Az LMP a mai napon törvénymódosítási javaslatot nyújt be a médiatörvényhez a nők és a szexuális erőszak áldozatainak hatékonyabb védelme érdekében – írja Szél Bernadett, a LMP társelnöke.

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy szexista, a nemi erőszakot relativizáló tartalmak jelenhessenek meg a médiában, ezért egyetértünk a civilek javasolta módosításokkal" – kezdi közleményét a politikus.  

Az ügy előzménye, hogy a múlt héten az ELTE Tanító-és Óvóképző Karának gólyatáborában történt bántalmazást és nemi erőszakot humorosnak gondolt módon tálalták egy rádióműsorban. Az eset nyomán több nőjogi, áldozatvédő szervezet fejezte ki tiltakozását és fordult beadvánnyal a Médiahatósághoz, valamint egy közös tiltakozó akcióra is sor került a nemi erőszak bagatellizálása ellen. Az LMP kiáll azért, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő a magyar médiában. 

Ezért azonban a törvényhozásban is tenni kell, mint írja, a médiatörvény ugyanis jelenleg csak általános rendelkezéseket tartalmaz az emberi méltóság védelme érdekében, és a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben levő személyek öncélú és sérelmes bemutatása ellen, ezért szükséges a nők és a szexuális erőszak áldozatainak védelmének nevesítése a törvényben. A civilek által kezdeményezett, általunk kodifikált és benyújtott törvény ily módon tiltaná a nőket és a nemi erőszak áldozatait sértő, az erőszakot bagatellizáló médiatartalmakat. 

Az LMP megalakulása óta fontosnak tartja a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelmet, és aktívan együttműködik a nőjogi szervezetekkel. Hosszú ideje sürgetik a nők elleni erőszakkal szemben is hatékony fellépést biztosító Isztambuli Egyezmény mielőbbi ratifikálását is. "Azt várjuk, hogy a többi politikai erő támogassa a törvénymódosítást a nők és a szexuális erőszak áldozatainak védelmében" – zárta az LMP közleményét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.