A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja módosító indítványt nyújt be a kormány devizahitelesek megsegítését célzó törvényjavaslatához; ennek lényege, hogy az elévülés szabályait "pontosan és precízen" meghatároznák – közölte a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője hétfőn az M1 Ma reggel című műsorában.

Rogán Antal azt mondta, a kormány által benyújtott törvényjavaslat "csak a kezdet", és a bankoknak most kell majd szembenézniük azzal, hogy tisztességtelenül jártak el az emberekkel szemben.

A kormány pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek a devizahitelesek megsegítését célzó első törvényjavaslatot, a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről címmel.

A frakcióvezető a javaslatra utalva közölte, frakciójuk a polgári jogi elévülésnek csak a legszigorúbb formáját tudja elfogadni, ami azt jelenti, hogy a folyamatban lévő szerződéseknél semmiféle elévülésről nem lehet beszélni.

Elmondta, akik jelenleg is fizetik a hitelüket vagy még ma is megvan a hitelük, azoknak az esetében elévülésről nem lehet szó, függetlenül attól, hogy a hitelt mikor vették fel.

Rogán Antal szerint ez azt jelenti, hogy a bankok ügyfelei a hitelszerződések indulásáig az összes követelésüket megfogalmazhatják a bankokkal szemben, és meg kell kapniuk a pénzüket, akár az árfolyamrésből adódó tisztességtelenségről, akár az egyoldalú kamatemelésből adódó tisztességtelenségről van szó.

Szerinte elévülésről csak azokban az esetekben lehet beszélni, ha egy szerződés már egyértelműen lezárult és azóta több mint 5 év telt el.

Arra a felvetésre, hogy a Kúria döntése cégekre nem, csak a magánszemélyek által felvett hitelekre vonatkoztatható, arra hívta fel a figyelmet, az "egy alapot nyújtott arra, hogy akár ők is fordulhatnak bírósághoz a szerződéseik ügyében".

Azt mondta, a kisvállalkozások szerinte nyugodtan fordulhatnak a bíróságokhoz azzal, hogy hasonló feltételekkel náluk is állapítsák meg, ha a bankok tisztességtelenül alkalmazták az árfolyamrést az esetükben is.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
jé, 320 Ft az euró, a svájci frank meg 263.

az óvodai mutogatás meg folyik.
"nem is én vótam, hanem az a másik!"
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
pbalage
jé, 320 Ft az euró, a svájci frank meg 263.

az óvodai mutogatás meg folyik.
"nem is én vótam, hanem az a másik!"
SpamKontroll
Ez a Rogán megint "leszól a bíróságra", mint Rezesova ügyében...

Kész vagyok ettől a populista "jót teszünk veletek, majd mi megmondjuk"...

Baszod... MIért nem mondtad meg 4 évvel ezelőtt???

Nem volt rá idő, hogy ilyen meg olyan törvényeket módosítsatok?

Kész vagyok az ilyen egyértelműen politikai szövegeléstől...
Meine Ehre heisst Treue
A fidesznek is szembe kellene nézni.

A magyar emberek pedig önként írtak alá, senkinek nem tartottak pisztolyt a búrájához. Nem a kormány tehet a kuncsaftok felelőtlenségéről.
A szemét fidesz csak kampánycélra akarja használni a devizások nyomorát...
SpamKontroll
@Meine Ehre heisst Treue: Én is azt mondom, hogy a hitelfelvevőnek van a legnagyobb felelőssége...

Mindazonáltal, más normálisabb országban több élhető intézkedést is hoztak az eladóssodás ellen.. Nem csak a deviza területén...

Van, ahol maximálták a kamatokat, van, ahol le kell vezetni az árfolyamok által okozott havi különbségeket, van, ahol magasabb önrész kell stb stb...

CHF-et egész Kelet-Európában helyeztek ki, de nálunk van a legnagyob baj...

MIndenhol vetettek gátakat...

Mondjuk én láttam, hogy ebből nagy bajok lehetnek, amikor 2006-ban elém rakták a Raifeissen bankban, hogy másfél millára CHF 40 000 Ft, Ft hitel pedig 70 000 Ft havi törlesztő lenne.

Gondoltam, hogy ez nagyon nem gömölyű...
Én gondoltam, hogy ez túl szép, hogy igaz legyen...
De igazán a bizonytalan megélhetés miatt nem vettem fel...
Most meg kiderült, hogy másoknak sem kellett volna..
Yoda69
A buzi rogan"adocsalo"antalekek vezettek be a deviza hitelezest. Miattuk fajultak idaig a dolgok. Jo lenne, ha ok is szembe neznenek mit tettek a magyar emberekkel.
coyote3
Ki is volt az a miniszterelnöknek csúfolt niemand, aki aláírta a devizahitelezés bevezetéséről szóló törvényt 2001-ben???
nyanya001
Nem ártana önkritikát gyakorolni és ugyanezt megtenni a kormánynak !
Különösen a Rogán féléknek !
SpamKontroll
@Horizont: Itt lesz majd jogi lehetőség, hogy ivsszakapjatok pénzeket...

Mindegyik CHF hitelfelvevőnek más a baja (a naivitáson túl): némely egyáltalán nem akar fizetni, némelynek az árfolyamrés a baja, másoknak a kamatok, megint másoknak az árfolyam, megint másoknak a tisztességtelenség...

Attól függ, hogy melyik csoportot kérdezed...

Ha neked "csak" a kamatok és plusz költségek a bajod, akkor te talán még szerencsésnek is vagy mondható...

Amúgy máshogyan nem lehet is lehet kamatot emelni, mint "egyoldalúan"...

Bizonyos szinten azért szimatizálok azokkal, akiknek még egy szoba kellett és felvettek 2 milliót ezért... Vagy éppen a fűtést meg tetőt rendezték 3 millióból...

Én értem ennek az emberi oldalát, de nem lennék egyáltalán meglepve, ha majd egy-két év múlva megint beszélgetnénk itt erről és akkor meg azt írná minden károsult, hogy "bassza meg a (fidesz) Kúria, mert végülis nem sokat ért a jogegységi határozat"... sorban ítélték meg a bankok igazát...

Szerintem a Fidesz itt most kedves szavakkal populistán politizálgat meg üzenget, de én nagyon nagy részben jogilag sem látom, hogy igazán igaza lenne az adósoknak..
Hozzáteszem, hogy bizonyosan több kissebb tételben pl. az árfolyamrésben biztosan tisztességtelen volt a dolog.
DE megláthatjuk pár év múlva a sok per után, hogy szerintem nem lesznek itten olyan nagy kedvezmények...

Úgyhogy nem akarlak elkeseríteni, de szerintem ne nagyon reménykedjél, hogy jelentős tételektől megszabadítanának... Kisebbektől persze, de a lényegi növekedést nem fogják tudni kiküszöbölni..
A forintosítás esetén pedig elég biztos, hogy a kamatok úgy lesznek belőve, hogy igazán ne járjatok jól..
hetöndöe
Kedves lüke Tónyó,játsz el egy kicsit a gondolattal,hogy vajon,mi lenne ha,a CHF árfolyam most is 185 ft körül lenne és Uram bocsá,még a melós is meg lenne fizetve.
Segítek kisökör,ebben az esetben a devizahitelek kifizetése jóformán senkinek sem okozna gondot.Nem tisztem védeni a bankokat de a politikusok balfasz döntéseit nem kell mindig másokra fogni.Persze tudom,a másokra mutogatás sokkal kényelmesebb,ráadásul az istenadta nép is könnyebben emészti ezt a maszlagot.
Grafix69
@SpamKontroll: A gond ezzel a hitellel az ,hogy ez soha a büdös életben nem volt deviza. Tehát soha nem vettek fel rá kölcsönt Svájcban vagy Németországban , azért is mert itt nincs sem Frank sem Euró , itt csak számok vannak soha nem kapott senki sem Eurót sem Svájci Frankot csak forintot , és ez az igazi átb@szás mert mindent a deviza nemekben fizettetnek pedig valójában csak forint volt. Innen már régen becsapás, vagy is tisztességtelen az egész.
SpamKontroll
@Grafix69: Én ezt a népszerű állítást erősen kétlem...

Semmi értelmét nem látom, hogy az elmúlt 4-5 évben miért nem engedtek volna már a bankok a nyomásnak és ajánlottak volna föl olcsóbb Ft hiteleket?

Ez hidd el, hogy nekik sem jó... Nagyon komoly bajban vannak most a rengeteg nem fizető adóssal...

Ennek az egésznek csak úgy van értelme, ha ők is CHF-et kaptak a svájci bankoktól és nekik is CHF-ben kell visszafizetniük..

Ez csak egy populista elmélet, amivel etetik a reménykedő adósokat.
Ezer százalékra biztos vagyok abban, hogy ennek még a közelébe sem fog menni egy per sem és ha igen, akkor biztosan nem fognak a "deviza-alapú" hitel javára dönteni, mert nem igaz az elmélet...

Én nem vagyok bankszakember, de ez biztosan nem deviazaalapú hitel, hanem komolyan devizában kerültek ebbe az országba ezek az összegek és Svájc CHF-ben követeli őket..
SpamKontroll
@Horizont: Amúgy meg a baj semmi másból nem ered, mint a szar árfolyamból...
Egyébiránt rohadtul nem érdekelne senkit a jogi háttér meg a "csalás" bizonyítása, ha most 50 Ft lenne a CHF...

Most csak próbálnak mindenféle idétlen jogi fogódzót találni, de biztos vagyok abban, hogy most majd sok per fog indulni és igazán nem lesznek a bankok elmarasztalva... Talán részben, de nem a lényeget tekintve...
SpamKontroll
@Horizont: Láttam ilyen szerződést és képzeldd el, hogy el is olvastam és meg is bírtam érteni... És amúgy szegről végről érintett is vagyok (vagy leszek majd)...
Abban a szerződésben világosan le voltak írva a kockázatok.

És képzeldd el, hogy egyértelműen le volt benne írva minden, amibe most próbálnak kapaszkodni... (legalábbis ebben a szerződésben)

A médiának már nem kell beszámolni semmilyen perről, mert elég, ha kiküld valaki egy facebook üzenetet...

Nincsenek leállítva a perek... Több is volt, amiről én magam hallottam és láttam a tv-ben...
De amúgy meg logikus, ha most pihennek a dolgok, mert éppen várják a jogegységi nyilatkozatot.

Akármilyen papírra volt lefirkantva akármilyen szöveg a Porsche-nél, az minden bizonnyal szerződésnek minősül... Az, hogy a bank embere nem volt ott, az igazán semmit sem jelent, ha az eladónak volt jogosultsága aláírni...
Ha nem voltál elégedett az eladó tájékoztatásával, akkor megkereshetted volna a bankot is... Ennyi...

Ha meg mindennel elégedett vagy és nem várod a megmentést, akkor meg mit akarsz?
SpamKontroll
@Horizont: NNah, figyelj már ide egy kicsit!!!

Miért adtak volna ki "CHF alapú" kölcsönöket, akkor amikor AKKOR MÉG kevesebbet kasszírozhattak rajta? Miért nem adott ki a bank szimplán csak magas kamatú Ft hitelt???

MIÉRT?

2010-ig a CHF-esek kevesebbet fizettek, mint a Forintosok... Miért veszített volna bármely bank egy ilyen - általatok fikcionált - konstrukcióban millárdokat?

Ezt magyarázzad akkor meg!
SpamKontroll
@Horizont: Azért lehet 326 Ft most a hiteled, mert valószínűleg minden más költséget ráterheltek. Amivel eleve kezdted a mondandódat..
Akkor annak nem az árfolyam a hibája, hanem az egyéb költségek beépülnek...
SpamKontroll
@Horizont: Van rajta amúgy kamat is... Mellesleg, erről nem nagyon beszélnek, de azért kamatokat is fizetnek az adósok, nem csak az árfolyamkülönbséget...
Pont ez volt a fó oka (akkor), hogy olcsóbbak voltak ezek a hitelek.. Legalábbis az egyik fő oka... Ha ugyanúgy magyar kamatokat számoltak volna, akkor egyből nem lett volna olyan olcsó...
És hát akkor belemenjünk abba is, hogy az adósnak tisztában kéne lennie, hogy kamatokat is kell fizetni és azok változhatnak???
Vagy legalább ennyi már megy fejből is...

Amúgy leírtam, hogy miért fikció a deviza "alapú" hitel..

Dehát, ha szeretnél ebben hinni, akkor csak tessék...

A Forint hiteleket is felvették volna, ha ilyen olcsó lett volna, illetve, ha csökkentik az elvárásokat...

Nem csak itthon dobálták az emberek után a hitelt, hanem számos más országban is...
SpamKontroll
@Horizont: Nem a mi gazdaságunk pörgött fel, hanem a svájci...

Mert szerinted a kamatot az adós növelné, vagy hogy???
Nyilván, hogy a bank növeli egyoldalúan... És hogy máshogy, ha nem egyoldalúan...???

Mert kérvényt fog benyújtani az adós felé?

Normálisan ez is benne van a szerződésekben... Hogy mihez kötik a hitelkamatot és az ügyfél elfogadja az autómatikus növelést... Benne szokott lenni az ilyen szerződésekben és nem is értem, hogy ebbe hogyan lehetne belekötni...

Erről egyáltalán még beszélni is triviális...

Akkor nem triviális, ha 5% a jegybanki alapkamat, a szerződésben benne van, hogy plusz 5% a hitel kamata pl...

És a bank egyoldalúan 20%-ot hozzácsap...
Akkor van értelme perelgetni stb...
SpamKontroll
@Horizont: Mert eladtak pár kocsit, ami Nyugaton már ott rohadt, mint régen a Gorenje hűtő, meg épült pár csili vili házikó, amiket gyorsan összedobtak... A lényeg, hogy legyen redőnye meg szép pázsitja meg légkondija lapos téjével...Költsük erre a hitelt...

Ezt hívják buboréknak...

Most meg van a szopás, mert az olyanok, mint te a még meg nem keresett pénzeket költötték el...

Mellesleg, közgázba jártam és annyit azért én is tudok, hogy minden hitel rossz, ami nem termel plusz bevételeket... Pl. lakáshitel, magán autóhitel, fogyasztási hitel...

Jó hitel: vállalkozási hitel, fejlesztési hitel... meg ezek...
evacica
Én meg Rogánéknak üzenem, hogy nekik is szembe kell majd nézniük, hogy mit tettek és tesznek evvel a szerencsétlen országgal ! Tönkreteszek mindent amihez nyúlnak, ahova lépnek fű nemnő, de azt is tudniuk kell, hogy nem nőnek az égik a fák, és nekik is felelniük kell!
evacica
@laszlobihari: És az Orbán kormány akik alatt sikerült az EUR már 310 Ft fel tornásztatni a "ragyogó" gazdaság politikájukkal! Mikor 2010 átvették a kormányzást 265Ft volt!
evacica
@Grafix69: Te tévedsz, mert ennek a konstrukciónak A TISZTES NEVE deviza alapú hitel. a bankok ugyan is devizát vettek, s azt forintosították, amit a felvevő megkapott. Ennek a konstrukciónak akkor alacsonyabb volt a kamata mint a forint hitelnek, hála Járainak aki magasan tartotta a betéti kamatokat, aminek egyenes következménye, hogy a hitelkamat is magas!
Desischado
Horizontnak igaza van. Azért kellett a deviza, hogy valakik alaposan megszedjék magukat! Emlékszem, mikor kóser alajos, és a rogán tóni cseleskedtek a tőzsdén, nyilván nem véletlenül! És igaza van evacicának is, amit a fidesz banda az országgal művel, azért egyszer feleniük kell! tónika jobban tenné, ha elhallgatna, de hát a szégyenérzetről nyilván fogalma sincs, hogy az micsoda! Még ő mer dumálni, hogy nem sül ki a szeme?!
SpamKontroll
Felejtse el minden reménykedő adós a "deviza alapú" hitel fogalmát...

Ekkora baromságot... Ez komolyan hihetetlen, hogy mibe bele nem tudtok kapaszkodni...
SpamKontroll
@Grafix69: Mint ahogy már százszor leírtam, semmi értealme nincs a deviza alapú elméletnek..

Ha CSAK Ft volt a bankoknál, akkor miért adtak volna ki AKKORIBAN olcsóbb CHF hiteleket, amik akkor kevesebb bevételt hoztak, mint az AKKORI magas kamatozású Ft hitelek???

Logikus lett volna, hogy csak simán könnyítenek a felvételi elvárásokon és akkor többen kaphattak volna Ft hitelt is még mindig magas kamattal...

Miért nem adtak csak ki szélesebb rétegnek Ft-ot, ha amúgy is az volt kéznél (szerintetek???)...

Akkor kevesebb törlesztőt fizettek a devizások kb. 10 évig, mint a Forintosok...

Szerinted egy bank 10 évig elnézte volna, hogy kevesebbet fizessenek az adósok, ha amúgy is forintot adtak ki deviza mögé bújtatva? (szerintetek).
Ez teljes baromság...

Miért adna ki 3%-ra devizát (ami szerintetek Ft) ha kiadhatta 14%-ra is 10 éven át a Forintot???

Meg amit evacica is írt, hogy "vettek devizát" aztán azt foritnban kiadták...

Ha amúgy is lett volna Ft "devizát venni", akkor miért nem adott ki a bank Ft-ot...

Minek vennél devizát azért, hogy belföldön hitelt adhassál ki?

Te lemennél egy pénzváltóba, vennél Eurót és azt mondanád kb. 10 évig az anyukádnak, hogy "itt van EURO vegyél belőle tejet a boltban, aztán adjad vissza a megfeleő árfolyamon..." Főleg semmi értelme sincsen, ha az árfolyamok 10 évig sokkal jobbak voltak, mint most.

Ilyen magas árfolyamok mellett még fel bírnám fogni, hogy lenne értelme bankon belül váltogatni árfolyamésért stb.
DE 10 évig jók voltak az árfolyamok... Minek váltogatták volna...

Adnék Eurót anyunak tejet venni, ha nekem amúgy is sok Euróm van (mert pl. Németországban gipszkartonozással megkerestem vagy éppen hitelkártyáról levettem, de vissza kell adnom) és azt mondanám anyunak, hogy itt van az EURO, vedd meg ami kell, DE ÉN EURÓT akarok érte kapni, nem érdekel az árfolyam bajod, de nekem Euróban kell visszaraknom a MasterCardomra jövő hónapban...

Ennek csak így van értelme...

Tehát a bank...
mate03
@hetöndöe: Tóni Tóni! Hányszor mondta Jó anyád,Tóni fiam ne hazudj annyit mert rá szoksz a lopásra!?
1magyar
@SpamKontroll: Ebből is látszik,hogy egy előre kitervelt nagy csalássorozat volt ez a hitelezés.
SpamKontroll
@1magyar: Miből látszik???,,

Semmiből leginkább...

Persze, voltak/vannak elemei, amikből a bankok és a kinnti befektetők extrán profitáltak...

DE NEM lehetett Ft. a deviza mögött...

Semmi értelme...

Nem volt itt semmi csalás... A gond most a válság és az Orbán kormány szövegelése, ami negatívan beolyásolja az árfolyamot...

Még azt is meg tudom érteni, hogy a klikkek feljebb strófolták az árfolyamot, hogy a saját számlájuk hízzon... De ennek mi köze lehet ahhoz, hogy eladósítsanak több millió magyart?

Ez két külön dolog... A magasabb árfolyam már önmagában elégséges plusz jövedelem, hogy Tóni profitáljon... Nem kell még emellé hiteleket kiadni...
Ez is baromság...
1magyar
@SpamKontroll: De bizony, amiket felsoroltál, amiatt volt csalás, mert nem volt benne logika.
De az utolsó érvedet is elfogadom,hogy érdekük valakiknek felsrófolni az árakat és közben nem történik semmi.
Hellcat
A fidesz kitalálta a devizahitelt anno régen, ki is szolgálta a bankokat vele most hogy romlik a forint mint az állat, most meg ilyen látszat populista intézkedésekkel mossák a kezeiket. Akik meg devizahitelt vettek fel nem is értem mit gondoltak...majd spekulálhatnak egy bank terhére? Ugggyan már.
SpamKontroll
@1magyar: Én nem értek ehhez, de egyikőtök sem tud igazán meggyőző érvet biztosítani arról, hogy ebben mi volt a csalás??

Csak annyi az érv, hogy "de biztosan van benne valami csalás, mert rosszul járt fél M.O."..
Ez nálam nem állja meg a helyét.

Nem volt itthon annyi Ft, hogy milliárdos szinten lehetett volna kiadni hiteleket... Ezért volt igény a valutára.

NNah, mindegy, 10 évig ebből nagyon sok család profitált valamilyen szinten.
Nagyon is sokan tudtak lakást, autót venni, élvezhették a javaikat...

Most rosszul sült el és most keresik a fogódzót... Amit már korábban is leírtam, hogy szerintem itt igazán nagy jogi lehetőségek nincsenek..

Továbbá abban sem vagyok olyan biztos, hogy a közeli 3-10 évben valamelyest is lejjebb menne az árfolyam..
Bármi lehetséges.

Ezt nem lehet kizárólag jogi úton orvosolni, ahhoz, hogy igazán mentésre kerülhessenek a családok, ahhoz komoly sok milliárdos szinten államilag ki kéne váltani ezeket a hiteleket és kedvezőbb kamatozással, hosszabb futamidővel fizettetni..
De szerintem néhány százalék hitelfelvevőnél az sem segítene..
Az idősebb korosztálynál, a betegeknél, az abszolút elhelyezkedni képtelen embereknél hiába adnának újabb milliókat, akkor sem tudnák fizetni...
SpamKontroll
@postamester: Jól meg mondta a papa... .))

Mondjuk a felvétel nem válasz arra a kérdésre, hogy " itt mi volt a csalás... " ?
nyanya001
Javaslom Rogánnak ő is nézzen szembe ( tükörbe ) hogy milyen
vagyonbevallást adott le aztán köpje szemközt saját magát !
dr. prédikátor
Arrogáns tonyó!!!Nektek pedig avval kell szembenézni hogy az elmult közel öt évben mit tettetek az országgal és az emberekkel!!!Meg persze avval is hogy mennyit loptatok el!!!Meg a trafikmutyival, földmutyival, kaszinómutyival,soroljam még???
verőce21
Az átlagadós kapott 7 milliót. Az egyoldalú kamatváltoztatás és az árfolyamrés miatt visszakap 2 milliót. Még "tartozik" 10 millióval. :)
Megfelelő módon csökkent az adós tartozása?
postamester
Tóni, tóni !!! Nem kellene neked a szovjeTÒNIóbéli importált
merev fekete szerszámot hátulról felTÒNI ???
SpamKontroll
@verőce21: Kizárólag jogi eszközökkel ezt nem lehet orvosolni vagy igazán érdemben csökkenteni..

Amúgy, ha nagy forintosítások lennének, akkor szerintem nőne a Ft. kamat és hirtelen csökkenne a CHF árfolyam, tehát alapjaiban nem járnának jobban sok ezren...

De ez csak az én elgondolásom...
verőce21
@SpamKontroll: (21:43) Egyébként így van, jól gondolod.
Ha a CHF-et visszaváltják forintra, - újra egy csomó swap ügyletet generál és az állandó forintkereslet miatt erősödik a forint gyengül a svájci frank. De ez csak átmeneti jellegű lenne. Alapvetően az EUR/HUF árfolyam határozza meg az árfolyamot.

(Jó példa, most 4-én lesz OTP-nél a devizahitelek havi elszámolási fordulónapja - 70%-a ott van a devizahiteleknek -, most felpiszkálták a bankok az EUR árfolyamot.)
kukac50
A politikusoknak meg a nyilatkozatuk eredményének köszönhető forint romlással és rossz gazdaság politikájukkal kellene szembe nézni

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.