A Fidesz elkötelezett a magyar pálinka mellett, és a magyar vidékkel együtt bízik abban, hogy az Európai Bíróság április 10-én igazságos és életszerű ítéletet hoz, nem veszi el a magyaroktól a szabad pálinkafőzést – közölte Pócs János (Fidesz) az MTI-vel szombaton.

Az országgyűlési képviselő emlékeztet arra, hogy az Európai Unió a szabad pálinkafőzés kapcsán kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, a kormány azonban az Európai Bírósághoz fordult.

A közlemény szerint a magyar pálinka egyre nagyobb piacot hódít meg külföldön is. Erre példa a magyar pálinkák sikere a World-Spirits Award 2014 nemzetközi versenyen: a győztes a tarpai eredetvédett szatmári szilvapálinka lett, az ezüstérmeket a szabolcsi alma-, kajszibarack- és birspálinka nyerte el.

"A pálinka a magyar kulturális örökség része, egy kupica pálinkában a termelők fáradságos munkája mellett benne vannak nemzeti hagyományaink és szokásaink is" – áll a közleményben.

A Fidesz-kormány célja, hogy a pálinka agrár-vezértermékké és világmárkává váljon a következő tíz évben – szögezi le a képviselő, emlékeztetve arra, hogy bevezették a védjegyrendszer-garanciát és kiemelten támogatják a hazai termelőket, a gyümölcskertészeket. Szerinte ennek is köszönhető, hogy megnőtt a pálinkát forgalmazó vállalkozások száma.

A képviselő emlékeztet arra, hogy 2010 szeptemberétől szabaddá tették a saját fogyasztásra szánt házi pálinkafőzést, mert nem szeretnék, ha a "nemzeti italunk és a hozzákapcsolódó szokások feledésbe merülnének". Azóta a kistermelők a saját kertjükben megtermett gyümölcsből legálisan pálinkát főzhetnek és a magánfogyasztásra szánt, legfeljebb 50 liter pálinka főzése után nem kell jövedéki adót fizetni, valamint olcsóbb lett a bérfőzés díja is.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hetöndöe
"A Fidesz elkötelezett a magyar pálinka mellett'

Mondjuk ez látszik is a tetteiken.:-)))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bretagne
Ez ugyanolyan nevetséges, mint a rezsicsökkentés!
szöszmösz
Magyarország legfontosabb politikai kérdése. Rengeteg gyermek és család, öregek éheznek, naponta látok embereket a kukából enni, a Rókus korháznál ételosztás előtt 2-3 órával állnak sorban az emberek.
bakegya
Ez volt az első gyilkoló intézkedése -és ez lesz az utolsó is,csak remélni tudom-mert ugye ki hiheti azt el, hogy egy zalai-somogyi-de akár karakószörcsögi rendszerváltogató fidess polgár 50-l páleszt családon belül be képes nyelni/éves átlagban egy maga?-ja hogy alcsut-felcsuti jobbanteljesít?-azt elhiszem-mert már igencsak sokallom a májkárosodottak tömegét...az alkohollal autóbalesetezők számát...DE A BAMBÁN VICCTORRA, RÁCSODÁLKOZÓK SZÁMÁT MÉGINKÁBB...stb,stb
Yoda69
Ezert van ennyi fidesz fan. Agyhalotta tette oket az otthon desztilalt 70 fokos kisusti.
1magyar
Minden rövid italt betiltanék, hülyíti az embereket.
Yoda69
@1magyar: Betiltas nem megoldas. Ezt mindenkinek maganak kellene belatnia.
renibébi
Ti még soha nem ittatok házipáleszt. Milyen népség jár ide... :P XXXDDDDD
Yoda69
@renibébi: En utalom a palinkat.
Sort, es pezsgot iszom
vidi500
ÁÁÁ, Ennek a házi pálinkafőzésnek más kihatása van. Alávág a nemzetközi szeszbiznisznek Mo-on, ezért támadják. Egyébként ha az a gyümölcs megterem itt Mo-on, miért dobnák el, ha hasznosítható pl. pálinkafőzésre?
1magyar
1 dl rövid ital több millió agysejtet rombol. Legalább ha valaki inni akar,akkor bort vagy sört igyon!
coyote3
Azért az elkeserítő, hogy nem ismerik az EU törvényeit dicső fideSS-es politikusaink. Vagy ami még borzasztóbb: hazudnak...
nezelodo
"1magyar
Minden rövid italt betiltanék, hülyíti az embereket."

Kétségtelen óriási hatása van, mégsem ér fel a rombolása a közszolgálati rádió, és a királyi tv csatornák. rombolásával. Csak hab a tortán a a huhogoecholánchid stb hamis magyarkodása. Az emberek számtantudása meg elképesztően gyenge, amikor a kormány adok-elveszek egyenlegét kell kiszámolni mindig plusz jön ki nekik, pedig élvezhetik sokan a közmunkabértől alig több fizetést és nyugdíjat. Ezeknek "mikor kapcsolják fel a villanyt"?
QQCSI
@1magyar: ma 12.07 Ha ez igaz lenne, már nem létezne épeszű ember Magyarországon!
nezelodo
"QQCSI
@1magyar: ma 12.07 Ha ez igaz lenne, már nem létezne épeszű ember Magyarországon!"

Pedig helytálló a szám, a közvetlen látható hatása pedig hogy eldanolják a fehérvári huszárok érkezését, akik nem a sikerek útját hágják először...
hetöndöe
"A Fidesz elkötelezett a magyar pálinka mellett'

Mondjuk ez látszik is a tetteiken.:-)))
Yoda69
@1magyar: Akkor ezert tamogatjak a fideszesek gozerovel. Ott mar nincs mit rombolni.
Sziszifusz
@vidi500: Na ja... és az élesztővel erjesztett cukorcefre, mint fideszes hungarikum.
furfang
Én is. Nincs jobb egy ágyas kecskeméti barackpálinkánál.
bencemacska
@vidi500: 5 kg gyümölcs + 3 kg cukor, kuktából desztillálva automatikusan szállítja a máj károsultak tömegét!
Természetesen minek dobnák ki a rézelejét, az a legerősebb és a legveszélyesebb! Ennél még a szintetikus tisztaszesz is egészségesebb!
nezelodo
"bencemacska
@vidi500: 5 kg gyümölcs + 3 kg cukor, kuktából desztillálva automatikusan szállítja a máj károsultak tömegét!
Természetesen minek dobnák ki a rézelejét, az a legerősebb és a legveszélyesebb! Ennél még a szintetikus tisztaszesz is egészségesebb!"

Ha még biztosabb receptet szeretnél, hajtsál föl a volt nagyüzemi mezőgazdaságból egy gramoxonos hordót, abban állítsd össze az alaplevet a párlathoz. Biztos akad annyi bipiridilium a műanyag molekulái közé "szorulva" amit kiold a cefre, hogy átsegítsen a nyugdíj megtakarítók világába, még bissau-gineai útlevélre se lesz szükség hozzá!
Kamcsatka
Tóth Tibike a Facebookról. Te igyál nyugodtan , hüjjjébb már úgy sem lehetsz.
Dr.Doktorovics trinitron dr.
Miért fáj az EU-nak ,hogy vettem egy 30 literes pálinkafőzőt, a kertemben megtermett gyümölcsből tavaly 10 azaz tíz liter nagyon jó minőségű páleszt főztem??Igyam azt a szart amit pálinka nevű löttynek árulnak ,amit ki tudja mi a förmedvényből kevertek???Az osztrákoknak például miért is szabad???
DÖGÖLJENEK MEG ,HA A FŐZÉST BETILTATJÁK!!!Írom úgy,hogy a héten még egy kortyot sem ittam!!Most mérgemben beb@szok egy stampót!
Dr.Doktorovics trinitron dr.
JAAA!Ha a jövedéki adóra fáj a foguk akkor szívesen ,becsületesen befizetem, mert tudom mit iszok,ha kedvem szottyan rá .
vidi500
@nezelodo: Nem kell ennyire hülyének nézni a gyümölcstermelő magyar embert, csak azért, mert a kisüzemi pálinkafőzés rontja a nemzetközi beszállítói bizniszt.
coni
Nem illik bele ez a nagy pálinkázás, nótázás a Fidesz polgári értékrendjébe.
Arról nem is beszélve, hogy minden 3. magyarnak már kikönyököl a mája, az eladósodott egészségügy nem fog tudni ennyi beteg embert ellátni..
vidi500
@coni: Akik eddig megitták, azok ezután is megfogják inni, akárhonnan is származik az a szesz. Ha az úgy lenne, hogy minden harmadik magyarnak kikönyököl a mája, ami szerencsére nem igaz, az legkevésbé lenne fogható csupán a kisipari pálinkára.
Dr.Doktorovics trinitron dr.
Pontosan a 32-37 fokos "természet azonos aromákkal" pancsolt löttyöktől fog előbb kikönyökölni.
nezelodo
"vidi500
@nezelodo: Nem kell ennyire hülyének nézni a gyümölcstermelő magyar embert, csak azért, mert a kisüzemi pálinkafőzés rontja a nemzetközi beszállítói bizniszt."

Viccesre fogtam a hozzászólást, de ha tudnád, milyen edényeket használnak a cefre tárolására, sehol nem mernél meginni egy kupicával. (Én sem iszom meg a más főzetét). Arról az apróságról már nem is beszélek, hogy az alumínium tejeskannából készült kotla anyagából mi megy át a párlatba, plusz a szermaradvány a gyümölcsből... Szóval a főzés is egy szakma, és a jó technika drága, de hogy egy nagy embert idézzek, mindenkinek joga van alanyi jogon hülyének lenni, és én teszem hozzá, joga van megmérgezni önmagát, és a barátait. A politikának meg úgy tűnik joga van e témában is populistának lenni.
vidi500
@nezelodo: Azt egy valamirevaló parasztember simán tudja, hogy alumíniumhoz semmilyen formában nem érhet az alkohol. A műanyag az más kérdés, bár megnéznék jónéhány nagyobb üzemet, és biztos vagyok benne, hogy meglepetésben lenne részem, ami a műanyag edényeket illeti a "gyártástechnológia" során.
Nekem mindössze két gyümölcsfám van az udvaron, eddig eldobtam a fel nem használtakat, tavaly a szomszédommal pálinkát főztünk belőle, (neki is volt alapanyaga) persze profi minőségű lepárló készülékkel. Nem vagyok semmilyen szesz ivó, bort sört is ritkán iszom, a pálinkáért meg abszolút nem rajongok, de elképesztően jó finom aromájú pálinkám lett a hulladék, eddig éveken keresztül eldobott gyümölcsből. Mintegy 100 liternyi cefréből, mindennemű cukor hozzáadása nélkül is 2,5 litert kaptam.
nezelodo
vidi500

Egészségedre, és gratulálok. És persze erről beszéltem, és ismerem, hogy miként zajlik a főzés a fél országban. Szó sincs a külföldi tömény favorizálásáról, de ha már csináljuk a szakmaiság és ne a populizmus legyen az irány.
QQCSI
@coni: Akinek kikönyököl a mája, az többnyire skót viszkit iszik és telik neki májátültetésre.:(
bencemacska
@Dr.Doktorovics trinitron dr.: Lehet jót is főzni, de érteni kell hozzá. Szerintem vannak akik tényleg saját maguknak főznek (és főztek is!). Többen vannak viszont az üzérkedők, és nem saját maguknak főznek csak, hanem jó pénzért eladják a kocsmában a sz...t!!
bencemacska
@vidi500: A cefrés hordók általában kiselejtezett vegyszeres hordók, nem hasonlíthatók össze az ipari főzdék edényeivel!

Ha 100 literből 2,5 liter lett, az biztos tiszta, nincs benne sem az elő-, sem az utópárlat!

Az ipari főzdékben is jó minőségűt készítenek!

Ismétlem: az üzérkedés céljára főzött kotyvalékot kellene megtiltani! Főleg az árusítását!
szjupermen
@vidi500: Nem látod a lényeget. Míg tiltott volt a házi főzés, addig sem ment kárba a gyümölcs, csupán adót fizettünk a bérfőzetéskor.
szjupermen
Abszurdisztán: kórházak, gyermekélelmeztetés helyett stadionok. Legális pálinkafőzés, kontra csipsz adó.
Desischado
@szjupermen: Egyetértek. Erre nagy szükség van! Én nem iszom, de nem ezzel kéne foglalkozni! Én csak akkor engedném, ha megvan hozzá minden, ami kell, és a szakértelem főleg! De a fityisz már készíti elő az italmutyit! Remélem, nem lesz rá idejük!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.