Noha mérséklődött a Fidesz-KDNP támogatottsága, a választók közel kétharmada a négyéves ciklus kitöltését várja a kormánypártoktól – derül ki a Századvég Alapítvány legfrissebb közvélemény-kutatási adataiból.

A közvélemény-kutatás tanúsága szerint jelenleg a lakosság 29 százaléka adná szavazatát a kormányzó pártokra a teljes népességen belül. Második helyen a Jobbik áll 14 százalékos támogatottsággal, a korábbi baloldali összefogás pártjai közül pedig az MSZP a legerősebb, 11 százalékkal. A Demokratikus Koalíció és az Együtt támogatóinak aránya 3-3 százalék. Az LMP-re jelenleg a megkérdezettek 4, más pártokra 2 százaléka voksolna.

A felmérés arra is rámutat, hogy a magukat bizonytalanként meghatározók tábora jelentős, 34 százalékra bővült decemberre.

A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz-KDNP jelenleg 44 százalékon áll. Ebben a közegben is a második a Jobbik (22 százalék), amit MSZP 17 százalékkal követ, a DK és az Együtt 4-4 százalékon áll a biztos szavazók körében, míg az LMP-re 6, egyéb pártokra 3 százalék adná szavazatát.

A Századvég kiemelte: a Fidesz táborának mérséklődése ellenére továbbra is a kormánypárt a legerősebb politikai erő, s méréseikben 2006 ősze, azaz nyolc éve vezeti a pártok versenyét mind a teljes népesség, mind a biztos szavazók vonatkozásában. Megjegyezték azt is, hogy a teljes népesség körében mért 29 százalék nem a legrosszabb adat a Fideszről, ugyanis például 2012 azonos időszakában ez az érték 21 százalék volt.

A vezető pártpolitikusok versenyében szeptember óta nem változott a sorrend: a csökkenés ellenére még mindig Orbán Viktor a legkedveltebb, ő jelenleg 40 ponton áll. A kormányfőt Vona Gábor 34, Schiffer András 30, majd Gyurcsány Ferenc 17 és Tóbiás József 15 ponttal követi.

A kutatás eredményei azt is mutatják, hogy noha sok választó nem értett egyet a bejelentett intézkedések egy részével – különösen az internetadóval –, a megkérdezettek közel kétharmada (61 százalék) továbbra is azt várja a Fidesz-kormánytól, hogy töltse ki a négy évet és bizonyítson. A válaszadók 34 százaléka gondolja úgy, hogy a kormánynak távoznia kellene, illetve nem kellene kitöltenie a négy évet.

A Századvég december 15. és 20. között végezte a mérést.

58 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
"A hazugságnak három fajtája létezik: hazugság, szemérmetlen hazugság és a statisztika.” (Mark Twain)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
EGO
@zöldszem: ... és Boldog Új Évet!!!
mariaberta
Így ünnepek táján, muszáj ijesztgetni bennünket? Nem volt még elég belőle?
Fradigege
Én is egy választó vagyok. A kutatásaim szerint nem ilyen rózsás a helyzetük. Én vagyok a legjobb, ha statisztikával kell foglalkozni. Egyszerűen mindenben én vagyok a legjobb. Kitörölheti a századvég. Honnan jött: századvég? Miért nem század eleje? Vagy pitypang club.
Desischado
@Mindzsi: Osztom Mariaberta véleményét. Értem sem imádkozz! És miféle, "rothadó lélek"?! Lehet, hogy a te lelked rothad, az enyém nem! Beszélj a magad nevében!

@tszil: Hol kell a benga négereket toborozni? Örömmel segítek a toborzásban!

@Dr. Felipe: Felipe, akkor már ketten várunk!
mate03
@Mindzsi: El lehet tolni a kerékpárt egy másik, neked jobban tetsző oldalra!
gulyasgyula
SOHa nem szeretem O. Viktor de jelenleg nem látok senkit aki kormány tud alakitani, persze jelenkezők lehetnek de mi biztositja hogy a következő kormány jobb lessz ..A rengszerváltásnak nevezet valami után még csak igérgettek valami jobbat az önjelölt vezetők, ma már annyi fáradságot se vesznek ..Most csak azt hallani Orbán ta..dj, de ki lessz U T Á N A ???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.