Erre jutott a Blikk, miután összegezte a képviselőknek eddig bérelt irodák, szolgálati lakások szerződéseit.

Forrás: 24.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Mi jár a svéd képviselőnek?
Szolgálati kölcsönlakás és vonatbérlet

Ha Lázár János Svédországban lenne frakcióvezető, hét közben igénybe vehetné a parlament egyik szolgálati garzonlakását, a hazaútra pedig az éves vasúti- vagy buszbérletét. Ugyanis ez járna neki. Munkája során adódó más költségeit, természetesen megtérítené a Ház gazdasági hivatala – annak szigorú keretei között. Ám, gondja se' lenne vidéki otthonáig tartó távolság napi legyőzésével, mivel nem tölthetné be egy időben a polgármesteri posztot is. Igaz, olyan poszt itt nincs is!

Svédországban a kormány kormányoz – ám az uralkodó 1974. óta nem uralkodik. Az államfőnek, miután ősszel a parlamentben megnyitja a politikai évet, alig van több dolga, mint hogy jó PR-munkát végezzen az „alattvalói" javára – igaz, a kormány ülésein csütörtökönként részt vesz, miután a külügyi- és honvédelmi kérdésekben van szava. Parlamenti választás (riksval) minden negyedik év szeptemberének harmadik vasárnapján esedékes (legközelebb 2014-ben). Miután megalakult, s a királynak bemutatkozott az új kormány, október első keddjén, a királyi család jelenlétében, H.K.H. Carl Gustaf megnyitja az új parlamenti évet.

A polgármester intézménye nem létezik, a 23 megye (län) élén a szimbolikus ’törzsfő’ (landshövding) áll.
A parlamenti képviselőnek számítania kell arra, hogy pénzügyeit nagyító alatt tartja a gazdasági iroda, a sajtó és a polgárok.

Számot kell adnia minden jövedelméről, legyen az igazgatótanácsi tagság, családi vállalkozás, részvények, ingatlanok, nagy értékű ingóságok, szellemi tevékenység, testületi tagság, és minden más, ami bevétellel jár. Ez a komplett képviselői gazdasági regiszter nyilvános és elérhető bárki számára.(A köznapi polgár anyagi helyzete ugyanígy). Korrupció? Ha előfordul, a fentiek miatt többnyire hamar kiderül, s bukás a vége. Svédországban az ajándék 400 kr értékig adómentes. Ez mindenkire egyformán vonatkozik. A mentelmi jog természetesen ismeretlen fogalom. Egy demokráciában nincsenek...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.