Oroszország hitelt nyújt Magyarországnak a paksi erőmű két új reaktorának megépítéséhez – közölte kedden Szergej Kirijenko, a Roszatom vezetője.

A kölcsön összegéről még nem született döntés – mondta újságíróknak az orosz nukleáris energetikai iparágat összefogó és felügyelő állami vállalat (Roszatom) vezetője azt követően, hogy Moszkvában magyar-orosz kormányközi megállapodást írtak alá a nukleáris energia békés célú felhasználásáról.

Emlékeztetett, hogy először az államközi megállapodást kell aláírni, és ezzel párhuzamosan, már az utolsó simításokat végzik a pénzügyminisztériumokban a hitelszerződésen. Hozzáfűzte: egyelőre 10 milliárd euróban (háromezermilliárd forint) állapították meg a hitel felső határát, de ennél alacsonyabb lesz a végleges összeg.

A projekt pontos költségét a műszaki szakemberek tudják megállapítani, de a munka még csak most kezdődik. A szerződéses összeget az árak és az atomerőmű technikai paraméterei alapján kalkulálják ki. A paksi erőmű bővítéséről szóló előszerződésnek három iránya van: a reaktorok megépítése, a fűtőanyag szállítása és a szervizszolgálat – mondta el Szergej Kirijenko.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az új reaktorokkal megduplázódik a paksi atomerőmű jelenlegi, 2 gigawattos teljesítménye. A megállapodást egyedülállónak nevezve rámutatott, hogy a munka több mint 40 százalékát a magyar fél végzi el. "Mintegy 3 milliárd dollárt költ a magyar fél munkahelyek megőrzésére" – mondta Putyin, hozzátéve, hogy csak a költségvetés adóbevételei több mint egymilliárd dollárra rúgnak majd.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Az ország hamarosan az eddigi államadósságot sem fogja tudni kezelni, nemhogy a 10%-os orosz hitelt. Legfeljebb megkapnak zálogba, mivel a 3000 hamarosan a sokszorosa lesz.
verőce21
Azt megértettem mindig, hogy a Paksi Atomerőművet felújítani, korszerűsíteni kell! De mivel Mo.-on így is sok az elektromos energia, miért kell bővíteni, sőt duplájára emelni a termelést? Az valahogy nem fér a fejembe bele. - Egyszer valahol megjegyezte valaki találóan, csak az atomlobbi miatt kell ez a játék. :)

(VI. Lenin is megmondta már, több villamos energia = kommunizmus!) :)
joopapa
Ahogy Hamlet is megmondta valami bűzlik Magyarországon!!! Ez a vitya egy nagy szélkakas, anno azt mondta ruszkik haza, most meg ruszkik gyertek. Amikor zavarta őket akkoriban mindent átvettek tőlünk az élő nyúltól az élő vágómarháig, szóval szinte mindent. Most hogy hívja őket háromezer milliárd hitelt adnak nekünk!! És ez a debil azt mondja hogy az energia ipar legyen magyar kézben! Érti valaki ezt! Most rak ennek a szerencsétlen országnak a nyakába háromezer milliárd hitelt.
coyote3
Ergo 3000 milliárddal nő az államadósság és erősen fogunk függeni Oroszországtól? :) Hozsanna néked nagy vezér!
spu00
@verőce21: Jelenleg M.o áram importja 28,3%, mely olcsóbb,mint az itt levő külföldiek által termelt áram, s a Paksi termelés a szükséglet 40%-a.Az áramárát csak a saját, magyar tulajdonú egységek termelése szerint lehet tovább csökkenteni, s karban tartani.Mivel az egész rendszer orosz licence alapján épült butaság lenne pl. amerikai bővítéssel próbálkozni, s drágább is lenne.Beruházásra, főleg érték teremtőre lehet hitelt felvenni, főleg úgy, hogy a beruházás 40%-a hazai vállalkozók bevonásával. Savanyú a szőlő,a 16.000 mrd. egyetlen Ft.-ból nem épült semmi, s így ezzel nem lehet párhuzamba hozni. Paks megtermeli az árát. Ráadásul nincs feltétel rendszere. Sem a katonák, sem az ideológia nem jön be és vissza.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.