A méltán híres debreceni páros kolbász hungarikummá nyilvánításának támogatásáról döntött csütörtöki, cikluszáró tanácskozásán Debrecen város közgyűlése.

Kósa Lajos polgármester előterjesztésében emlékezetett arra, hogy korábban a Debreceni Értéktár Bizottság (DÉB) döntött a páros kolbász nemzeti értékké nyilvánításáról, s kezdeményezte felvételét a megyei értéktárba.

A DÉB értékelése szerint a füstölt-főtt, jellegzetesen helyi eredetű csemege fogalom szerte a világon. Nem véletlen a világhírnév, de az sem, hogy a debreceni páros kolbász alkotója nem ismert. A debreceni páros kolbász ugyanis igazi cívis közösségi alkotás, évszázadokon át több változatban is újjászületve, mélyen beleágyazódva a város gazdasági és kulturális hagyományrendszerébe.

A debreceni páros két fő változatban alakult ki és terjedt el szerte a világon. Hosszú ideig többnyire marha és csak kisebb részben sertés húsából készítették, családonként féltve őrzött, többféle összetételű fűszerezéssel.

A nagyvásári étkezés mellett a pásztorok kedvenc étke is volt, sőt utalások találhatóak a kolbász kóser változatára is. A kolbász készítése és árusítása a társaságba szerveződött cívis polgárasszonyok dolga volt a 19. században. A hírét és hozzávetőleges készítési módját a német kereskedők magukkal vitték, így vált a cívisvárosban készült vásári étel ismertté és kedveltté debreziner/debreciner-ként német területeken és német közvetítéssel más területeken is (USA, Ausztrália) – olvasható a közgyűlési előterjesztésben.

A dokumentum emlékeztet arra: ahogy az egész országban, úgy Debrecenben is a 19. század végére növekedett meg a sertéstartás és felhasználás súlya. A kolbászkészítés előbb a debreceni hentesmesterek profiljába került, majd a Debrecen Hús Zrt. jogelődje vált a debreceni páros készítés bázisává. A két világháború közötti időszakban a már szinte csak sertéshúsból készült debreceni páros kolbász második generációja dominált. A debreceni párost az 1930-as években, mint országos versenyek aranyéremmel kitüntetett termékét említik a források.

Debrecen jelen összetételében csütörtökön utoljára ülésező közgyűlése olyan támogató nyilatkozatot fogadott el, ami szándékai szerint erősíti a kolbász hungarikummá nyilvánításának esélyét.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vukkocska
Kósát kéne hungarikummá nyilvánítani. Ritka tagja kicsi hazánknak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Mobil123
@Vasárnapiiskolás: jajj! na azt tényleg nem tudom ki a rohadalom engedte be ebbe az országba!A Bezárnám vele egy szobá egy pár évre.:-)
Vasárnapiiskolás
@Mobil123: Igény van rá/is/ez egy ilyen ország.
m.macskosz
@Levendula: Haragszom a Spar-ra, de azt el kell ismernem, hogy a Debreceni párosuk finom.
Akciókor ráadásul megfizethető is.
X-ray
@Levendula: www.e-cegjegyzek.hu/index.html alapján a fent nevezett cégek neve mellett: (elnevezés törölve) kifejezés van. Akkor most ezek működnek, vagy sem? Törölték őket vagy sem?
Mobil123
@Vasárnapiiskolás: Hát a fene az ízlését ebben az országban akinek pákó kell.,
nemkati
Nekem is lehet javaslatom? A puli egy magyar kutyafajta. Legyen tehát a pulikutyaszar hungarikum!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.