A magyar-amerikai politikai kapcsolatok nyitott kérdéseinek megoldása csak kölcsönös akarattal lehetséges – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a HírTV Magyarország élőben című műsorában.

A miniszter kiemelte: több nyitott kérdés terheli a magyar-amerikai politikai kapcsolatokat, és Magyarország érdeke az, hogy ezeket mielőbb lezárják. Ha az amerikai kormánynak valóban a korrupció a problémája, akkor szívesen együttműködnek ez ügyben, de a korrupció ellen nemcsak általában kell küzdeni, hanem minden konkrét esetben is – magyarázta. Úgy vélte, ezért helytálló a magyar kormány kérése a bizonyítékok átadásával kapcsolatban. Eddig nem került sor olyan információ vagy dokumentum átadására, amely alapján kideríthető lenne, pontosan milyen ügyekben kikre gondol az amerikai kormányzat – tette hozzá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar kormánynak könnyebb úgy sikeres külgazdasági és külügyi stratégiát folytatnia, ha lezárja a nyitott kérdéseket az Egyesült Államokkal. Az ehhez szükséges teljes nyitottság és készség a magyar kormány részéről megvan, és fontos lenne, hogy ez mindkét oldalon fennálljon, mert kölcsönös akarat nélkül nem zárhatók le a nyitott kérdések – mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy néhány héten belül három új amerikai beruházás érkezik Magyarországra, Szijjártó Péter közölte: 510 új munkahelyet jelentenek az összesen 15,5 millió dollár értékű beruházások, amelyek két termelő és egy szolgáltató vállalatot érintenek.

Az amerikai cégekkel mindig is zökkenőmentes volt az együttműködés, ezek a vállalatok mintegy 90 ezer embernek adnak munkát Magyarországon – mondta. Hozzátette: eddig kilenc amerikai vállalattal kötöttek stratégiai együttműködési megállapodást, és csütörtökön írják alá a tizediket.

Arról is beszélt, hogy a megállapodással nem jár adókedvezmény, nem ad mentességet a közbeszerzési eljárások alól, viszont közös fejlesztési programokat jelent, hogy minél több magyar beszállítóval dolgozzanak ezek a cégek. Segíti az együttműködést az egyetemekkel és a szakképző intézményekkel is, továbbá folyamatos konzultációt jelent a kormánnyal annak érdekében, hogy a vállalatok Magyarország mellett döntsenek, amikor beruházásokról határoznak.

Szijjártó Péter a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodással kapcsolatban kifejtette: ez a világkereskedelem egyik legfontosabb dokumentuma lehet, így kellő alaposság, higgadtság, körültekintés és nyilvánosság szükséges az erről folytatott tárgyalásokon. A vitatott kérdésekről beszélve kijelentette: Magyarország GMO-mentességét az alaptörvény szabályozza, így ebben a témában nincs mozgástere a kormánynak. A beruházásvédelemről azt mondta, az OECD-tagoknak feltételezniük kell egymásról, hogy jogrendszereik vannak olyan fejlettek, hogy vitás ügyekben nem kell választott bírósághoz fordulni, hanem azok az adott ország jogrendjén belül megoldhatók.

A miniszter megjegyezte: a megállapodáshoz a nemzeti parlamentek ratifikációjára lenne szükség.

A miniszter Angela Merkel német kancellár budapesti látogatását illetően közölte: a magyar-német kapcsolatok olyan jelentőségűek, hogy a két ország vezetőinek rendszeres brüsszeli egyeztetése mellett budapesti vagy berlini tanácskozásuk is indokolt.

Vlagyimir Putyin budapesti látogatásáról pedig azt mondta: az orosz elnök magyarországi útja régóta napirenden van, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök tavaly és tavalyelőtt is járt Moszkvában. Putyin látogatásának végleges időpontjáról még egyeztetnek – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter azzal kapcsolatban, hogy a Tesco bezárja egyes magyarországi áruházait, kijelentette: a brit vállalat a legnagyobb külföldi foglalkoztató Magyarországon, a kormány nagyra becsüli a magyarországi tevékenységét és sajnálja a mostani döntését, de továbbra is stratégiai partnerként konzultál a céggel.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

73
Hogy te milyen egy képmutató retek vagy szijjártó!Méltó társa vagy rogánnak és lázárnak.Milyen jól fognak veletek picsi-pacsizni a börtönben.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Cicamama55
@Dr. Felipe: Kormányunk megélhetési turizmusa Svájcra épül! Útba esik jövet, menet.
simmering73
Hogy a pók szőne be a pofádat, hogy soha többet ne tudj megszólalni.
Juhász István
Butuskám, majd akkor fejezd ki a sajnálatodat, ha beindul a LÁNCREAKCIÓ, ha majd csatlakozik az Auchan, a Spar, stb...De, mit is hablatyoltatok? A bezárásoknak semmi közük a kurmány rendeleteihez...én mégis olvastam már hasonló hireket a Sparról, róluk eddig nem szólt a fáma, hogy sok üzletük a csőd közelében lenne...jól mondom, petykó??
Desischado
Aljas, képmutató féreg! Pont ez a célotok, csak aztán nehogy visszanyaljon a fagyi! Mikor majd az a rengeteg ember, akiből most munkanélkülit csináltok, - vagy azokat majd átveszi cba-s waldauf laci bácsi? - esetleg nem fog otthon ülni, hanem csatlakozik a tüntetőkhöz! Ennek nem lesz jó vége pétör! Micsoda hitvány egy hulladék vagy te! Igazi fideszes!
kukac50
Te gyökér Te is megszavaztad a törvényt!
Felérhetnék ésszel, Ott ahol sok a közmunkás és a minimálbéres ott nincs nyeresége az áruházaknak,
papa.49
Xargyártó, kevés nálad tetűbb emberszerű sejthalmazt hord a föld a hátán...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.