Hatalmas érdeklődés mellett zajlottak a mohácsi busójárás vasárnapi fő programjai, amelyek keretében Áder János köztársasági elnököt tiszteletbeli busóvá avatták a Duna-parti város főterén.

Hegedűs Emese, az esemény fő szervezője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az UNESCO által az emberiség szellemi kulturális örökségeinek listájára 2009-ben felvett fesztivál népszerűsége töretlen, becsléseik szerint kiemelt rendezvényei a tavalyihoz hasonlóan 70-80 ezer látogatót vonzottak.

Áder Jánost tiszteletbeli busóvá avatták

Felidézte: idén hat napon át 34 helyszínen 80 eseményt kínálnak az érdeklődőknek, a "tél elűzésében" csütörtöktől rekordszámú, 950 busó és további 150 maskarás vesz részt.

Az MTI tudósítójának helyszíni tapasztalatai szerint a Mohácsra vezető utakon már vasárnap délelőtt lelassult a forgalom, délután pedig alig lehetett parkolóhelyet találni a belváros közelében. A kitelepült vendéglősök sátrainál hosszú sorok kígyóztak és élénk érdeklődés mutatkozott a kézművesek portékái iránt is. A busók felvonulása mentén olyan tumultus alakult ki, hogy sokan félóránál is többet álltak egy helyben, mire mozdulni tudtak.

Úgy tűnt azonban, hogy a vendégeket mindez nem rettentette el: látni akarták, ahogy a borzas bundákat viselő hagyományőrzők faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, köztük favillákkal, kereplőkkel és kolompokkal "felfegyverkezve", időnként durrogtatva, különleges járműveken utazva fantasztikus mulatsággal szolgálnak.

A busók kora délután csónakjaikkal a Mohács-szigetről átkeltek a Dunán, a felvonulást követően a kompról a folyó vizére bocsátották a kimúlt telet jelképező fakoporsót, sötétedéskor pedig meggyújtották a főtéren álló, rőzséből összehordott hatalmas máglyát. Közben szívesen fényképezkedtek, táncoltak a vendégekkel.

A népszokás több programján Áder János és felesége, Herczegh Anita is részt vett: felkeresték a Busóudvart és egy motoros hajóról megtekintették a busók dunai átkelését is.

Áder Jánost tiszteletbeli busóvá avatták

Az idei busóavatáson nemcsak az új busókat képviselő legfiatalabb busót, hanem Áder Jánost és Szekó Józsefet (Fidesz-KDNP), Mohács polgármesterét is busóvá avatták. A tiszteletbeli busók pedig megkaptak minden felszerelést, ami a télűzéshez kell: maszkot, bundát, nadrágot, kereplőt és buzogányt.

A mohácsi jelmezesek hétfőn már házról házra járva mutatják be télűző tudományukat, a húshagyó keddi záró napon pedig újabb máglyán elégetik a zord évszakot szimbolizáló koporsót.

Mohács messze földön híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A legenda szerint a helyi sokácok furfangos ősei a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Meine Ehre heisst Treue
Kár, hogy köztársasági elnöknek is tiszteletbeli...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
töky
Hát ez tényleg egy kurva nagy busó , jelmez nélkül is. Megcsókolhatják egymásét a Szekóval. Jó bő nyállal. Ebből még busót is csak az orbán jóváhagyásával és elrendelésével lehet csinálni. Ide jutottunk ezzel a négy évvel.
világlátó
Nem az a fontos kedveli e valaki az említett urakat. A fontos az, hogy az idei mohácsi farsang még a Jóistennek is szórakozására vált, szép volt az idő, valóságos tavasz volt, a város napfényes és a legszebb oldalát mutathatta a kameráknak, az európai sajtó pedig
kellemes körülmények közepette kisérhette figyelemmel államelnökünk jelenlétét a városban.Talán üdítőbb volt ez az európai hirekben, mint a kijevi majdan tér mécsesei.
vukkocska
Neki nem kell álarc. Anélkül is arctalan. Narancshéjat kellett volna a fejére húzni.
Desischado
Legalább végre elnevette magát ez az árnyelnök, alias fidesznyikes pártkatona!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.