Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a devizahiteleket még ebben az évben kivezetik a hazai pénzintézeti rendszerből. A miniszter hétfőn az M1 Ma reggel és a Kossuth rádió 180 perc című műsorában is beszélt arról, hogy az Országgyűlés pénteki döntésével a Kúria határozatának első részét vezették át a magyar jogrendszerbe, így már látszik, hogy az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítás, illetve kamatemelés kérdésében mi a törvényi szabályozás.

Ez még nem jelenti azt, hogy az intézkedések második és harmadik része, tehát az elszámolás és a forintosítás is megtörtént volna, erre szeptemberben, illetve várhatóan október-november körül kerül sor – hangsúlyozta Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett arra, hogy a bankoknak most kell majd az árfolyamrést visszaszámolniuk a jegybank deviza-középárfolyamára, és ez alapján meghatározni, hogy mennyi pénz jár vissza az ügyfeleknek. Ettől eltérő kérdés az egyoldalú kamatmódosítás, illetve annak visszaszámolása.

Egyelőre még nem lehet pontosan megmondani, hogy egy-egy ügyfélnél ez hány százalékos törlesztőrészlet-változással járhat, de abban biztos, hogy jelentősen csökkenni fognak a törlesztőrészletek – fogalmazott a miniszter.

Varga Mihály közölte: nem jó megoldás, amit a bankszövetség javasol, hogy tegyék kötelezővé az árfolyamgátat. Olyan megoldást kell alkalmazni, amelynél az ügyfél érzi – vagy a törlesztőrészletének csökkenésén, vagy a számlájára érkező összegen –, hogy tisztességes elszámolás történt, ennek a formáit kell kialakítani őszre.

A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy a Kúria jogegységi döntése érintette a forinthiteleket is, mert azok esetében ugyanolyan tisztességtelen módon jártak el bankok a kamatmódosításoknál.

A nemzetgazdasági tárca vezetője ugyanakkor hozzátette: a törvény rendezi azt is, hogy a bankok bírósághoz fordulhatnak, ha úgy gondolják, hogy tisztességesen jártak el. Azt azonban szerették volna elkerülni, hogy elhúzódjanak a perek, ezért szűk határidőket állapítottak meg, így várhatóan ezek az eljárások is lezárulnak október végére-november elejére.

Varga Mihály úgy fogalmazott: korainak tartja még azt a kérdést, hogy mekkora összeget jelentenek az intézkedések a bankoknak.

A nemzetgazdasági miniszter a 180 percben elmondta azt is: nem zárja ki, hogy a bankadó felülvizsgálata, átgondolása megtörténhessen, hiszen a bankoknak súlyos áldozatot kell majd hozni az ügyfelek kárpótlása érdekében. Hozzátette ugyanakkor, hogy "nem ennek van most az ideje, nem öntjük ki a fürdővízzel a gyereket is."

"A különadó nagyon fontos része volt a magyar gazdaság stabilizációjának, a közteherviselés új formájának megteremtésének, nem hiszem, hogy ebben az ügyben Brüsszel álláspontját kellene nekünk elfogadni" – fogalmazott Varga Mihály.

48 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coyote3
Miska azóta nagyon hiteles minden megnyilatkozásod, mióta azt nyilatkoztad, hogy mire a levelek hullani kezdenek aláírjátok az IMF hitelt...:))))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
whatthefuck
@szandokan: nem kell dicsekedni, senki nem kérdezte. Te sem tudhatod hogy én milyen szellemi teljesítményre és milyen innovációra vagyok képes, felesleges ezzel tekintélyt követelned magadnak.
Emlékezetem szerint én nem szóltam hozzád, de ha már megszólítottál és ezt provokatív szándékkal tetted, akkor először is kicsit disztingváljál, másodsorban pedig légyszíves ne nézzél hülyének. De ne csak engem, a hiteleseket úgy általában ne nézzed hülyének légyszíves. Elhiheted hogy a legtöbben pontosan mérlegeltük a helyzetet, de az akkori helyzet nem szolgáltatott okot arra, hogy ezt a konstrukciót elkerüljük. Menet közben derült ki, hogy ez egy előre kitervelt csalássorozat.
Hangsúlyozom, amíg megveted, lenézed, elítéled a hiteles társadalmat, addig nem folytathatunk értelmes párbeszédet. Nem érdekel hogy ki vagy Te, nekem ilyenekre ne hivatkozzál, mert az állítólagos tekintélyedre én magasról teszek, majd ha emberszámba veszed a hiteleseket, akkor én is meg fogom neked adni azt a tiszteletet ami megillet.
szandokan
@whatthefuck: Már mondtam, nem a hitelesekkel van bajom, hanem azokkal, akik ész nélkül folytak bele minden olyan vásárlásba, ahol akár egy évig sem kellett fizetni, ill. akik tovább nyújtózkodtak a takarójuknál már az elején. Hidd el, ők verik most legjobban a tam-tamot. Részemről a téma ezzel lezárva, nekem az a lényeg, hogy jól süljön el mindenki számára, ami majd most következik. Abban viszont biztos vagyok, hogy ez a mostani nem lesz jó megoldás sem a bankok, sem az adósok számára, de senki másnak sem, elsősorban azoknak az embereknek, akiknek csak egy kevés pénzt sikerült életük során tartalékolniuk a bankoknál, és bizony várhatóan ezeknek a kamata így a 0 % - ot fogja megközelíteni.
whatthefuck
@szandokan: akkor miért velem kötözködsz vazze?:)

Tudod mit, most már mégis kíváncsi lettem. Mi az a találmány? Remélem valami műszaki jellegű dolog, mert akkor esetleg azt is megmondom hogy mi vele a baj, vagy hogy lenne jobb. :))
szandokan
@whatthefuck: Azt mondjuk nem hinném, meg baj az nincs vele. Majd priviben leírom, milyen műszaki témáról van szó. Most viszont mennem kell, mert tudod, van 5 gyerekem is...:-)) Visszatérek, ahogyan a terminátor is mondta valamikor. Vagy nem így mondta? Szia.
whatthefuck
@szandokan: rendben, várom az infót, örülök hogy végül sikerült megbékélnünk! Szép estét!
csa-csa
ja! és ennek is bedőlnek mint anno a bakoknak

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.