A daganatos betegségek kialakulásának zöme nem a környezethez vagy az életstílushoz kapcsolható – erre a megállapításra jutottak az amerikai Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem kutatói.

A kutatók a Science című tudományos folyóiratban publikált tanulmányukban azt írták, hogy a rákos megbetegedések többsége inkább a biológiai balszerencsének tudható be, mint az egészségtelen életmódnak vagy az öröklött genetikai hibáknak – ismertette The Daily Telegraph.

Az egészségügyi szakemberek gyakorta hivatkoznak arra, hogy a tumorok kialakulása a helytelen táplálkozással, a testmozgás hiányával vagy szülőktől öröklött hibás génekkel magyarázható. Az új kutatás azonban most arra mutatott rá, hogy a rákos megbetegedésekért többnyire a balszerencse okolható, és nem a helytelen életstílus vagy hibás DNS.

Véletlen hibák váltják ki

A Johns Hopkins egyetem tudósai a szövetek regenerálódásában találtak magyarázatot a rák kialakulására. A kutatók szerint a rákok kétharmad részét a sejtosztódás során fellépő véletlen hibák váltják ki, ez viszont kívül esik az ember befolyásán.

A kutatók megállapították, hogy minél több sejtnek kell osztódnia, hogy a szövet egészséges maradjon, annál valószínűbb a rák kialakulásra.

Először sikerült megmagyarázniuk a tudósoknak, hogy miért gyakoribbak egyes rákfajták, mint mások. A tanulmány szerint például a végbélrák azért gyakoribb, mint a vékonybélrák, mert a vastagbél sejtjei kétszer olyan gyorsan osztódnak, mint a bélrendszer felsőbb szakaszai.

A kutatók által tanulmányozott 31 ráktípusból csak kilenc – egyebek mellett a dohányzáshoz kapcsolható tüdőrák – volt köthető az életmódhoz vagy a genetikai hibákhoz. A többi 22 – köztük a leukémia, a csontrák, a hasnyálmirigyrák, az agydaganat és a petefészekrák – elsősorban a "balszerencse" következménye volt, ezeknek kialakulására a DNS-nek vagy a viselkedésnek csupán kis hatása volt.

A tanulmány nem foglalkozott minden ráktípussal, így például a mellrákot és a prosztatarákot sem vizsgálták, mert a kutatók nem tudták megbízhatóan meghatározni az ezekkel kapcsolatos őssejtosztódási arányokat.

A tudósok hangsúlyozták, hogy mivel a legtöbb ráktípust életmódbeli változással vagy genetikai szűréssel nem lehet megelőzni, elsősorban a diagnózis felállításának gyorsaságát kellene fokozni, hogy olyan korai stádiumában fel lehessen fedezni a rákot, amilyen hamar csak lehet.

"Ha a rák előfordulása a szövetekben kétharmadrészt az őssejtosztódás során bekövetkező véletlen DNS-mutációkkal magyarázható, akkor az életmódbeli változás ugyan nagy segítség lehet bizonyos daganatok megelőzésénél, de egy sor más ráknál valószínűleg nem olyan hatásos" – fogalmazott a kutatásban részt vevő Cristian Tomasetti.

A kutatók 31 féle testszövetben vizsgálták a őssejtek osztódásának számát egy élethossz során, és ezt vetették össze az ezekben a szövetekben kialakuló rák általános előfordulásával az amerikai lakosság körében. Megállapították, hogy minél több sejtmutáció fordult elő, annál nagyobb volt a rák aránya, ami azt sugallta, hogy sokkal inkább a sejtosztódás során bekövetkező véletlen hibák száma határozta meg a tumorok kialakulását, mintsem a külső környezeti hatások.

A tüdőrák és a bőrrák estében az előfordulási arány magasabb volt, mint amit a mutációk alapján meg lehetett jósolni, ezt a tudósok azzal magyarázták, hogy a genetikai és az életmódbeli faktorok ezekben az esetekben megnövelték a daganat kialakulásának kockázatát.

"Az átlagos rákbeteg egyszerűen balszerencsés"

"A rákkeltő anyagoknak, például a dohányfüstnek kitett emberek hosszú, rákmentes életét gyakran tulajdonítják az illetők jó génjeinek, de igazság szerint többségük egyszerűen szerencsés" – mondta Bert Vogelstein professzor, a kutatás vezetője.

Egészségügyi szakértők szerint a tanulmány egyúttal azt is demonstrálja, milyen fontos bizonyos rákfajták kialakulásának kockázatát csökkenteni az egészséges táplálkozással, testmozgással és a dohányzás elhagyásával.

"Miközben néhány genetikai hibát a balszerencse okoz, tudjuk, hogy rákkockázatunk génjeink kombinációján, környezetünkön és életünk egyéb aspektusain múlik, egy sor olyan dolgon, amire hatásunk van" – jelentette ki Emma Smith, a brit rákkutatás egy szakértője.

Hans Clevers, az utrechti Hubrecht Intézet őssejt- és rákkutatója pedig úgy vélte, a most publikált tanulmány abban segíthet a daganatos megbetegedésben szenvedőknek, hogy rájöjjenek, nem ők a hibásak a betegségükért. "Az átlagos rákbeteg egyszerűen balszerencsés" – jelentette ki a professzor.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemjoezigy
@Horizont: "...Tüdőrákban meghal az aki nem is dohányzott soha és tüdőrákban meghal az aki naponta 2 doboz cigit szívott el..." És nem tüdőrákban hal meg 90 éves kora fölött aki naponta 2 doboz cigit szívott el. No ez nem reklám volt, hanem egyel több dimenzió.
Én ismerek olyant, aki 3 rákműtéten van túl, és falra tudna mászni az olyan okosságok hallatán, mint a hit miatt gyógyult meg, meg élni akart, meg ...
Ezt a logikát követve, aki meghal a rák miatt, után, az nem akart élni, nem hitt (bármibe, a gyerekeibe, a jövőbe, a ...).
Baromság. Úgy van ahogy írod: "nagy tényező a szerencse ahhoz, hogy életben marad-e..."
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
iteo
A dohányzás balszerencsét okozhat.
iteo
@Horizont: Meg a radioaktivitás is.
tivoli
@Horizont: ma, 16:40
Lehet, hogy szerinted nincs igazam, de én azt mondom, hogy Apukád szerencsés volt.
Hálát lehet adni a sorsnak, hogy ilyen szépen, csendesen ment el. Képzelj el olyan eseteket, amikor már a hozzátartozók várják, szerettük halálát, csakhogy ne szenvedjen tovább.
Az anyósom is váratlanul ment el. Kávézás közben valami viccen kezdett el kacagni, ráborult az asztalon lévő karjaira és úgy is maradt.
Az anyám szív- és agyinfarktus után még évekig vegetált, keserves volt neki is, a környezetének is. Nincs ember aki olyat kívánna magának.
tivoli
@Horizont: ma, 17:27
Bizony, mindig a hátramaradottaknak nehéz, de a halál sose jön jókor. Akkor inkább szenvedés nélkül, váratlanul.
levarosbukta
@Horizont: Az én apukám is még az nap megfőzte az ebédet, és lefeküdt addig pihenni amíg a felesége nem ér haza hogy együtt ebédeljenek. El is aludt örökre csendesen. 73 éves volt. Azt hittem örökké élni fog.
Desischado
A legnyomorultabb a tehetetlenség. És igen, van mikor már az ember várja, hogy a hozzátartozója elmenjen, mert legalább nem szenved tovább. Nem mindegy, hogyan halunk meg! És a hátrahagyottaknak a nehezebb, mert együtt kell élni a hiánnyal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.