Nem lehet szembeállítani Angela Merkel és Vlagyimir Putyin látogatását, Európa két meghatározó vezetőjének budapesti vizitje Magyarország elismerését jelenti – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Hírlapnak adott interjújában. Az amerikai-magyar viszonnyal kapcsolatban azt mondta, André Goodfriend ügyvivő kiutasítása fel sem merült.

Nevetségesek azok az ellenzéki felvetések, hogy a német kancellár rendet teremteni jönne Magyarországra – mondta Szijjártó Péter a Magyar Hírlapnak. Szerinte egyszerű munkalátogatásról van szó, hiszen Berlin a legfontosabb politikai és gazdasági partnere az országnak.

Vlagyimir Putyin tavaszi budapesti látogatásáról azt mondta, az időpontot még egyeztetik. Hozzátette, az orosz államfővel természetesen szó lesz az ukrajnai helyzetről, amiről az a határozott álláspontjuk, hogy a minszki megállapodások kölcsönös betartása vezethet a békéhez.

Fontosnak nevezte az Európai Unió és Oroszország közötti kapcsolatok újraélesztését a partnerség, valamint a nemzetközi jog tiszteletben tartásának talaján állva.

Azt mondta, tárgyalni fognak a kereskedelmi kapcsolatokról, hiszen Magyarország exportja tavaly tizenhárom-tizennégy százalékkal esett vissza. Szó lesz az energetikai együttműködésről is, ugyanis a Déli Áramlat leállításával új helyzet állt elő.

A miniszter az interjúban arról is beszélt, fel sem merült André Goodfriend ideiglenes amerikai ügyvivő kiutasítása.

Szijjártó Péter szerint ugyanakkor a kétoldalú kapcsolatoknak egymás tiszteletén kell alapulniuk. "Ez pedig azt jelenti, hogy tiszteletben tartjuk egymás szuverenitását éppúgy, mint egymás polgárainak döntését a saját országuk jövőjéről. Ebből mi nem engedhetünk, és nem is engedünk" – fűzte hozzá.

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
A látogatás Magyarország elismerése? :D Menten beszarok :D
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tivoli
@petrol: ma, 18:28
Nincs itt már senkinek semmije. Egy nagy játszótér az egész ország.
nezelodo
Nem akarnak rendet csinálni, szerintem erről már ismerve Orbánt, rég letettek. Csak a döntésüket, a hozzánk való viszonyukat fejezik ki a pl. azzal, hogy öt órát tölt itt, és azt sem a mini. elnökünkkel óhajtja eltölteni.
gfl
@tivoli: Ha a németeknek orosz gáz kell, ehhez Merkel Putinnal fog tárgyalni, nem kell Orbán asszisztálása.. Emberek, hol éltek Ti?
gfl
@keresztapa: Ha a németeknek orosz gáz kell, ehhez Merkel Putinnal fog tárgyalni, nem kell Orbán asszisztálása.. Emberek, hol éltek Ti?
tivoli
@gfl: ma, 10:21
Putyinhoz mégse mehet egyenest Merkelünk, mert hogy nézne az ki? Mint ahogy Putyin se mehet Merkelhez. Nagyon vigyáznak a kupleráj jó hírére.
kukac50
Meg akar győződni Orbán hazudozásairól.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.