Az MSZP a minimálbér nettó összegének százezer forintra való emelését javasolja – mondta Gúr Nándor országgyűlési képviselő szerdán Budapesten. Párttársa, Bangóné Borbély Ildikó a rászoruló gyermekek téli szünet alatti étkeztetésének megoldását sürgette.

Gúr Nándor szerint az elmúlt négy évben nőtt a különbség a minimálbér és az egy főre eső létminimum összege között. Kifejtette: 2010-ben 60 236 forint volt a minimálbér, ma 66 483 ezer forint, közben 18 százalékos infláció is volt, az egy főre eső létminimum összege pedig négy év alatt 77-78 ezerről 88 ezer forintra nőtt.

A szocialista országgyűlési képviselő azt mondta, a kormány növelte a minimálbér terheit 30 ezer forinttal 2010-hez képest.

Az ellenzéki politikus szerint "megélhetésalapú" társadalomra van szükség, amelynek az alapja a megfizetett munka. Ezzel kapcsolatban beszélt arról, hogy az Orbán-kormány a közfoglalkoztatásban dolgozók bére vásárlóértékének egyharmadát elvette.

Cinizmusnak nevezte, hogy a miniszterelnök azt mondja, csökken a szegénység, amikor egymillióan kevesebbet keresnek az egy főre eső létminimumnál.

Bangóné Borbély Ildikó azt mondta, a kormány 20 milliárd forintból meg tudná oldani a szociálisan rászoruló gyermekek a nyári étkeztetése mellett a téli szünet alattit is. Elmondta, hogy a nyári szünetben egy gyermek étkeztetésére naponta 440 forint van, a teljes nyári étkeztetés egy gyerekre fordított összege pedig 22-23 ezer forint.

Hozzátette: a téli szünet 15 napjára ennél jóval kevesebb összeg kellene, és a kormány ezt a problémát nem akarja megoldani. Szorgalmazta a szociális étkeztetés kiterjesztését, mert nemcsak a 3 év feletti gyerekek éheznek.

Bangóné Borbély Ildikó sajtóhírekkel kapcsolatban beszélt arról, hogy a Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadóhoz köthető Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány 608 millió forintot költött el 2010-2013 között, az alapítvány többi között Spanyolországból hozta a csibéket, míg Franciaországból a kacsákat, az állatok szállításra pedig 163,5 millió forintot költöttek – ismertette. Az ellenzéki képviselő szerint 22 ezer forinttal számolva több mint egymillió adag ételt lehetne főzni 163 millióból.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tivoli
Ne emeljenek minimálbért, az növeli az inflációt, mert kis időn belül az árak úgyis felzárkóznak. Ha valóban segíteni akarnak, segítsenek mindenkin. Az ÁFÁ-t csökkentsék le a felére, és akkor mindenki jól jár. Még az állam is, mert a megnövekedett áruforgalomból ugyanannyi forgalmi adó befolyna. Vagy több.
A megnövekedett kereslet pedig beindítaná a gazdaságot.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tivoli
Ne emeljenek minimálbért, az növeli az inflációt, mert kis időn belül az árak úgyis felzárkóznak. Ha valóban segíteni akarnak, segítsenek mindenkin. Az ÁFÁ-t csökkentsék le a felére, és akkor mindenki jól jár. Még az állam is, mert a megnövekedett áruforgalomból ugyanannyi forgalmi adó befolyna. Vagy több.
A megnövekedett kereslet pedig beindítaná a gazdaságot.
miazavalami
@tivoli: Nem akarsz indulni miniszterelnöknek? Én rád szavaznék...:-)
miazavalami
Ez a nettó 100 ezer akkor is eszükbe juthatott volna mikor ők regnáltak!
rokker33
@miazavalami: ja ezt akartam írni mikor ők voltak hatalmon eszükbe se jutott emelni most meg 100.000 re emelné a minimálbért?!Tudják hogy Orbán úgyse fogja emelni mert szerinte minden a legnagyobb rendben van Magyarországon és nincs éhező gyerek a hajléktalan embereket is megoldották munkahely teremtés folyamatos! Ezt elkurtátok 8 évetek volt rendbe tenni az országot de nem sikerült szóval 4 évig kuss!!
Desischado
Ezt már régen meg kellett volna tenni! De itt csak A SZÁJKARATE MEGY. a CSUTI MORE MEG RÖHÖG RAJTUNK, ESZÉBE SINCS NEKI ILYEN "APRÓSÁGGAL" BÍBELŐDNI, ÉPP ELÉG MUNKÁT AD NEKI A SZÜNTELEN LOPÁS!
miazavalami
@rokker33: Az a baj ebben az országban, hogy a politikusoknak csak ellenzékben jutnak eszükbe olyan ötletek amivel a kisemberek életét megkönnyíthetik. De ha már beültek a bársonyszékbe szelektív lesz az emlékezetük.:-(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.