A Fidesz azt kezdeményezi, hogy március 23. legyen a magyar zászló és címer napja.

Rogán Antal frakcióvezető és Németh Szilárd frakcióvezető-helyettes a parlamentnek szerdán benyújtott előterjesztés indoklásában azt írta: a magyar nemzet összetartozását, a magyar nemzeti függetlenséget kifejező piros-fehér-zöld színű zászló, valamint az alaptörvényben meghatározott címer a nemzeti kulturális örökség része, tiszteletük az intézmények, a szervezetek és a magyar nemzet polgárainak közös felelőssége.

Ezért határozati javaslatukban kezdeményezik, hogy minden év március 23. legyen a magyar zászló és címer napja, így emlékezve az 1848-as XXI. törvénycikk elfogadásának napjára, mely nyilvános ünnepek alkalmával az összes közintézmény és magyar hajó esetében kötelezővé tette a nemzeti lobogó és az ország címerének használatát.

A fideszes politikusok szerint a zászló és címer napja alkalmat adna az oktatási, tudományos és kulturális intézményeknek, a médiának, civil szervezeteknek, közösségeknek a magyar zászló és címer közös megünneplésére, kezdeményezések elindítására.

"Az országgyűlési határozat a magyar zászló és címer napjáról megerősítést, új lendületet ad a zászló és címer iránti tisztelet és megbecsülés megélésének, az ebből fakadó felelős cselekvésnek" – fogalmazott Rogán Antal és Németh Szilárd.

A határozati javaslat szövege szerint a parlament

"fejet hajtva mindazon emberek, közösségek és emlékük előtt, akik e zászló és címer alatt harcolva életüket, szabadságukat adták a magyar nemzetért, vagy e zászló és címer tisztelete miatt szenvedtek bármilyen sérelmet vagy hátrányt, Magyarország zászlaja és címere iránti tisztelettől vezérelve, megbecsülésének kifejezése érdekében"

nyilvánítaná a magyar zászló és címer napjává március 23-át, amelyet először jövőre kellene megünnepelni.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hetöndöe
Akik mindig a nemzetre hivatkoznak,általában azok a legnagyobb hazaárulók.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Grafix69
A bazi nagy Keresztény Demokratikus testvérretek nem mondta , a biblia tiltja a BÁLVÁNY IMÁDÁST. Ezt annak idején Adolf Hitlernek sem mondták ő is csókolgatta a zászlót.
Cicamama55
Sok történelmi zászlónk van, akkor már mindnek külön napot kellene szentelni...
nemjoezigy
@Szimba:
igen én is úgy érzem, hogy ez amolyan figyelem elterelő manőver. A szokásos nesze semmi fogd meg jól.
Szépen hangzik de most aktuálisabb lenne a szegények, az éhező gyerekek, az éhező felnőttek, a hajléktalanok, a nélkülöző nyugdíjasok, a minimálbéresek, az álláskeresők, a munkanélküliek, az államilag átvertek, stb., stb. napja.
Szinte minden napra jutna egy egy szomorú nap, ami esetleg kinyitná a szemüket és a lelkiismeretüket a gazdagoknak, a politikusoktól ezt már el sem várom. .
A másik megközelítés: mit jelentene ez a nap?
Szerintem jelentősebb a MAGYAR NYELV NAPJA és még sincs semmi emlékezetes vele kapcsolatban.
A Magyar Országgyűlés 2011. szeptember 26-án fogadta el azt a határozatot, melynek értelmében november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánította annak emlékére, hogy 1844-ben V. Ferdinánd magyar király ezen a napon szentesítette a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvényt.
Cicamama55
Mellesleg a nemzeti ünnepeinknek, a nemzeti zászlónk és a címer is szimbóluma, védjegye, így minden ilyen jeles napon ezeket is ünnepeljük! Nem csak tarka díszletek ezek az ünnepségeken kedves Rogán úr, különös jelentéssel bírnak még az egyszerű magyar ember számára is! S ha már itt tartunk, augusztus 20-a mint dátum felszabadult, így adott a nap...Vagy nem?
nemjoezigy
@nemjoezigy: Ez lemaradt. Ha esetleg valakit alaposabban érdekelne : cultura.hu/aktualis/a-magyar-nyelv-napjan/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.