Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a devizahiteleket még ebben az évben kivezetik a hazai pénzintézeti rendszerből. A miniszter hétfőn az M1 Ma reggel és a Kossuth rádió 180 perc című műsorában is beszélt arról, hogy az Országgyűlés pénteki döntésével a Kúria határozatának első részét vezették át a magyar jogrendszerbe, így már látszik, hogy az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítás, illetve kamatemelés kérdésében mi a törvényi szabályozás.

Ez még nem jelenti azt, hogy az intézkedések második és harmadik része, tehát az elszámolás és a forintosítás is megtörtént volna, erre szeptemberben, illetve várhatóan október-november körül kerül sor – hangsúlyozta Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett arra, hogy a bankoknak most kell majd az árfolyamrést visszaszámolniuk a jegybank deviza-középárfolyamára, és ez alapján meghatározni, hogy mennyi pénz jár vissza az ügyfeleknek. Ettől eltérő kérdés az egyoldalú kamatmódosítás, illetve annak visszaszámolása.

Egyelőre még nem lehet pontosan megmondani, hogy egy-egy ügyfélnél ez hány százalékos törlesztőrészlet-változással járhat, de abban biztos, hogy jelentősen csökkenni fognak a törlesztőrészletek – fogalmazott a miniszter.

Varga Mihály közölte: nem jó megoldás, amit a bankszövetség javasol, hogy tegyék kötelezővé az árfolyamgátat. Olyan megoldást kell alkalmazni, amelynél az ügyfél érzi – vagy a törlesztőrészletének csökkenésén, vagy a számlájára érkező összegen –, hogy tisztességes elszámolás történt, ennek a formáit kell kialakítani őszre.

A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy a Kúria jogegységi döntése érintette a forinthiteleket is, mert azok esetében ugyanolyan tisztességtelen módon jártak el bankok a kamatmódosításoknál.

A nemzetgazdasági tárca vezetője ugyanakkor hozzátette: a törvény rendezi azt is, hogy a bankok bírósághoz fordulhatnak, ha úgy gondolják, hogy tisztességesen jártak el. Azt azonban szerették volna elkerülni, hogy elhúzódjanak a perek, ezért szűk határidőket állapítottak meg, így várhatóan ezek az eljárások is lezárulnak október végére-november elejére.

Varga Mihály úgy fogalmazott: korainak tartja még azt a kérdést, hogy mekkora összeget jelentenek az intézkedések a bankoknak.

A nemzetgazdasági miniszter a 180 percben elmondta azt is: nem zárja ki, hogy a bankadó felülvizsgálata, átgondolása megtörténhessen, hiszen a bankoknak súlyos áldozatot kell majd hozni az ügyfelek kárpótlása érdekében. Hozzátette ugyanakkor, hogy "nem ennek van most az ideje, nem öntjük ki a fürdővízzel a gyereket is."

"A különadó nagyon fontos része volt a magyar gazdaság stabilizációjának, a közteherviselés új formájának megteremtésének, nem hiszem, hogy ebben az ügyben Brüsszel álláspontját kellene nekünk elfogadni" – fogalmazott Varga Mihály.

48 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coyote3
Miska azóta nagyon hiteles minden megnyilatkozásod, mióta azt nyilatkoztad, hogy mire a levelek hullani kezdenek aláírjátok az IMF hitelt...:))))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
coyote3
Miska azóta nagyon hiteles minden megnyilatkozásod, mióta azt nyilatkoztad, hogy mire a levelek hullani kezdenek aláírjátok az IMF hitelt...:))))
Január
Ennek a törvénynek már a devizahitelek bevezetése előtt el kellett volna készülnie, és nem pedig nyomorba dönteni az ország hiteles polgárait. Már csak azért sem, mert, akik házat építettek belőle azok a nemzeti vagyont gyarapították, ahelyett, hogy lakásigényükkel bombázták volna az önkormányzatukat, s az önerőt pedig elköltötték volna a "Bahamákon".
Most azért generációkra elintézték a kormányok és a bankok, hogy minél kevesebben vegyenek fel hitelt. Holott a bankok abból is élnek.
csa-csa
azért vigyázzunk az ilyen címekkel!
miazavalami
De büszkék magukra.
Gyurcsány már jó pár éve figyelmeztetett mindenkit a devizahitel veszélyeire, és a bankok túlkapásaira. Gondolom az első Orbán kormány akkor a fülin aludt.
postamester
@Pálinkafőző Rézüst: Havonta ennek a szócsönek mindig kell valamit elhinteni a devizaadósok felé, bár Ö is tudja, hogy eszement baromság, amit mond, de
ezt a papirt adták a kezébe::: - Misike, ezt olvasd fel, de közbe ne röhögj !!!
Te nem teheted, én, meg a polpeti igen, de csak temetésen !!
Majd kiváncsiak leszünk, minek lesz vége idén ???
Lehet, hogy szilveszterkor a 2014-es évnek ??? :-))))
coni
Sokat elárul egy népről, hogy ezzel az ígérettel már megnyertek két országos és egy önkormányzati választást. És még hátra van egy... Majd utána...megnézhetik magukat.
Két választás között nem szokott semmi (pozitív) történni.
Grafix69
Varga Mihály közölte Vége van mindenek.:))))))))
craven
Varga misinek lehetne vége már a többi suttyóval együtt!!
archer
@coni: Reméljük,
'18-ban is kikaptok..!

Hajrá Jobbik! : )
bence
Cak tudnám , hogy mit akar bevezetni helyette ?!
szandokan
@postamester: Nekem ebben az nem tetszik, hogy aki eddig még viszonylag jól tudta kamatoztatni a pénzét, annak akár a nullára is lecsökkenhet, és akkor maradnak a külföldi bankok. Viszont akkor senki nem fogja itthon betenni a pénzét, főleg, ha sok van, és akkor nagy baj is lehet. A devizások maguknak keresték a bajt, nem mások kárára kellene megoldani.
postamester
@szandokan: Ezért jó a nagyi módszere:
Tulipános szekrénybe az ágynemük közé,
Bevarrni a párnahuzatba, dunyhába
Belerakni a beföttesüvegbe

Romáknál más a helyzet :
Roma asszony :
-Én a lóvét a Gázsi elöl tudod, hova dugom ??
- ???
- Hát a fürdöbe, a szappantartó alá...
miazavalami
@szandokan: A devizások és a többi hiteles tartja el a bankokat.
szandokan
@postamester: Azért vannak erre jobb megoldások is, mint a párnahuzat, vagy a szappantartó:-))
szandokan
@miazavalami: Az lehet, de ha a bankoknak fizetniük kell, akkor mi fogjuk "megmenteni" a devizásokat.
postamester
@szandokan: A szappantartó egy jó vicc...
Oda azért teszi a roma asszony, mert a Gázsi ott ugysem keresi
miazavalami
@szandokan: Hehe, legalább visszaadtok valamit a devizásoknak, és a többi hiteleseknek is abból a kamatból amit róluk nyúztak le , hogy nektek kamatot adjanak...
Hú basszus néha elámulok magamon. Honnan van ennyi eszem?
szandokan
@miazavalami: Én nem ámulnék el annyira ezen a helyedben, mert hülyeséget írtál. Én a saját pénzemet fektetem be, nem a devizásokét. A devizát felvevők abból a pénzből kapnak hitelt, amit mi, befektetők beteszünk, kamatoztatunk. Vagy szerinted egy komolyabb volumenű értékpapírt miért kell mondjuk 10 évre lekötni?
miazavalami
@szandokan: Te beteszed a pénzed, kapsz rá 10 százalékot, adnak belőle hitelt valaki másnak, ő fizet érte 25- 30 - 40 százalékot. Na akkor neked miből fizet a bank kamatot?
szandokan
@miazavalami: Tényleg furmányos vagy ma este. A kezdő lépés akkor is a miénk.
kamazuka
@szandokan: Tetszik,és részben osztom a véleményed,de ez így nem teljesen igaz.
Desischado
Az aranyközéputat kéne megtalálni, hogy mindenki jól járjon, de a fiszenyikek ehhez hülyék. Egyébként is csak az önkormányzati választások miatt igérgetnek!
whatthefuck
Na az is egy naiv hülye ám, aki azt hiszi hogy a bank a befektető pénzét adja ki hitelbe!
Szartdobál, 5:00-tól nézzed!

www.youtube.com/watch?v=Kzn7hZ8H0LQ
szalaiveronika
Nem megsegíteni kell a hitelezési rendszer kárvallottjait (legyen az "devizás" vagy "forintos"), hanem helyre kell állítani a törvényes és tisztességes állapotokat, amelyben nem élhetnek vissza az erőfölényükkel az önmagukat törvény felettivé tevők.
whatthefuck
Nem a felelőtlen devizahiteleseket kéne ócsárolni, hanem először is a felelőtlen bankokat akik ezt a terméket bevezették, másodsorban a felelőtlen pénzügyi felügyeleteket akik engedélyezték, áldásukat adták rá-pénzügyi ismereteik birtokában, amivel a hitelesek nem rendelkeztek- harmadsorban az államot hogy hagyta eszkalálódni a helyzetet, továbbá a központi bank monetáris politikáját, ami miatt nagyon drága volt a forinthitel, és csak negyedsorban azt a hitelest aki hitt a kedvezőnek beállított és a kockázatokat bagatellizáló szirénhangoknak és élt a kényszer szülte lehetőségekkel!
Hellcat
Ha a fidesz 4 éve azt mondta volna, hogy "megvédi" a devizahiteleket már rég nem lennének sehol...
mate03
@coni: Folyik a paraszt vakítás,majd nemsokára fel ébredtek.Mondjuk a választás után!?
whatthefuck
@mate03: ne aggódj senki nem hisz nekik. Csak az ilyen csököttek, akik szerint ezek mindent jól csináltak, csak amikor tényleg jót akarnak csinálni az hiba szerintük. Ilyen kiforgatott agyúakat tényleg el kell küldeni Brazíliába, remélem ott is marad örökre. :)
szandokan
@whatthefuck: Ott maradhatnék, ha nagyon akarnék, de akkor ki fizetné a segélyedet? Egyébként meg nekem címezd a problémáidat, te nagyokos. A neved eleve nagyon jól hangzik magyarul, mit is lehetne tőled várni...
szandokan
@whatthefuck: Gondolom, te tele lehetsz hitelekkel, és azért nem tetszik, amiket leírtam. A felelős egyedül az, aki a hitelt felvette. Gondolkodni kellett volna először, és nem beugrani olyasmibe, ami bizonytalan kimenetelű.
whatthefuck
@szandokan: szartokád kissebbségikém, a segílyedet inkább nekem kell fizetni sajnos. :)
Menjél szépen és vidd a talicskányi kanmajmodat is! :)
szandokan
@whatthefuck: Csak mosolygok rajtad. Szánalmas vagy az erőlködéseddel. Nem fogom leírni neked, ki is vagyok, mit is csinálok, mert felesleges volna. Egyébként meg ha egy régi tag vagy, csak új néven, úgyis tudod. Hehe, én a te pénzedre lennék rászorulva...Álmodik a nyomor.
whatthefuck
@szandokan: szartokád, nem tudom ki vagy de éppenséggel nem is érdekelsz, viszont azt örömmel venném ha a sz@ros száddal nem szólnál többé hozzám. Előre is köszi!
szandokan
@whatthefuck: Tudod, a kultura szobrát nem rólad mintázhatták...Ha én így végezném a munkámat, ahogyan te beszélsz, az a közel 200 ember, aki nálam dolgozik, nem kaphatna átlagosan 300 ezres nettó fizetést. Egyébként meg ne sértegess, ha sokáig itt akarsz még maradni ezzel a névvel.
whatthefuck
@szandokan: szartokád, ki kérdezte hogy ki vagy? Itt a te véleményed csak annyit számít mint bárki másé. Örültem hogy egy ilyet elküldhettem a fenébe aki ennyire szolidáris az embertársaival! :)
És akkor most nyugodtan kirakhatsz, ha tudsz szart okádkám! :)
szandokan
@whatthefuck: Nem te lennél az első. Egyébként nehéz azokkal szolidaritást vállalni, akik nyakra-főre vették fel a hiteleket, sokszor ész nélkül, majd sírtak, amikor már nem bírták fizetni. Van olyan ismerősöm, akinek a szomszéd háza volt a mérvadó, no meg az autója, majd vette a tévét, stb., "ingyen" hitelre, ugye. Akiket át lehetett ilyesmikkel vágni, vagy túlvállalták magukat, nem tudom sajnálni. Én nem azokról beszélek, akik normálisan gondolkodtak, de például egy betegség, vagy munkahely elvesztése következtében rossz helyzetbe kerültek. Tudod, ebben a megsegítő programban az a legnagyobb hiba, hogy akik abszolút nem tudják már fizetni a részleteiket, azoknak eleve nem fog ez semmit érni, a gazdaságra pedig negatív hatása lehet. Kár, hogy képtelen vagy az értelmes csevegésre, barátom. Aki csak sértegetni tudja a másikat, az annyitisér...
whatthefuck
@szandokan: és Te nem barátom, milyen alapon veszel mindenkit egy kalap alá és törsz felettük pálcát? Azokat a hiteleket ezernyi céllal és okból vették fel az emberek. Nyilván voltak ezek között olyanok akik nem kellő felelősségvállalással tették ezt, de ebben a bankok is benne voltak amikor valakinek a hitelképességét ellenőrizték. Én ma is fizetem a hitelemet és tudtam hogy mit vállalok, amit akkor vállaltam azt ma is tudom teljesíteni, de nem a tízszeresét! Gondolkozzál el egy kicsikét mielőtt becsmérelsz másokat, ilyen ember ne vállaljon felelősséget mások sorsáért, mert nem alkalmas rá. Eljut ez a szikkadt agyadig?
szandokan
@whatthefuck: A sértést most sem voltál képes mellőzni a végén, de nem érdekes. Az én szikkadt agyam két szabadalomra volt képes, amik alapján világszintű munka és termelés folyik már több évtizede, és én vagyok az, aki az embereknek az állandó fejlesztésekkel, a legjobb piacok felkutatásával ezt képes folyamatosan biztosítani. Ha valakinek komoly a felelőssége, az én vagyok. A hitelvállalásról meg még annyit, hogy a nagyon kedvező devizahitelnek épeszű ember nem dőlt be, mivel akinek egy csöpp esze is volt, az nem örült a nagyon alacsony törlesztőnek, mint majom a farkának, hanem jobban utánanézett annak, mivel is járhat ez majd később. Az a baj, hogy eddig már sokan nem jutottak el. Így volt ez az autóknál is. Már ne is haragudj, de mit kell azon megmagyarázni valakinek, hacsak nem volt sík hülye, hogy csak az első évben ingyen az a hitel, a második évtől már 50 ezret kell fizetni? Ezt tényleg magyarázni kellett volna bárkinek is? Te hitelesként másként látod a kérdést, és ezt én tulajdonképpen megértem. Nem akarok veled acsarkodni, eddig sem volt célom, csak nem hagyhattam szó nélkül a nem nekem címzett sértéseidet.
szandokan
@whatthefuck: "amelyek alapján" Nehogy szó érje a ház elejét...:-)
whatthefuck
@szandokan: nem kell dicsekedni, senki nem kérdezte. Te sem tudhatod hogy én milyen szellemi teljesítményre és milyen innovációra vagyok képes, felesleges ezzel tekintélyt követelned magadnak.
Emlékezetem szerint én nem szóltam hozzád, de ha már megszólítottál és ezt provokatív szándékkal tetted, akkor először is kicsit disztingváljál, másodsorban pedig légyszíves ne nézzél hülyének. De ne csak engem, a hiteleseket úgy általában ne nézzed hülyének légyszíves. Elhiheted hogy a legtöbben pontosan mérlegeltük a helyzetet, de az akkori helyzet nem szolgáltatott okot arra, hogy ezt a konstrukciót elkerüljük. Menet közben derült ki, hogy ez egy előre kitervelt csalássorozat.
Hangsúlyozom, amíg megveted, lenézed, elítéled a hiteles társadalmat, addig nem folytathatunk értelmes párbeszédet. Nem érdekel hogy ki vagy Te, nekem ilyenekre ne hivatkozzál, mert az állítólagos tekintélyedre én magasról teszek, majd ha emberszámba veszed a hiteleseket, akkor én is meg fogom neked adni azt a tiszteletet ami megillet.
szandokan
@whatthefuck: Már mondtam, nem a hitelesekkel van bajom, hanem azokkal, akik ész nélkül folytak bele minden olyan vásárlásba, ahol akár egy évig sem kellett fizetni, ill. akik tovább nyújtózkodtak a takarójuknál már az elején. Hidd el, ők verik most legjobban a tam-tamot. Részemről a téma ezzel lezárva, nekem az a lényeg, hogy jól süljön el mindenki számára, ami majd most következik. Abban viszont biztos vagyok, hogy ez a mostani nem lesz jó megoldás sem a bankok, sem az adósok számára, de senki másnak sem, elsősorban azoknak az embereknek, akiknek csak egy kevés pénzt sikerült életük során tartalékolniuk a bankoknál, és bizony várhatóan ezeknek a kamata így a 0 % - ot fogja megközelíteni.
whatthefuck
@szandokan: akkor miért velem kötözködsz vazze?:)

Tudod mit, most már mégis kíváncsi lettem. Mi az a találmány? Remélem valami műszaki jellegű dolog, mert akkor esetleg azt is megmondom hogy mi vele a baj, vagy hogy lenne jobb. :))
szandokan
@whatthefuck: Azt mondjuk nem hinném, meg baj az nincs vele. Majd priviben leírom, milyen műszaki témáról van szó. Most viszont mennem kell, mert tudod, van 5 gyerekem is...:-)) Visszatérek, ahogyan a terminátor is mondta valamikor. Vagy nem így mondta? Szia.
whatthefuck
@szandokan: rendben, várom az infót, örülök hogy végül sikerült megbékélnünk! Szép estét!
csa-csa
ja! és ennek is bedőlnek mint anno a bakoknak

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.