Az ezredforduló óta másfélszeresére nőtt a külföldi munkavállalást vagy végleges letelepedést tervező magyar fiatalok aránya, mintegy harmaduk nem, vagy nem kizárólag Magyarországon képzeli el a jövőjét – derül ki a KSH Népességtudományi Kutatóintézetnek (NKI) a Tárki idősorára alapuló, kedden nyilvánosságra hozott kutatásából.

Mint írták, a fiatalok több mint tizede komolyan tervezi, hogy külföldön dolgozzon vagy éljen. Hozzátették: 2001-ben a 18-39 évesek 22 százaléka tervezett külföldi munkavállalást vagy letelepedést, 2005-ben ez az érték már elérte a 34 százalékot.

A hosszú távú – legalább néhány évig tartó – munkavállalási szándékkal bírók aránya a 2010-es 16 százalékot követően 2012-re több mint kétszeresére növekedett, majd 2013-ra 23 százalékra csökkent – állapították meg.

Megjegyezték: a kivándorlást tervezők aránya 2005 és 2012 között folyamatosan emelkedő tendenciát mutatott, és csak 2013-ra következett be csökkenés. A 39 évnél idősebbek 4 százalékának volt 2001 és 2006 között migrációs terve, 2007 után ez az érték 7 százalék körül rögzült.

Míg az idősebbeknél mindhárom migrációs típus esetében Ausztria áll az első, Németország a második, Nagy-Britannia pedig a harmadik helyen, addig a fiatalok rövid távú munkavállalási terveiben elsősorban Ausztria és Németország szerepel, több évre szóló külföldi munka, illetve kivándorlás tervezése esetén pedig Németország és Nagy-Britannia a két legfontosabb célország. A kivándorlási célpontok harmadik helyén az Egyesült Államok és Ausztria osztozik – ismertették.

Az NKI 2013-as kutatásának – melynek adatgyűjtését a Tárki végezte – eredményei rámutatnak: a munkavállalás mellett a tanulási terveket is hozzászámolva 2013-ban a rövid távú migrációt tervezők aránya 27 százalék, a hosszú távú migrációt tervezőké pedig 28 százalék volt a 18-39 évesek körében, szemben a csak munkavállalást tervezők 25, illetve 23 százalékával.

A kutatás eredményei arra is rávilágítanak, hogy a migrációt tervezők csupán egy része tekinthető igazán komolyan tervezőnek. Ha azokat soroljuk ide, akik saját bevallásuk szerint komolyan gondolkodnak a migráción vagy már meghozták a döntést, illetve egy-két éven belül terveznek külföldre menni, valamint tervük megvalósítását nagyon valószínűnek vagy egészen biztosnak vélik, akkor a 18-39 évesek tizede tervez komolyan rövid távú és hosszú távú migrációt, míg a kivándorlást komolyan tervezők aránya 3 százalék.

A magyarországi népesség csaknem harmadát kitevő 18-39 éves korosztály több mint egytizede nem csupán tervezi a migrációt, de úgy véli, hogy egy-két éven belül biztosan vagy nagy valószínűséggel meg is valósítja ez irányú tervét – fűzték hozzá.

114 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kkalman
Sajnálatos, hogy az elmúlt 24 év politikai vezetői ide juttatták az országot, hogy a fiatalok tömegesen hagyják el a szülőföldjüket. Lehet azon marakodni, hogy melyik párt okozott nagyobb kárt az országnak, de semmi értelme. Egyformán felelős mindegyik, amelyik az elmúlt 24 évben a semmiért, de legalábbis nem az ország érdekeiért ott ücsörgött a parlamentben. Az, hogy felgyorsult a kivándorlás az utolsó 4 évben nem azt jelzi, hogy jó irányba mennek a dolgok. Ezen érdemes lenne Orbánnak és bandájának elgondolkodni, és a saját egyéni és pártérdekeikről lemondva, akár 180 fokos fordulatot véve, végre az ország érdekeiért dolgozni. Ma már nincsen emuttnyócév, csak emuttnégyév, amire lehet visszamutogatni, ha valami nem olyan, mint amilyennek szeretnék.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
JAJMÁR
@Horizont: A lényeg, hogy az ő 2 millió híve itt maradjon, a többi meg jobb ha megy.
ila51
Csak az első lépések a nehézség , aztán vagy sikerül , vagy nem .
Nil
Sokan arra vártak hogy mi lesz a választások eredménye- ők most fognak menni. ÉS az az igazság én is nyugodtabb lennék ha a gyerekeim pakolnának és mennének. Olyan országba ahol emberhez méltóan lehet élni. Ahol az emberek kimennek az utcára tiltakozni ha a kormánnyal elégedetlen, olyan helyre ahol valamennyire működik a demokrácia, ahol fontos az ember.
JAJMÁR
@Horizont: Nem volt annyi, alig több, mint 2 millió. Ők mindig is a hívei voltak, a közmunkások között is vannak. Az unokahúgom közmunkás, s ő mesélte, hogy sokan meg vannak róla győződve, ha a baloldal győz, akkor nem dolgozhatnak mert a Gyurcsány elveszi a munkát és a segélyt is. Agymosás.
Nil
@Horizont: Menj le vidékre a kocsmába és szerintem meg fogod tudni ki és miért és hova szavazott vagy miért nem ment el. Mondjuk tudták róla kire szavazna ezért beosztották dolgozni.
Esetleg azt is kik ültek a szavazatszámlálók között többségben. És ha az elnök fideszes akkor vita esetén az ő szava dönt- mint nálunk.
Csizmás Kond
...ezek még a választások előtt megvásárolták a jegyeket csak kivártak...:))
Csizmás Kond
@Horizont: Senkit nem szabad erőszakkal visszatartani, mert az csak bajt csinál.
akárkétharmad
@Horizont: Aki akar, csak menjen, külföldön mindig is jobbak voltak a lehetőségek, legalábbis azoknak, akiknek a szaktudása, nyelvtudása is megvolt. Nem mostani ez a dolog, csak jólesik Orbánékra kenni ezt is. A nyugat a lehetőségek hazája volt a rendszerváltást követően is már, miért lenne ez másként most? A munkahelyteremtés nem olyan egyszerű, mint azt itt sokan elképzelik.
akárkétharmad
@JAJMÁR: Akik ma közmunkások, azok segélyen éltek előtte, szóval igazad van, nekik jobb lehetett volna egy szoci kormány, mert képesek lettek volna bevezetni a munka nélküli jövedelmet is. Hogy mégis a Fideszre szavaztak? Talán mégis inkább munkával akarják keresni a kenyerüket? Ki tudja...
akárkétharmad
@Horizont: Az túlzás, hogy örülök, természetesnek vettem az egészet inkább. Nekem ez most nem jár semmiféle előnnyel, ahogy az sem járt volna hátránnyal, ha nem ők nyertek volna. Az emberek viszont saját belátásuk szerint döntöttek, és ezt kénytelen vagy te is elfogadni, ha tetszik, ha nem.
kiskutyauto
Sötét korokban, amikor egy társadalomban elszaporodtak az agyhalott idióták, olyannyira hogy agyhalott idióta hazaárulókat juttatnak hatalomra (ilyen volt pl a náci és a bolsevik korszak számos országban), az értelmesebb emberek nyilván hogy próbálnak elmenekülni a tébolyult pokolból... mi ebben a meglepő... ez négy éve így van.. az értelem vonul el.. orvos már nincs szinte magyar az országban... a birkák maradnak... Magyarország évtizedekre el lett ásva... ismét szégyenkezhetünk hogy magyarok vagyunk, a világ előtt...
trenszmen
@akárkétharmad: Pedig orbánék miatt menekülnek! Amit műveltek, és művelni fognak nem marasztalja itt az embereket!
coyote3
Annyira jól teljesítünk, hogy a fiatalok kíváncsiak milyen is Bécsben, Münchenben vagy épp Londonban nyomorogni...
Csizmás Kond
@Horizont: A mi az nálam nem mérvadó az enyémek nem fognak elmenni.
...és a vezéres marhaságaidat inkább hagyd ki ...
vidi500
@Nil: Magyar ember számára idegenként olyan helyet nem tudok.
bundi
@akárkétharmasd: entero ugyan áruld Mar el MIT jelent az hogy fideszre kenni...
Mert angliaba 2010 IG evente KB 3-5 000 ember ment...
2010 Ben ha jol tudom 12000 enkertek no number t
2011 Ben 1700 2012 ben 22000 en 2013 ban 27000
Ezt hogyan mashogy lehet magyarazni annak a fenyeben hogy szerintetek kozben egyre tobb a munkahely és a gazdasag erosodik...
Csizmás Kond
@Horizont: Nekem senki, ugyanolyan mint Gyurcsány, csak benne jobban megbízok mint Ferencben.
Nil
@akárkétharmad: Képtelenek az emberek megérteni hogy vége a teljes foglalkoztatottságnak mert akkora a környezeti kára hogy abba kell hagyni. Ezért van az alapjövedelem kitalálva- ez nem azt jelenti hogy ül a kocsmában és iszik.
Aki ezt gondolja az önmagából indul ki.
Csizmás Kond
@Horizont: Most akkor szavaztál vagy nem ?
JAJMÁR
@akárkétharmad: 17:23 Tévedés! Sorra zártak be a gyárak, pl. az Elcoteq, ahol több ezer ember dolgozott. Ez volt a legnagyobb csapás itt a környéken, de megszűnt az a cég is, ahol a barátom dolgozott. Építész, és középvezető volt, majd az elmúlt évben közmunkásként villogott. Tőle tudom, mennyi okoskodó és ostoba döntéshozó áll fölöttük, tripla fizetésért, de vannak "kapcsolataik" és ha javítani nem is tudnak, elrontják amit még lehet. Az igaz, hogy büszkén, " mert ők "akarnak" dolgozni, nem úgy, mint a sok henyélő, akik csak otthon ülnének és várnák a segélyt. "
Ki terjesztette el ezt a "hülyeséget"? Ki a felelős ezért, hogy hibáztatnak egy réteget, ahelyett, hogy igyekeznének valódi munkahelyeket teremteni. Hol vannak a beruházások, miért nem jönnek az országba befektetők ? Sőt még azok is bezárnak és elmennek, akik maradtak! Kinek a hibája?

Tényleg azt hiszed, hogy a közmunka megoldás? Rossz gazdaságpolitikára közmunkát, meg rezsicsökkentést! El van ez rontva rendesen. Vidéken hihetetlenül sanyarú a helyzet. Még akkor is ezt mondom, ha most a barátom állást kapott végre. Én holnap elmennék innen, csak vihetném magammal azt a 15 embert akik nélkül nem tudok élni :) de fontolgatom.
A választás eredményét pedig elfogadom, de szívesebben elfogadnám, ha a kampány kiegyensúlyozott lett volna, de nem volt az. Ezért az eredmény sem az, egy tisztességtelen kampány eredménye.
Pálinkafőző Rézüst
@JAJMÁR: enterókát úgysem tudod észérvekkel meggyőzni...:))))
JAJMÁR
@Pálinkafőző Rézüst: Tudom, de a cinizmusa kiborított ! Jobb, ha tudja az igazságot, még ha nem is érti :)
Csizmás Kond
@Horizont: Na és mond, hogy tudsz, akár kötelességből is olyanra szavazni akiben nem bízol ?
akárkétharmad
@Pálinkafőző Rézüst: Na, te is előkerültél? Maradsz az országban, vagy végre elmész? :-))
akárkétharmad
@kiskutyauto: Azt mondod, a birkák maradnak itt csak. Te elmész akkor innen végre? Mert ha nem, akkor ugyebár...:-)
Pálinkafőző Rézüst
@akárkétharmad: ez öngól volt, eftáss...:))))))
Csizmás Kond
@JAJMÁR: Mongyuk azt bölcsen kikerülöd, hogy minden befektető egy bizonyos kormány alatt hozott ide beruházást, vagyis aki az MSZP alatt létesített valamit az tőle kapott kedvezményt aki meg a Fidesz alatt az azoktól és ha változott a kormány és persze a kialkudott kedvezmény akkor szedte a sátorfáját. A beruházás ugyan érdekfüggő de az érdek sokszot politikafüggő és soha nem azért zár be egy gyár mert az illető országbanmás párt kerül a kormányra hanem azért mert azzal nem tud esetleg ugyanolyan kedvezményt kialkudni.
Csizmás Kond
@Horizont: ...nekem a gyomrom ilyeneket nem fogad be...
JAJMÁR
@Csizmás Kond: 19:59 Úgy gondolod, hogy minden gyár külön alkut köt a kormánnyal? Én úgy gondolom, hogy egy ország törvényei, kiszámítható jogszabályai döntik el, hogy a befektető odatelepíti-e a gyárat. Igen, a munkaerő is. Az pedig van, és olcsó, sajnos, de a törvényi háttér nem kiszámítható, és nem megbízható! Szerintem ezért nem jönnek a befektetők.
libelle
@akárkétharmad: Igen a közmunkások nagyon effiziens munkát végeznek, polgármesterek és azok haverjainak a portáját és vadászházait teszik renben. Ja ja munkával akarják mgkeresni a kenyerüket. A menyországban pedig bucsú van ...
A végén elmegy a tudás, csupán az idösebbek maradnak és a közmunkások. Nagyszerü jövö lényeg az,hogy Magyarország jobban teljesit, de miben ?
Csizmás Kond
@Horizont: Orbánra tudtal, bízalommal és akarattal szavaztam nem izlésként.
nezelodo
Nem kell senkit meggyőzni arról, hogy húznak el a fiataljaink, mindenki vegye számba a szűkebb környezetében, kik mentek el, és kik telepedtek le a választott új országban. Azért az mégiscsak jelzés értékű, hogy a külföldön munkavállalók nem élvezhették ugyanazon választási technikai előnyöket, mint a kemény forintokért megvett határon kívüli nemzettestvéreink. Ez a módszer bőven felér Orbán akaratlan vallomásával. Innetől számomra fölösleges azok győzködése, akiknél kemény potya foritlábakon áll a "saját véleménye".
akárkétharmad
@Pálinkafőző Rézüst: Tévedés, a komcsik meg nem hiányoznak ide...
akárkétharmad
@Nil: Önmagából? Szerinted pont én indulok ki önmagamból? Mondjuk akkor igen, amikor arról beszélek, hogy nincs lehetetlenség, csak tehetetlenség. Tudod, mindenki annyit ér...
mekkelek
@akárkétharmad: "Az emberek viszont saját belátásuk szerint döntöttek"
Igen, a királyi közmédia átal agymosva, saját belátásuk szerint.
akárkétharmad
@mekkelek: Tudod, nem kell ahhoz agymosottnak lenni, hogy lássa ,miért is szavazott a Fideszre. A baloldali média mit csinált? Egyfolytában gyűlölködött, uszított, hazugságokat szórt, és ezt természetesen a több mint 20 éve szegénységben élő emberek el is hitték, hiszen ők valójában 4 éve szegények...
Dr. Felipe
Ma hazafele menet találkoztam egy protest fideSS szavazóval, egy közmunkással aki világ életében alpári munkát végzett. Aszongya nekem: Na mi van komcsi, megbuktatok, hála istennek mi győztünk.
Jaja - mondom neki - mert már Magyarország jobban teljesít hogy te már 47 ezerből is vidáman megélsz.
Persze láttam rajta hogy nem értette a lényeget.

Gondolom most már mindenki érti hogy miért erőlteti a közmunkát a fideSS, mert ott termelik ki a fideSS szavazókat. Ennyi. Az értelmes emberek meg nyilván hogy nyugaton próbálnak boldogulni.
moiszikf
@Nil: 16:50-re
2006-ban is kimentek az emberek tiltakozni, meg is kapták a magukét.
Dr. Felipe
@moiszikf: Nem tiltakozni mentek hanem gyújtogatni, az viszont igaz hogy megkapták a magukét. Bár én nem hallottam hogy bárkit is lecsuktak volna garázdaságért.
moiszikf
A külképviseleteken leadott szavazatok majd elárulják, hogy ki a hunyó, a kivándorlás tekintetében.
akárkétharmad
@Dr. Felipe: Talán jobban megél, mint a segélyből.
moiszikf
@Dr. Felipe: Ha mindenki gyújtogatott volna, Butapest még most is égne...
Sokakat lecsuktak, majd bűncselekmény hiányában felmentettek és kártérítést kaptak.
Dr. Felipe
@akárkétharmad: Ezt mondtam neki én is, 47 ezerből vidáman. Magyarország lesz a kétmillió jobbágy közmunkás országa akik vidáman megélnek 47 ezerből is és boldogan szavaznak a vezérre. Ez itt a cél de nyilván hogy lesznek olyanok akik nem ezt a sorsot szánják maguknak és inkább külföldre távoznak.
Dr. Felipe
@moiszikf: Jaja, meg balsai elvtárs megalkotta a semmisségi törvényt, csak hát törvénnyel nem lehet semmissé tenni a tv székház felgyújtását mert láttuk a tv ben.
akárkétharmad
@Dr. Felipe: Munkahelyeket teremteni nem olyan egyszerű ám. Szerinted az jobb, ha valaki egy évig elvan otthon a segélyezésből, és nem is próbál munkát keresni? Én látom felénk is a közmunkásokat dolgozni, hárman jönnek az árokparton lévő gazt levágni, kettő nézi, egy csinálja, mindezt fél napig. Akkor majdnem ugyanazért a "munkáért" mi a jobb, a 22000, vagy a 47000?
Dr. Felipe
@akárkétharmad: Nem bizony. Nem olyan egyszerű munkahelyet teremteni csak akkor nem is kell nagy pofával hazudozni hogy 1 milla munkahelyet teremtünk 10 év alatt.
karma1
A statisztika 2013-ban javult, mert a megkerdezetteknek csak 23 %-a vandorolt volna ki... Hat igen, ...OKROK! Hat persze, hogy csokkent a kivandorolni akarok szama, hiszen ekkor mar fel MILLIO ember Nyugaton volt!!! De meg a maradek 23 % is magasabb ertek volt, mint orban uralomrajutasa elotti 22 %, vagyis a statisztika sokkal rosszabb!!!

Es ennek a felmillio embernek a 95 %-a lett ellehetetlenitve szavazasilag a szigoru megkotesekkel, szavazohelyek kijelolesevel...

Sok agyatlan birka...
hattorihanna
Mellesleg ha valaki tud egy jó állást szóljon! :-D
karma1
@hattorihanna: Tanacsom: ha kivalasztasz egy celorszagot, ahova elmennel szivesen lakni, menj el a magyarorszagi nagykovetsegere, es kerjel egy olyan listat, hogy mi az adott orszagban a keresett szakmai hianylista... Ezt mindenhol keszsegesen a kezedbe nyomjak, innentol Neked kell tudnod, hogy tudsz- e az illeto orszag nyelven beszelni, van-e annyi tartalekod, hogy az elso 3 honapot ki tudd huzni (ez nemcsak a megelhetesi koltsegeket jelenti, hanem a rengeteg illetmenyt is a kervenyekre, meghosszabbitott vizum, forditasok, letelepedesi kerelem, munkavallaloi kartya, lakasberles, heti lakber+6 het lakber-eloleg, (ha valami kart okoznal a berlemenyben), kozlekedes, rezsi, kaja, es legalabb heti 100 USD a varatlan kiadasokra. Kell meg tovabba legalabb 1 evig biztosan ervenyes utlevel (kulfoldon mindenhol 6 honapot kernek, de jobb az 1 ev). Itthonrol kereshetsz a neten munkaltatot is a sajat szakmadban, es ugy szurheted ki a csalokat, hogy a keresett ceg nevet bepotyogod a keresobe, kihagysz egy betuhelyet, es beirod, hogy SCAM (kisbetukkel persze, itt csak kiemeltem a szot), es ott azonnal lejon, hogy a ceg letezik-e, vagy csak papiron hulyiti az egyedeket. A neten soha senkinek sehova ne fizess egy centet sem, mert nincs olyan ceg, aki elore kerne barmit is! (Mar ha komoly a ceg). Az osszes tobbi a nyelvtudasodtol es az akaratodtol fugg, no meg a kitartasodrol...:-))
karma1
@hattorihanna: Folytatom: ... Ha mar megvan az elhatarozasod, es a munkahelyed is, akkor gondolkodhatsz azon, hogy hany eves is vagy, mennyi az igazolhato szakmai gyakorlatod, akarsz-e az illeto orszagban gyermeket szulni, kit viszel magaddal, mert ezek a kesobbi elbiralasnal pontszamokat jelentenek.
Nem art tajekozodni az illeto orszag bevandorlasi torvenyeirol is, nagyon sok orszag megneheziti a letelepedest, nagyon soknal viszont konnyebb, ha hianyszakmad van.

Mindegy, hogy mit dontesz, ha vannak elkepzeleseid, almaid, akkor jard korul eloszor itthonrol a leheto legnagyobb gondossaggal a kerdeseidet, amik Teged nyugtalanit(hat)nak, es ha mindenre (legtobbre) pozitiv valaszaid vannak, akkor nyugodtan vagj bele, (foleg, ha fiatal vagy!...:-)))

Meg egy tanacs: ha barhova mesz a vilagban, soha ne hasonlitgass ossze arakat, bereket, es soha ne mondd azt, hogy "Otthon Magyarorszagon ez igy meg ugy van", mert nagyon gyorsan megkapod, hogy" jo , akkor lehet hazamenni, otthon mindent ujraprobalni, ez itt Anglia, Nemetorszag, stb...es jelenleg itt elsz, ide kell fizetned az adot, itt visz el a rendorseg, ha bunozol, es ennek az orszagnak a torvenyei ervenyesek rad..."
Mindenkor probalj meg a helyiekkel baratkozni, az ottani kulturat megismerni, es allandoan a TV-t hallgatni a beszelt nyelv gyakorlasa erdekeben... (Persze, ne a Tom es Jerry-t nezd, ha lehet...:-))
akárkétharmad
@karma1: Az a jó, hogy te annyira okos vagy...
akárkétharmad
@hattorihanna: A takarítőnőm elmegy szülni, ha közel laksz, lehet róla szó...:-))
Dr. Felipe
@akárkétharmad: Entero! Azt te is tudod hogy ez a maffia kurmány 100 év alatt sem teremt 1 milla munkahelyet. Loptunk csaltunk hazudtunk - folytatjuk. Csak ehhez értenek.
nezelodo
"moiszikf
@Nil: 16:50-re
2006-ban is kimentek az emberek tiltakozni, meg is kapták a magukét."

A fijjuk által felbérelt szotyolaköpködőkre gondolsz, és azokra a Tv csatornákra, amelyek pontosan tudták, hol kell a stábot felállítani? Nem kellene a tényekkkel ellentétesen még most is hazudozni! Az hogy nem álltak utána a törvény előtt, az az akkori tesze-tosza kormánynak köszönhető.
karma1
@akárkétharmad: Es ne feledd, hogy szep is...:-)) Eppen most dolgozom rajta, 2 het mulva lesz az eskim...:-))

Koszi a dicseretet, meg ha idezojeles is volt, hihi,...:-))

(Tudod, mit mondott Hofi a szivgyogyaszanak, amikor o a 160 kilos letere "lekoverezte " Hofit? Hofi valasza: "Doktor ur, maga meg szep!...")
akárkétharmad
@Dr. Felipe: Nem is a kormánynak kell munkahelyeket teremteni, hanem a tőkét kell idehozni, olyan vállalkozókra, koponyákra van szükség, akik piac képes termékeket képesek létrehozni, a baj, hogy ilyen kevés van. A kormány önmagában nem hoz létre munkahelyeket, csak lehetővé teszi a feltételeit.
akárkétharmad
@karma1: Gratulálok, nekem talán már több esküvőm nem lesz, és azt hiszem, hatodik gyerek sem lesz már...:-)
karma1
@akárkétharmad: Mondd, Kedves, ugye, tudsz szamolni? Ha 3 kozmunkas megy ki gazt vagni a' 47 000-ert, az = 141 000 forinttal, de ebbol csak EGY dolgozik. Tehat 141 000 minusz 47 000 = 94 000 forinttal, mig ha mindenki kapna 22 000 segelyt, akkor meg az is csak 66 000 forint lenne, vagyis meg igy is 28 000 forint maradhatna az allamnal...

A fuvet meg vagja le a gazda, akinek a haza elott nott...
Es meg a 22 ezerbol sem lehet megelni, meg csak vegetalni sem...
De ez a 3 ember ezalatt (is) kereshetne munkat,... Igaz, lehet, hogy nem menne ki a birkamenetre, mert meg van felemlitve , hogy elveszitheti a nagy, 47 000 forintos "jovedelmet" (Mert ez nem fizetes, csak juttatas. Ugye, vallalkozo letedre erzed a kulonbseget? A 22 ezer is csak "juttatas", "segely" lenne, nem fizetes. Fizetes csak TENYLEGES munkavegzesert jar...:-)))
karma1
@akárkétharmad: Nyugi, ebben a korban mar en sem tervezek tobbet, (Isten ments!), ha pedig gyerekunk lenne, akkor az lenne a kovetkezo egeszsegugyi Nobel-dij targya!...:-))

Nem baj, neveld fel egeszsegben azt az otot, oszt jonapot, tudod...:-)))
akárkétharmad
@karma1: A köztereken is a "tulajdonosok" végezzék el az ilyen munkát? A saját háza előtt persze, hogy mindenki maga söprögessen. A közmunkás (mivel általában másra nem alkalmas) így legalább több pénzt kap, mintha otthon ülne. Gyerek téren viszont azt mondom, soha nem késő, hiszen valaki csak akkor lesz öreg, ha annak is érzi magát.
akárkétharmad
@karma1: Jó éjt, még megnézem a barátok közt utolsó részét, nehogy lemaradjak valami fontos momentumról...:-)
karma1
@akárkétharmad:" A közmunkás (mivel általában másra nem alkalmas) így legalább több pénzt kap, mintha otthon ülne." JUUUUUjjjjUUUJ! Vondd ezt vissza nagyon gyorsan, meg mielott a tobbieket is magadra haragitod! 3 olyan osztalytarsam van, akik DIPLOMAVAL a zsebukben kenytelenek kozmunkazni, az egyik holgy peldaul teremorkodik egy muzeumban, ahol a 8 ora munkaido alatt EGYSZER SEM SZABAD LEULNIE, es visszeresek a labai, EZZEL LETT LESZAZALEKOLVA, de megvontak tole a rokkantnyugdij-KIEGESZITEST, ... Azt mondta, hogy csinalja, ameddig nem kap ott allohelyeben trombozist, oszt a tobbit a mento majd elintezi, meg a TB...

Szerinted nem is alkalmas masra? (Irodalom-tanar volt azelott...) ... Szoval, Picinyem, ne legyel sommas, nem mindenki Lakatos, Kolompar, meg Jozsi ba a Bufelejtobol...
karma1
@akárkétharmad: Jo szorakozast, en nem vagyok egy sorozatos, az utolso, amit lattam, az az Isaura volt,... Mikor az oreg nenikek elkezdtek neki gyujteni, feladtam...:-)) Joejt...:-))
kkalman
Sajnálatos, hogy az elmúlt 24 év politikai vezetői ide juttatták az országot, hogy a fiatalok tömegesen hagyják el a szülőföldjüket. Lehet azon marakodni, hogy melyik párt okozott nagyobb kárt az országnak, de semmi értelme. Egyformán felelős mindegyik, amelyik az elmúlt 24 évben a semmiért, de legalábbis nem az ország érdekeiért ott ücsörgött a parlamentben. Az, hogy felgyorsult a kivándorlás az utolsó 4 évben nem azt jelzi, hogy jó irányba mennek a dolgok. Ezen érdemes lenne Orbánnak és bandájának elgondolkodni, és a saját egyéni és pártérdekeikről lemondva, akár 180 fokos fordulatot véve, végre az ország érdekeiért dolgozni. Ma már nincsen emuttnyócév, csak emuttnégyév, amire lehet visszamutogatni, ha valami nem olyan, mint amilyennek szeretnék.
bundi
@akárkétharmad: oké kezdjük előlről...bocsi sokszor más tabletről, vagy telefonról írok és kissé hülyén adja ki magát, mert a magyar nyelvet semmi sem támogatja...ez van...
1 insurance number-ről:
data.london.gov.uk/datastore/package/national-insurance-number-registrations-overseas-nationals-borough
vagy itt:
www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/222803/nino_allocations_aug12.pdf
ez mondjuk ha jól tudom 2011-12
de hasonló néven megleled a többit is ...légyszi ne engem túráztass ezekkel...
DE. bocs a kiabálásért áruld el nekem miért van az, hogy az összes statisztika (mármint a külföldi) 2010 után hatványozottan emelkedik... mint említettem az angol is, de rákereshetsz a németre, az osztrákra...svédre, norvégra, ...stb
bocsi kissé szétcsúsztam mai fellelhetőségem
the old queens head... n1 2tp... ezt a telefonom mondja...
most épp szülinapot ünneplünk...
majd holnap folytatom...
bundi
okostelefonban az a fasza, hogy jobban tudja hol vagyok, mint én...
bundi
és a skol super az 9 % na esendő vagyok...
radios45
@Dr. Felipe: nem bizony, de a birka népnek ez kell, nagy szavak, igéretek üres szlogenekkel,
amiből 1munkahely, de +egy szelet kenyér sem jut, a szerencsétleneknek.
Egyébként honnan veszi a sok fidess, kormány párti majom, hogy jobban megéri a közmunkásokat foglalkoztatni havi 50ez.ft.ért, 2014-es közmunkabér, mint pl. Kifizetni legalább 30ez. Ft. állásker.i ellátást,
Arról persze nem beszélnek politikusaink, hogy 1közmunkás bére+arra rárakodó adó+tb. Munkaruha, +egyéb járulékos költségekkel, 1fő közmunkás már havi 120ez.ft. ba kerül az államnak, az adófizetők pénzéből.
Ráadásul a sok ezer kényszermunkás megélni sem tud belőle, arról nem beszélve, nyugdíjra sem számíthat, ebből a kis pénzből.
A közmunkaprogram csak a teljes létbizonytalanságot erősíti meg, olyan komplex rendszerben, ahol az emberek +kiszolgáltatottabbá válnak, és értelmetlen munkát végeznek, az állam az egyik zsebéből a másikba rakja a pénz.
Igaz nálunk az öki-nél kb. 15varrónő dolgozik, munkaruhákat varrnak, 50ez.ft/hó, bérért, akinek van 3gyereke, az 62ez.ft is megkapja, ez tiszta haszon, a polgármester et.nak, még az iskolában is vannak takarítónők akik ennyiért dolgoznak, szégyen az egész.
Élhetetlen xar országban élünk.
Nil
@akárkétharmad: nem él meg jobban. Miért áltatod magad? Próbáld ki. Bármennyi a jövedelmed - megteheted. Tedd félre egy részét és élj 47 ezerből. Úgyis javítani kell a megtakarítások statisztikáján. Ráadásul ha belekerülsz ebbe az élethelyzetbe valóban már lesz gyakorlatod
Január
A tömegesen menekülők pedig viszik a családjukat is, mert nem egyedül mennek.
Ezek az emberek az átlagnál értelmesebbek, - és ki marad?
Aki úgy szavaz, hogy előtte még véletlenül sem tájékozódik sehonnan, hanem gondolkodás nélkül húzza be az x-et az éppen regnálókra.
Nil
@nezelodo: ők parancsra mentek és rombolni. Nem tiltakozni. Ha én lettem volna a rendőri vezető biztos hogy visszarendelek mindenkit - menjenek! gyútogassanak! romboljanak! A rendőröknek köszönhető hogy most vannak akik hősként kezelik ezt a csürhét. Tény hogy soha előtte a rendőrség nem találkozott ilyen helyzettel - nem is tudta kezelni
m.macskosz
@Horizont: tegnap, 16:46
Egy negyedüket megvezették, egy negyedüket megfélemlítették,
egy negyedüket megvették, a negyedik negyed meg simán hülye.
m.macskosz
@Horizont: tegnap, 19:41 Szavazni a rendszerváltás előtt volt állampolgári kötelesség,
most állampolgári jog, de nem kötelesség. Ha az lenne, nem ez az eredmény lett volna.
Yoda69
Majd jonnek helyettuk kinaiak, szlavok, torokok es ciganyok, ugyhogy meglesz a balansz.
gödörben
Ez a cél, vagy nem??? Az ország kell a "mások bőrén gazdagódók" hadának a víz miatt. Majd a földtörvény ha életbe lép már nem lesz akadálya semminek. A házatok ha rossz helyen van, akkor majd meglátjátok milyen sec perc alatt földönfutóvá, vagy 1nm-be tesznek. Nekünk itt csak dolgozni és megd... szabad. Mást nem. Már a megvett románokból szállítják a csicskákat dolgozni éhbérért. Mocskosak leszünk itt. Hol a kiút???
Dr. Felipe
@akárkétharmad: Csak hát mégis a kurmányod hazudta azt hogy 1 milla munkahelyet teremtenek. Ilyen hamar elfelejtetted?
akárkétharmad
@Nil: Ne aggódj, ki van zárva számomra egy ilyen élethelyzet, aki meg benne van, az tehet is róla általában.
Dr. Felipe
@radios45: Hát ez így van, majd akkor koppannak a fideSSes közmunkások ha már 47 ezret sem tud adni nekik bolseviktor elvtárs mert nem lesz miből.
Akik termelő munkát végeznek azok egyre kevesebben vannak mert vagy megszűnik a munkahely vagy külföldre mennek. A közmunkásokból meg egyre több lesz és nyugdíjasból is egyre több lesz. Tehát egyre kevesebb embernek kell kitermelni a közmunkások fizetését és a nyugdíjakat. Ez nem fog menni a végtelenségig, egyszer borulni fog a dominó és akkor már semmiféle trükközés a választási törvénnyel nem menti meg ezt a maffia kurmányt. Menthetetlenül bukni fognak nem is kicsit.
karma1
@akárkétharmad: tegnap 23.40-re: Hat eppen ez az ! A kormany ott b@szta el a kalapacsnyelet, hogy a mar nagy nehezen idetelepedett multikat kiuldozte, az allandoan valtozo adotorvenyekkel, at- meg atirogatott Alkotmany-kutyulmannyal olyan bizonytalanna tette Magyarorszag gazdasagat, hogy meg azoknak is elment a kedve a befektetestol, aki mar hajlott volna ra...
(Most ne gyere a Hankook-kal, mert az BARHOVA elmegy, gumit gyartani, kornyezetet rombolni. Kina is ebbe fog beledogleni, a szmogba meg abba az osregi infrastukturaba , amivel megprobal versenykepes arut gyartani exortra...A gumi az egyetlen olyan anyag, amit a vilagon semmi masra nem tudnak recycle-olni, hiaba orlik meg, elegetni nem lehet, mert annyi mergezo anyag van benne, es az mind a levegobe kerulne, ha csak felorlik, hogy konnyebben lehessen tarolni, ezzel mar ki is fujt a dolog...:-(((
vidi500
@karma1: ."A gumi az egyetlen olyan anyag, amit a vilagon semmi masra nem tudnak recycle-olni," De lehet, útépítéshez felhasználni az őrleményt. Az első gumikeverékkel készült útszakaszt már átadták, és rendkívül kedvezőek a tapasztalatok.
gomez
NE FELEJTSE EL AZT SE SENKI, HOGY 2015. JAN.1-TŐL 8,5 EU. LESZ NÉMETORSZÁGBAN A MINIMÁL ÓRABÉR! aztán csak ossz és szorozz magyar melós!
karma1
@vidi500: Igen, egy kemikus baratnomtol hallottam a sok rosszat a gumirol es arrol, hogy mekkora erofeszitessel probaljak recycle-ingolni, de nem megy... Ez valoban letezo technika, de nem teljesen kidolgozott, es regi otlet... A baratnom (akinek ez a szakaga, es amerikai tapasztalatai is vannak), mondta, hogy ha hozzakeverik az utburkolat anyagaval, altalaban betonnal, akkor nem csinal mast ez az anyag, mint ideig-oraig tartja a jo tulajdonsagait, de aztan szepen kiporlik a hideg-meleg -eso-ho hatasara a tomor konkretszemcsek kozul, es olyan porlekonnya valik a tomornek keszult utfelulet, mint a tufa, vagy mint a tengeri szivacs...(Nyugaton ezert nem is hasznaljak ezt a technologiat. Bezzeg mi,... Nekunk kell az orosz atomreaktor is, amit mar mindenhol a vilagon megprobalnak kivaltani a modernebbel, vagy egesen mas energiahordozoval, pl. szelturbinakkal...Majd rajovunk mi is, hogy mekkorat fogunk szopni, de addigra mar biztos jo sok utat felepit nekunk lorincbarat...)
karma1
Elnezest: konkret (concrete)szemcsek = beton-szemcsekkel
Nil
@akárkétharmad: láttam én már karón varjút!
És persze igazad van- mindenki tehet arról hogy hol van
- minden az ő döntése,
-az ő hozzájárulásával történik- csak nem tud róla.
kiskutyauto
Az értelem nagy része már kivonult és folyamatosan vonul el Orbanisztán birkaországból. Hamarosan csak a birkák maradnak, az utolsónak le sem kell kapcsolni a villanyt, akkora sötétség lesz...
Pálinkafőző Rézüst
@kiskutyauto: majd összeborulnak a cöfben, oszt nem félnek...:)))
libelle
@gomez: Valóban, kilehet számolni a brutto fizetését annak akinek ennyi az órabére.Egy hónapban 168 -órát dolgzunk, na kb. 1428,-€ a havi brutto. Ez már adó köteles. A nettót nem lehet egyszerüen kiszámolni, ugyanis 8 adóosztály van törvényben. Ami netto marad az kb 800 és 1000 € között mozog. Nèmetország egy nagyon drága "piac". Ezenkivül abszolut nem érdemes arra gondolni, hogy forintban igy kb. 300.000 forint a netto jövedelem. Ugyanis egy kétszobás lakás bérleménye, regiotól függö 150-180 ezer forintnak megfelelö összegbe kerül. Németországba csak akkor érdemes menni, ha valakinek jó szakmája van.Akkor természetesen a minimálbér nem játszik szerepet.
orogordog
1700000 vannak csak a fidesz fanok!! honnan vesztek plusz 1000000 szavazót?

Aki menni akar az menyen. Nem , hogy össze fognák a munkáért és az érte járó europai bérért.
GeoCravker
@libelle: A közmunkás 47 ezréből egy minigarzon sem tartható fenn. Egy kétszobás lakás bérlése 4-5 ezer forint, Ez a minimálbér dulván fele. Ez tehát német viszonyok közötti állapot. A fennmaradő 45-50 eer forintból a rezsivel, kajával, minimális tartalékképzéssel sem igen lehet kijönni. Ez viszont már alatta van a német viszonyoknak.
S most tekintsünk el attól, hogy Frankfurtnak vanna olyan helyei, ahol lényegesen olcsóbb a lakásbérlés. S nem az itteni nyócker az ottani "török negyed". Metroval kényelmesen és gyorsan megközelíthető. Csak a helyiek nem szeretik, mert nem szeretik a teát :-)
libelle
@GeoCravker: Definitiv az az összeg ami itt minimalbér abszolut minimal. Ellenben hidd el azt,hogy a német viszonyokban kb. 98% -kal jobbak az informácioim. Azok a lakások amikröl te itt irsz még rosszabbak mint a nyócker. Szociálgyengének hivják azokat a részeket mert ez igy Politisch korrekt. Ellenben hidd el nekem, hogy ott nagyon kevés europai szeretne lakni.
bundi
@libelle: a jelek szerint magyarországon is
picike
@orogordog: ha lehetne még én is kimennék élni bárhová ahol jobban élnék mint itthon és még lehet nem is olyan rossz ötlet elmenni becsukni az ajtót , szerinted mire várok itt mint egy nyugdijas ki egyedül vagyok évek óta segitség nélkül támasz nélkül,pénz nélkül.no mit gondolsz? elmegyek én is ha még tudok megszökök innét és segitem az unokáimat onnét nem rossz ötlet ugye egy özvegynek a kilátástalan élete
Zsuga
Az értelmiség és a jó szakemberek egy része lelép az országból, míg a segélyeken élő képzetlen, sokszor analfabéta kisebbség marad, és óriási iramban szaporodik. Szép kilátások! Egy tegnapi tv-műsorban nyilatkozó fiatal pár, aki Angliában keresi a boldogulást, a riport végére elsírta magát, mert tudják, Viktor úgy állítja be a fiatalok kivándorlását, hogy azt csupán kalandvágyból teszik. Kalandvágyból hagyják maguk mögött több száz, ill. ezer kilométerre a hazájukat és családjukat. Valóban így van, hogy m.elnökünk mindig is saját érdemeként állította be, hogy a magyarok külföldön vállalhatnak munkát. Büszke rá, és buzgón veregeti saját vállát, hogy alattvalóinak erre ő lehetőséget adott.
csip-csop
ezt a sok menekulèst a viktorunknak koszonhetjuk.! Koszonjuk VIKTOR!! a mi ISTENUNK!!!
Tisztesség
Statisztika miért nem tájékoztató a lakosságot hány munkalávaló érkezik és honnan
Magyarországra évente?
GeoCravker
@libelle: Szerintem nem ugyanarra gondolunk. Ami ott a szocgyenge övezet, az nálunk nagyjából a népszinházutca-külső. Ott itt sem, ott sem szeretne élni az sem, aki ott kényelen. De ahogy a bp-i VIII. kerületnek is vannak normálisabb helyei, ott is vannak átmeneti zónák. Az általam látott Frankfurtban biztosan. Ahol este 10 után is nyugodtan lehet sétálni, utcai pizzásnál karbonárát enni, és leülni egy teára az utcára kitett szönyegen. Ott a lakás megfizethető és a környezet is "kezelhető". Tudom, kóstoltam. Igaz, nem évekig, mert az informatika vándortudomány.
De nyilván mindenkinek lehetnek eltérő tapasztalatai. Ahogy Budapest is utcánként más. Aki kiköltözik nyilván számol a döntése következményeivel. Ha meg nem, akkor így járt.
orogordog
@picike: Ezt a elvakult fideszesek nem érzik, vagy a fene tudja mi mozgatja őket, hogy a fideszre szavaztak újra és szinte éheznek minden túlzás nélkül. Mégis Viktor a meg mentőjük, rezsi maszlagból táplálkoznak, észre sem veszik mennyi 1 kg kenyér, 1 l tej.
m.macskosz
@nyanya001: Már a szép dzseki és sapka megérte, hogy kimentek, a kp.már csak ráadás.
Ebből a videóból is látszik, kik tették ki a fideszre szavazók többségét, szemmel láthatóan
egy részük csöves, alkesz és roma.
BALOG ORBÁN VIKTOR, aki 20 év múlva miniszterelnök lesz. :)
És még nem is biztos, hogy nem! :(
libelle
@GeoCravker: Természetesen itt Frankfurtban nem kell annyira félni. Ugyanis az álltalános biztonságról gondoskodik a város. Különösen Frankfurtban ami egy kohója a sok nemzetnek.
jancsik68
Nem csoda Viki csalásos újabb győzelme fel ér egy második mohácsi csatával, egy második trianonnal.El ebből az országból minnél messzebbre.Ez már nem hazája az élni és boldogulni akaró normális embereknek.Bekövetkezett a második 56!Jöhetnek honfoglalni székely-román testvéreink.Hiányzik a sok közmunkás és utcaseprő a meg nem élhetési bérért.Szegény Petőfi,ha ezt látná!!
gomez
@libelle: Azért megkérdezném hogy miért 168 órával számolsz? A mai M.O.-on próbálj meg ennyit keresni! Egy csomó túlórával esetleg! Van időd a pihenésre is
csip-csop
@libelle: nemcsak Nèmetorszàgba nemèrdemes, de màs orszàgokba se èrdemes, ha nincs jòszakmàd ès nem beszèled a nyelvet, de tokèletesen!
csip-csop
@GeoCravker: figyelj ide! Budapeste mikor otthon vagyok èn a VII.ker ben van egy lakàsom, ès megnyugtattlak, hogy èn esete 11 utàn is megyek csavarogni, legyen 6-7-8-9 kerulet, mèg elèg normàlisan viselkednek az emberek az utcàn, nem kotekedosek, ès elèg biztonsàgba van az ember, nem olyan rossz azèrt a 8-9 kerulet, csak az a baj, hogy a lakàs àrak elèg gyengèbbek a tobbi kerulethez kèpest.
csip-csop
@orogordog: megèrdemeljuk, mint ahogy mondod, sok hulye rà szavazott megèrdemlik, hogy èhezzenek, majd viktor meghàlàlja nekik a Blaha L. tèren ingyen kajàt ad nekik.
libelle
@gomez: Ugyanis ez a törvény. A szakszervezetek valamikor kiharcolták a 36 és 38 orás hetet. Természetesen ha a lehetöségek engedik lehet tulórázni. Természetesen itt már az adó is jóval másabb méreteket ölt. Ezenkivül az igyényeket is lehet.nagyon alacsonyra helyezni. Ellenben ha ténylegesen Németországban szeretne bárki az élete egy részet leélni akkor bizonyára nem egy lukat bérel.
libelle
@GeoCravker: Hidd el egyre gondolunk. Valószinü nem foglalkoztál mélyebben a környezeteddel. Ich wohne allerdings in Offenbach, aber ich kenne mich sehr gut aus in Frankfurt. Természetesen nem olyan nagy katasztrofa ezeken a részeken lakni. Ugymondanám szinesebb az élet.
GeoCravker
@csip-csop: Budapesten élek. Most éppen munkanélküliként. Mert pár diplomával és az ITIL-nek nevezett izé vizsgájával ez így dukál. Magyarországon.
Anno, mivel a családban az egész Kárpát-medence képviselve van, a haza fiának neveltek. Nem a jobbikoshajnalos műmagyarásgra.
Túl a félszázon, azt hiszem engem már itt fognak elkaparni. De a fiaim majd a temetés után lehet, hogy már külföldre mennek "haza". S ez bánt.
libelle
@GeoCravker: Ne legyél szomorú azert, hogy esetleg a gyermekeid majd külföldre mennek haza. A haza ott van ahová én beilleszkedtem az életem jó vágásban megy. Ahol engem megbecsülnek, a tudásomra szükség van. Addig amig a jó öreg Europában van, otthon van, ugy a gyermekeid mint bárki. Milyen reményeket látsz te itt a polgárok többségének. Mindenki menjen oda ahol boldogabb. Hidd el pl. egy német társadalom jóval nyitottabb és másképpen viszonyul az élethez.. Itt azok boldogulnak akik a tüz környékén ülnek. Vagy olyan egyszerüen strukturált agyuak, mimt a sok nö akit megkérdeztek a választás elött,(nyugati tv-adok) hogy miert válassza a fideszt. A válasz az volt nem a fideszt, hanem viktorunkat választom. Ja és miert öt? Hát mer olyan édi , nem?. Na jó éjszakát egy ilyen tarsadalomnak, lehet tovább aludni. Csak az ébredés ne legyen tul dramatikus.
jancsik68
Amelyik nőnek a Viktor olyan édi,arról minden normális férfinak meg van a véleménye.Ezért van Magyarországon ilyen sok válás,mert az ilyen nőktől minél előbb el kell .Normális nő az ilyen fajtával szóba sem áll.
Meine Ehre heisst Treue
No, igen, hm...

Mindenütt jó, de legrosszabb itthon!

Magyarország, én így szeretlek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.