A lakhatási szegénység 2013-ban tovább mélyült, másfél millióan élnek lakhatási szegénységben, a szakpolitikai intézkedések – rezsicsökkentés, lakásfenntartási támogatás – pedig nem nyújtottak érdemi segítséget – írja a Napi.hu.

A költségvetés lakhatási kiadásainak mintegy harmada jutott szociálpolitikai szempontból célzott programokra, túlnyomó részéből a közép- és felső osztálybelieket támogatták – derül ki a Habitat for Humanity Magyarország a lakhatási szegénységről szóló elemzéséből, amit a Napi.hu dolgozott fel.

A lakhatási problémák közül továbbra is a megfizethetőség a legnagyobb gond. Az elmúlt évben a lakosság közel fele élt túlzsúfolt lakásban, abból a szempontból az EU sereghajtói közé tartozunk. A szegényebb háztartások több mint 70 százaléka, míg a felső jövedelmi ötödbe tartozóknak csak 28 százaléka él így.

A KSH háztartás-fogyasztási felmérése alapján a háztartások egy főre jutó fogyasztásának 25,6 százalékát tették ki a lakásfenntartási és energiaköltségek, ez 1,5 százalékkal alacsonyabb a rezsicsökkentésnek köszönhetően, mint 2012-ben. Ugyanakkor a rezsicsökkentés nem, vagy csak korlátozottan érte el a legszegényebbeket, akik a közműveket nem veszi igénybe. Kilencszázezer olyan háztartás van az országban, amelyik olyan energiahordozóval fűt, akiket nem ért el a rezsicsökkentés – írja a Napi.hu.

71 hozzászólásarrow_drop_down_circle

joopapa
@csa-csa: Nekem durván 1500 forint a rezsi csökkentésem, mivel fával fűtök arra nincs rezsi csökkentés, ja és spórolók a villannyal és a vízzel is! De a szemét szállítást most emelték negyedévente 6300-ról 8700 -ra! Elvették az adójóváírást, nem fizetik ki a túlóráimat le lehet csúsztatni! A helyi adót 5 ezerről tízre emelték évente! 25 ről 27 re emelték az áfát stb! Én szívesen visszaadóm azt az 1500 forintot ők meg adják vissza amit elvesznek tőlem! De ez a szöveg hogy akinek nem tetszik adja vissza már uncsi, mondom én vissza adóm szívesen már holnap!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
miazavalami
@szandokan: Meg is kérdeztem , hogyan kellene kiemelni a szegényeket?
szandokan
@m.macskosz: Ennyi hibám nekem is lehet 100 hozzászólás között...:-)
m.macskosz
@szandokan: Megleptél, mivel jó a helyesírásod. Ennyi, és nem több!
Az irónia, úgy látom, már megint nem "jött át". :(
Azért nehogy megsértődj, és idevágj pár millió ...
...szmájlit! :)
szandokan
@m.macskosz: Nem vagyok sértődős fajta. Elég gyorsan szoktam írni, és nem mindig nézek rá, amikor rányomok a küldésre, így előfordulhatnak hibák is, hiszen én is emberből vagyok. A melléütés szerintem jóval kisebb probléma, mint amikor valaki fogalmazás problémákkal küzd, persze az állandó helyesírási hibákkal küzdők körében sincs rendben valami.
kukac50
Orbán a gazdagokat támogatja a rezsicsökkentéssel!
A szegény réteghez nem jut vagy csak nagyon kevés csökkentés,még a gazdagabb réteghez nagyon sok jut.
A kevés jövedelemmel rendelkezőket miért nem étkezési utalvánnyal támogatja a kormány vagy tartós élelmiszerrel, tűzifával Magyart cigányt egyformán kérés nélkül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.