LÉT elnevezésű független szakértői munkacsoport azt javasolja, hogy Magyarországon mindenkinek feltétel nélkül járjon alapjövedelem; a modellt neves szociológusok, közgazdászok és pénzügyi szakemberek ismertették egy konferencián a budapesti Kossuth Klubban szombaton.

A javaslat értelmében gyerekek 25, felnőttek 50, várandós édesanyák pedig 75 ezer forintot, úgynevezett "létpénzt" kapnának havonta a Magyar Államkincstártól egyszerűen a "létezés jogán".

A javaslatot kidolgozó munkacsoport szerint a költségvetésből finanszírozható lenne az általuk javasolt alapjövedelem, és azt szeretnék, ha arról a következő hetekben társadalmi vita bontakozna ki. A javaslat részleteit a www.255075.hu oldalon tették közzé.

A munkacsoport várakozásai szerint az alapjövedelem bevezetésével lényegében – történelmében először – Magyarországon megszűnne a nincstelenség.

Bánfalvi István szociálpolitikus, a szakértői munkacsoport vezetője utalt arra, hogy az alapjövedelem bevezetésére egy éve aláírásgyűjtési akció indult egy európai polgári kezdeményezés keretében, ami még néhány napig tart.     Elmondta, a "létpénzt" a rászorultság alapú pénzbeli ellátások helyett adnák minden tartósan Magyarországon élő és itt adózó magyar állampolgár számára, és ahhoz nem kapcsolódna sem hozzáférési, sem pedig kizáró feltétel.     Arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az alapjövedelem bevezetésével együtt az adórendszert is át kellene alakítani. Bevezetésével egy időben megszűnnének az annál kisebb összegű támogatások, míg az a fölöttiek ennyivel csökkennének, néhány kivétellel.

A modell szerint a létpénz bevezetésével ugyanannyival csökkennének is a bruttó bérek, illetve ez az alapjövedelem beépülne a bérekbe.

Ferge Zsuzsa szociológus azt mondta, ő 15-20 éve elkötelezettje a gondolatnak, és örömmel fogadja még akkor is, ha annak egyes részleteit kell és lehet is bírálni. Úgy látja, az alapjövedelem bevezetése a társadalmi békét is szolgálná és földcsuszamlásszerű változást hozna, miközben csak a lakosság 3-4 százalékának jövedelme csökkenne. Úgy látja, az alapjövedelem bevezetését komoly társadalmi vita kell hogy megalapozza.

Arról is beszélt, az elmúlt két évtizedben Magyarországon nem volt valódi politikai akarat a felzárkóztatásra, és a mai ellenzéki pártok programjaiban sem lát elkötelezettséget az ilyen "jó gondolatokra".

Elmondta, gyakran hangzik el az attól való félelem, hogy "akkor ki fog dolgozni", ha bevezetik az alapjövedelmet; szerinte "ebben a félelemben van valami jogos, amire oda kellene figyelni". Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, van egy 5-8 százalékos, végtelenül mély szegénységben élő társadalmi réteg, és az oda születőknek már a zsigereikbe beleivódik, hogy "nekik ez van, nekik ez jut (...), elfogadták ezt a sorsot".

Közölte, két előkészítő utat lát az alapjövedelem bevezetése, társadalmi elfogadása előtt, ez pedig a jelenlegi ellátások, illetve az alacsony bérek emelése lehet.

Surányi György közgazdász, egyetemi tanár, korábbi jegybankelnök azt hangoztatta, az alapjövedelem bevezetése nemcsak megállítaná a magyar társadalom széthullását, hanem történelmi fordulatot eredményezne a társadalmi integrációban. Úgy vélte: a javaslat továbbgondolásával, kísérletekkel, meg lehetne próbálni  bevezetését.

A pénzügyi szakember "statikus megközelítésből" azt mondta, a javaslatcsomag körülbelül 1300 milliárd forintnyi többletjövedelmet, és ennek révén ennyi többletkeresletet hozna a gazdaságnak.

A szakember "az ördög ügyvédje hálátlan szerepéből" a kockázatok között arról beszélt, hogy az alacsony keresetűek egy része csak akkor lesz motivált a munkára, ha a létpénz és a nettó minimálbér között több mint 30 ezer forint különbség lesz. Úgy látja, ennek legalább 50-60 ezer forintnak kellene lennie.

Arra is figyelmeztetett, hogy e különbség növelése nélkül vonzóbbá válhatna a szürke vagy a fekete gazdaságba való átmenet.

101 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hallgatag
De akkor a képviselök, gázszerelök, trafikosok, polgármesterek,
közgép-tulajdonos, bankigazgatók, államtitkárok, kormányszóvivök,
miniszterek fix fizetése is ennyi legyen !!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
hallgatag
De akkor a képviselök, gázszerelök, trafikosok, polgármesterek,
közgép-tulajdonos, bankigazgatók, államtitkárok, kormányszóvivök,
miniszterek fix fizetése is ennyi legyen !!
m.macskosz
Na, akkor lézerannyitisér családi büdzséje 150 ezerrel gyarapodhatna havonta,
akkor jövőre már 1.8 millával beljebb lenne a jelenlegi szégyenletes 4.4-del szemben.
Ha nem pazarolná el, hanem fialtatná a bankban, még jobban mutatna.
m.macskosz
@hallgatag: Azt én is jónéven venném, de azt hiszem, ez az agyament kezdeményezés "Függetlenül attól, van-e munkája vagy nincs, gazdag-e vagy szegény, sőt hajléktalan."

Tehát, ha jól értelmezem, a hajléktalan, munkanélküli élhetne havi 50ezerből,
olajszőkepintérsanya meg havi: HUF 49,583,333.00 + 50.000,-ből.
www.berbarometer.hu/main/munkaber/vip-fizetes/magyar-politikusok-fizetes
hallgatag
@m.macskosz: sanyibá´ napi fizetése egy 51000 Ft-os
nyugdijas 47 havi nyugdíja !!!
Reméljük budigyuszika Öt is elszámoltatja tavasszal...
m.macskosz
@hallgatag: Na-na, azért szerényebben! Hol olvashattunk róla, hogy pintérsanyának január elsejével emelkedne a nyugdíja vagy a fizetése?! Ezzel szemben az 51 ezer forintos nyugdíjból dőzsölő kap havi 1.225,-Ft-ot!!! Ugye, hogy ugye? :)
gabrella
A gépesített világban nyilván nincs szükség annyi munkásra, tehát, ahogyan kiszámolták, olcsóbb is lenne mint a mesterségesen fenntartott, drága szociális rendszer.
Csak a nincstelenek szülésszabályozását kell megoldani,hogy ne ez legyen a megélhetésük !
csipek
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
gabrella
Arról nem beszélve,hogy a börtönök napi 8000.-ft/fő ellátása nagyot csökkenne ha nem lenne bent annyi megélhetési bűnöző.
bretagne
Adok egy ötletet, hol lehet káromkodni. Kitűnő levezetése, ha ilyeneket olvas az ember:
www.oddcast.com/home/demos/tts/frame.php?frame1=talk
A lány felolvassa, amit beírsz az üres négyszögbe és kattints a Sayitra
m.macskosz
@bretagne: Sajnos, nekem nem műxik...:(
Meine Ehre heisst Treue
@gabrella: Megélhetési bűnözés nincs, csak büntetőjogi. A bűnözést nem így kell lecsökkenteni.
Meine Ehre heisst Treue
Ez már rég megvalósult, mivel régóta produktív munka, illetve ész nélkül szórnak ki az ablakon milliárdokat minden évben és mintha ez nem lenne elég, előjönnek még ezzel is az orbitális f@szsággal is.
A LÉT-es figuráknak javaslom, hogy a saját vagyonuk, jövedelmük kontójára támogassanak, osztogassanak.
jancsipapa
Miféle közterhet fizet pl. egy hajléktalan?
m.macskosz
@jancsipapa: Ha a koldulásból összejött pénzből vesz egy üveg bort, akkor fizet jövedéki illetéket és 27%-os áfát például.
gabrella
@Meine Ehre heisst Treue: Nagyon sokan ma már a megélhetésük miatt bűnöznek.Az más kérdés,hogy mekkora színvonalra kell valakinek, hogy éhen ne haljon és meg ne fagyjon vagy éppen luxusjachtot akar venni.
Produktív munka már nem nagyon lesz, amikor mindent el tudnak a gépek végezni helyettünk.
Kb. az 1900 -as években még beszélhettünk erről.
bretagne
@m.macskosz: Nagyon sajnálom. Én minden indulatomat ott vezetem le.
Nil
Végre legalább beszélnek róla!
fellendülne a gazdaság.
én meg csinálhatnám végre az önkéntes munkáimat úgy hogy nem kell rettegnem a holnaptól.
Aki meg nem akar dolgozni, az eddig is megtette
leszúrt rittberger
Bolondok ezek mind. Régi mondás, hogy nem halat kell adni az embereknek, hanem megtanítani őket halászni.

De a politikában mindenki folyton halat ígér, mert ez szolgálja a rövid távú érdekeit: rá fognak szavazni. És ez szolgálja a hosszútávú érdekeit is: amíg az emberek nem tudnak halászni, mindig lehet nekik ígérni. Kör bezárult, az ilyen barmok meg csak ráerősítenek.
valakiaki
Na akkor jön ám el a cigányok kora! Eddig is sok kokeró volt itt, de ezután még talán azok is hazatelepülnek, akik eddig más népek szociális ellátásain élősködtek. Ha nem fenyegetné őket az éhen döglés, akkor ezek semmit nem csinálnának.
Az ötlet jó lehetne! Feltéve hogy csak azoknak járna akik legalább 10 év munkaviszonyt tudnak igazolni tb befizetéssel, adózott jövedelemmel stb.
Az ingyenélők, a társadalom kullancsai ezzel javarészt kizárhatóak lennének. A becsületes többségnek ez tényleg adhatna egyfajta megnyugvást, biztonságérzetet és nem harapnánk el egymás torkát minden szarság miatt. Na persze aki nem elégszik meg a mélyszegénységgel, az nyilván dolgozna tovább a társadalom és saját épülésére.
csikknorisz
Nem újdonság ez, volt már itt is vita erről:
propeller.hu/itthon/2675272-feltetel-nelkuli-alapjovedelem?all#comments
Személy szerint meg egy hülyeségnek tartom.
Ps.
Azt ugye vágjátok, hogy ez még a milliós havi fizetésűeknek is járna, mint a családi pótlék, rezsicsöki, és tsai.
Ps. Ps.
A MÁK-nál meg csak úgy terem a pénz, fussa még erre is a csökkenő versenyszférai dolgozói létszám mellett. :)
valakiaki
Ilyen az állam által garantált alapjövedelem ma is van, úgy hívják hogy "nyögdíj"(vagy valami hasonló), és majd bele gebedünk mi aktívak, hogy kitermeljük! :)
Na mi lenne ha még a többi ingyenélőnek is ki kellene termelnünk a "nyugidíját"? Van egy ötletem, hitelből! :) Vegyünk fel a piacról(újabban ez a szokás) 8-10%-ra hitelt(újabban ez a szokás) és abból majd meg tudjuk finanszírozni ezt a remek ötletet is. carpe diem, Hahaha.
Meine Ehre heisst Treue
@gabrella: Megélhetés miatt bűnöznek? Magyarázd ezt meg adott esetben az ügyésznek vagy annak a gazdának, tulajdonosnak, akinek ellopják a terményét, illegálisan kivágják az erdejét. Borítékolható a véleményük.
valakiaki
Ilyen elvetélt ötletek helyett inkább meg kéne emelni a béreket, mondjuk azzal hogy az állam nem von el annyi adót. Ja hogy akkor nem jutna nemhogy stadionokra de nyugdíjra se? Hát az szar ügy, valószínűleg lenne egy generációnyi nyugdíjas aki éhen halna annak érdekében hogy a fellendülő fogyasztásból később az állam refinanszírozhassa a szociális ellátást. Na, kipróbáljuk? Szerintem minden a köz érdekében éhen halt nyugdíjas kaphatna egy díszes hősi emlékplakettet! :)
JAJMÁR
Erről már volt szó az alapjövedelemnél, én jó ötletnek tartom. Senkinek nem kell a szelet kenyérét kuncsorognia, és nem lehet függésben tartani csoportokat. Az garantált, hogy minden nap ehet. Akinek ennél nagyobb igénye van, az dolgozik. (A többségnek ennél nagyobb igénye van.) A koldulást akkor lehetne büntetni. .

Fölöslegessé válnának a mindenféle segélyt osztó bizottságok, felülvizsgálati rendszerek, az efféle adminisztrációs csapdák megszűnnének, egyszerűsödne az élet. Vagy dolgozik valaki, vagy ezt a minimumot kapja. (Nem tudom, hogy hányféle segély van jelenleg, és mekkora apparátus kell ezek nyilvántartására, megítélésére, de sokba kerül, az biztos.)
valakiaki
Az a nagy büdös helyzet hogy ez a társadalom gazdaságilag a legjobb esetben is stagnál, az egyre növekvő terheket és kiadásokat nem tudja megtermelni. Ahhoz hogy erről a holtpontról el lehessen mozdulni, kéne egy jókora tőkeinjekció, de nem kamatos hitel, hanem egy olyan egyszeri és rengeteg sok pénz, amit nem kell visszaadni. A régi kapitalisták(kivétel nélkül) ezt úgy érték el, hogy beültek a hajóikba és gyarmatosítottak, leigáztak népeket, elhordták a nyersanyagjaikat és a kincseiket. Az a gond, hogy ez ma már így nem működik, de azért lehet tenni egy próbát. Mindenki ugorjon nyeregbe és hátrafelé nyilazva támadjuk le a fejlett nyugatot! Egy baj van csak, nincs annyi ló...
dömdödöm
Mindenkinek adjon fizetést az állam!
Na azt várhatjátok még vagy 800 évig ,ezek még a rokkantakat is visszazavarták a nemlétező
munkaerőpiacra csak nehogy fizetni kelljen nekik azt a keveset az egyre xarabb forintból
:-((((((((
rokker33
Aki ezt kitalálta az vagy bevolt LSD-ve vagy nem vette be a gyógyszerét!Ingyen semmit se adnak ne is adjanak főleg ne pénzt és amúgyis mindenkinek ott a lehetsöség hogy minimum 50 ezret megkeressen csak elkell menni közmunkára azt is az állam adja csak megkell érte dolgozni! Na ezt emeljék meg minimum 70-80 ezerre és bárki mehessen dolgozni kivétel nélkül akár hajléktalan is!Amúgyis ha mindenki ingyen pénzt kapna ki lenne az a hülye aki bejelentett munkahelyre menne?
m.macskosz
@bretagne: Tegnap 13,37 www.oddcast.com/home/demos/tts/frame.php?frame1=talk

Nem a módszer nem működik, a linket nem tudom megnyitni...:(
m.macskosz
@csikknorisz: Ugyanezt mondtam én is tegnap, 10:51-kor, az "alanyi jogon járó juttatás" nem helyes módszer.
Másik
Remek! Nagyszerű!

És miből, ha szabadna tudnom? Hol a fedezete?

Közel a jelenlegi nyugfíjrendszer összeomlása, mert nincs aki kitermelje. Nem vagyök közgazdász (csak könyvelő), de úgy gondolom mindennek alapja az értékteremtő munka.
Annak az eredményéből lehet munkabéreket, adót és közterheket levonni, és ezeket a levonásokat (adókat) elosztani állami szinten.
Mint tudjuk Mo-n nincs elég munkahely, a befolyt közpénzek magáncélokat szolgálnak, tehát újra kérdem: Miből finanszírozzák ezt az egészet?

Gabrellának üzenem megélhetési bűnözés nincs. Ezt Kuncze (?) jól kitalálta, de: ha csak azok üénének börtönben, akik azért követték el a tettüket, mert másnap éhen haltak volna, konganának a börtönök.
Kezdjük egyszer fent, az úri társaságnál: mindenük megvan, de mutyiznak, simliznek, mert nem elég.
A férjem nyomozó volt. 3 ember csak a Tesco-s kamerák felvételei alapján igazolt lopásokkal foglalkozott. Volt ott tanár, ügyvéd, középosztálybeli (akkor még volt középosztály), csinos kismama babakocsival ... és igen azok is, akikre mindenki asszociál, ha lopásról van szó.
Ez nem fogja megszűntetni a lopást, mert hogy is írta valaki? "akinek több kell, elmegy dolgozni". Sajnos mindig lesz olyan, akinek a több munka nélkül kell, aki kihasználja, hogy tele a kisbolt.

Ha eljön a kánaán, és megvalósíthatóvá válik ez a szép álom, egy feltétellel szavazom meg. Attól kezdve aki lop, a főtéren bakó vágja le a kezét! Nem fog hiányozni neki, hisz munka nélkül is megkapja a pénzét.

Lassan fél 9, ideje felébredni és a valósággal foglalkozni! :)
nemkati
"adnák minden tartósan Magyarországon élő és itt adózó magyar állampolgár számára"
Már itt sántít a dolog, merthogy adózni csak az tud, akinek van munkája. Tehát ezek szerint a munkanélkülieknek nem járna, ami ugye mostanság 10% körül mozog.
tivoli
@nemkati: Ha elköltöd a potya 50 ezret, abból 13500 az áfa.
nahát
Hirtelen sokan akarnának magyarok lenni!
tivoli
Érdekes felvetés. Mostanság semmire nincs pénz. Se juttatásokra, se egészségügyre, se rokkant nyugdíjra, se munkanélküli segélyre. Honnan lesz alanyi jogra?
Az ötlet úgy marhaság ahogy van és akinek egy csöpp belátása van, tudja, hogy ez lehetetlen, valójában tényleg csak társadalmi vitára jó. Ismét egy téma, amivel össze lehet ugrasztani a különböző életszínvonalon élő embereket.
tivoli
Eljátszom a gondolattal. Bevezetik az alanyi fizetést, amely mögött nincs teljesítmény. Ha mégis van valami teljesítmény, azt ugye ezen felül kell honorálni. Namármost, akkor az 50 000 az origó pont. Ami fölötte van az a plusz, ami alatta minusz. Ergo: Az alap összegnek nem lesz vásárlási értéke.
bretagne
@m.macskosz: Értem. Nem tudom, mit lehetne tenni.
m.macskosz
@bretagne: Not Found

The requested URL /demos/tts/frame.php was not found on this server.
Apache/2.2.3 (CentOS) Server at www.oddcast.com Port 80

Megpróbálnád újból betenni a linket, hátha?
gabrella
@Meine Ehre heisst Treue: Én soha nem loptam még egy csokit sem senkitől, de ha arról lenne szó,hogy a gyerekem éhezik,fázik (de lehet magam is) bizony én is elmennék lopni attól akinek sok van.
Yoda69
A javaslat ertelmeben atlag 50.000 x 10 millio forintot kellene fizetni, ami 500 milliard Ft tobbletkoltseget jelentene az allamnak. Mibol? Ezt is basszak az adofizetok nyakaba?
Atgondolta valaki ezt a javaslatot?
gabrella
@Yoda69: Neked is jobb lenne, biztonságosabb országban élni, nem ütnek le egy ezresért.
Így is te fizeted,csak most a gazdagok,csalók zsebében landol - még több is ennél.
m.macskosz
@Yoda69: A 16%-os adó pontosan ennyit vett ki a büdzséből. Tudtad?
szaboria1
@Yoda69: Csak egy kis logika kell, mert csak meg kell nézni egyre több robottal végeztetik el a munkát. Így kevesebb embert kell alkalmazni .Csak gondolj bele az esztergálás fejlődésébe.
tenger49
...ha a finanszírozást is a LÉT vállalja,tőlem holnap kezdhetik a kifizetéseket,de addig,amíg a becsületesen dolgozó és adót fizető polgárok terhére ötletelnek,addig azt kérem tőlük,maradjanak csendben,miért is, mert az úgy nevezett rászorulok 80 %,teljes biztonsággal állítható saját hibájából vagy lustaságából került arra a szintre,hogy segítségre szorul!!! Egy vélemény!!!
Yoda69
@gabrella: Ez nem valtoztatna a kozbiztonsagon, sot megtobb lehuto lenne.
@m.macskosz: En a tobbkulcsos ado mellett vagyok. A 16% a szegenyeket szivatja
@szaboria1: Alapvetoen nem vagyok a kozmunka ellen. Valakinek azt is el kell vegezni. Csak ingyen adni tobb tizezret hulyesegnek tartom.
m.macskosz
@Yoda69: Minden kultúrállamban több kulcsos adó van, bizonyos jövedelem alatt pedig nullás adókulcs. De ez Orbánéknak magas, mint tyúknak az ábécé.
gabrella
Nem tudom hogy gondolta a kormány,hogy következmények nélkül ki lehet majd éheztetni a társadalom széles rétegét.
Az egykulcsossal nagyot lendítettek ezen.
Yoda69
@m.macskosz: Szerintem ezt ok is tudjak, de ez a legjobb modszere az arisztokracia letrehozasanak. Ez a fidesz celja, hogy letrehozzon egy huberes tarsadalmi rendszert, kb felmillio emberrel, mig a tobbit jobbagynak es rabszolganak szanjak.
Nem veletlenul ment mar 500.000 magyar az orszagbol, es ha a fidesz nyer aprilisban akkor tovabbi tomeges kivandorlas varhato.
Yoda69
@gabrella: Egyszeru: naluk a hatalom, naluk a fegyver.
Lathattad mi tortent a fidesz szekhaznal: elitelt gyilkosokat szabaditottak a bekes tuntetokre. Nekem afelol ketsegem sincs, ha a szukseg ugy hozna, orban a tomegbe lovetne.
Meine Ehre heisst Treue
@gabrella: Nem jut eszedbe kérni?
Egyébként adott esetben a szociális, pénzügyi helyzeted nem hatná meg az ügyészt. Simán lecsuknának, a gyereknek pedig nem lenne anyja (egy darabig) és az állami gondozás is felmerülhetne. Érdemes gondolkodni előtte...
gabrella
@Meine Ehre heisst Treue: Kérni?! Kitől? Azoktól akik még a véredet is kiszívják,hogy gazdagabbak legyenek?!
Esetleg a szomszédtól kérhetnék, de a végletekig az sem menne.
gabrella
@Meine Ehre heisst Treue: Remélem nem kerül rá sor!
dömdödöm
Állampolgári jogon csak saud arábiában jár pénz ott is csak azért mert alattuk van a világ összes olaja , csuszkál a földkéreg az olajon úgy hogy az araboknak korlátokat szereltek fel az utcán hogy meg tudjanak kapaszkodni :-) úgy is köszönnek , szálem olajkút :-)
dömdödöm
És ha már itt tartunk emlékezzünk meg a 91 es öbölháborúban amikor a Saddam Husszein 700 gázkutat robbantott fel maga után és mind lángolt ,halvány gőzük nem volt az USA-nak sem hogyan oltsák el ,majd megérkeztek a Magyarok egy lánctalpasra szerelt mig 21-es hajtóművel és kutanként minimális vizsugár segítségével 30 másodperc alatt elfújták mint egy gyertyát .
Itt a story róla akit érdekel
jets.hu/news?id=242
m.macskosz
@bretagne: Sajnos, nekem nem működik, de sebaj,
majd diszkréten, halkan, finoman és nőiesen káromkodom,
ha már nem bírom idegekkel! :)
bretagne
@m.macskosz: Sikerülni fog, meglátod! Kár, hogy ide nem lehet káromkodni!!!
m.macskosz
:) @bretagne: Szoktam ám, csak visszafogottan. :)
Desischado
Pedig ez egyáltalán nem ostobaság, csak logikusan kéne gondolkodni, és utána kéne olvasni! Jajmárral értek egyet, ez segítene a legszegényebbeken is! És ha volna egy alapjövedelem, senkinek sem kéne rettegni, hogy mi lesz, ha kirúgják a munkahelyéről, a munkáltatónak nem lenne maximálisan a dolgozó kiszolgáltatva, és munkahelyek is lennének! Egy rész nem dolgozna, de nagyon sokan igen! Miért elégedne meg valaki az alapjövedelemmel, ha több jövedelemre is szert tehet? Akik ezt bírálják, semmit sem tudnak, csak osztják az észt! Van, ahol gyakorlatban is kipróbálták már, és működik! Arról nem is beszélve, hogy anyagi fedezet is lenne rá, mert akkor többek között, nem kéne a rengeteg pénzt felemésztő szociális rendszert működtetni! Ki kéne előbb próbálni, aztán osztani az észt!
tivoli
@Desischado: És ettől kezdve fizetned kellene mindenért, amit eddig ingyen vagy erősen kedvezményesen kaptál meg.
Brother Louie
@dömdödöm: Magyarország is van legalább annyira gazdag mint a szaúdiak. Legalábbis elhisszük magunkról.

3500 polgármestert tartunk fenn 3500 alpolgármesterrel. 3500 fő jegyző, aljegyző, kávéfőzögető titkárnő, ügyeket tologató fő-, alosztályvezetővel, és azok helyetteseivel.

Még egy 200 fős faluban is.

Most 1 200 ezer ember tart el 900 ezer köztisztviselőt. Annak a 900 ezer embernek már most is feltétel nélkül jár jövedelem.
Meine Ehre heisst Treue
@Desischado: Akik most nem dolgoznak, azok az alapjövedelemmel a zsebükben pláne nem fognak, ráadásul (mint korábban jeleztem), most is sok az ingyenélő, akik így még jobban járnak.
Azt sem nézem jó szemmel, hiszen (többek között) az én pénzemből élnek, ha ezt bevezetnék, akkor még több menne el rájuk feleslegesen és értelmetlenül. Vagy úgy gondolod, hogy az ingyenélők csak az egyik juttatási formát kapnák? Tehát: vagy a jelenlegi rendszer marad és szociális segély, családi pótlék, stb. vagy az alapjövedelem.
De mivel jelenleg halmozzák az állami támogatásokat, így borítékolható, hogy ez +-ként jelenne meg esetükben.
Meine Ehre heisst Treue
@Desischado: E helyett arra kellene törekedni, hogy minden aktív és nyugdíjas tisztességes jövedelmet kapjon, ha már teljes jogú Uniós tagállam az ország.
Nil
a legtöbb problémát a világban és a családokban a létbizonytalanság okozza. (Nem mellesleg alkoholizmushoz is vezet). Az alapjövedelem szerintem sokat javítana a bűnözési statisztikán is. Az viszont hülyeség hogy a dolgozók bérét ennyivel csökkentsék hiszen most is nagyon alacsonyak a jövedelmek. Pl kap valaki 50 ezer forintot és keres hozzá 80-at az már javít az életén - de ha csak 30 ezret kap akkor nem változik semmi csak éhbérért fog dolgozni. ( Persze megoldás ha ezt a bért mondjuk 4 óráért kapja)
palika
Le a demokráciával! Le a bankokkal! Robbanjon mindkettő! Ez a LÉT, NA NEM IS OLYAN HÜLE!
tivoli
@palika: Előre leosztanák a nem létező LÉT. A nincset nem lehet elosztani, előbb el kell venni valakitől.
Meine Ehre heisst Treue
@palika: Úgy látom, nálad a LÉT határozza meg a tudat(lanság)ot...
Kicsi csillag, mond, mit szívtál?
Dr ATEISTA
Igen, adjon, de... olyan formában, hogy sem alkoholt, sem dohányárut ne lehessen belőle vásárolni.
tivoli
@Dr ATEISTA: Mennyi cigit meg piát lehet kapni 50-ért? S ha elfogyott a lé, kit lehet megtámadni, leütni, megkésselni egy kis bejgliért?
A szociális juttatások, mint alapellátás is, mindenkinek jár, s azt nem lehet másra költeni.
Desischado
@Meine Ehre heisst Treue: Azt kell mondjam, csak részben van igazad! Most is vannak olyanok, akik nem akarnak dolgozni, de miért veszel mindenkit egy kalap alá? Ez az alapjövedelem, ahogy a nevében is benne van, biztosíték, hogy akkor is van miből megélned, ha nincs munkahelyed! Nem kéne rettegni, - amit te nyilván nem ismersz, - és megszüntetné a létbizonytalanságot! Honnan veszed, hogy nem mennének dolgozni? Én is mennék! Csak nem lennék kiszolgáltatva mindenkinek, és bejönnének a részmunkaidős állások! Te nyilván nem kényszerülsz arra, hogy 3-4 műszakban dolgozz, 70-80 00 ft-ért, és nyilván közmunkás sem voltál még soha. Én napokat töltöttem azzal, hogy mindent elolvastam, és megnéztem, és igen, ez működni fog, - ahogy már a gyakorlatban is kipróbálták, - és képzeld, az emberek nem hevertek otthon, ahogy te elképzeled, hanem elkezdtek építkezni, fejlődni, és dolgozni is! Aki tudja, hogy mi a szegénység, az törekszik arra, hogy ha van lehetősége, jobb legyen, márpedig ebből még nem lehet emberi módon megélni! De nem kéne rettegni, hogy miből teszek ételt az asztalra! Azzal a legkönnyebb elintézni, hogy akkor senki sem megy dolgozni! És a másik kérdésedre válaszolva, bizony igaz, hogy a gépi munka egyre jobban kiszorítja az élőmunkát. Ezt a rendszert, ami most van, nem lehet sokáig fenntartani, erre is megoldást kínálna az alapjövedelem. És végül lélektani hatásai is vannak, de nincs kedvem hozzá, hogy ezt is kitárgyaljam, elég annyi, hogy nagyon más lenne úgy dolgozni, hogy egyenlő félként állsz a munkáltatód előtt, és nem tehetnek veled azt, amit akarnak! Nem tudom, te milyen munkakörben dolgozol, de nem lepne meg, ha kiderülne, hogy valami vezetőféle vagy. Az biztos, hogy nem kétkezi melós vagy. Azt javaslom, mélyedj el a témában, és aztán ítélkezz.
Desischado
@tivoli: Neked is azt ajánlom, hogy nézzél utána alaposan ennek a témának!
JAJMÁR
@Meine Ehre heisst Treue: Átestél a ló túlsó oldalára. Azon okból, mert vannak, akik nem akarnak dolgozni, pusztuljon bele a nyomorba az a réteg is, aki akar, de nincs hol?
Nincs annyi munka, mint amennyi munkaerő van. Lehet mondogatni, hogy "azért nem dolgozik, mert nem akar", de aki szembesül a ténnyel, hogy vannak térségek, ahol lehetetlen elhelyezkedni, és ezek szinte kiürülnek, más közösségek lepik el... azt tudja, hogy itt valamit tenni kell.
Ez az első lépcső ahhoz, hogy a béreket emelni lehessen, a dolgozó ember magasabb színvonalon élhessen. Jelenleg ugyanis ezért az "alapjövedelemért" dolgoznak emberek, és mivel sok a munkanélküli, lefelé verik a munkabéreket.
kacsa0707
Azok, akik ilyen idiótaságokat szeretnének "bevezetni"( szerintem, csak a következő választásnak szóló hazugsággyűjtemény egy eleme) soha életükben nem dolgoztak, és nem is akarnak dolgozni.
Ezek az emberek, mindent megtesznek azért, hogy tönkretegyék az országot.
A nagyvilágban persze van olyan hely, ahol van ilyesmi, de azt az országot úgy hívják, hogy Kuvait.
kukac50
Ausztriában a munkanélküli segély 700 euró,Magyarországon 22 000.
Ha munkahelyet nem tudnak biztosítani,annyit kellene adni ami a számlákra és az élelemre biztonságosan elég. Minden embernek joga van élni,nem az éhen haláshoz.
tivoli
@Desischado: 10:15
Mármint melyiknek? Hogy hogyan lehet munka nélkül ténferegni?
Vagy választod a szűk szociális hátteret, vagy választod az 50ezret, mely két nap múlva már csak a felét éri, egy hét múlva lehet, hogy egy kiló kenyeret se. De egy szavad se lehet, mert ezt akartad, megkaptad. Mehetsz kukutyinba zabot hegyezni, mert végképp perifériára kerültél.
Desischado
@tivoli: Megint csak azt mondom, olvass utána, és próbálj meg logikusan gondolkodni! Ajánlanám még fentebb Jajmár kommentjét, aki szemmelláthatólag tökéletesen, és logikusan látja a helyzetet!
varirmag
Miért csak fizetést ? Adjon házat,kocsit, toronyórát lánccal !!!

Hajrá !!! Sok "hozzáértő " lehet ilyen "okosságokat" szajkozni !!!

Nehogy hálót adjanak /követeljenek? !!! Sokkal egyszerübb (lenne !)a megtermelt javakat
újra osztani.

Mennyi " okos,értelmes,tanult,pénzügyekben jártas" osztja az észt.
Vajon miért ők vannak anyagilag a bányászbéka seneke alatt ???
Vagy csak akkor olyan nagyon " hozzáértők" ha a mások által megtermelt javakat, (a másokét) szeretnék osztogatni.
tivoli
Mondjuk én pék vagyok, minden nap süssek ezer mázsa kenyeret, hogy neked ingyen odaadhassam? Az én munkámat akkor ki fizeti meg? Mi ösztönözne arra, hogy ilyen sok kenyeret süssek? Nem volna elég csak pár kilót, ami a családomnak elég?
Ja, és a kenyéralapanyagot is el kellene vetnie valakinek, learatni, megőrölni, szállítani stb. Azok mind azért dolgoznának, hogy akiknek alanyi jogon jár a kenyér, azok ehessenek?
verőce21
Ez egy fedezet nélküli pénzkibocsájtás lenne! Olyan mennyiségben emelné meg az inflációt, hogy az 50 ezer a felét sem érné. Továbbá egy-kettőre bekövetkezne az általam már korábban előrevetített 450 Ft-os CHF!
(Aztán mehetnének a lakáshitelesek a hidak alá.)
verőce21
@Desischado: (11:58) Pfuj, de büdös lehet arra felétek! :)
Levendula
Várandósoknak 75 ezer forint? Akkor itt már a férfiak is szülni fognak, vagy legalábbis akarnak...
spu00
Nem véletlen, hogy most került napirendre,mindent ki akarnak használni, hogy a választásokon kedvező pozícióba kerüljenek olyan emberek előtt akik nem szeretnek dolgozni, vagy nem is akarnak, de mégis egy szavazatot ér.Nálunk jóval gazdagabb, nem olajos államok sem tudják, akarják bevezetni, mert nem fér bele a költségvetésbe, csak más kárára.Ez nálunk a költségvetés min. 40%-ba kerülne.Ha körül néznének az országban, s látnák, hogy mennyi ház körüli terület nincs megmunkálva, nem termelnek rajta semmit. Ilyen embereknek miért fizetnénk ? Ha megnézné, hogy hány ember él alacsony jövedelemből Bp.-en és egyéb városban, s a faluk kezdenek elnéptelenedni. Egy panel áráért egy falusi házat nagy kertel lehet kapni, de szenvedni jó? Meg kellene változni az embereknek, s ezt a változást nem pénzel kell elérni.Ez megint egy hitel áradatot indítana meg. Szerintem a 8 év 7-800 mrd-s évi kamat fizetési terhe is elég, nem kell további.
csa-csa
akinek egész életében büdös volt a meló az mire fel kapjon? Kikérem a szorgalomban 40 éveket ledolgozott emberek nevében! Meg a gyerekek 25 ezret? Milyen jogon? Minek egy kölyöknek havi 25 ezer a semmire? Normálisak ezek?
Meine Ehre heisst Treue
@Desischado: @JAJMÁR: Nem veszek mindenkit egy kalap alá: én is tudom, hogy sokan szeretnének tisztességesen dolgozni és kenyeret tenni a család asztalára. Nem róluk és nem rólatok van szó.
Sajnos van egy réteg, amely nagy ívben kerüli a munkát, róluk írtam.
JAJMÁR
@Meine Ehre heisst Treue: 18:14 Igen, van egy réteg, amelyik talán már évtizedek óta nem jut munkához, és már régen nem is akar. A jelenlegi rendszerben ezek nagyon kevés "segélyt" kapnak, ha jól tudom 28e Ft körül. Elmentek dolgozni?
Nem, mert egyrészt ettől nem lettek munkahelyek, és ők sem lettek mások. A nyomor nőtt, a bűnözés növekedett, a közbiztonság romlott. Ez egy nagyon rossz intézkedés.
Ezt a problémát nem így kell kezelni. (Arra várni, hogy esetleg haljanak éhen, nem humánus :-)

Nem kapna mindenki +50e Ft-ot. Aki fizetést kap, abban ez az összeg benne van. A lényeg, hogy a minimális nettó bér, legalább a duplája legyen.
Nem jelent pénzkibocsájtást, egyszerűen a segélyek, támogatások, csp. adókedvezmény újraelosztását jelenti.
Én nem voltam munkanélküli soha, és közmunkás sem, de van ilyen ismerősöm. Nem utasítom el ezt a LÉT ötletet, úgy gondolom, hogy jól kidolgozva, az ország javára válna. :)
JAJMÁR
@csa-csa: Fogalmad sincs a témáról ugye? Az életről sem sok. Nem adják a gyerek kezébe a pénzt, ahogy a csp. és az adókedvezmény is a szülő számlájára megy. Amúgy látszik, hogy Te szeretsz dolgozni :) Az én nevemben ne kérjél ki semmit!

@Levendula: Ha a várandós dolgozik, akkor a fizetése több, mint 75e Ft. Ha nem, akkor legalább ennyi jár neki.Majd rájössz, hogy miért fontos...
Bizonyos csoportokban a születésszabályozást nem így kell megoldani, -azt még ki kell találni-, bizonyos csoportokban pedig pontosan így!
gabrella
Minden leegyszerűsödne, nem kellenének olyan hivatalok, akik számon tartják levelezgetnek, küldözgetik ide-oda az embereket,hogy papírokkal igazolják stb. igazságtalanul senkit nem hagynának az út szélén.
Aki meg többet akar, az menne dolgozni, úgysincs munkahely mindenkinek.Nem lesz más választás vagy éhezők fellázadnak.
Desischado
@verőce21: Feléd van büdös, mert hadoválsz össze-vissza, azt sem tudod, mit takar ez a fogalom! Persze, ha te is ki lennél szolgáltatva mindenkinek, és mélyszegény lennél, akkor más színben látnád a világot! Olvass utána, te idióta, és akkor talán lesz róla fogalmad, miről van szó! Ha annyira nem oké, akkor Svájc szerinted miért fogja bevezetni? Ott is hülyék vannak, ugye? Jobb lenne, ha hallgatnál, te is, meg a cimboráid is! És részemről ennyi, mert fölösleges veled tovább vitatkozni, olyan lenne, mintha süketnek magyaráznám a zenét!
verőce21
@Desischado: Beethoven (tudod a süket csávó) is milyen szép zeneműveket alkotott! :)
F_Viktor
Ománban láttam, ott működik ez a LÉT-nek nevezett dolog...

Ami biztos, hogy a belső fogyasztás hatalmasat nőne, ezt kielégíteni több munkahelyre lenne szükség.
Ettől az okos emberektől nem látok semmilyen hatástanulmányt, mennyivel nőne az adóbevétel, milyen hatással lenne az inflációra, a forint árfolyamára.
5,5 millió felnőttel és 4, 408 millió gyerekkel számolva ez havonta 385 milliárdba fájna, éves szintem pedig 4 620 milliárdot venne ki a büdzséből. Ez az összeg nem kevés. S mennyit hozna? Mert fogyasztásban kb. annyit, hogy minden hónapban egy fél Karácsony lenne a családoknak (decemberi kiskereskedelmi forgalom több, mint 800 milliárd forintot tett ki).

Örülnék ha ezt is valaki elmagyarázná nekem, mert nem értem ezeket a számokat:

"A havi bruttó munkabérek csökkennek 50 ezer forinttal, vagyis a LÉT alapösszegével. Egyidejűleg, a munkáltatók szintén 60 ezer forint összegű hozzájárulást [LÉT-HO] fizetnek. Itt mégsem lesz csupán „pénz az ablakban”, mert a lecsökkent bruttó bérek után kevesebb közterhet kell fizetni, s emiatt:
- a munkáltatóknál marad alkalmazottanként (!) évi 51 ezer FT megtakarítás,
- az egyes munkavállalóknál pedig marad évi 210 ezer FT többlet nettó bér."

Ha a munkáltató befizet havonta 60 ezret, akkor hogyan lesz évi 51 ezer megtakarítása?
S ha a munkavállalónak csökken a bruttó bére 50 ezerrel, akkor egy évben 210 ezerrel lesz több a nettója?

S míg egy apa, anya munkanélküli család felmarkol 1,2 milliót egy évben, addig a dolgozó szülők "csak" 420 ezret? Az 1,2 millió csekély vásárlóerejének tudatában is azt mondom, hogy így a rendszer nem ösztönözi a munkavállalást.
JAJMÁR
@F_Viktor: 02:27 Ha jól értelmezem, azért csökken a bruttó bér az 50e Ft-tal, mert azt megkapja alanyi jogon, az 50e-ből nem kell közterhet fizetni, de nettóban hozzáadódik a fizetéshez, vagyis tul.képpen az adóalap csökken 50e Ft-tal, de eddig nem is a bruttóból adóztunk, hanem a bruttó + 12,5 %-ból vonták a 16 %-ot.

Tehát a dolgozó esetében a nettó bér nem lehet kevesebb 100-120e Ft-nál, + az 50e.
A munkáltató eddig fizetett 27 % TB-t, vagyis szociális hozzájárulást, és még 1,5 % szakképzési hz. Ez munkabérenként más-más összeget tett ki, a magasabb jövedelmeknél ez is nőtt. A LÉT-nél fizetne minden bér után 60e Ft-ot, ami összességében kevesebb, Hacsak nem, az összes dolgozója minimálbéres.
Persze, ez olyan messze van a megvalósulástól, mint Makó Jeruzsálemtől :)
és a nyugdíjasokról még szó sem volt...
gabrella
A kormányok maguktól sosem fognak adni az embereknek, hanem a milliárdosok összezárnak és csak a saját maguk megélhetését,gazdagodását fogják menedzselni.
Jutna rá, ebben biztos vagyok.
A megélhetésieknél a 3. gyereket mínuszba kellene fizetni.A munkahelyteremtés hazugság a kormányok és pártoktól mert nincs annyi munka, gépesítettség miatt.
A szociális ellátó rendszer fenntartása is sokba kerül.
F_Viktor
@JAJMÁR: Vagyis bruttóból levonnak 50 ezret, viszont azt megkapja a munkavállaló nettóba? Igazad van, így logikus, de nézzük meg egy nem minimálbére példával, egész számokkal:
Bruttó 250 000
SZJA: 40 000
Nyuggerjárulék: 25 000
Egészségbizt.jár: 17 500
Munkaerőpiaci: 3 750
Nettó: 163 750

Bruttó: 200 000
SZJA: 32 000
Nyuggerjárulék: 20 000
Egészségbizt.jár: 14 000
Munkaerőpiaci: 3 000
Nettó: 131 000

((131 000 + 50 000) - 163 750) * 12 = 207 000!

Köszi, tényleg valahogy így gondolják :-))
JAJMÁR
@verőce21: 02:19 Beethoven nem volt mindig süket, "emlékezett" öregen és süketen is a zenére.
Nem csökkenteni akarom a zseniális teljesítményét, csak az igazság kedvéért jegyzem meg.
csa-csa
@JAJMÁR: valamiből csak élni kellett! de a 40 évemet - ha nem is szerettem mindig- vasszorgalommal végig kuliztam.
nem gondoltam, hogy a gyerekek kezébe adják pénzt, de már az elv sem igazságos!
ha eljön az ideje dolgozzon csak meg az a kölyök a pénzért!
verőce21
@JAJMÁR: (15:27) Bravó Te igazság bajnoka! Gondolod én ezt nem tudtam? Éppen ezért volt találó a hasonlatom, mert én sem úgy születtem, "ha te is ki lennél szolgáltatva mindenkinek", még emlékeztem arra is! :)

(De remek, hogy Desischado - /kitagadott/ néven is írogatsz ide!) :)
JAJMÁR
@verőce21: 22:38 Jól van na, tudom, hogy tudtad :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.