Csak orvosból és nővérből több mint nyolcezren, de minden egészségügyi engedélyhez kötött szakembert beleszámítva, tízezernél is többen hagyták el Magyarországot, 2008 óta.

Az Egészségügyi Engedélyezési Hivataltól (EEKH) kapott adatok alapján elmondható, hogy 2014. első felében sem lassult az egészségügyi dolgozók elvándorlási üteme, sőt a 25 és 29 év között állók – tehát a szakvizsgázók korosztálya – körében emelkedett azon kérvények száma, amelyek a külföldi munkavállaláshoz szükségesek. A Magyar Rezidens Szövetség tapasztalatai szerint, a frissdiplomások jellemzően ősszel lépnek, így a második félévben erőteljes növekedés várható.

10 ezernél is több orvos és ápoló hagyta már el Magyarországot
Forrás: MedLines

"Dénes Tamás, a Rezidens Szövetség elnöke szerint jelenleg attól kell tartani, hogy öt-tíz éven belül alig lesz itthon 30-50 év közötti orvos, ami miatt nem csak a betegellátás, de a külföldi orvosok ma még jól prosperáló itteni képzése is ellehetetlenül" – írja a Világgazdaság.

A hazai egészsségügyi bérek – némely esetben – a huszadát sem teszik ki az európai doktori jövedelmekhez képest. A takarítói minimálbér sok esetben duplája az itthoni átlagos orvos béreknek, a Medlines nemzetközi orvosi lap, többek között ezzel indokolja, hogy a magyar orvosok elvándorolnak.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jankó123
Nyugalom emberek!
Hamarosan képzik az egyetemeken a "Birkologus" doktorokat!
Aggodalomra semmi pánik!
:-)))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tivoli
@karma1: ma, 09:32
Ezt az írásod el kellene olvasnia minden Mo-on élőnek. Azt hiszik legtöbben, hogyha megjelennek, akkor három orvosnak kell haptákban állnia, mert ők fizetik a tb-t, meg az ők adójából mindenre kell, hogy fussa.
karma1
@tivoli: Hidd el, ez szo szerint igy van, es itt az orvos akkora ur, hogy NEM JON KI HAZHOZ, meg akkor sem, ha egy labad van, vagy eppen 40 fokos lazad van...

Egy computer tomografos vizsgalatra kb. fel evet kell varni, es 980 dolcsiba kerul akkor is, ha van egyeni egeszsegbiztositasod, csak nagyon kulonleges eu biztositas teriti meg ennek a felet, kb. (ez kb. 190 ezer forint). Halapenz egyaltalan nincs, ez is igaz, viszont mindenert fizetni kell! Egy orvosi vizit (kb. 10 perc, egy atlagos megfazassal, csak azert, hogy a munkaltatodnak tudjal orvosi igazolast vinni) 40 dollar = 8000 forint. Ha csak egy noverhez mesz, gyogyszert feliratni, akkor 20 dolcsi. 65 eves kortol van egy kartya, amire kicsit olcsobban kapod a gyogyszereket, de a kulonleges gyogyszereket bizony teljes aron kell megvenned. (Egy Voltaren fajdalomcsillapito kenocs 37 dolcsi, veny nelkul kaphato, nagy tubus.)

A fogorvost nem is emlitem, egy gyokerkezeles kb. 1000 dolcsi korul van, egy atlagos sima tomes 400 dolcsi, hallokeszulek 6000 dolcsi+, szemuveg, venyre 1200 dollar-tol...

es az orvos sokszor - ahogy irtam - az internetrol szedi le a tudnivalokat...Sajnos...
Azt kivanom, senki ne szoruljon orvosi ellatasra sehol sem, mert egyre rosszabb ez, vilagszerte...:o(((
tivoli
@karma1: ma, 13:08
Nagyon elhiszem, már csak azért is, mert vannak /régebben nyugatnak számító/ külföldön rokonaim, akik bizony ilyesmit szoktak emlegetni. Egyik helyen sokezer euróba kerül egy komolyabb vizsgálat, igaz, hogy a nyugdíjasok év végén 20% visszatérítésre jogosultak. A másik országban fontban mérik a költségeket, pl. a gyerekem amikor hazajön szabadságra, minden alkalommal felkeresi a fogorvosát ha van panasza, ha nincs. Viszont ott a gyógyszer ingyenes, ha orvos írja fel. És a kismamák ellátása is ingyenes, viszont nincs annyiféle fölösleges (?) vizsgálat, csak a lényegre szorítkoznak ha nincs egyéb probléma.
Szóval ezeket hallgatva én úgy gondolom, hogy a magyarok még így is eléggé el vannak eresztve eü.-leg, csak abban a szar szocializmusban nem ehhez szoktak.
A kórházak ellátása sem olyan borzasztó pl. ahhoz viszonyítva, hogy a nem fizetős helyeken odakinn a hozzátartozónak kell megoldania a kosztot, ágyneműt a betegének. Ha ellátást akarnak, bizony az sok euróba fáj.
Szerintem mi még jól is lehetünk itthon, akár...Persze az átlagot nézve, mert mindig van jobb, de van sokkal rosszabb is.
karma1
@tivoli: Itt igyekszenek leroviditeni a korhazi tartozkodas idejet, szules utan 2 nappal otthon vagy, CSIPO-PROTEZISSEL 4-5 nap, szivmutet utan kb. 2 het, macerasabb esetben 3.

A fogorvost ne is emlitsd, az Ma.o.-n a legjobb es meg mindig a legolcsobb nemzetkoi viszonylatban is, ezert talaltak ki a fogorvos-turizmust is. (Nem a fogorvosok utaznak kulfoldre, hanem a betegek a margitszigeti Nagyszalloba - ez volt az elso ilyen hivatalosan is bevallott intezmeny. Jo lora tettek annakidejen...:o))))

na, megyek hunyni, mert holnap reggeltol kemeny melo , oszt a kezem nem lett sokkal jobb...(pedig az orvosno felszemmel az internetet is figyelte, mig a doki megmutatta neki, hova adja legkozelebb a szurit, hihi...:o))
Devon
@bundi: Tény, hogy a két cikk tartalma nem zárja ki egymást. Ez arról szól, hogy eddig mi volt, az MNO-s cikk meg arról, hogy csökkenést mutat a tendencia. (Időleges, ez borítékolható.)
keresztapa
Hagy menjenek, gyógyítani úgysem tudnak, az egész tudásukat kimeríti a gyógyszerek kiírása. gyógyszerészek többet tudnak a gyógyszer gyógyításról mint ezek a távozó pénzhajhászó fehér inges gyógyszeretetők.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.