Magyarország ma erősebb, mint volt, versenyképessége javult – jelentette ki a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára kedden, a salgótarjáni Tarján Glass Kft.-nél tartott vállalkozói fórumon.

A gazdasági világválság kitörése után Magyarország válaszút elé került: túlélésre játszik, vagy megpróbálja kihasználni azokat a lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik, hogy a gazdaság a régi hibák miatt ne kerüljön újra kedvezőtlen helyzetbe – mondta Szijjártó Péter.

Kifejtette: a stratégiai együttműködés a nagyvállalatokkal egyben a kis- és közepes vállalkozások érdekeit is szolgálja, hiszen ezek a nagyobb cégek beszállítói és a magyar munkavállalók 75 százalékát foglalkoztatják.

Visszás helyzetet teremt azonban, hogy ezek a vállalkozások a magyar exportból csak 20 százalékos arányban részesednek – tette hozzá.

Ezen az arányon kormányzati szerepvállalással is változtatni kell a jövőben, ezért hozták létre a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-t is.

Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP), Salgótarján polgármestere a fórumon kifejtette, hogy a nógrádi megyeszékhely legfontosabb kérdése a munkanélküliség alakulása: az elmúlt időszakban 300 új munkahely jött létre a salgótarjáni vállalkozások fejlesztési kedvének köszönhetően.

Becsó Zsolt (Fidesz-KDNP), a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke a stratégiai célok között említette a 21-es főút négysávossá bővítését, hogy a hátrányos helyzetű Kelet-Nógrád is bekerülhessen az ország vérkeringésébe.

Kerekes György, az MNKH vezérigazgatója kifejtette, hogy a zrt. magyar termékek menedzselésével foglalkozik a külpiacokon, komplex szolgáltatást nyújt, a vállalkozások felkészítésétől a logisztikai megszervezéséig, siker esetén is mindössze 2 százalékos jutalékért.

A cég egyik célja, hogy a közvetlen Európán kívüli magyar export arányát hosszú távon növeljék, mert a magyar termékek nagy része így is harmadik ország piacára kerül a közvetítőknek köszönhetően.

A konkrét példák között megemlítette, hogy a rendezvények helyet adó Tarján Glass Kft. egyik terméke, amit öt euróért adnak el, végül 55 euróért talál gazdára.

Szijjártó Péter az MTI kérdésére elmondta: a kormány a jövőben a munkát terhelő adók mérséklésére törekszik majd.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

análisdrabális
"Szijjártó: Magyarország erősebb, versenyképessége javult" agyhalott puhatestű,zseléfejű barom.
yazo64
Mondja ezt az, aki esetleg abból is hasznot húzott hogy eltolcsy szivárogtatott mint egy selejtes pelus...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.