Decemberben jelentősen visszafogta az ÁKK a kötvénykibocsátásokat annak érdekében, hogy az államadósság csökkenhessen – írja a Napi.hu.

Novemberre újra rekord közelbe emelkedett a költségvetési adóssága, ám a decemberi kibocsátási böjttel az ÁKK- vélhetően teljesítette az NGM elvárását vagyis azt a kormányzati célt, hogy a GDP-arányos államadósság csökkenjen 2013-ban. (2012 végén a GDP 79,8 százalékára rúgott az államadósság.) Az NGM költségvetési tájékoztatója szerint ez a cél vélhetően sikerült, ám a végleges adatra április elsejéig kell várni – ekkor közli a KSH a kormányzat szektor 2013 negyedik negyedéves adatait – írja a Napi.hu.

Az államadósság-kezelő adataiból kiderül, hogy az utolsó hónapban 250 milliárd forint értékben csökkent az idehaza kibocsátott devizakötvények állománya – ez praktikusan a Prémium Euró Magyar Államkötvényeket (Pemák) és a letelepedési államkötvényeket jelenti. Az ÁKK beszámolójából kiderül, hogy az utolsó hónapban 45,1 milliárdos értékesítés mellett 287,4 milliárd forintnyi devizakötvényt váltottak vissza a tulajdonosok – így csökkent jelentős mértékben az adósság. Ezzel szemben a forintkötvények állománya alig 48,8 milliárd forinttal emelkedett.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Én egyetlen turul kézjeggyel ellátott adatra se tenném fel a nyakam.
Olyan mennyiségű csontváz lehet már a szekrényben, hogy a következő kormány egy ciklus alatt sem számolja össze.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Brother Louie
@nahát: örülök, hogy a lényeg nem jutott el az agyadig.

De igazad van, legyünk pontosak. A kétezer milliárd mellé vegyük hozzá a 3000 milliárdos nyugdíjpénztári lenyúlást és akkor az 5000 milliárdal több államadósság növekedés.

Megfelel, ládagyáros elvtárs?
coyote3
Visszafogta??? Édes istenem! :)))) Szóval egyrészt nem érkezett annyi ajánlat, mint amennyit kibocsátani szándékoztak. Másrészt amit megvettek, azt is csak magasabb kamattal voltak hajlandók megvásárolni.:))))))))))))
nahát
@Brother Louie: reménytelen, elvakult balfan vagy.
verőce21
És még visszafizettünk a ballibek által felvett körülbelül 20 milliárd euró ~ 5700 milliárd Ft IMF/EU hitelt is! - bő három év alatt.
karma1
@verőce21: Amit sokkal dragabb hitellel valtottak ki, ugyebar, kedvezotlenul magas kamattal. Csak mar nem IMF-mumusnak kell visszafizetni... Gondold tovabb is a dolgokat, ne allj meg a "visszafizetes"-nel...:-)
verőce21
@karma1: (22:08) Két dolgot kell itt figyelembe venni!
a) Az IMF/EU hitelnek szerződéses visszafizetési határideje volt!
b) Az IMF-hitel csak és kizárólag arra való, hogy az ország gazdaságát visszaterelje a piaci finanszírozáshoz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.