"Tegnap (kedden) délután, Az Egry iskola udvarán, míg az anyukák szülői értekezleten csücsültek, két évfolyamtárs azon egyezkedett, hogy felrúgják, vagy fellökjék, az egyedül játszó kislányomat. Üzenem, a megbeszélés elérte célját, Renátának a bal alkarján mindkét csont nyílt, szilánkos törést szenvedett el. Az éjszaka folyamán sikeres műtéten esett át, s majd a téli szünetét megint a kórházban töltheti, amikor is kiszedik a titánokat.

Forrás: letenyemedia.hu
Feltöltő: Letenye Média
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lajospapa
@micfild: Megpróbálok! Ezt a bűnt ugyanis nem azok a gyerekek követték el, hanem azok akik ilyenné nevelték őket. És nem biztos, hogy csak a szüleik azok.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
darwin
Gonoszak tudnak lenni a gyerekek.
Nem büntethetők.
micfild
@darwin: Miért nem??
Súlyos testi sértésnek minősül ha felnőtt követi el...
ha gyerek követi el, miért nem az?
ERRE egyszer valaki próbáljon nekem magyarázatot találni
lajospapa
@micfild: Megpróbálok! Ezt a bűnt ugyanis nem azok a gyerekek követték el, hanem azok akik ilyenné nevelték őket. És nem biztos, hogy csak a szüleik azok.
levi
@micfild: Gyerekcsíny? Amúgy ha a gyereket nem is, a szülőt lehetne ilyenkor büntetni. A szülő kötelessége megtanítani a gyereknek mit szabad, mit nem.
kamazuka
A villám se tudja,a mi időnkben nem voltak iskolai brutalitások.Ipariban is csak egyszer,azt azonnali pályaelhagyással köszönték meg!
kkalman
A két kis takonypóc megérdemelné, hogy valaki jól kupán vágja őket. A szüleiket meg kétszer.
micfild
@lajospapa: @levi: Mit érünk el vele ha büntetjük a szülőt, vagy azt mondjuk... sokmindenki más.. felelős lehet?
Azt érjük el, hogy a neveletlen kölykei szépen megtanulják, hogy a tetteiknek nincsenek következményei, mert mindig más a hibás.. a szülő, az iskola, a környezet a barátok.. a rossz társaság.. a tévé meg a számitógépes játék, meg a ,műanyag puska... De a neveletlen gyerek... aki súlyos testi sértést követ el.. na.. az nem hibás.. semmiképpen.
Még akkor sem ha majd tizenévesen fejszével üti agyon a nagyanyját...akkor is a fent felsoroltak a hibásak.. De a gyerek.. na ő aztán nem.
Mert szegénynek rossz gyerekkora volt.. és különben is CSIt játszott és Tom@Jerryt nézett...
Ugyan! hagyjuk már!
A súlyos testi sértést elkövető gyereket ugyanolyan súllyal kéne megbüntetni mintha felnött lenne.

Persze nem felnöttek közé zárni.. vagy bünőzőt nevelni belőle valami javitóban...
nem ilyesmire gondolok...
micfild
@kamazuka: Tizedennyiért kivágtak az iskolából.. már az általánosból is.
oszt mehetett sirni a kedves szülő ahova akart.
levi
@micfild: Ebben igazad van, de azért a szülő is hibás valamennyire. De milyen büntetésre gondoltál? Shogy írtad felnőttek közé, meg javítóba nem lehet zárni, ott mégjobban elkallódik. Elvenni a dolgait...az nem megfelelő büntetés egy ilyen esetben.Szóval a gyereket nem is olyan könnyű büntetni mint egy felnőttet.
kamazuka
Jó,jó aláírom,hogy az iskolában nem kell pofozni a nebulót.
Ami viszont elgondolkoztató,hogy bár falusi iskolában kezdtem a sulit ,ha nem volt atolltartó tiszta,a cerkák kihegyezve,vagy saláta volt a füzet,vagy nem űltünk csendben órán.Koko,körmös,vagy kiállítottak.
A sors fintora,hogy mindezek ellenére is szeretettel gondolunk tanárainkra.Jó voltak verekedések és klikkek,de hogy brutalitássá fajuljon a nézeteltérés.Elképzelhetetlen volt.
micfild
@levi: Ha szocmunkás vagy ilyesmi lennék- akkor biztosan lennének jobb ötleteim is..
De pl arra gondolok, hogy ilyen szakemberre bizni a két minibünőzőt.. aki felügyeli hogy a két minibűnöző elvégzi -e a mondjuk rá kiszabott "közmunkát" Lehetne például udvart takaritani vagy keritést festeni, vagy hasonlók. Ne nekem kelljen ezt kitalálni.
és ne védjünk már gyerekjogot.. aki ilyet tesz az nem gyerek,-- szerintem. max kiskorú. De ettől még legyen felelős a tetteéért.. ha mindig mindent elnéznek neki, akkor veszélyes lesz a társadalomra, már 12 éves korában...
(szerintem most is)

Az csak az én magánvéleményem, hogy azért ilyenek a "mai fiatalok"
Mert soha életükben nem volt semmilyen tettüknek következménye.. mert seregnyi felnött gondolja azt gügye mosollyal, hogy a gyerek bármit megtehet-- hiszen gyerek.

Na.. ezt kéne sürgősen befejezni.. mielött már nagyon késő lesz.
micfild
@kamazuka: nézd.. én sosem értettem egyet a testi fenyités semmiféle formájával.. azzal főleg nem ha egy felnött emel kezet egy gyerekre bármilyen okból. Ott már nagyon nagy baj van ha kezet kell emelni.. A felnött is éppen azzal a példával jár elöl, hogy az agresszió a megoldás.
Egyik tanitó ismerősőm mesélte, hogy a gyerekek testbeszédéből pontosan tudja kit vernek otthon.. épp elég annyi, ha ő nyúl felé , hogy megnézné a füzetét a gyerek elhúzodik ...
De abban egyetértek Veled, hogy valamit mégis tenni kell!!

Nekem a középiskolás ofőm volt olyan, hogy neki éppen elég volt csak ránk nézni, egyfajta nézéssel (mozgatta a fülét) és tudtuk, hogy na most aztán kuss van és jobb ha levegőt is ritkán veszünk, nemhogy visszadumáljunk. Nagyon szerettük.
lajospapa
@micfild: És mindenkinek! Nem értitek? Az a kisgyermek aki most megszületett abban az órában még minden lehet. Oda lehetne neki adni a Nobel díjat, vagy villamosszékbe ültetni előre. Hogy mi lesz, rajtam, rajtad, az óvó nénin és a miniszterelnökön múlik. Hogy ad-e neki időben egy pofont, ha kell, megsimogatja a fejét, ha kell. Tud-e neki tízórait adni, mert van munkája, és stadiont építenek- e harminc- negyven falábúnak ezrek- tízezrek oktatási szintje helyett. Hogy ma Magyarországban ez a helyzet van, ott kezdődött, hogy már az apák, nagyapák tanítóit nem becsülték meg, sem anyagilag de főleg nem erkölcsileg. És ott végződik, hogy a társadalom elfogadja, ha valakinek két év alatt milliárdos vagyona gyűlik, ugyanakkor elítéli, ha ellopják a tyúkját, olyan esetleg aki még nem látta az apját dolgozni. És ez a társadalom négyévenként elmegy választani, és jobb, vagy baloldalról beszopja a mézes madzagot.
Bástya Elvtárs
12 év felett elítélhetik a 2 fiút!!! Remélem betöltötték! Esetleg túlkoros indiánok???
kamazuka
@Bástya Elvtárs: Ma már nem kell indiánnak lenni.Elég bátorságot adnaka pc-s játékok is!
Fradigege
A kislány apukája fogja a haverjait és a srácok apukáit meglátogatja. Én valami ilyesmit tennék. És filmre venném, ahogy a srácok pityeregve kiabálnák: hagyják, ne bántsák az apucikámat!
JAJMÁR
Lehet büntetni a gyerekeket. Kell is. Persze nem úgy, mint a felnőtteket !
Egyébként a "rossz" felnőttek büntetése hatásos? ! A "rossz" felnőtt kijön a börtönből, és "megjósult"?

Az itt a kérdés, hogy "Miért?" Miért ver meg 2 fiú egy kislányt, ami még akkor sem elfogadható, ha a kislány valamiféle okot adott volna erre.

Egy fiúnak tudnia kell, ahogy a férfinek is, hogy a gyengébbet, lányt, nőt, védeni kell! Persze, bele kell nevelni.

Sokszor kiderült már, hogy a verekedős fiúkat otthon verik. Persze lehet, hogy azért, mert verekszenek, vagy azért verekszenek, mert... mert ezt látják otthon! Oké, büntessük meg őket, államilag, jöhet a pálca, a körmös, vagy a pofon? Attól tartok, hogy ez nem lesz hatásos, mert a baj sokkal mélyebben van. Mindig voltak gyerek "összeveszések", de manapság ez átcsapott valami...
JAJMÁR
@JAJMÁR: folyt... gyilkos ösztönbe. Borzasztó dolgok történnek. A mindennapi feszültségeik átmennek a gyerekekbe, akik nem tanulják meg ezeket feldolgozni és levezetni.
darwin
@JAJMÁR: Az ilyen gyerekeket pedig el kell különíteni,hogy ne bánthassanak más védtelen gyerekeket.Állandó felügyelettel!
JAJMÁR
@darwin: 22:26 Egyre több a magatartászavaros, de ők sem egyformán. Segítséget kellene adni a szülőknek a nevelésükhöz. Meg kellene előzni a még rosszabbat, mert ezek a gyerekek felnőnek, rosszul szocializálódnak és gyerekeket fognak nevelni, akik szintén rosszul szocializálódnak.
Aztán már nem tudnánk megállapítani, hogy ők vannak elkülönítve, vagy azok, akiket óvni szeretnénk?
Desischado
@JAJMÁR: Egyetértek. A nevelés, a családi körülmények nagyon meghatározóak, nagyon fontos, mit lát a gyerek otthon, mire nevelik. Pont a napokban láttam, hogy egy 4-5 év körüli kislány durván zavarta a galambokat. Mellette a kedves apuka. Én szépen rászóltam a gyerekre, hogy miért zavarja a galambokat, azok is félnek. Kérdeztem, neki hogy esne. A kislány semmit sem szólt. A kedves apuka megjegyezte,hogy "csak" zavarta a galambokat, nem bántotta. De miért kell zavarni? Mit tanul ez a gyerek? Mert együttérzést, jóságot aligha.
Mit tanulhatott/láthatott otthon az a két gyerek, hogy így viselkedtek? És mi lesz majd belőlük? Jó ember nyilván nem.
micfild
@lajospapa: Részben igazad van!
De!! Pont ott kezdődik a nevelés, hogy van -a tetteinek következménye. És ha nincs, akkor éppen azt tanulja meg, hogy bármit tehet...
A tettet viszont elkövették... ők követték el, és nem más.
Tehát ezért őket kell felelősségre vonni.
Igazad van abban, hogy keresed az okait, miért történik meg az ilyesmi.
Nagyon fontos az is, a megelőzés szempontjából, bármi is legyen az... a másik bántalmazásától az órai idióta viselkedésig... vagy a bolti szarkasákig-- ha még gyerekekről beszélünk.
De ha már elkövette azt amit, akkor ne nézzük gügye mosollyal- hogy dehátméggyerek... és különben is a környezete tehet róla... Legyen következménye annak amit elkövetett.
Ha állatot bánt annak is... igenis rá kell szólni, a kicsikre is, ha a társukat csapkodják homokozólapáttal, vagy ha meghúzzák a macska farkát...vagy csak szándékosan földhöz vágják a poharat.
Ah.. a nevelés fárasztó ám... sokkal fontosabb a gyerekkel való együttlét alatt okostelefont simogatni , csevegni a barinővel telefonon.. és hasonlók. (nap mint nap látom)
Itt kezdődne.
A gyerek nevelése gyakorlatilag 7-8 éves korára befejeződik. Addigra eldől van -e tekintélye a szülőnek és az is, hogy megtanulta- e a társadalmi együttélés szabályait vagy sem. Lehet alakitgatni még ezután is, csak már sokkal nehezebb.
Azért én úgy látom, nagyjából egyetért itt a csapat. .:-)
lajospapa
Azt hiszem sok mindenben egyetértünk. Az élet végig valamilyen egyensúlykeresésből kellene hogy álljon. A nevelés is. a jutalmazás és büntetés, érdem es bűn egyensúlyából. Ebben a legkárosabb az ha a társadalom elfogadja az érdem nélküli jutalmazást.
Yoda69
Van meg olyan intezmeny hogy javitointezet? Ezek odavalok.
Főlökött
@micfild: Magyarázat a következő, 2012. évi C. törvény, a Büntető eljárásokról :

"16. § Nem büntethető, aki a büntetendő cselekmény elkövetésekor a tizennegyedik életévét nem töltötte be, kivéve az emberölés [160. § (1)-(2) bekezdés], az erős felindulásban elkövetett emberölés (161. §), a testi sértés [164. § (8) bekezdés], a rablás [365. § (1)-(4) bekezdés] és a kifosztás [366. § (2)-(3) bekezdés] elkövetőjét, ha a bűncselekmény elkövetésekor a tizenkettedik életévét betöltötte, és az elkövetéskor rendelkezett a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátással."

Tehát testi sértés miatt, ami még súlyos is, büntethető, ha betöltötte a 12. életévét.
Amúgy ha iskolában történt vizsgálják a felügyelő tanár felelősségét is, mivel a súlyos testi sértés, hivatalból üldözendő kategória és az orvosnak is van jelentési kötelezettsége a yard felé.
micfild
@Főlökött: büntetést nem kizárólag az állami szerv adhat...
büntetést adhat a szülő és az iskola is.. ha a gyerek valami olyat csinál.
Mindig is azt gondoltam.. hogy a példamutatással és a jutalmazással KELLENE nevelni.
De van olyan, hogy büntetni kell... ha olyat követ el a gyerek...És nem kéne megvárni amig ilyen történik.
ezeknek a gyerekeknek biztosan nem ez volt az első ilyen "csinytevése"

Egyébként irtál egy felvetést.. a felügyelő tanárt..
Vajon volt ott egyáltalán felügyelő tanár?

Vagy csak a szülők kint hagyták az udvaron a csemetét, amig ők szülőin ültek??
Ha szülői volt, akkor jó eséllyel tanár nem volt a közelben, hiszen ő tartotta a szülőit.

persze ez nem mentség.. mert anno mi is rengeteget voltunk felügyelet nélkül.. de valahogy mégsem jutott eszünkbe szétverni valakit, csak azért mert éppen ott volt...
tivoli
@Desischado: ma, 02:53
A régi zsánerképeken etetik a galambokat.
Főlökött
@micfild: Nem felvetés volt :) Attól függ, időben mikor történt, felelős-e felügyelő tanár, felelős-e az iskola, kellett-e egyáltalán ott lennie tanárnak. Mind, mind vizsgálnia kell a yardnak, mivel hivatalból üldözendő bűncselekmény történt.
A büntető eljárást pedig lezárja, a büntethetőséget kizáró okkal, ha az elkövető életkora 12 év alatti. Ha 12 év feletti, pszichológusi véleménnyel kiegészítve, vádemelési javaslattal él, az illetékes ügyészség felé. Az ügyész pedig vádat emel a FK. Bíróságán.

Ettől függetlenül, a suli igazgatójának is, le kell folytatnia egy vizsgálatot, ha az iskola ingatlanán történt.

Emlékezzünk, Pécsett volt egy öngyilkos diák, aki kiugrott az emeleti ablakból. Belső vizsgálat után, a nyílászárók kilincseit leszedették, de a felügyelő tanárt nem igazán dicsérték meg. A yard pedig megállapította, nem történt bűncselekmény.
tivoli
@lajospapa: "Ebben a legkárosabb az ha a társadalom elfogadja az érdem nélküli jutalmazást."

Nagyon találó a megjegyzésed, bár az enyém nem pont ide illik: Ezért tartom károsnak az eu. pénzek olyan dolgokra pumpálását, amire tul.képp. nincs is szükségünk.
micfild
@Főlökött: Hát.. ugye- ha épp szülői értezlet zajlott, akkor én azt neked innen megmondom, hogy délután volt, a tanitási idő után. Mivel azt akkor tartják mindenhol.
Persze a vizsgálatot lefolytatják.--- gondolom a gyerekek azért voltak az udvaron, mert a szülők odarohantak a szülőire- de már nem tudták hazavinni a gyereket.. vagy amugy sem lett volna otthon kire bizni (bármilyen okból)
Nagyon kiváncsi vagyok ennek az ügynek a kimenetelére.
Szerintem... a srácok egyébként 12 év alatiak lehettek. Azért ez a tippem, mert ötödiktől felfelé... az egész napos iskola ellenére is azért hazamennek a gyerekek a tanitás után és nem a szülőket várják a szülői miatt.
Jó lenne kicsit több információ , hogy hol tart az ügy és hogy van a kislány.
De gondolom az iskolaigazgató nem közöl semmit a médiával.
tivoli
Mégis csak igaza volt Pintérnek, hogy az iskolákba is kell örző-védő szolgálat!
Főlökött
@micfild: Sok a tisztázatlan körülmény. Azért is írtam, hogy a yardnak van egy nyomozati kényszere-kénytelen és az igazgatónak is kell lépnie. Amúgy sokat nem fogunk megtudni, mert mindkét fél azt valja, hogy az idő gyógyítja a sebeket és jobb nem foglalkozni a témával. Idővel a feledés borítja a történteket.
Tehát ha a szülők nem nyilatkoznak, nem tájékoztatják a közvéleményt, ennél többet nem nagyon fogunk megtudni, főleg nem a részleteket.
varrólány
@tivoli: 09:48 Sőt családon belül sem ártana némely szülőhöz mert ahogy gyereket nevel vagy épp az ahogy nem nevel!!
lajospapa
@tivoli: Az EU pénzeket arra adják amely célokat mi megjelölünk, ha azt meg tudjuk kellő indokokkal támogatni. A baj ott kezdődik, hogy mi nem tudunk sokszor értelmeset kitalálni. Így marad a bicikliút a semmibe egy méter széles betonnal 80 centis vastagságban, háromszor átvezetve a kétszámjegyű úton , fával árnyékolva a kamionok elől.
gödörben
@kamazuka: Akkor még volt rend, most nincs. A káosz a jó és a brutalítás. Mindenhol ezt látni és a törvények ezt lehetővé teszik. Nincs felelősségre vonás, ha meg kiderül valami akkor rögtön kibújik a felelős, mert megteheti. Lásd ketrecharc gyerekeknek, tanárverések, autós, motoros agyonverése szinte büntetlenül stb.
gödörben
@lajospapa:" Ebben a legkárosabb az ha a társadalom elfogadja az érdem nélküli jutalmazást." mit látunk magunk körül több évtizede? Már a fejünkre is nőttek!!!
gödörben
@micfild: "mert anno mi is rengeteget voltunk felügyelet nélkül.. de valahogy mégsem jutott eszünkbe szétverni valakit, csak azért mert éppen ott volt..." szerintem ez is egyenes következménye a mostani rendszernek. Mindent szabad, számonkérés nincs. És ez nem csak a gyerekekre vonatkozik, hanem a tolvaj bandára is.
JAJMÁR
Milyen "mélyenszántó" gondolatokat ébresztett ez a cikk. Nagyon helyes :)
A társadalomban valóban van szerepe, de szerintem abban, hogy nem tesz különbséget - felnőttekre gondolok - a határozott és az erőszakos ember között, a bátor és a gátlástalan között... stb. U
Manapság példaképül kiket választhat a gyerek? Egy másik cikknél már éppen erről volt szó, hogy nem a Nyilas Misit, hiszen ő gyámoltalan.
A gyengének, az elesettnek pedig nincs esélye ebben a társadalomban. Ők már-már bűnösnek vannak kimondva. A szolidaritás sem divat. A társadalomnak itt a szerepe, mert hiába állítunk oda minden gyerek mellé egy őrt, a személyiséget kellene úgy alakítani, hogyne kelljen mellé őr. (Nem mintha az őr személyisége tuti makulátlan lenne)
Ki mondja meg, hogy milyen ma a "jól" nevelt gyerek? Tényleg, milyen?
JAJMÁR
A cikkben leírtakkal kapcsolatban azért hozzáteszem, hogy egyoldalú az információ, még mielőtt pálcát törnénk a 2 fiú felett. Igaz, semmi nem menti fel a 2 fiút, nincs az az indok, de mégis: "hallgattassék meg a másik fél is" , de mert erre nincs lehetőség pontosan nem tudhatjuk, mi történt :)
tivoli
@lajospapa: ma 10:22
Továbbra is fenntartom: Káros az eu. pénzek olyan dolgokra osztogatása, amire tul.képp. nincs is szükségünk.
JAJMÁR
@tivoli: 11:08 Mondd ezt meg a kormánynak is!
Valóban sokkal jobban is fel lehetne használni ezeket a pénzeket, de ne csak a produktumot nézd! Addig, amíg az létrejön emberek dolgoznak, fizetést kapnak. Persze mindig vannak, akik - hogy is fogalmazzak - a húsosfazék köré ragadnak, mint a "döglegyek". Az Eu. -t hibáztatni ezért, a valódi probléma eltusolása ! Átlátható szabályozásra lenne szükség, de nem efelé megyünk ! Sőőőőt!
tivoli
@JAJMÁR: ma, 11:26
Ezt szoktam én is mondani, sőt még a stadionépítésekre is. Egy a bibi, hogy fenntartásra nem ad az eu. Ha kész, hagyni összedűlni és mellé építeni egy másikat, az is kenyeret fial míg el nem készül.
De ez esetben nem ez a lényeg, hanem az, hogy egyáltalán és érdemtelenül miért ad az eu pénzeket? Csak nem a gazdaságból kivont összegeket tolja vissza átmosva?
JAJMÁR
@tivoli: Nem !
Majd egyszer leírom erről is a véleményemet, de most sajna nem érek rá :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok