A Központi Statisztikai Hivatal egy nem túl friss kutatása szerint nagyjából 350 ezerre becsülhető a Magyarországról kivándoroltak száma. A 2013 eleji adatfelvételen alapuló mérést ma ismertettek a kutatás vezetői.

A vizsgálat alapján a 2009 után kivándorlók 80 százaléka 40 éven aluli, és a magyarországi 18 százalékos átlagnál jóval magasabb, 30 százalék körüli, közöttük a diplomások aránya. A kétéves kutatás szerint a három legjelentősebb kivándorlási célország Németország, Ausztria és az Egyesült Királyság.

A Németországba és Ausztriába kivándorlók között az átlagnál magasabb (37, illetve 41 százalék) a szakmunkások aránya, és az átlagéletkor is magasabb. Az Egyesült Királyságba kivándorlók körében jelentősen nagyobb a diplomások aránya (36 százalék, míg Németországban 23, Ausztriában 18 százalék), és alacsonyabb az átlagéletkor (33 év, szemben a németországi 39,5 évvel és az Ausztriába kivándorlók 37 éves átlagéletkorával).

A kivándorlók túlnyomó többsége, 84 százalék dolgozik. Határozott hazatérési szándékról csak 10 százalék számolt be.

A kutatást az Európai Unió támogatásával létrejött, "A migrációs hatások kezelése Délkelet-Európában" című projekt, a SEEMIG keretében végezték.

86 hozzászólásarrow_drop_down_circle

whatthefuck
A java elmegy, a töketlenek, impotensek maradnak.
Amikor haza akar jönni valaki, mert kiöregedett, elege van a strapából vagy csak honvágy gyötri, nem tud, mert nincs idehaza semmilyen munkalehetőség. Itt most csak seggnyalók kellenek, arra van igény.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tivoli
@bundi: ma, 11:24
Amit te mondasz, az egy másfajta megközelítés.
Én a népvándorlásról beszéltem, hogy a diplomásunk elmegy mosogatni, mert esetleg jobban jár. Ugyanakkor keletről szintén jön egy diplomás, akár mosogatni is, mert ő meg így jár jobban.
bundi
@tivoli: miért is?
mert mint mondtam a fizetés nem igazán vonzó ahhoz, hogy egy diplomás ott mosogasson minimálbérért... ha már átlépte a határt miért állna meg ott? mikor kicsivel arrébb a sógoroknál már fizetnek is a munkáért?
és a te szavaiddal élve akik "Akik nem hülyébbek, nem idétlenebbek, sok esetben még képzettebbek is," azok szerinted megállnak ott ahonnan egy náluk hülyébb idétlenebb és képzetlenebb magyar elmegy, mert kevés a pénz?
bundi
@tivoli: szerinted egy szegényebb országból jött képzettebb kevésbé idétlen és nem olyan hülye emberke mint a magyar jobb munkát talál nyugaton?
tivoli
@bundi: Sosem arról beszélsz, amiről írok. Ha nem érted, hogy mit akarok mondani, nem fogok neked magyarázkodni. Ha érted érted, ha nem nem. Nekem igazán mindegy.
bundi
@tivoli: esetleg segíthetnél, hogy ezt hogy kellene értenem...
"Én a népvándorlásról beszéltem, hogy a diplomásunk elmegy mosogatni, mert esetleg jobban jár. Ugyanakkor keletről szintén jön egy diplomás, akár mosogatni is, mert ő meg így jár jobban."
tivoli
A gyógypedagógia balra a második sarok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.