Az ez évi adatok alapján bebizonyosodott, hogy Nógrád északi részén, illetve a Heves megyével szomszédos területeken megtelepedett az európai barnamedve (Ursus arctos arctos).

A faj jelenléte előbb-utóbb konfliktusok kialakulásához vezethet – hangzott el egy konferencián, amelyet a Nógrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága szervezett pénteken Salgótarjánban.

Medve az 1850-es évek közepétől az 1990-es évekig csak elvétve bukkant fel ezen a vidéken, azóta viszont sűrűsödnek a bizonyított előfordulások, a 2014-es adatok alapján pedig már az is biztos, hogy nem csak kóborló egyedek jelennek meg alkalmanként Szlovákia felől.

Bajdik Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztályának helyettes vezetője hozzászólásában kifejtette: nem kell vészharangot kongatni a medvék megtelepedése miatt, de olyan eset sem fordulhat elő, mint ami egy példány illegális kilövéséhez vezetett ez év május 10-én, Salgótarján közelében. A természetvédelem és a vadászok együttműködése különösen fontos ezen a területen, de vadászati korlátozásokat nem kell bevezetni a medve jelenléte miatt.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Vasárnapiiskolás
Jó a szaglásuk,kiszagolták hogy döglődik az ország
csa-csa
talán ha lefekszünk a földre mozdulatlanul..
talán! Elég lenne ha körbeszaglászna, valszeg infarktust kapnék. oszt utána mindegy. Ha nem tudod azonnal lelőni, jaj Neked!
Vasárnapiiskolás
Jó a szaglásuk,kiszagolták hogy döglődik az ország
almosd
Vigyázat a medve nem játékszer ,pofozni nem szabad :-)
csapnivalo
Székely népi bölcsesség, ami ide illik:

Az asszony nem ember.
A sör nem alkohol.
A medve nem játék.
:)
1magyar
Nem lehet kilőni? Gondolom minden nógrádi örül a medve szaporodásának?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.