Már szerdán elkezdődhet az eljárás Vona Gábornak, a Jobbik elnökének nem kívánatos személlyé nyilvánítására, ha Traian Basescu államfő jóváhagyja a román belügyminisztérium által kezdeményezett lépést – jelentette ki szerdán Victor Ponta román miniszterelnök.

Ponta a román kormányülés végén is nyilatkozott a Jobbik elnökéről. Elmondta, hogy a román belügyminisztérium már kedden előkészítette a Vona Gábor nem kívánatos személlyé nyilvánítására vonatkozó eljárás elindítását, és ha Basescu engedélyezi, akár már szerdán elkezdődhet a folyamat.

A kormányfő szerint Basescunak információi voltak a belügyminisztérium előkészületeiről, és "le akarta fölözni" a politikai hasznot, ezért szólította fel a kormányt és a parlamentet már kedden, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket.

Basescu a Jobbik vezetőinek és tagjainak kitiltását kérte Romániából a bukaresti kormánytól és a parlamenttől a hétfői marosvásárhelyi autonómiatüntetés miatt. A román média "magyarországi szélsőséges csoportok" randalírozására helyezte a hangsúlyt a Székely szabadság napjáról szóló tudósításokban.

A román miniszterelnök a kormányülés elején ezzel kapcsolatban kifejtette: nem lehet megtiltani egy bizonyos párt tagjainak, akik európai állampolgárok, hogy belépjenek Romániába, egy személynek viszont igen, így Basescu megtilthatja Vona Gábornak, hogy belépjen Romániába – mondta. Hozzátette: azért nem lehet egy párt tagjait kitiltani Romániából, mert a határnál nem kérhetik el tőlük a párttagságukat igazoló iratokat. Ponta megismételte, hogy a szélsőségességet büntetni kell függetlenül attól, hogy román vagy magyar oldalon található.

A külföldiek státusát szabályozó 2002/194-es sürgősségi kormányrendelet, amit a román parlament 2003-ban fogadott el törvényként, előírja, hogy a belügyminisztérium a bukaresti táblabírósági ügyészséghez nyújt be keresetet, ez utóbbi kijelöl egy ügyészt, amely a bukaresti táblabírósághoz fordul a kormány kérésével, így a bíróságnak kell eldöntenie, hogy indokolt-e vagy sem egy személy nemkívánatossá nyilvánítása. A jogszabály szerint olyan személyek ellen kérhető ez az eljárás, akik Románia nemzeti biztonságát vagy a közrendet veszélyeztető tevékenységet folytatnak, vagy ennek alapos gyanúja merül fel velük szemben.

Szávay István, a Jobbik képviselője – aki Vona Gáborral együtt részt vett a marosvásárhelyi autonómiatüntetésen – szerdán a kolozsvári maszol.ro hírportálnak – még Ponta bejelentése előtt – elmondta: nem hiszi, hogy egy európai uniós országból ki lehet utasítani egy másik tagállam országgyűlési képviselőit. Úgy vélte, Traian Basescu is nagyon jól tudja, hogy a Jobbiknak román állampolgárok is tagjai, így nem fogja tudni őket kitiltani Romániából. Szávay szerint ez csak hangulatkeltés, és úgy vélte, hogy a román államfő mandátuma utolsó hónapjaiban "fogatlan oroszlánként" ismét ki akarja játszani a nacionalista kártyát. A politikus hozzátette, a Maros megyei prefektus is elismerte egy nyilatkozatban, hogy hétfőn Marosvásárhelyen nem a Jobbik vagy a Magyar Gárda tagjai okoztak rendbontást.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

troppauerhumer
Igazuk van teljes egészében. A magyarok is hogy hőzöngenek, ha csak a saját törvények betartását javasolják nekünk külföldről, a románok is elvárhatják, hogy ne külföldi jöttment fütyik osszák az észt. Főleg hogy lépten-nyomon bizonyos területek elcsatolása a fő téma.
A Jobbik,a Hatvannégy vármegye (és a Fidesz is)észrevehetné már,hogy erdélyi megnyilvánulásaikkal csak ártanak a székelyeknek és az erdélyi magyaroknak.És erre a székelyek és erdélyi magyarok is rádöbbenhetnének.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
világlátó
Nem gondoljátok hogy ez az érdekcsoportsem nem " kacsa " sem nem " náci " sem nem fasiszta, hanem egy tudatosan kitalált, gondosan felépített, a két nagy tömegpárt ostoba marakodása háta mögött épülő, erősödő és a hatalom megszerzésére áhítozó politikai csoportosulás? Kihasználva a nemzeti / elferdült / érzületet, a haza / elcsépelt / eszméjét, a történelmi múlt, a történelmi Magyarország iránt érzett önsajnálatot az ebből fakadó gyermeteg nekibuzdulást, a fátyolos tekintet homályát szépen sütögetik a pecsenyéjüket.Újra írom, mint a személyes véleményemet, visszaélnek a korábbi évtizedek, az 1921 .-től nagyapáinkba, apáinkba kódolt nacionalizmusunkkal, már már irredentizmusunkkal, sovinizmusunkkal és a nemzeti önbecsülésünk megtiprása iránt érzett megsértettségünkkel, kivisznek minket az utcára, előbb utóbb szomszédaink zászlóit égetik, vérig sértve őket, súlyos kárt okozva a határainkon kívül élő magyarságnak, bezárkózva és elzárkózva Európától és a világtól ismét az önkény, az autoriter kormányzásához veztő úton. No és az elszámoltatás " nemzeti " programjával.
Ha tévednék, ha valaki az ellenkezőjéről kívánna meggyőzni, állok elébe, de tényekkel, okos érvekkel, tárgyszerüen, mert " mosottagyu " minősítésekre nem tudok válaszolni. Tisztelettel.
feri57
Kár tagadni, hiszen semmi értelme! A jobbik tutira erős náci fasiszta rasszista párt!
kicsoda az igazság
@világlátó:Szerintem hagyjuk a szerecsenmosdatást : egy nem náci párt igyekszik a látszatát is elkerülni, hogy náci lenne. A Jobbik eddigi története során nem adott sokat a látszatra. Gyöngyösi listázna a parlamentben, Zagyva tettlegességre vetemedne, Vona egyházi státuszt vonna meg, Novák Eu.-s zászlót éget, a Jobbik a félkatonai szatellit szervezetein túl még csendőrséget akar(ők szedték össze és küldték Auswiczba a magyar vidéki zsidóságot), Iránnal barátkoznak, cigány bűnözőznek, stb., stb .Mit mondjak még? Ezt a pudingot nem szabad próbából sem megenni mert rámegy az országunk. Egy Világlátónak ezt látnia és értenie kell!
geo
@világlátó: A nemzeti érzület vezérelte kíváncsiság nem áll meg a lózungoknál, de még a kacsazungoknál sem, a nekibuzdult és történelmét felfedező emberek már ismerik a bábjátékosokat is, mert a történelem mégiscsak jó tanítómester és a jelenben is felfedi a csalókat. Nem a választófülkékben születik a Szent Korona méltó népe.
evacica
Nagyon helyes, nekünk is jobb, meg a kinti magyaroknak is! Fölösleges a cirkusz csinálni Erdélyben, csak a helyzetet mérgesítik el a román kormánnyal. Ilyen eszement ember mint Vona csak bajt csinál, nézeteiről meg nem is beszélve.
világlátó
@kicsoda az igazság: Ezt a szerecsent nem lehet még hypóval sem kifehéríteni. Természetesen igazad van. Csupán a kampányt megelőző és a jelen napjaink szavazatgyűjtő manővereit figyelem.Ha kormányt alakító párttá válik, úgy is kimutatja valóságos arcát.Én is hallom errefelé, ahol élek a napról napra erősödő jobbik hangját, de a fideszét szinte alig. Annyira biztosak a győzelemben. A jobbikról sem esik szó, mintha magától értetődő lenne kettejük mindent elsöprő ereje. Mint már itt, vagy másutt írtam, nincs semmi meglepő ebben, abban a városban, ahol Szálasi Ferenc még ma is a város díszpolgára, ott a jobbik " otthon van " Ugyanakkor a " humán erőforrás " a fidesz kezében van. A fasizmusra emlékeztető jelek errefelé másként jelentkeznek. Nincsenek zsidóink, mert akik hazajöttek Auschwitzból, időközben Izraelbe kivándoroltak. Kommunistáink , akik még ma is élő valóságos kommunisták, élemedett öregek, cigányaink részben Angliában, részben a hüvösön, részben itthon, két angliai túra között.
Ma itt a hangos gyűlések és néhány eszement utcai bátorságpróbájában érvényesül a jobbik jelenléte. Számomra a nagyobb veszélyt a fiatal , első szavazók jobbik melletti voksolása jelenti. Értem én az aggályodat, a geo -ét is. Nagyon nem szeretnék egy jobbikos hatalom alatt élni. A közismert kritikus szókimondásom miatt én is egy mai jelképes Auschwitz lakója lennék az elsők között, tehát van okom arra hogy tisztán lássam ezeket, ahogy Ti is. Csupán a hatalomért folyó alattomos és számító magatartásukra akartam a figyelmet irányítani. Arra, hogy ez milyen hatékony.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.