Az általános iskola harmadikos osztályosoknak szóló nyelvtan teszten, párosítani kellett a szótagokat úgy, hogy azok helyes szavakat alkossanak. Nem volt más választás, mint a "mu-szály".

Klasszikusnak számító feladat a helyesírás oktatáson belül, hogy teszteken keresztül mérik fel a gyerekek tudását. A különböző szótagok összepárosításával például kiderül, hogy a nebulók felfedezik-e a helyes párokat, tehát rögzülhet a szavak helyes írásmódja. 

"Muszály" ezt?

Tegnap este, egy anyuka mutatta be, harmadikos gyermekének a nyelvtan felmérőjét, amelyen három szónak a helyes írás módjának megfelelő párosítást kellett elvégezni: az első oszlopban szereplő szótagok: "bű", "sza", "mu", míg a második oszlopban ez a három szótag szerepelt: "szály", "bály", "báj".

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rózsika Hatházi
Visszamenőlegesen megváltoztak a helyesírási "szabájok"! Volt nekünk egy nemzethy "gojóstollunk" és lesz a nemzetnek "sportolólya". Mit kell ezen csodálkozni? A helyesírás, már annyira grandpiti. Oszt lyónapot!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szimba
@micfild: És ilyeneket is, mint pl.a fiúk jobbak bizonyos sportokban,
a lányok viszont kézügyesebbek,
a lányok állítólag (tényleg oda van írva a könyvben, hogy állítólag) könnyebben tanulnak olvasni,
a fiúk viszont (nem állítólag) matematikában ügyesebbek
JAJMÁR
Az új tankönyvekben mindig van hiba, ezeket jelezni kell a kiadó felé. Évekbe telik, mire valóban hibátlan tankönyvek lesznek, ezért is érthetetlen, ha indokolatlanul megváltoztatják.
A sietség miatt pedig még a "normálisnál" is több hiba lehet. Persze a tanító nem adhat hibás házi feladatot, ha mégis, akkor ő a hibás! (Ki kellett volna javítania, v. a gyerekekkel kijavíttatni!
Gyuri Géderről
Igen, "muszály"! Ez az Orbán által meghirdetett keresztény (demokrata) irányelv. Az ország népének elhülyítését már gyermek korban el kell kezdeni. Akkor lesz irányítható az ország a keresztény katolikus dogmák szerint.
Nagy Testvér
Nincs ezzel semmi baj, az elválasztás szabályait gyakoroltatja!
Knapp75
Schmittify Unortodoxiában

Írta: Egy Bizonyos Klik(k)
Csizmás Kond
Nem akartam beleszólani mert nem vagyok nyelvész és tényleg nem tudom melyik a helyes kifejezés, viszont ez a magyarázat amit leírtak azóta nevetőgörcsöket okoz ha rágondolok.
Ugyanis azzal magyarázni a j használatát mert a szó a németből ered ...hát nem is tudom...:)
A másik érdekessége a dolognak, hogy az ilyen kétszótagú szavak ha értelmes szótagot tartalmaznak akkor a szó is annak irányában kell értelmesnek lennie, Tehát ha j-vel írjuk akkor a száj szó egy egészen más jelentést ad a szónak ez így van a másik két szó esetében is a bűbáj-ban a báj szó az értelme a szabálynál viszont a j zavaró lenne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.