Charles Gati a Hopkins Egyetem professzora – Oroszország- és Európa szakértő, 1998-ig szoros kapcsolatban állt Orbán Viktorral –, azt írta Fukuyama által alapított, American Interest külpolitikai folyóiratban, hogy az EU-nak tűzze napirendre Magyarország tagságának kérdését. Kérését a tusnádfürdői beszéd elemzésével indokolja, amely szerinte egy Nagy-Magyarország vízió kifejeződése.

Gáti szerint, lehullott Orbán demokrácia-álarca a tusnádfürdői beszéd során, és egyértelműen kiderült, hogy a kormányfő célja egy putyinista, irányított demokrácia kiépítése. Ezért az amerikai kormányt pedig arra kérte, folytasson „büszke, de udvarias kulturális háborút a hivatalos sajtóban papoló Amerika-ellenes gengszterekkel”, s helyezze alacsonyabb szintre az amerikai–magyar diplomáciai kapcsolatokat. 

Orbán Nagy-Magyarország felélesztésére törekszik
Forrás: The American Interest

A 444! is bemutatja a Gáti-cikket: "A professzor súlyosan demagógnak, ostobának, primitívnek tartja Orbán beszédének megállapításait, miközben látja, hogy a demagógia működik, Magyarországon sokaknak tetszik Orbán verbális hadakozása" a Nyugattal, az idegen pénzügyi érdekekkel. A Johns Hopkins tanára egyesre értékeli a beszédet, érvei összefüggéstelenek, a legprimtívebb Nyugat- és Amerika-ellenes klisékre alapulnak, egy egyetemi hallgató karót kapna ilyen érveléstechnikájú dolgozatra." 

A hosszas cikk egy ponton eljut odáig, hogy mivel a tusnádfürdői beszéd Romániában hangzott el, de magyarok előtt, Orbánban feléledhetett a Nagy-Magyarország felélesztésének a víziója, aminek a módszere lehet a putyinizmus, viszont hadsereg hiányban eszköze nincs rá, hogy megvalósítsa. Gáti szerint Orbán csak azért nem lép ki az Európai Unóból, mert minden magyarországi beruházást az finanszíroz. 

A kormány a Magyar Nemzetnek reagált a Gáti-cikkre, méghozzá a szokásos cáfolhatatlan érvvel: "a magyar emberek éppen ebben az évben újabb kétharmados többséggel Orbán Viktornak és kormányának adtak bizalmat”. Az ügyben Schiffer András is nyilatkozott, az LMP már korábban is többször fölhívta a figyelmet, milyen következményekkel jár a fékek és ellensúlyok rendszerének leépítése, a jogállami garanciák kiüresítése. Ugyanakkor Magyarországot Magyarországról kell kormányozni, és akármilyen súlyos helyzetet is állított elő a „nemzeti cinizmus rendszere”, azt kizárólag belföldről, a magyar emberek akaratából lehet megváltoztatni. Azok, akik a tengerentúlról kulturális háborúról vizionálnak, aligha veszik észre, hogy kijelentéseikkel a magyar emberek önbecsülését sértik, és akaratlanul éppen Orbán Viktor hatalmon maradását szolgálják – fogalmazott Schiffer András, az MNO-nak.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

laszlobihari
Mi a francnak neki Nagy Magyarország? a kicsivel sem tud mit kezdeni, amihez csak nyúl tönkremegy!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Mangu
Nem is lenne rossz, csak tudja megcsinálni. Sikeres határrevíziók, kártérítések, stb. Lelépnénk az EU-t, és méltó vetélytársa lennén az USA-nak, csak az államadósságot kellene még jobban felfuttatni, hogy Donald Trumph szavait idézzem - a hitelezőim velem buknak, ha tovább nem támogatnak! Ez lenne a Kánaán.
karma1
Szep cikk ez a Gati Karcsi tollabol, de szerintem olyan politikai iranyzat, hogy "iranyitott demokracia", gyakorlatilag nem letezhet, mert ha mar iranyitjak, akkor erosen beleszolnak, valtoztatjak, es hat akkor az egyik nem ugyanaz...(by Hofi)

Kulonben sem hiszem, hogy kulfoldrol orban barmit elfogadna, euron meg dollaron kivul , defoleg nem barmilyen kritikat (akarmilyen "finom" is legyen az...)

A magyar ember onbecsuleset,- amirol a cikk masodik feleben van szo,- koszonjuk, de a sajat vezetesunk alazza szinte minden nap, minden ertelmetlen es draga dontesevel, mutyizasaval, hazugsagaival...
silber13
@Mangu: " Nem is lenne rossz, csak tudja megcsinálni..." Tudod mit jelentene ez?? Remélem, pillanarnyi patológikus ötletrohamodnak tudható be ez a helyeslés!.
m.macskosz
@silber13: Mangu ironizált. ...nem kicsit! :)
F_Viktor
"...egyesre értékeli a beszédet, érvei összefüggéstelenek, a legprimtívebb Nyugat- és Amerika-ellenes klisékre alapulnak..."

Jogos. De tudhatná, hogy az atavisztikus, piros pöttyös seggű keleti hordák csak az ilyen primitív beszédből értenek.
silber13
@m.macskosz: Csak ez az irónia a csúti, locs-pocs Nyihaha bomlott agyában egy egyre inkább elérendő céllé válik, bármi áron,...Ezért hát szerintem @Mangu szövege véresen komolyan is vehető.
karma1
@m.macskosz: Lehet, Kiscicam, de nem tudok rajta rohogni, mert sehol sem latok egy mosolypofit sem az irasaban... Ez nekem azert jelent valamit... PL. azt, hogy TENYLEG komolyan gondolta...:o(((((
m.macskosz
@karma1: @silber13:
@Mangu: Nem lenne rossz, ha a sejtésünket megerősítenéd vagy cáfolnád.
Pisti271
Állítólag London a második legnagyobb magyar város.
Kell nekünk ennél nagyobb Magyarország?
laszlobihari
Mi a francnak neki Nagy Magyarország? a kicsivel sem tud mit kezdeni, amihez csak nyúl tönkremegy!
alterego56
"kizárólag belföldről, a magyar emberek akaratából lehet megváltoztatni"
Schiffer úr ön el is hiszi amit mond? '89-ben maximum csak az igény jöhetett belülről, a változást a nagyhatalmi játszmák hozták meg. A II. V.H. után sem belülről jött még csak a változás igénye sem. Ha nincs a háború Mo. még ma is fasiszta állam lenne.
sentinel216
Hitler annak idején a lovastengerészt is Trianon visszarendezésével rángatta bele a háborúba. Oda is veszett a vidéki férfilakosság színe java a Don-kanyarban. Lehet, Putyin is elhúzta a mézesmadzagot a beteg vezír orra előtt, hogy visszarendezi a régi magyar határokat.
human
Ez megmagyarázná, hogy miért vannak cégeik a magyar vezetőknek Romániában. Ami nem lenne baj, de szerintem közpénzből támogatják azokat.
Mangu
@silber13: Nem tudom, világosíts fel. A többi szöveged meg pillanatnyi elmeállapotodat minősíti.
Senara
Burgenlandi magyarok alig várják . hogy újra Magyarországhoz tartozzanak ?:-))) Szlovákia megszűnne ,de önként dalolva behódolna kis gömböcnek ?. Ukrajna jó pofin átadná területének egy részét , természetesen harc nélkül. Románok is engednek generalisszimusznak ? Mindezek az országok miniszterei röhögőgörcsöt kapnának ha a kis dagadt hadügyér erőt fitogtatna Ja és ezt elnézné EU a vezérnek ? Szánalmas vergődés nagy Magyarország álma , két kezelés között .
hear
Az elefánt és az egér megy át a hídon. Azt mondja az egér: hallod, hogy dübörgünk?
Pálinkafőző Rézüst
Mi köze ennek a félázsiai oöttyösseggűnek Nagy-Magyarországhoz??? No mi, eftássak? A hülye demagógián kívül? No mi?? Csak tessék, csak tessék eftássak...Lehet mondani!
lajospapa
Nagy-Magyarország? Annak az első vh. előtt több mint 50 százaléka nem magyar volt. Ma mennyi lenne? Akik ma ezt akarják, másik mondatukban azt követelik, hogy bizonyos idegenszívűek menjenek el, másokat ne engedjenek szülni, mert fogy a magyar.
Emberek! Londonban meg szaporodik! Kezdjük már el követelni, hogy ott is írják ki az utcaneveket magyarul!
pensionar
Remelem ilyen cik-velemeny utan, a profesor nem lesz se kozmunkas, se munkanelkuli, se nyogdijas 45 evi munka utan 300 euroval.Tartsa meg tanacsat a hazajaba levo, nagy igazsagtalansag, felszamolasara, a bekeert kuzdo es harcolo enberisegnek.Mar penibilis ez a sok amerikai leckezes.
bakegya
A hidegen tálalt kacsa is szar,de a pulyka még szarabb-de fel fogják melegíteni fegyverropogással és abból ugyanolyan kacsatánc lesz mint már annyiszor a nyomorultul elbaszott multunkban-és ezt a kárpátok géniuszának,a felcsuti akadémikusss telhetetlen maradatlan-maffiájának köszönhetjük-és a mindenkor és mindenben kanál néppártos -népnélküli imádkozó sáskáknak!- a félázsiába visszatáncoltatott Magyarország egy megosztott hulladéklerakóhely -Putyin csuklónfogta Orbánt-rájátszott,mert neki ez jobban megérte!
mate03
@Senara: Valahol azt olvastam,hogy az Osztrák kezelő orvosa szerint,Viktorunk ha nem szedi rendesen a gyógyszerét,azonnal király akar lenni!Pedig úgy hírlik,abban az intézetben ahol Viktort is kezelik 8 király van meg 6 Napóleon!
soljanka
Végül is lassan elfogynak a földek, trafikok, mindenki államtitkár sem lehet, úgyhogy kell az új terület a "családnak".
folo
Pozsonytól Brassóig, Bártfától Szabadkáig, Ungvártól Fiuméig ó lehetne a jelentős kisebbségben levő magyarság Nagy Miniszterelnöke, vagy Királya, némi felcsúti beütéssel, az OPNI-t meg bezárták a lököttek...
magyarbakancs
Feltételezése!
Tegyük fel vissza kapnánk nagy magyar ország területét a rajta elő 15-17 millió kisebbséggel mit kezdenénk?Mint Román,Szerb,Horvát,Russén és a többi.
Szeretném megkérdezni és ki volna az az örült ki önként és dalolva vissza adná a Nagy-Magyarország ezer éves határait?
Ki volna az ki önként és dalolva a lövész árok sarába küldené gyermekéét meg halni az ezer éves határok védelmében.?
Mert kétség ne férjen hozzá az Antant össze verődne és nekünk befellegzett.
Senara
@mate03: Osztrák kezelő orvosa szerint,Viktorunk ha nem szedi rendesen a gyógyszerét,azonnal király akar lenni!...!... nem kell kezelőorvos hogy erre a megállapításra jussunk ,..."illiberális állam kiépítése ezt hordozza magában, hogy a jelenlegi miniszterelnök 2017-ben egy megerősített jogkörű köztársasági elnöki szerepet osszon magának" és lesz a mindenható mindenben döntő akkor is ha elvesztenék a választásokat , mert meghosszabbítanák a kis gömböc hivatali idejét .
Desischado
Ne adják az égiek, hogy Václav Hávelnek igaza legyen! Még a végén tényleg háborút robbant ki ez az elmebeteg! Szólni kéne Graznak, hogy nem vették észre, hogy hazugovics meglépett?
kkalman
Ha valóban Nagy-Magyarország felélesztése a célja, akkor valamelyik nagyon zárt osztályon gumi lakosztályt és muszáj dzsekit neki.
mate03
@Senara: Ha az ellenzék,megnyerné a választást,nem sokáig lenne szabadlábon!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.