Charles Gati a Hopkins Egyetem professzora – Oroszország- és Európa szakértő, 1998-ig szoros kapcsolatban állt Orbán Viktorral –, azt írta Fukuyama által alapított, American Interest külpolitikai folyóiratban, hogy az EU-nak tűzze napirendre Magyarország tagságának kérdését. Kérését a tusnádfürdői beszéd elemzésével indokolja, amely szerinte egy Nagy-Magyarország vízió kifejeződése.

Gáti szerint, lehullott Orbán demokrácia-álarca a tusnádfürdői beszéd során, és egyértelműen kiderült, hogy a kormányfő célja egy putyinista, irányított demokrácia kiépítése. Ezért az amerikai kormányt pedig arra kérte, folytasson „büszke, de udvarias kulturális háborút a hivatalos sajtóban papoló Amerika-ellenes gengszterekkel”, s helyezze alacsonyabb szintre az amerikai–magyar diplomáciai kapcsolatokat. 

Orbán Nagy-Magyarország felélesztésére törekszik
Forrás: The American Interest

A 444! is bemutatja a Gáti-cikket: "A professzor súlyosan demagógnak, ostobának, primitívnek tartja Orbán beszédének megállapításait, miközben látja, hogy a demagógia működik, Magyarországon sokaknak tetszik Orbán verbális hadakozása" a Nyugattal, az idegen pénzügyi érdekekkel. A Johns Hopkins tanára egyesre értékeli a beszédet, érvei összefüggéstelenek, a legprimtívebb Nyugat- és Amerika-ellenes klisékre alapulnak, egy egyetemi hallgató karót kapna ilyen érveléstechnikájú dolgozatra." 

A hosszas cikk egy ponton eljut odáig, hogy mivel a tusnádfürdői beszéd Romániában hangzott el, de magyarok előtt, Orbánban feléledhetett a Nagy-Magyarország felélesztésének a víziója, aminek a módszere lehet a putyinizmus, viszont hadsereg hiányban eszköze nincs rá, hogy megvalósítsa. Gáti szerint Orbán csak azért nem lép ki az Európai Unóból, mert minden magyarországi beruházást az finanszíroz. 

A kormány a Magyar Nemzetnek reagált a Gáti-cikkre, méghozzá a szokásos cáfolhatatlan érvvel: "a magyar emberek éppen ebben az évben újabb kétharmados többséggel Orbán Viktornak és kormányának adtak bizalmat”. Az ügyben Schiffer András is nyilatkozott, az LMP már korábban is többször fölhívta a figyelmet, milyen következményekkel jár a fékek és ellensúlyok rendszerének leépítése, a jogállami garanciák kiüresítése. Ugyanakkor Magyarországot Magyarországról kell kormányozni, és akármilyen súlyos helyzetet is állított elő a „nemzeti cinizmus rendszere”, azt kizárólag belföldről, a magyar emberek akaratából lehet megváltoztatni. Azok, akik a tengerentúlról kulturális háborúról vizionálnak, aligha veszik észre, hogy kijelentéseikkel a magyar emberek önbecsülését sértik, és akaratlanul éppen Orbán Viktor hatalmon maradását szolgálják – fogalmazott Schiffer András, az MNO-nak.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

laszlobihari
Mi a francnak neki Nagy Magyarország? a kicsivel sem tud mit kezdeni, amihez csak nyúl tönkremegy!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
folo
Pozsonytól Brassóig, Bártfától Szabadkáig, Ungvártól Fiuméig ó lehetne a jelentős kisebbségben levő magyarság Nagy Miniszterelnöke, vagy Királya, némi felcsúti beütéssel, az OPNI-t meg bezárták a lököttek...
magyarbakancs
Feltételezése!
Tegyük fel vissza kapnánk nagy magyar ország területét a rajta elő 15-17 millió kisebbséggel mit kezdenénk?Mint Román,Szerb,Horvát,Russén és a többi.
Szeretném megkérdezni és ki volna az az örült ki önként és dalolva vissza adná a Nagy-Magyarország ezer éves határait?
Ki volna az ki önként és dalolva a lövész árok sarába küldené gyermekéét meg halni az ezer éves határok védelmében.?
Mert kétség ne férjen hozzá az Antant össze verődne és nekünk befellegzett.
Senara
@mate03: Osztrák kezelő orvosa szerint,Viktorunk ha nem szedi rendesen a gyógyszerét,azonnal király akar lenni!...!... nem kell kezelőorvos hogy erre a megállapításra jussunk ,..."illiberális állam kiépítése ezt hordozza magában, hogy a jelenlegi miniszterelnök 2017-ben egy megerősített jogkörű köztársasági elnöki szerepet osszon magának" és lesz a mindenható mindenben döntő akkor is ha elvesztenék a választásokat , mert meghosszabbítanák a kis gömböc hivatali idejét .
Desischado
Ne adják az égiek, hogy Václav Hávelnek igaza legyen! Még a végén tényleg háborút robbant ki ez az elmebeteg! Szólni kéne Graznak, hogy nem vették észre, hogy hazugovics meglépett?
kkalman
Ha valóban Nagy-Magyarország felélesztése a célja, akkor valamelyik nagyon zárt osztályon gumi lakosztályt és muszáj dzsekit neki.
mate03
@Senara: Ha az ellenzék,megnyerné a választást,nem sokáig lenne szabadlábon!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.