Az ezredforduló óta másfélszeresére nőtt a külföldi munkavállalást vagy végleges letelepedést tervező magyar fiatalok aránya, mintegy harmaduk nem, vagy nem kizárólag Magyarországon képzeli el a jövőjét – derül ki a KSH Népességtudományi Kutatóintézetnek (NKI) a Tárki idősorára alapuló, kedden nyilvánosságra hozott kutatásából.

Mint írták, a fiatalok több mint tizede komolyan tervezi, hogy külföldön dolgozzon vagy éljen. Hozzátették: 2001-ben a 18-39 évesek 22 százaléka tervezett külföldi munkavállalást vagy letelepedést, 2005-ben ez az érték már elérte a 34 százalékot.

A hosszú távú – legalább néhány évig tartó – munkavállalási szándékkal bírók aránya a 2010-es 16 százalékot követően 2012-re több mint kétszeresére növekedett, majd 2013-ra 23 százalékra csökkent – állapították meg.

Megjegyezték: a kivándorlást tervezők aránya 2005 és 2012 között folyamatosan emelkedő tendenciát mutatott, és csak 2013-ra következett be csökkenés. A 39 évnél idősebbek 4 százalékának volt 2001 és 2006 között migrációs terve, 2007 után ez az érték 7 százalék körül rögzült.

Míg az idősebbeknél mindhárom migrációs típus esetében Ausztria áll az első, Németország a második, Nagy-Britannia pedig a harmadik helyen, addig a fiatalok rövid távú munkavállalási terveiben elsősorban Ausztria és Németország szerepel, több évre szóló külföldi munka, illetve kivándorlás tervezése esetén pedig Németország és Nagy-Britannia a két legfontosabb célország. A kivándorlási célpontok harmadik helyén az Egyesült Államok és Ausztria osztozik – ismertették.

Az NKI 2013-as kutatásának – melynek adatgyűjtését a Tárki végezte – eredményei rámutatnak: a munkavállalás mellett a tanulási terveket is hozzászámolva 2013-ban a rövid távú migrációt tervezők aránya 27 százalék, a hosszú távú migrációt tervezőké pedig 28 százalék volt a 18-39 évesek körében, szemben a csak munkavállalást tervezők 25, illetve 23 százalékával.

A kutatás eredményei arra is rávilágítanak, hogy a migrációt tervezők csupán egy része tekinthető igazán komolyan tervezőnek. Ha azokat soroljuk ide, akik saját bevallásuk szerint komolyan gondolkodnak a migráción vagy már meghozták a döntést, illetve egy-két éven belül terveznek külföldre menni, valamint tervük megvalósítását nagyon valószínűnek vagy egészen biztosnak vélik, akkor a 18-39 évesek tizede tervez komolyan rövid távú és hosszú távú migrációt, míg a kivándorlást komolyan tervezők aránya 3 százalék.

A magyarországi népesség csaknem harmadát kitevő 18-39 éves korosztály több mint egytizede nem csupán tervezi a migrációt, de úgy véli, hogy egy-két éven belül biztosan vagy nagy valószínűséggel meg is valósítja ez irányú tervét – fűzték hozzá.

114 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kkalman
Sajnálatos, hogy az elmúlt 24 év politikai vezetői ide juttatták az országot, hogy a fiatalok tömegesen hagyják el a szülőföldjüket. Lehet azon marakodni, hogy melyik párt okozott nagyobb kárt az országnak, de semmi értelme. Egyformán felelős mindegyik, amelyik az elmúlt 24 évben a semmiért, de legalábbis nem az ország érdekeiért ott ücsörgött a parlamentben. Az, hogy felgyorsult a kivándorlás az utolsó 4 évben nem azt jelzi, hogy jó irányba mennek a dolgok. Ezen érdemes lenne Orbánnak és bandájának elgondolkodni, és a saját egyéni és pártérdekeikről lemondva, akár 180 fokos fordulatot véve, végre az ország érdekeiért dolgozni. Ma már nincsen emuttnyócév, csak emuttnégyév, amire lehet visszamutogatni, ha valami nem olyan, mint amilyennek szeretnék.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
libelle
@gomez: Ugyanis ez a törvény. A szakszervezetek valamikor kiharcolták a 36 és 38 orás hetet. Természetesen ha a lehetöségek engedik lehet tulórázni. Természetesen itt már az adó is jóval másabb méreteket ölt. Ezenkivül az igyényeket is lehet.nagyon alacsonyra helyezni. Ellenben ha ténylegesen Németországban szeretne bárki az élete egy részet leélni akkor bizonyára nem egy lukat bérel.
libelle
@GeoCravker: Hidd el egyre gondolunk. Valószinü nem foglalkoztál mélyebben a környezeteddel. Ich wohne allerdings in Offenbach, aber ich kenne mich sehr gut aus in Frankfurt. Természetesen nem olyan nagy katasztrofa ezeken a részeken lakni. Ugymondanám szinesebb az élet.
GeoCravker
@csip-csop: Budapesten élek. Most éppen munkanélküliként. Mert pár diplomával és az ITIL-nek nevezett izé vizsgájával ez így dukál. Magyarországon.
Anno, mivel a családban az egész Kárpát-medence képviselve van, a haza fiának neveltek. Nem a jobbikoshajnalos műmagyarásgra.
Túl a félszázon, azt hiszem engem már itt fognak elkaparni. De a fiaim majd a temetés után lehet, hogy már külföldre mennek "haza". S ez bánt.
libelle
@GeoCravker: Ne legyél szomorú azert, hogy esetleg a gyermekeid majd külföldre mennek haza. A haza ott van ahová én beilleszkedtem az életem jó vágásban megy. Ahol engem megbecsülnek, a tudásomra szükség van. Addig amig a jó öreg Europában van, otthon van, ugy a gyermekeid mint bárki. Milyen reményeket látsz te itt a polgárok többségének. Mindenki menjen oda ahol boldogabb. Hidd el pl. egy német társadalom jóval nyitottabb és másképpen viszonyul az élethez.. Itt azok boldogulnak akik a tüz környékén ülnek. Vagy olyan egyszerüen strukturált agyuak, mimt a sok nö akit megkérdeztek a választás elött,(nyugati tv-adok) hogy miert válassza a fideszt. A válasz az volt nem a fideszt, hanem viktorunkat választom. Ja és miert öt? Hát mer olyan édi , nem?. Na jó éjszakát egy ilyen tarsadalomnak, lehet tovább aludni. Csak az ébredés ne legyen tul dramatikus.
jancsik68
Amelyik nőnek a Viktor olyan édi,arról minden normális férfinak meg van a véleménye.Ezért van Magyarországon ilyen sok válás,mert az ilyen nőktől minél előbb el kell .Normális nő az ilyen fajtával szóba sem áll.
Meine Ehre heisst Treue
No, igen, hm...

Mindenütt jó, de legrosszabb itthon!

Magyarország, én így szeretlek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.